Keresés

Részletes keresés

0101008 Creative Commons License 2021.12.18 -1 0 977

Nem kell felmérés az olvasókról ha ennyire nyilvánvaló az egész, mint a Narnia Krónikáinál. Meg ugye be is vallotta, hogy az egész egy keresztény ripoff (bár arról hazudott mié).

A vallás alapvetően mi is? Dogmatikus hazugság. Elkerülhetetlenül rossz.

A nácik fanatikus, nacionalista keresztények voltak. Minden illik rájuk. Amit művelsz, az történelemtagadás.

Pechedre pedig olvastam a könyveket. Náci propagandává lett a keresztény propagandának induló egész a második író kezében.

De persze Te honnan is tudhatnád, sose olvastad.

Előzmény: egyeneskereszt (976)
egyeneskereszt Creative Commons License 2021.11.25 -1 0 976

Nincs felmérés az olvasókról, inkább az ateisták szeretik, bár egy félanalfabéta vallási iskolásnak

minden fehér ember keresztény. Jordan szabadkömüves volt. Eröszakos csoportok vannak (pl vallási

fanatikusok) de konkrétan a nácikra egyi sem illik.

Milyen 1_5 könyv Sanderson a 6._kal fejezte be. Elárulom nem egyértelmü ki nyert.

Ne olvasd el! Nagyon hosszú!!

Előzmény: 0101008 (975)
0101008 Creative Commons License 2021.08.05 -3 0 975

Ki hitte volna, hogy náci propaganda ennyire kelendő lesz a keresztények körében?

Merthogy az Idő Kereke náci propaganda. A frakció, amit a nácikról mintáztak, és az élén egy gender-swapped (tehát női) Adolf Hitler áll, végül viszi a bankot.

Hihetetlen hogy ezt kinyomtatták.

0101008 Creative Commons License 2021.07.01 -1 0 974

Érdekes elgondolás, mert ahogy én látom az 1-5-ből a 3 volt egyedül ami megütötte az olvasható szintet.

 

Ennyire következetlen, felfújt, hulladék papírhalmot még életemben nem láttam!

Előzmény: Order of Hermes (973)
Order of Hermes Creative Commons License 2014.11.07 0 0 973

Nagyon igazad van! Pont ilyesmit éreztem én is, a 3. Sanderson könyv sokkal gyengébb mint az első kettő. Sokat agyaltam, hogy megfogjam miért is - valahol ott érzem a különbséget, hogy az első kettő elég jól elkapta Jordan stílusát. Oké, érezni, hogy nem Jordan, de az az aprólékos, lassan kibomló, sokat beszélgetős cizellált történetvezetés nagyjából megvolt.

 

A harmadik részben nem. Itt pikk pakk történnek az események, sorsfordító momentumokat zavar le minden különösebb előkészítés nélkül rövid jelenetekben. A seanchan probléma feloldása pl hihetetlen mód össze lett csapva szerintem - oké a könyv már így is monumentális, de valahogy a hangsúlyok nem jók.

Előzmény: Alice (970)
RCTiv Creative Commons License 2014.11.01 0 0 972

közben kiolvastam már és elég vegyesek az érzelmeim, nekem van saját mércém, van egy pont ami felett beszippant a sztori és nem olvasok hanem belekerülök, na ez most nem volt meg. Jó volt, de valószínű azért, mert befejeződött, válaszokat adott (már amire) néhol tetszett az eleve elrendelés, néhol meg bénának éreztem. Valószínű nekifutok még egyszer, mert most nem jött át, inkább amolyan külső kamerás felvételt láttunk arról, hogy dolgozott az eredeti rendező. (persze ez érthető valahol)

 

másik hozzászólásod kapcsán, én is végigszaladtam most sanderson magyarul elérhető könyvein, a ködszerzet világában játszódó "folytatás" (nem tudom mi a címe végzet ,,,,,,,) egy vacak ponyva. a másik világban játszódó "idol"-os könyv már sokkal jobb, de ott meg kicsit olyan érzésem volt, mint LLLawrence könyveinél, hogyha egyet olvastál mindet olvastad. Az elantris viszont minden skálán jó volt nálam. 

Előzmény: Alice (970)
Alice Creative Commons License 2014.10.31 0 0 971

Más: közben a tudjukmelyik kiadó sorra adja ki Brandon Sanderson könyveit, én szorgalmasan gyűjtöm őket, de sajna olvasással jó ideje lemaradtam vhol a Ködszerzet közepe táján. Akár kisregények is jöhetnek, remélem, jönnek, van ugye Hugo-díjasa is.

 

Erről is nyugodtan írhat, aki erre jár, és olvasott mást is tőle.

 

A másik pedig, megesz a kíváncsiság, hogy mennyire vannak átdolgozva az Idő kereke sorozat elülső könyvei: valakinek tapasztalat?

Alice Creative Commons License 2014.10.31 0 0 970

Előbb akartam jönni, de aztán elmaradt a dolog :( Azért örülök, hogy nagy néha betéved valaki...

 

Hihetetlen, de sok-sok hónapja angolul végigolvastam az utolsó könyvet (nálam ez nagy szó :), magyarul most olvasgatom, most kezdtem bele a 2. kötetébe, Egwene most beszélget Tuonnal.

 

Tervezek egy konkrétabb esszészerűséget róla, ha véges-végigértem rajta, most dióhéjban annyit, hogy vegyesek a benyomásaim. Ha a Brandon Sanderson által befejezett 3 könyvet nézem, a 3. számomra jóval gyengébb, mint az 1. és a 2. harmadok, amiket sebesen bekebeleztem. Az oké, hogy utolsó csata, egészen eddig erre vártunk, ezt építgette Jordan bácsi stb, de bevallom, nekem száraz volt nagyon a sok csataleírás és túl hosszú. A magyar könyvvel igencsak küszködök, és most már nem hajt előre a kíváncsiság sem, igaz mostanában alig olvasok, a hangulat is hiányzik hozzá.

