K. G!
Jut eszembe, tudom, hogy miért hajlítgatott Király: mert emlékezett arra az ősi vitára, hogy a Hozd rá víg esztendőt nem úgy kell énekelni, hogy Hozd reá.., hanem Ho-ozd rá víg esztendőt. S ezen felbuzdulva gondolta, hogy most mér mindent lehet.
K. T!
Magamnak ellent mondva mégis egy kis politikát hoztam ebbe a topikba, mert a fenti vita eredője nem a zenében keresendő. KOMCSI!
K. G!
Bocsánat tévedtem, magyar focit az Animal Planet-et adnak...
Remélem ez gyógyítható.
Nem fontos válaszolnod, de megkérdem Vágó-módra:
Ha választanod kell, akkor augusztus 20-án mit néznél szívesebben:
A. Eurosporton focit,
B. RTL KLUB-on Big Brothert :-)
C. MTV1-n vagy DUNA TV-n közvetítést a Kossuth térről
D. BPTV-n Anettka tornát
Bonusz:
E. Egyiket se, elmegyek a Várba sétálni.
F. De ha már ott vagyok, bemegyek a Mátyás-templomba és elmondok egy imát magamban a magyarokért.
G. Egyiket se, megvárom az esti tüzijátékot.
H. Mit molesztálnak már megint ilyen kérdésekkel?
Nem volt véletlen, de ezt kellett válaszolnod rá.
:-)
Egy kis bizalomerősítő drog helyett.
Vagy talán megbocsátható, ha bevallom, hogy zenész is vagyok. Komcsi. (Na, most biztos beszólnak, hogy politizálok, hát olyan szó nincs, hogy fifszcsi... nemde?)
Ha elfogadjuk a jó és a rossz párosítását (vagyis, hogy mindennek megvan az ellentéte), akkor a dalok előadásánál is van vidám és szomorú. A Himnusz a második. De Te attól leszel boldog, ha megkönnyezed a magyart. Erre írta Erkel a himnusz kódáját, hogy legyen időd emlékezni. Kb. 20 mp. Ha ezt kivárod, megérdemled az azt követő örömujjongást.
Ennek a pillanatnak a jelentőségétől fosztanak meg minden egyes alkalommal. Pedig nem kell más hozzá, csak türelem, szív, és egy kicsi magyartudat. Ennyi.
Ja, és azt az érzést, amit csak tisztelni tudsz, azt viszont (először) otthon tanittyák. Később -talán- az iskolában.
De ha ilyen neked nincs, vagy nem volt, megteszi, ha elmész vasárnap misére (kat) vagy istentiszteletre (ref, ev). És nem kell megsértődni.
Miért kell politikai kérdést csinálni a himnuszból is, mint a kokárdából, vazz?
Nekem senki ne mondjon már ilyeneket, hogy át kell közben érezni eztmegazt, hogy szorít-e a cipő meg satöbbi. Ha valaki tudja tisztelni a himnuszt az miért nem elég?
Ja és még két dolog!
Innen derül ki, hogy kinek mi a himnusz:
egy dal (egy vers) a sok közül, (amit úgy variálsz, ahogy akarsz, de ettől nem az előadandó mű, hanem az előadó a fontos és a kiemelt személy - exhibicionisták hajrá!), vagy a dalok közül "az Egy", ami szent és sérthetetlen, és úgy előadandó, ahogy azt megírták. (Ezért nem kell variálni, mert abban már minden benne van, ami kell, és ettől lesz a mű a fontosabb az előadónál.)
A másik a hogyan. (De előbb a fentiekkel egyet kel értened)
Mert ezt a Dalt csak az igazi magyar tudja elénekelni, szívből és áhitattal, átélve az alatt a 3 perc alatt a magyarág 1000+ évét.
És ezért kell kivárni az elejét és a végét is!!!!, (nemcsak otthon szilveszterkor, hanem a focimeccsen is) mert az az együttérzés és emlékezés rövid ideje élőkért és holtakért.
Ámen.
Tele van a tököm azzal, ha valaki így énekli a Himnuszt:
Istenálddmeg ahmmmma-a-a-gya-a-a-a-a-art.
Benne ötszáz hajlítással.
Van neki rendes dallama, minek elkefélni.
De az, hogy
"Ellensvalaki segítsen nehekem" azon szétestem.
Ezért nem jár Oscar! :)
Úgy gondolom, hogy sok mindenért bocsánatot lehet kérni, de aki nem tudja a magyar himnuszt, az inkább titkolja el műveletlenségét, minthogy többezer vagy most már több millió? ember előtt égjen le pokolian.
Egyrészt sajnálom, mert igazán jó hangja van a csajnak, de sajna igen butácska.
Tudjuk, hogy a komcsiknak miért nem tetszik a magyar himnusz....
Azt is tudjuk, hogy ritkán hallhatjuk a Ferencsik-féle előadásban a hiteles változatot.
(A legmegdöbbentőbb változatot az atlantai olimpián hallhattuk, illetve KOKO világbajnoki meccse előtt.)
De ha már véletlenül elhangzik, akkor nem kéne beletapsolni a végébe. (Bár úgyik lekeverik)
Vikidálnak nem szabadott volna elénekelnie így a hmnuszt. (Megszólalásáig becsültem is)
Király Linda pedig menjen haza Amerikába, és tanulja meg a magyar himnuszt.
Még egy szót a himnuszcseréről.
Ha emlékeim nem csalnak, akkor 2-2.5 éve Horn is kikelt a Napkeltében a Himnusz ellen, hogy elavult, lehangoló, ésatöbbi-ésatöbbi. Elmondta a kifogásait szépen bele a kamerába, élő adásban. Délután, amikor a Napkelte műsorát ismételték, a Himnuszt értékelő bekezdést a Horn-féle beszélgetésből egyszerűen kivágták. (Sajátos elnyomása a magyar médiának.)