Midenki kerekre nyitja a szemét, mikor a töltött cékláról beszélek. Mint különlegességet írtam be ide. (nagyon finom - vetekszik a töltött karalábéval)
Gondoltam, hogy a céklasaláta magától érthetődő étek. Én így csinálom:
2,5 kg céklát alaposan megmosok és héjában megfőzöm/átsütök. Héját lehúzom, és vagy nagy lyukú reszelőn lereszelem, vagy vékony karikákra vágom. megszórom őrölt köménnyel és reszelek bele jó sok friss tormát. Ezekkel összekeverem, ecetes vizet öntök rá, ami ellepi és (ha kibírom) legalább 2 napig érlelem. (Cukor nem kell bele, mert a céklából kiázik annyi, ami kell.
Különleges ízhatást érhetsz el, ha a kömény és torma helyett finomra vágott vöröshagymát keversz a reszelt céklához.
Személyenként 2-3 közepes nagyságú céklát kuktában megpárolunk, vagy sütőben megsütünk. A héjától megtisztítjuk, a közepét kivájjuk (max. fél cm falvastagságú legyen). A céklák belsejét nagyon takarékosan őrölt köménnyel dörzsöljük be.
Fél kg sovány sertéshúst kevés füstölt szalonnával ledarálunk, majd egy közepes dinsztelt hagymán átpirítjuk. A masszát sóval, borssal ízesítjük, beletöltjük a céklákba. A céklák tetejét vékony sajtcsíkokkal dekoráljuk, forró sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Közben a kivájt részeket apróra vágjuk és annyi főzőlében, amennyi ellepi nagyon puhára főzzük. Ekkor főzőlevével együtt turmixoljuk. kevés liszttel (keményítő) és tejföllel (lehet a fele joghurt is) habarással besűritjük, jol kiforraljuk. Tálalás előtt ízlés szerint frissen reszelt tormát keverünk bele.
Húslevessel rizst párolunk. Tálaláskor a rizst vizezett csészébe nyomkodjuk ,majd a tányérokra borítjuk. Mellé öntünk a mártásból, erre ültetjük a megsült céklákat. Díszíthetjük göndörödő vékony cékla csíkokkal (krumplihámozó), vagy aprósütemény kiszúróval készített céklafigurákkal.
(Rájöttem, hogy nem kell feltétlenül a főzelékbe tejterméket vagy paradicsomlét belehabarni, hanem elég csak sima liszt meg víz. Úgy is ugyanolyan finom. :))) )
Kisebb céklákat héjában főzd meg. Utánna, ha +főtt tisztítsd +, vág fel karikára. Kiolajozott tepsibe, üvegtálba (hőálló) rakd rétegesen, közé egy kis só, bors, darált kömény. Végüll locsold meg tejszínnel, ha nincs kikevert tejföllel, és süssed sütőben 15 percig. Köretnek kiváló, szezonban én vágok közé cukkínit is.
Termelése:
Korainak március végén, kb 2 cm mélyre egymástól négány cm-re. Ha ízlik, utánna lehet vetni májusban, és késeinek legkésőbb aug. elején. Ha sűrűb tőtávra veted kicsi, ún bébicéklák lesznek. Én a Bíborgömb nevű fajtát szeretem legjobban. Van hengeres fajta is. Vérképző hatású, nagy vastartalmú.
Honnan tudjam? Nem volt receptem! :-)
Egyébként is mindössze egyszer ettem ilyet életemben, meg borscot is, viszont azok eredetiek voltak. Majd megcsináljuk, aztán kiderül. A leírás alapján jónak tűnik mindegyik.
A másik répa meg talán fehér. Vagy nem. 1 répa ide vagy oda, nem számít :-)
Щи богатые. Говядины 700 г
Квашеная капуста 700 г
Белые сушеные грибы 20 г
Соленые грибы 100 г
Морковь 1 шт
Репа 1 шт
Картофель 1-2 шт
Лук 1 шт
Петрушка и сельдерей 1 шт
Сливочное масло 1 ст. л
Сметана 100 г
Чеснок, зелень
Перец, соль, лавровый лист, перец горошком
Говядину с луковицей и половинкой нормы кореньев положить в холодную воду и варить в течение 2 часов. Через 1,5 часа после начала варки посолить, затем бульон процедить, коренья отбросить. В глиняный горшочек положить квашеную капусту, залить 1/2 л кипятка, добавить сливочное масло, закрыть, поставить в умеренно нагретый шкаф. Когда капуста станет мягкой, вынуть ее и соединить с процеженным бульоном и говядиной. Сушеные грибы и нарезанный дольками картофель сложить в эмалированный сотейник, залить 2 стаканами холодной воды, поставить на огонь, довести до кипения, затем грибы вынуть, нарезать соломкой и вновь опустить в бульон. Когда грибы и картофель сварятся, добавить мясной бульон с капустой и говядиной, мелко нарезанную луковицу, оставшиеся коренья, нарезанные соломкой, пряности (кроме чеснока и укропа), посолить и варить 20 мин. После этого снять с огня, заправить укропом и чесноком, настоять 15 мин, закутав чем-нибудь теплым. Перед подачей на стол в тарелку со щами положить крупно нарезанные соленые грибы и сметану.
