A compag gépeknél (ház) tapasztalatom szerint, elöszeretettel nincs reset gomb - vajh miért?
Tehát marad a (laza) csodálatos hármas, vagy a (nagyon kemény) kikapcs-bekapcs, azaz áramtalanitás, újra bekapcsolás. (Biztos használ a HDDnek, ventilátoroknak, stb,)
Nevem Teve:
A (0)-ban a kérdés így van leírva:
"Mi a különbség a hardveres (nyomjad má' meg a reset) és a CTRL-ALT-DEL rípusú szoftveres újraindítás között ?"
Azt hiszem, hogy a kérdést megválaszoltam, és ha a választ tovább "cizellálom", az csak a megértés rovására ment volna.
Na, EZT nem akartam, de akkor mégiscsak leirom! :-))
A ctrl-alt-del nem egyéb, mint egy KONVENCIÓ, amelyet a PC-ken az ún. "meleginditásra" használnak. Hardveresen SEMMIT sem csinál. Ezt a bill. kombinációt MINDIG az oprendszer kezeli le!
(Lehetne pl. a billentyűzetre KÜLÖN reset gombot is épiteni, de PONTOSAN AZÉRT kell 3 gombot egyidőben megnyomni, hogy a véletlen újrainditásokat kivédjék!)
Egyébként a RESET ciklus egy BIOSban megirt program, amelynek két belépőcime van. A hideginditásnál (ez a resetgomb - ami mellesleg hw. szinten reseteli a processzort is!) lefut a memóriateszt, az IDE detektálás meg még sok egyéb... Az ún. meleginditásnál (ctrl-alt-del) a programnak ez az "első" része nem kerül végrehajtásra.
A Ctrl+Alt+Del alapállapotba állítja a procit, ami a kezdőcímről elkezd dolgozni, betölti a Biost, majd a Bootfájlokat. Nem, a C+A+D nem csinal semmit, a billentyuzet-driver erzekeli a C+A+D (ha egyaltalan engedelyezve vannak a megszakitasok), es o kezdemenyez valamit... Windows NT-eseten peldaul egeszen mast, mint amit Te leirtal...
Ugyancsak hasznos a reset gomb abban az esetben is, ha a proci végtelen ciklusba kerül. (Winfos alatt ez elég megszokott :-)) ) Ilyenkor (mivel a megszakitásvektorok nem frissülnek) a billentyűzet sem "él". Tehát a ctrl-alt-del-t lehet nyomkodni, csak semmi sem történik. Marad a jó öreg resetgomb! :-)
Ez az, csak még annyit, h csak a hardveres reset törli a megszakítási vektortáblákat (ebből köv. h ha a szentháromság nem segít, akkor szinte 100%, h vmi interrupt bibi volt... )
A Ctrl+Alt+Del alapállapotba állítja a procit, ami a kezdőcímről elkezd dolgozni, betölti a Biost, majd a Bootfájlokat.
A Resetnél ugyanez, csak előtte még van egy POST (Power On SelfTest) is, amikor az eszközök meglétét és működőképességét teszteli.
(Mindkét esetben minden alkatrész folyamatosan áram alatt van.)
A Powernél először csak 1 áramkör éled, ami arra vár, hogy a tápegység jelezze a számára az összes feszültség meglétét. (Közben az alaplapon semmi sem kap órajelet, és a proci folyamatosan Reset-jelen van.)
Az összes táp meglétekor engedélyezi az órajelgenerátor működését, majd a procitól elveszi a Reset-jelet, és innentől a "Reset"-es újraindítás lépései folynak tovább.
Mondasz valamit, mert pl. ha én megnyomom a PC-men a power gombot win98 alatt, akkor először szépen leállíttya a windózt, aztán kapcsol ki (természetesen nem teljesen, ahogy azt már ATX-ék óta tuggyuk).
No de akkor egyáltalán nem azért van a 2 módszer, amire én gondoltam ?
Ricsip:
Gőzöm sincs miért van 2 féle Reset.
Csak azt tudom, amire annak idején tanítottak: először Ctr+Alt+Del, ha nem működik, akkor Reset, ha az sem működik, akkor kikapcs. :)
nem nyert. ahogy okosodnak (vagy butulnak) ezek a sz*rok, a hard egyre szoftabb lesz. van itt egy herkentyű (nem pécé), ha azon megnyomom a resetet, előbb szépen lehaltolja a unixot :-) meg ezek az egyébként sz*r hápés pécék is alkalomadtán lesz*rják a resetet. bemegy a gombtól egy madzag az alaplapba, f* tudja, mi történik, ha. 230 kihúz egyelőre müxik, ki tudja, meddig :-)
mi értelme a két változatnak, egy fajta újraindítás miért nem elég ? (természetesen ez esetben a nyomogatós változat maradna).
Vagy lehet hogy meg tudom magamnak magyarázni :))
: a ctrl-alt-delete szoftveres, tehát le tudja a rencer kezelni, és felkészül az újraindulásra, míg a másik esetben derül égből villámcsapásként éri a reset.... ez lenne az ok ?
- egyiknél sem szakítja meg az áramot, csak kikapcsoláskor
- mindegyiknél megmarad (mert a frissítést a chipset autómatikusan végzi), de a memóriában lévő progik (vírusok) nem kapják meg a vezérlést, így nem indulhatnak el, és a Bios, majd a betöltődő rendszer fokozatosan felülírja a memória cellákat.
jéegynullás.
valami rémlik a múltból, hogy melegindításkor a rencer egy fix címre beírja, hogy 0x1234, és akkor a post-nak (power-on self test) csak egy része fut le, memóriaellenőrzés kimarad meg ilyenek ... régen volt
Mi a különbség a hardveres (nyomjad má' meg a reset) és a CTRL-ALT-DEL rípusú szoftveres újraindítás között ?
PL.
- megszakítja valamelyik az eszközök (vinyó) áramellátását (ami pont vinyónál nem túl egészséges, főleg csak egy pillanatra és utána újra kap áramot), vagy csak a tényleges kikapcsolás esetén ?
- a memória tartalma melyiknél marad meg ? (régebben hallottam még olyan vírusról, ami soft reset után még benne maradt memoban )
...csak gondoltam megkérdezem ezeket, nem tudhatok én se mindent :)