 

Még 1-2 szösszenet: ebben a könyvben nem jött be, hogy rövidek a blokkok, a korábbiakban igen.   A szereplők közül többel nem voltam kibékülve, mert nem hasonlítottak magukra. Voltak irtózatosan béna párbeszédek... meg béna történetszálak és idióta történések. De voltak elképesztően jó fordulatok és nagyon élvezetes jelenetek. Sőt, epikus is volt bőven.

 

És! Nem akarnék spoilerezni, de ugyebár mind sokat filóztunk azon, ki fogja túlélni, és kivel mi történik. Nekem ez a téma volt a meglepőbb és persze ez ütött leginkább szíven. Nagyon nehezen engedtem el, akiktől örökre el kellett búcsúzni. Volt, akivel nagyon méltatlanul elbántak szvsz mint karakterrel. Ami viszont nagyon tetszett, hogy mennyire átlengte itt is az egészet az eleve elrendelés kérdése, hogy semmi sem történt véletlenül, és mindenki útja ide vezetett.

 

Szívesen olvasnék véleményeket mástól is. Határidő nincs, van, aki még most kezd bele, csak bátran!

 

Előzmény: RCTiv (965)
Elar Creative Commons License 2014.09.13 0 0 969

Valóban jó a Ködzserzet.

Egy baj van vele, hogy pont 2x olyan hosszú, mint kellene lennie.

Időnként már téptem magam a rengeteg moralizálás és más finomságok olvasván.

Fele ilyen hosszan sokkal ütősebb lett volna

Előzmény: RCTiv (967)
katie0404 Creative Commons License 2014.09.13 0 0 968

Sziasztok! Az idő kereke sorozat 1-11 ig megjelent külföldön boxban. Ha valaki találkozott már vele, és van információja ez ügyben, tudna nekem segíteni valaki, hogy hol tudnám Magyarországon vagy külföldről olcsóbban beszerezni? nagyon fontos lenne . köszönöm

RCTiv Creative Commons License 2014.09.12 0 0 967

nem tegnap volt, de odaértem végre a 12-ik részhez és egyelőre nincs bajom, a sztori felülírja az írói kvalitásokat (még) :))

 

Sandersontól a ködszerzet trilógia szerintem nagyon jó. 

Előzmény: _Assa_ (966)
_Assa_ Creative Commons License 2014.05.26 0 0 966

Nincs akkora törés a váltásnál, mint amitől tartottam, amikor Sanderson könyvei kerültek sorra az olvasásnál. Érezhetően felgyorsul a történet, pl. eltűnnek a hosszadalmas ruha- és épületleírások, emellett a szereplők viselkedése, reakciói, mozgatórugói sincsenek annyira aprólékosan kifejtve.

A karakterek továbbvitele elég jól sikerült, megőrizték a korábbi jellemüket. (Bár Mat például olykor kicsit idiótább a kelleténél - és a tőle megszokottnál -, vele néha Sanderson túlzásba esett szerintem, mikor humoros próbált lenni.) Kisebb változások vannak abban is, ki kap nagyobb hangsúlyt, ki kevesebbet, akad új, fontossá váló karakter is... 

 

Sandersontól ezeken a köteteken kívül még nem olvastam - bár tervben van -, ezért nem tudom, az ő stílusa-e az oka (gondolom igen, mert a fordító dolgozott már a sorozat korábbi kötetein is...), de engem a kismillió "hát" és "mondjuk" az őrületbe kergetett, főleg az elején. 

Előzmény: RCTiv (965)
RCTiv Creative Commons License 2014.05.26 0 0 965

akkor most tuti vége és nincs tovább?  pár évvel ezelőtt végigmentem a sorozaton és majdnem megbolondultam, mert én azt hittem van vége :))) most újrakezdtem, már nem lesz gond ugye? azt néztem több mint tízezer oldal, a 4-ik könyvnél járok, emlékeim szerint valahol az 5-6 körül volt egy erős üresjárat... Sanderson mennyire érezhető, kb. ég és föld a két író stílusa, legalábbis amit eddig olvastam sandersontól- van ami nagyon tetszett (ködszerzet trilógia) de pl. az ugyanabban a világban játszódó "folytatás" az nagyon ponyva, 

 

szóval szerintetek érdemes, spoiler nélkül persze ha kérhetem és tudom, hogy az egész topik erről szól, de ha a kedvemért összefoglalná valaki a véleményét :)

Előzmény: Alice (964)
Alice Creative Commons License 2014.05.24 0 0 964

Ezt is megéltük: megjelent a befejező kötet (2 darabban természetesen) a Delta Vision gondozásában 2014.04.28-án.

Ne habozzon ráugrani, aki csak magyarul olvassa!

iszilard Creative Commons License 2013.03.16 0 0 963

Még néhány érdekesség:

 

 

Minimális spoiler!

 

 

Sanderson:

 

There were a couple issues with it. One, we had a major issue that I was just doing too much Perrin stuff, because I’d just come off a Perrin book and I love Perrin, and Harriet’s like, “We’re just doing too much Perrin. Let’s scale back the Perrin.”

 

And then the other thing was, she’s like, “You don’t quite have the Ways right, so they don’t have the feel Robert Jordan had.” Rather than spend the time getting it right, she just felt the whole section needed to go anyway, for pacing reasons.

 

Too much Perrin, too much distraction, and Maria made the argument that closing the Waygate wasn’t necessary, because we already had in the plot to have the Trollocs being destroyed another way, so she was like “Why are we closing this 
Waygate, and spending 20,000 words doing it?” The only reason to keep it was the Ogier arrival, which was awesome, and driving off Mashadar. {He meant Machin Shin, and corrected it later.} The Ogier arrival now is much weaker; they show up at the Field of Merrilor, and that was kind of packed into place after we cut out this whole 
section.

 

 

Spoileresebb! Csak nagyon ÓVATOSAN!

 

The problem is, the notes weren't as extensive as we were led to believe. For example, Brandon said in the tour that while RJ had said the LB would be long, and take up a significant portion of the book, he didn't leave many details. Except for incorporating a few things RJ had suggested, the entirety of the battle sequences in the last book, from strategy to execution to length, were not from RJ's notes. 

 

Brandon apparently had RJ's assistant Alan (who's a war buff), and Bernard Cornwell help him in coming up with the overall strategy. Then the portrayal is all his own. So I don't quite see where RJ can be blamed for the tiresome, repetitive nature of the battles in this 
book. We know it is totally not his style. We also know that he didn't leave many notes on it. We've been told that everything from törölve's death to törölve were up in the air. For certain, none of the One Power stuff was from RJ. All of Androl's part was all Brandon, 
though he did say that RJ had planned to have various Asha'man do various things in the Black Tower, and he decided to take all these things and give them to a character of his creation. So how can RJ be blamed for Androl?


Brandon has also revealed that the battle between Rand and the DO wasn't exactly spelled out either. He said that the notes seemed to make it more like a "last conversation", and that Harriet later sent in a suggestion that maybe Rand and the DO could battle it out by creating many possible worlds.

 

We have also been told RJ had specific numbers for the turned Aiel channelers in the Town (we'll know that number soon enough). We saw all of four, so unless that actually was the number, its pretty clear they were a severely underutilized resource. The numbers of the Aes Sedai, the Wise Ones, the Windfinders, etc. were also completely wrong, and the Black Ajah was totally absent. All these were Brandon and Team Jordan's choices, not RJ's. So again, I don't see how he's the blame for these issues. 

Elar Creative Commons License 2013.03.14 0 0 962
SziasztokNekikezdtem ismét a sorozatnak. Remélem irigykedtek rám, hogy még csak a 3. könyvnél tartok :)Érdekes, hogy kb 5 éve olvastam és nem igazán emlékszem, hogy mi is történt benne.... Ez gáz?Viszont az a bajom, hogy nagyon lassan folyik a sztori. Ez volt a bajom Sanderson Ködszerzetével is. Adott egy tök jó ötlet és szét van húzva, mint a rétestészta,Már kaparom a fejem, hogy "mi lesz már, mi lesz már" :)De természetesen biztos bennem van a hiba :)
iszilard Creative Commons License 2013.03.09 0 0 961

Az eladott példányszám drasztikus visszaesését (dacára annak, hogy első volt a nytimes listáján) sem lehet másra fogni, csak arra, hogy az olvasók többsége nagyot csalódott az utolsó három könyveben.

iszilard Creative Commons License 2013.03.09 0 0 960


Ha már más is idézett, akkor én is:


Mr Ares:
Perhaps it's because we're more critical? Perhaps it's because we
have paid more attention to some of the problems the book has -
things which aren't hugely noticeable in a lot of cases (such as
timeline issues), but because we're in contact with other people with which to discuss, and many of us look into these books in great depth, we see a great many flaws. There's so much there that most people won't pick up everything, good or bad, but as we discuss with others we get a more full picture of what was there and what wasn't.

An individual isn't necessarily going to pick up on everything, maybe for a lot of people things like Mat's interactions with Min don't ring alarm bells because it's been so long since they read the books they just accept things. Then someone else picks up on the problem and shares it, so someone who at first didn't see a problem now does - and it is a problem, even if it is one that won't necessarily cripple your enjoyment of the book. This can go both ways - minor world building details, answers to questions, solutions to problems, these things can be shared as well, and enhance the enjoyment of the books.

 

I don't think we're asking too much, though we are asking a
lot. We're asking for something tightly written and well thought
through. For the characters to act and sound as themselves, and for what they do to make sense in that context. AMoL could have been so much more than it ended up being. That's the biggest disappointment - it's not that we set our sights too high to ever be met, but we set them very high all the same and they weren't reached. Had we lowered our expectations we would have been less disappointed, but I think we would be selling BS, Team Jordan and the series short, not to mention RJ's memory. I don't see why we should be satisfied with mediocrity, not if we love this series. Frankly, I would have been more satisfied with this book if I cared less about the series.

Terez:
Brandon is a fan. He's not the original author of the books. So yes, what he writes is essentially fan fiction when he's filling in gaps in RJ's outline; there's no way to argue around that. Brandon's fan ideas have worked their way into the book, and there's nothing inherently better about his ideas than other fans' ideas, and there is also nothing inherently better about one person's ideas than a melding of several people's ideas. In fact, I'd argue it's the opposite on both points. And Brandon's ideas have already been influenced by fan ideas; you can't avoid that either. There's no telling whether Jason's arguments to Brandon were actually representative of RJ's vision, but I don't see any reason why anyone would assume otherwise. Brandon was obviously convinced by those arguments. The flaw here is that Jason mentioned it at all.

Luckers:
The continuity problems are what I find unforgivable.  I truly
believe that anyone in the position Brandon and Team Jordan is in, to give this series it's due, should have used several knowledgeable people to go over the newly written books with a fine-toothed comb.  

If there are continuity inconsistencies or contradictions found, they should be made right, no matter that it might make it necessary that sections (perhaps even large sections) have to be rewritten, in then name of keeping the integrity of the WoT intact.  The series is extremely complex, perhaps too complex for even Team Jordan to find everything that doesn't add up.  But the impression I get (and I might have misunderstood something along the way) is that while Beta readers do serve this function in some small way, their feedback is actually used not by the author, but only by the rest of Team Jordan to make a few small changes in an attempt to smooth things out a bit.

 For instance, Brandon has stated that things in the books were
changed afterward without his knowledge.  Also, Brandon was done with writing AMoL before any other readers saw it at all:  they give their feedback, and then... what?  It seems the function of the Beta readers is overemphasized when it's convenient, i.e. 'none of them caught this or that', but I don't think they should have any kind of blame shifted to them for mistakes making it through to the published books either if their feedback isn't taken to be as important to the process as some of us might have thought. 

 

I'm not saying to blame Brandon in this either, though he wrote the mistakes in the first place.  Everyone makes mistakes.  Perhaps the process they used itself is to blame.

iszilard Creative Commons License 2013.03.09 0 0 959

Just ninja'd up Luckers' page, and according to what he's posted he was threatened with a lawsuit - over his(Luckers) planned release of a sort of tell-all, as far as his experiences, inclusion, and involvement, behind the scenes, with regard to AMoL, sanderson & team jordan, and thereby won't be releasing "The Unseen World," as I read was his title for said work.

Don't think it's too far of a stretch to assume it would have
revealed a great deal regarding quality, process, all the nuances not privy to from being on the outside & then some, so to speak.

 

One has to wonder though, considering threats of litigation, who's
got what to hide, fear, or lose?

A Luckers-ügyről kicsit más szempontból:

1. Luckers was not a beta reader for any of the three books. You
might say that's part of the problem; only one of the beta readers
(perhaps two) had a knowledge level comparable to that of Luckers. Brandon wanted him as a beta reader at one point, but Harriet was worried about trusting someone she hadn't met and didn't really know.

2. None of the beta readers for TOM signed an NDA. From what I
understand, they had to sign one for AMOL.

3. One of the beta readers broke trust and shared the beta doc for
TOM with Luckers shortly after the book was released which was, in my opinion, the stupidest thing ever done in the history of the WoT fandom, not because Luckers is generally untrustworthy, but because it was guaranteed to make him angry. The drama of the moment started when he posted a quote from the beta doc on his Facebook page, and anyone who knows Luckers can look at just that one quote and imagine how angry the whole doc made him. He's had it for two years, and those who have known him for a while will have seen how his state of mind deteriorated over time.

4. Technically Team Jordan never threatened him with a lawsuit. They were aware, but they hadn't yet decided what to do about it. A few of us who are friends with Luckers and also in contact with Brandon and the Team were told that copyright law applies, and we tried to talk Luckers out of it so that Team Jordan wasn't required to do anything drastic. But Luckers took the 'threat' directly. I have to take at least some of the responsibility for that, but keep in mind that for Luckers in particular this has all been very emotional and in some cases reactionary. Yes, there's merit in a lot of what he says, but he's sometimes heavy on the dramaprose.

iszilard Creative Commons License 2013.03.09 0 0 958

Január-február jelentős részét fórumokban töltöttem, vadászgattam infókra, véleményekre, és nem bírom megállni, hogy ne írjam ide a véleményemet.

Jó is, hogy nem egyből írtam ide, mert a haragom mostanra megszűnt, és el tudom fogadni, hogy valaki ennyire tönkrevágta a sorozat végét. Annyira felejthető az utolsó könyv, annyira nem történik benne semmi, annyira kifordulnak a szereplők önmagukból, hogy az biztos, az utolsó három könyvnek semmi köze sincs wot világához.  Ahogy sokan írták már előttem, ezek tényleg nem mások, csak gyengécske fanfiction-ök.

Bőven elég lesz nekem is a következő 40 évre a Jordan által írt rész, még akkor is, ha az befejezetlen. A szándéka amúgy is volt, hogy a szálak legalább 60%-át nem varrja el, hiszen csak így maradhat élő a világa.

Kíváncsi lennék, hogy mit érezhet Sanderson, ha foglalkozik
egyáltalán még a wottal, mikor minden dicsérő szóra jut legalább tíz felháborodott, lesújtó kritika.

Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag a könyv megjelenése után három héttel az összes fórum kihalt, pedig az előző könyveknél ez a folyamat csak hónapokkal később következett be.

Jordanről:

András barátom véleményével nagyjából egyetértek:

http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1211867955&index=5&cat=1

Annyit azonban hozzátennék, hogy egyre kevésbé hiszem el azt, amit Jordan olyan sokszor állított: az összes fontosabb esemény létezik a fejében. Min első hosszabb beszédéből (eotw) is az derül ki, hogy úgy a 6-7. könyvig volt kidolgozva a sztori (architect), utána már erőltetnie kellett magát (gardener), hiszen nem tudta, hogy hová is akar eljutni. Az amol végén egyértelműen látszik, hogy már a halálán volt, amikor azt diktálta.

Sanderson:

Akinek tetszenek az utolsó könyvek, annak van egy jó hírem. Legalább 30000 hasonló színvonalú fantasy könyv létezik, így ha bejönnek Sanderson 10 éveseknek szánt könyvei, akkor szerencsés az illető, mert több életre is el van most már látva olvasnivalóval.

Ennyi jót tudok mondani, és akkor még finoman fogalmaztam.

Az pedig kifejezetten gusztustalan, hogy perrel fenyegetnek meg egy népszerű moderátort (Luckers), aki emiatt le is lép. A bűne mindössze annyi volt, hogy nyilvánosságra akarta hozni azt, hogy miként is alakult a sorozat befejezése.

Luckers kemény véleménye szerintem sokat ártott neki (de legalább őszinte volt): egy példa:

I'm afraid I agree with Xeratul regarding the lack of re-readability
of Brandon's works. Whilst, yes, the plot gratification that came
through the first reading of tGS and TofM held them, and held them very well, it was the quality and layering of the prose* that lent RJ's works their re-readability. When it comes down to it, whatever flaws RJ had and whatever skills Brandon has, does not change that the writing of both books is unpolished, clunky, and superficial.

iszilard Creative Commons License 2013.03.09 0 0 957

Nézzük a tényeket:

 

Orem Signing Report - Zas (Verbatim)                                  

                                          
Question
Did you have to invent any of it yourself, or did Jordan leave a lot of it for you?
Brandon Sanderson
He left some of it for me, and then I had to make the rest. As you're reading through the books, probably about half and half. Half will be stuff that he wrote notes on, half will be stuff that I wrote.

Brandon Sanderson (December 2012)
Well, okay, this is going to be kind of long.

To understand my next step, you have to understand what we mean by "Notes." There are really three groups of these.

1) Robert Jordan's Worldbuilding Notes. These were in a series of
dozens, maybe hundreds of files embedded chaotically inside of files inside of files, using his own system of notation. The notes reach all the way back to early books he was working on, as he was working on them. They aren't intended to be read by anyone other than him, and are sometimes very difficult to figure out. This is the group that Harriet has said, in her estimation, include a total wordcount equal to or greater to that of the published series.

2) The notes for the last book, gathered by his assistants Maria and Alan, with Harriet's help. These are far more focused on the last book, notes that RJ wrote specifically focusing on the last book. This is a much more manageable amount, maybe fifty or a hundred pages. It includes interviews that Alan and Maria did with RJ before he died

3) Scenes for the last book, either in written form or dictated   during his last months. This includes some completed scenes. (The last sequence in the book, for example. Also a lot of prologue
material, including the scene with the farmer in The Gathering Storm, the Borderlander Tower scene in Towers of Midnight, and the Isam prologue scene from A Memory of Light.) A lot of these are fragments of scenes, a paragraph here and there, or a page of material that he expected to be expanded to a full chapter.
This is different from #2 to me in that these are direct scene
constructions, rather than "notes" explaining what was to happen.
Together, #2 and #3 are about 200 pages. That is what I read the
night I visited Harriet, and that is what I used to construct my
outline.

Q: Is there a character you took in a different direction from what
Jordan had intended?

A: In terms of a character, and what would happen to them ultimately, no, not really. However, there were times when some things had to be adjusted, specifically some plot points, in order to make the narrative as a whole flow better. Brandon did mention that he wanted a character that he felt like was his own, which he got to do the most development on. That character became Androl. A lot of what Androl did were things which RJ said had to happen. Brandon picked Androl to do them, and gave the character his own touch more than any other.

Quote
masaru:

Me: did RJ say that Nakomi should be included? You said she was "deep in RJ's notes" but wondering if it was up in the air?

BS: I said something deep in the notes made me include her. I have not said if she herself was in the notes or not.

Brandon
Quote
The thing about the notes is that a lot of the notes were to him, and so he would say things like “I’m going to do this or this” and
they’re polar opposites. And so there are sequences like that, where I decide what we’re going to do, and stuff like that. And this all is what became the trilogy that you’re now reading.

Brandon Sanderson                                            
Since Robert Jordan wrote the last scene, that actually made this
whole project mountains easier. I had a target to shoot at. While I
didn't have a ton of written material from Robert Jordan that I could actually put in—there are about 200 pages worth of scenes and notes that needed to become somewhere around 2,500 pages [Books 12-14 by Sanderson total 2,556 pages]—a lot of those 200 pageswere summaries of scenes he wanted. Robert Jordan wrote by instinct. He was what we called a discovery writer, so what was handed to me was a big pile of half-finished scenes or paragraphs where he wrote, "Well, I am either going to do this, this, or this. I was thinking of this, but it could be this." Yes, cracking an ending is hard, and the Wheel of Time had a lot of loose threads. My job was to take all those threads and weave them into an ending, which was a real challenge.

rhynn Creative Commons License 2013.02.13 0 0 956

Egy kis érdekesség: (egy spoileres mondat van benne, az viszont a könyv legutolsó jelenetével kapcsolatos, ezt kiszíneztem, hogy nehezebb legyen véletlen elolvasni.)

 

Hi, 

Just wanted to let you know that we’ve transcribed all new information from the audio files and posted it here:http://www.theoryland.com/intvmain.php?i=183 

We also translated another interview with RJ from his trip to Hungary in 2003 (http://www.theoryland.com/intvmain.php?i=923). If you remember, AMoL ended with Rand somehow lighting his pipe without using the Power.

So this quote was very interesting: 

Galgóczi Móni: My sources tell me that you are a passionate pipe-smoker. One of my friends thinks that pipe-smokers see the world totally differently. Is this true?

Robert Jordan: I don't think so, but the idea is very good. I will use it someday, somewhere. 

Who knows, maybe this is what inspired the last scene. :)

The original interview is here if you want to read it:

http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/egyeb/cikk/2007-09-19%2000:00:00/xxi-szazadi-mesemondo-interju-robert-jordannal-2003-aprilis 

 

We will continue to look for old RJ interviews, so please let us know if you find any other Hungarian ones. 

Regards,

Annika / sleepinghour

rhynn Creative Commons License 2013.01.29 0 0 955

Bár elég mélyen ismerem a sorozatot, s az utóbbi hónapokban újraolvastam, EWOT-tal, Theorylanddal keltem, feküdtem, 5nél több kisebb hibát az egész könyvben nem tudnék felsorolni. Kifejezetten jó volt, talán csak a csatajeleneteknél vitte túlzásba, de szerintem Martin pl. jobban túlírja a könyveit mostanában.

 

Ami viszont nagyon zavart, az a lezárás, a könyv vége. 70 oldal volt hátra, s még javában csatázgattak, aggódtam is, kiderült nem alaptalanul. Ez így kicsit fura volt nekem, de összességében egyáltalán nem volt rossz, a fanyalgókat pedig nem értem. Biztos, lehetett volna jobban megírni, bár úgy gondolom, RJ sem tudta, pontosan mi is lesz az utolsó nagy csatában. Kitalálta, ki fog meghalni, ki éli túl, s mi lesz abban a 2-3 oldalban utána, s ennyi.

 

Biztos, hogy 5-10 évente újra fogom olvasni, van annyira jó a sorozat.

 

És persze még jön egy superguide, ahol még a RJ által kitalált folytatásokról lévő (meglehetősen hiányos) jegyzeteket is megmutatják, azt nagyon várom.

Előzmény: zsofia81 (954)
zsofia81 Creative Commons License 2013.01.29 0 0 954

Those 50 people happen to be the ones that crank out 95% of the theories using evidence and examples to back up their thoughts.   If you want to understand where I'm coming from then go to the brandons work thread and read some of my posts there along with others that add to my positions.  It all comes down to the individual reader and what they enjoyed with the series.  

As I've said before, if you can legitimately read Brandons books and have no issue with them whatsoever then I actually envy you.  I wish I could do the same.  I just can't because the world of WoT that I've read and enjoyed feels like its been shattered by someone who could have kept it intact if he really had put the effort into doing so.  I can't fault BS for not writing as well as RJ, but I can fault him for getting blood and bloody ashes wrong.  How many times has that saying appeared throughout the series?  Can you really sit back and think that the guy did a fantastic job making sure that his material fits in the world of WoT when he messes up something like that?  

Everyone says that BS had such an impossible task that we should cut him some slack.  Was it really that impossible for him to open up a couple of the old books and reference his dialogue against some of RJ's source material?  Was it really that impossible for him to even one time look back and make sure that blood and bloody ashes was the same as RJ wrote it 100's of times previously?   And keep in mind, this is from a guy who is supposed to be ONE OF US.  He was a self proclaimed super fan of the series (and this is a major reason he is judged so harshly by some; if he had been more of an outsider then we would be more forgiving IMO).  

Now let's take it into perspective here.  Blood and bloody ashes is a single oversight and by itself is really not a big deal.  I agree with that 100%.  But when we turn to the next page we find another small mistake...and then another one...and then another one.  After a couple we begin noticing even mistakes that we wouldn't have picked up on previously.  That's how it starts and that's how the world of WoT is shattered for the readers.  And this is really what is unforgivable.  Out of EVERYTHING in this admittedly impossible task that Brandon had in finishing this series, these little nitpicks are the small things that he should have gotten right and had no excuse to get wrong.

  So how does this turn into gigantic threads discussing quality with some people very upset over what is perceived as a lack of quality?  It's really simple actually.  When Brandon messed up so many of the freebies - details that were already written by RJ and only required opening one of the original books to verify - how can we sit back and say that he tried his best to get the voice of Mat correct?  When Brandon simply couldn't spend the time to even reference RJ's original books, how much time do you think he spent on the hard stuff that we all agree sounds a bit off?   I've been around long enough to recognize a lack of real effort, and I also can recognize when someone just doesn't have the capabilities to accomplish something.  

I can forgive Brandon for not having the literary talents that RJ had, but it's the lack of effort that really bothers me.  Did the guy give 100% effort into this project?  Yes, I think he did.  I think he worked very hard.  But there is a massive difference between 100% and 110%, and this project deserved 110% from him yet clearly did not get that extra bit of effort.  RJ gave 110% and Harriet entrusted Brandon to give his all towards finishing the guys professional legacy.   That's the crux of why I get upset and why I don't really have any mercy on the guy anymore after two books without improvement.

zsofia81 Creative Commons License 2013.01.29 0 0 953

Egy barátomat idézve:

 

Honestly, what do some of you want us to do? Sit back and just pretend we live in candy land and act like nothing is wrong? Just theorize about something that may be a blatant error? Do you want everyone to just pretend like things are OK when they're not?

 

This is important and it's all that needs to be said:

 

Half the time we cannot even discuss theories because the new author has been so inconsistent that we honestly cannot tell if something is a clue or if it is just an oversight.

 

I would love if we could all just hold hands and pretend that everything was okay. I would love if we could all just sit back and theorize what is going to happen next. I just find it hard to theorize about dreadbanes and dreamshards when the reality is that they are simply poorly conceived plot devices used by the new author to plaster together a scene he envisioned. So ya...you're not the only one pissed off that the forums aren't the same. The rest of us are too.

 

 

Alice Creative Commons License 2013.01.28 0 0 952

(Na, az én hozzászólásom is elszállt)

 

Ez alapján a bejegyzés alapján semmi, de semmi nem tetszett neked a Brandon Sanderson által írt három könyvben. Én EKKORA minőségbeli szakadékot nem érzek, persze nem lepnek meg az eltérő vélemények, vagyunk épp elegen, számítottam is rá. Az f) ponttal, miszerint bele sem kellett volna vágni a befejezés-projektbe, viszont nagyon nem értek egyet, több okból is. A végjátékról meg majd a maga idejében.

 

***visszaszalad olvasni***

Előzmény: zsofia81 (950)
rhynn Creative Commons License 2013.01.28 0 0 951

Ez a saját maga se olvasta a jegyzeteket dolog hogyan volt? Hol olvastad?:) Én még ott tartok, hogy az egész Team Jordan folyamatosan egyeztette a jegyzetekkel a szöveget.

Előzmény: zsofia81 (950)
zsofia81 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 950

Sziasztok!
a külföldi fórumozókhoz hasonlóan én is csak azért regisztráltam, hogy leírhassam véleményemet az utolsó könyvről.
Írtam egy hosszút, de a fórum elnyelte, ezért most rövid leszek. Bátyám ismertetett meg a sorozattal, s sokakhoz hasonlóan én is azt vallom, hogy bár a várakozásaim nagyon alacsonyak voltak - köszönhetően a pótírónak -, de még ezt is sikerült alulmúlni.
A vérprofik így elemezték ki:
http://www.readandfindout.com/wheeloftime/messageboard/271611/

érdemes elolvasni, minimális spoiler - talán még idetartozik, hogy a legújabb rangsorolások sanderson könyveit az utolsó harmadba teszik, mivel az újraolvasásuk messze nem okoz annyi örömet, mint a jordan-könyvek. mondjuk jordantől is csak az első hatot szereti a többség.
Véleményem:
a, szerintem nem volt szükség 3 könyvre, vagy ahogy az egyik blogger fogalmazott: ALL FILLER, NO KILLER részek véges-végig - s tényleg, a "csatapornó" túl sok lett, a szereplők közötti kapcsolatok elsikkadtak
b, az utolsó 3 könyv történéseinek több mint felét Sanderson saját kútfőből vette, sőt még az epilógusba is belepiszkált, sajnos ez nagyon meglátszik a sztorin: oda nem illő cselekmények, egymásnak ellentmondó történések, az eddig meglévő szabályok totális felrúgása
c, Sanderson célközönsége tényleg a YA, a 13-15 évesek örülnek is ennek (bonyolultság, összetettség kilőve), de az idősebbeknek már  nagy nehézséget okoz az eddigi felnőtt szereplők helyett gyerekekről olvasni, arról már nem is beszélni, hogy a karakterek nem is emlékeztetnek önmagukra, persze azoknak, akik csak egyszer olvassák el ez is megteszi
d, amikor a pótíró saját bevallása szerint 1. el sem olvasta a feljegyzéseket, háttéranyagokat , 2. amikor szimplán kifelejt (!) bizonyos karaktereket, 3. nem is érti a cselekményt ott nagy a baj, nagyon nagy.
e, tényleg egy szappanopera lett a végére, de szerencsére mindenki addig olvassa az idő kerekét, amíg neki tetszik, azokat a részeket ugorja át ami neki nem tetszik, 12000 oldalból pedig bőven lehet válogatni.
f, Jordan valószínűleg szintén csalódást okozott volna, de ezt már sosem tudjuk meg (érdekes, hogy egyre többen írják, hogy talán mégis elég lett volna kiadni az általa írt, lediktált anyagot - korábban ezt csak egy-két ember mondta )

Valaki itt azt írta, hogy sok hozzászólást töröltek, ez csak  régebben volt igaz, ma már a fő fórumon is nyugodtan lehet kritizálni a pótírót, nem törlik a bejegyzést (a modok közül többen is csalódtak, így engedékenyebbek)

Alice Creative Commons License 2013.01.26 0 0 949

Sziasztok!

Tudom, hogy van, aki már a történet végére jutott, és évekkel ezelőtt tartott ugyanott, ahol én, aki végül csak megvártam a magyar megjelenéseket, ill. csak részben olvastam el angolul a Brandon Sanderson által írt befejező könyv kétharmadát. Ma fejeztem be (először) az Éjfél Tornyait, közvetlenül előtte pedig a Gyülekező Fellegeket. A TGS-t pár hét alatt, a TOM-et pedig úgy másfél hét alatt sikerült, ami nálam rekord. Egyrészt hajtottam magam rendesen, mert már van legutolsó kötetem is, másrészt meg rendesen olvastatta magát. Mivel csak a jó ég tudja, hogy fogok haladni az angol szöveggel, inkább benéztem most ide, hogy némi benyomást írjak.

 

Mondhat bárki bármit Brandon Sandersonról, én elégedett vagyok vele. Lehetne elemezgetni, mely témákhoz, karakterekhez van jobban érzéke, melyikhez kevésbé, kik lettek halványabbak, kik erősebbek, kik furcsák, ezt mindenki kivesézheti magának, akár össze is lehet verekedni rajta. A lényeg, hogy óriási és becses ajándékot adott nekünk és én nagy élvezettel olvastam. Ügyes volt, és jobb, mint amilyet vártam, mind hangulatban, mind színvonalban.

A történetet illetően így elsőre jó nagy káosz van a fejemben, de ez korábban is így volt, ülepednie kell még, no. Igyekszem tartani a spoilercsendet, bár már lassan legalább a magyar megjelenésekig ki lehetne terjeszteni :)

 

Részemről pár benyomás, ahogy jön, az első 2/3-ról, azaz a legutóbbi magyarul kiadottakról:

 

- A könyvek tempója kétszerese, ha nem háromszorosa a korábban megszokottaknak, de ha belejön az ember, akkor már nem is bánja annyira. Viszont kapaszkodni kell rendesen. Pont emiatt tűnik sokszor rohanósnak, nem kellően kidolgozottnak egy-két dolog, pedig nem feltétlenül azok. Ennyi gyülekezést, találkozást, szálelvarrást, fináléhoz előkészítést én még nem pipáltam. Nem vagyok én hozzászokva ehhez a rohanós tempóhoz! Szerintem nem lehetett volna ennél rövidebben megvalósítani, sőt.

 

- Sok korábbi történés idővonala meghökkentően rövid. BS sokszor konkrétan leírja valamiről, hogy hány éve, hónapja történt, az ember meg néz, hogy csak ennyi idő telt volna el? Pár dolognak utána kéne nézni. Kattogott a fejem rendesen, amikor meghallottam egy-egy ilyet, és eltökélt szándékom, hogy pl. Melaine és Min első találkozását visszakeresem, hogy az egyik idővonalat belőjem. (ez egyéni szoc.probléma, nem spoiler)

 

- Jót mosolyogtam a szerkesztésen egyetlen ponton, mert bár bizonyára alaposan összekevergették a kirakós-darabokat, vicces volt, hogy az egyik szereplőnk előbb megérkezett valahová, mint hogy elindult volna, mert előbb annak a ta’verennek a történetét olvashattuk, amelyiknek.

 

- Sanderson szereti az aprócska, csak néhány (néha csak egy) oldalas blokkokat váltogatni. Nekem bejött.

 

-  Pár történés az én ízlésemnek rövid. Pl. amikor a tudjukkik végre elmennek a tudjukkiért. Közben meg tudom, hogy amikor korábban eljuthattunk oda más szereplőkkel, akkor sem volt sokkal hosszabb, de mégis, olyan rövid, nem?

 

- Néhány dolog olyannyira zavaros, hogy újra kéne olvasni, más történéseket pedig visszakeresni.

 

- Azt hiszem, a két könyv közül toronymagasan a TOM tetszett jobban, annak is a második felét emelném ki.

 

- Én is megjegyzem, hogy az Éjfél Tornyai címet nem értem. Marha jól hangzik, de vagy nem tudok valamit, vagy mellényúltak vele.

 

- Gratula Mathez. Sanderson érezhetően egyenesen lubickolt az írásakor, és néhány új ötletet is bedobott, ami nagyon bejött (pl. levelek és egyéb irományok, filozófiák stb.) Volt, hogy leestem a székről a röhögéstől. Itt nagyon éreztem, hogy az író elemében volt és jól is ment neki, gyanítom, hogy sokat is rögtönzött.

 

- Gratula Perrinhez. Én mindig bírtam a srácot, Faile előtt és után is, de hát tudjuk, milyen volt, amikor „beragadt” egy helyzetbe x köteten keresztül. Amilyen lassan ment az a szál, most letehetetlen volt számomra. Nemcsak azért, mert mozgalmas volt, de voltak új, váratlan elemek is. Nagyon élvezetesek voltak a farkasálmos részek is.

 

- Ellenpélda: Lannel nem lehetett dicsekedni.

 

- Pár karakternek egyenesen jót tett Sanderson tolla. pl. Gawynt egyenesen leporolta és merte használni is. Nála mindig úgy éreztem, hogy Jordan bácsi hanyagolja. Most nem a lány beszél belőlem, meg hogy telenovellát akarok, ne értsetek félre, elég megnézni, milyen remek, de rövidke szerelmi szálat írt pl. a mellékszereplő Morgase-nek, de az milyen jól volt felépítve és arányosan elszórva, remekül beépítve, egyebek. Sosem tudtam napirendre térni afelett, hogy annyira kurtán-furcsán volt megoldva, hogy x kötettel ezelőtt az egyik fő-fő-főszereplőnk, Egwene miért és hogyan választja éppen az alig felskiccelt szereplő Gawynt, közben meg egyetlen szerencsétlen közös jelenetet nem kaptak a nagy találkozásuk előtt, semmi alapozás. Itt meg élőbbnek lehetett érezni a karaktert, meg lehet számolni, hány különböző karakterrel volt interakciója, a legjobban sikerültek ezek közül G. Bryne és Elayne, tehát az otthoniak.

 

- Ha már témánál vagyunk: nem hittem volna, de bejött a Faile-Berelain szál, és szépen visszakanyarodtunk ahhoz a bizonyos két madárhoz is. Berelain saját szála meg kicsit nagyon szirupos volt, de kellőképpen aranyos és rövid ahhoz, hogy szemet hunyjak bizonyos megoldások felett, és a nézőpontváltások is sokat dobtak rajta. Aki meg meglepődött, az asszem nem olvasott figyelmesen, mert ez az teljesen egyértelmű utalások egyike :)

 

- Randdel még barátkozom, de nem könnyű. Nagyon tetszett a problémája feloldása, a változás leírása, remekül sikerült rész, mégis, valahogy elidegenedik tőle az ember (ez még jóval korábban kezdődött ugye). Sokak szerint épp ez az egyik legfontosabb kérdése a történetnek, a változás, amin Rand átmegy, és felvetődik ezernyi kérdés, vallástól kezdve a mitológiáig. Ezekben a könyvekben ez sokkal erőteljesebb, a „szintlépés” miatt. Közben az eszünkkel meg tudjuk, hogy ezen a szinten is kell lennie. Ami miatt fájdalmas, hogy kötődünk a birkapásztor karakteréhez, akivel elindultunk, de ő már régóta nincs velünk.

 

- Lányok: Aviendha végre többet szerepelt, számomra őt is eltalálta az író. Egwene tetszett. Elayne szála néhány kivétellel roppantul untatott. Bocsesz. Mondjuk a politikai téma nem túl hálás. Nynaeve-el elégedett vagyok, ő nem feltétlenül azért higgadtabb, mert rosszul van megírva, nekem beleillik az utóbbi kötetek folyamatába. Cadsuane-t erősebbnek vártam.

 

- Jónéhány jelenet álmatlanságot, körömlerágást, szívszélhűdést okozott nálam. Hadd ne soroljam, de legnagyobb százalékban a TOM végén, legvégén, legeslegvégén találhatóak. Plusz az egyik nagy találkozás korábbról.

 

- Volt néhány WTF pillanat, ért pár meglepetés.

 

- Voltak egyenesen csodaszép jelenetek is. Gawyn a szobában, majd Egwene ébredése, Rand-Semirhage-Min, némelyik „reunite”, Nynaeve próbája utáni jelenetek, egyebek

 

- Negatívum volt néhány – számomra- a kelleténél súlytalanabbra sikerült, régóta várt - vagy nem várt- esemény meg néhány fejvakarást okozó párbeszéd, fordulat vagy karakter. A TOM utolsó fejezetében pl. kb. ugyanúgy éreztem magam, mint Mat.

 

- Mattől eltekintve keveselltem a beleszőtt humort. Volt néhány helyen, de nekem kevés volt. Hiányzott, mint az a bizonyos só a levesből. Tudom, hogy nem olyan idők járnak, de akkor is.

 

- A magyar fordítás nagyon-nagyon tetszett, le a kalappal előtte! Gyönyörű nyelvezet, gördülékeny stílus, a humor zseniális átültetése, ahol kellett. Egyedül 3 apróságba tudnék belekötni, amit kiszúrtam. Másként fordít két nevet, egyszer meg Galadot véletlenül le-szőke-fiatalemberezi :)

 

A zárókötet megkezdése előtt állva kijelenthetem, hogy rengeteg mindenről – hála az égnek – el sem tudom képzelni, hogyan is fog alakulni, más dolgokról meg van pár tippem. Hozzáteszem, még mindig nem olvastam el egyik fülszöveget sem, és értelemszerűen az utsó előszót sem.

rhynn Creative Commons License 2013.01.24 0 0 948

"However, Harriet has promised to release what we know of RJ's planned sequel trilogy to give you more info." Wow!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!