Scsi gazdagonhevenyészve Mézontófű által 70 dkg marhahús
70 dkg savanyúkáposzta
2 dkg fehér, szárított gomba
10 dkg sózott gomba
1 db sárgarépa
1 db répa (nem tom milyen lehet)
1-2 db burgonya
1 fej vöröshagyma
1 fehérrépa és zeller
1 evőkanál vaj
10 dkg tejföl
fokhagyma,
Pirospaprika, só, babérlevél,szemesbors
A marhahúst a hagymáva és a zöldségek felével tegyük hidegvízbe és 2 órán keresztül főzzük. A forrástól számított másfél óra múlva sózzuk meg, ha kész szűrjük le, a főtt gyökérzöldséget kidobjuk(sic!). Egy tűzálló kerámia edénybe tegyük bele a savanyúkáposztát, öntsük fel 1/2 l forró vízzel, adjuk hozzá a vajat, majd fedjük le és tegyük a közepesen meleg sütőbe. Mikor a káposzta megpuhult, akkor adjuk hozzá a leszűrt marhahúsleveshez. A szárított gombát és a felkockázott burgonyát tegyük egy zománcozott edénybe, ontsük fel 2 pohár hidegvízzel, tegyük fel főni, s amikor felforrt, akkor a szárított gombát vegyük ki és szalmaszál vékonyra szeleteljük fel, majd tegyük vissza a burgonyához és főzzük őket készre.
Amikor megfőtta burgonya és a gomba, öntsük hozzá a húslevest a káposztával és a hússal, a megmaradt a fél adag szalmára vágott zöldséget, a vékonyra vágott hagymát, a fűszereket (a fokhagyma és a kapor kivételével), sózzuk és 20 percig főzzük.
Majd vegyük le a tűzről tegyük bele a fokhagymát és a kaprot és egy negyedórát hagyjuk állni (valamilyen meleg helyen (???)
Tálaláskor tegyük bele a scsibe a nagy darabokra vágott sózott gombát és a tejfölt.
Húúúúúh, 12 éve nem csináltam, legalább:))
Sorry, ha tévedtem volna (de nem.)
Jó étvágyat!
Mézontófű
Linket is adhatok hozzá esetleg?
Találtam eredetit a neten is, addig is, amíg azénuram visszahozza a könyvet.
Megy a nyelv vagy kérsz fordítást?
Mézontófű
Van egy eredeti szakácskönyvem, ha visszajön a kölcsönből, akkor lefordítom neked a recepicét, kis türelmet kérek!
Pont most kérték el a férjemtől.
Mézontófű
pontos mennyiséget ne várjatok! én mindig,mindenbôl sokat)
szóval kell hozzá;
sok marhalábszár, és pár db. velôscsont
3-4-5-6 cékla, 1/2 fej fehér káposzta, 2-3-4 sárgarépa, 2-3-4- fehérrépa, zeller,
2-3-4 evôkanál paradicsompüré, hagyma, babérlevél, só, bors, 1 evôkanál cukor, pici olaj, pici ecet, rengeteg tejföl.(2 evôkanál liszt ha vki be akarja rántani, én ezt kihagytam, úgyis rettentô suru)
húst, csontot HIDEG vízben feltenni fôni + bors, babérlevél, HA felforrt akkor só. Teljesen puhára kell fôzni. ha kész, akkor a levest leszurni a húst külön rakni.
míg fô a hús addig a rengeteg zöldséget megpucolni és hasábokra vágni! kb. 4-5 cm hosszú és nem túl vékony szép kis hasábokra. ( ezt feladtam és karikara vagom ...)
a káposztát legyalulni.
a céklát VÉKONY csíkokra,
egy nagyon kevés zsiradékot felforrósítani, hozzá a papradicsompüré, CUKOR, só, kevés ecet és ebben puhára párolni a céklát, ha kell akkor nagyon pici víz (leves) alá.
1-2 nagy fej hagymát - nagy edényben - zsiradékon megfonnyasztani, összes zöldséget ezen megpárolni + só, bors.
ha megpuhult a zöldség, akkor hozzá a kész cékla, a feldarabolt (zsírtalanított) hús, és a levessel felönteni, összeforralni.
tányéron aki akar szed hozzá tejfölt - úgy az igazán jó - tetejét megszórni petrezselyemmel, és FEKETE kenyérret kell (kéne) hozzá enni.
4-5-6 céklat és egy zellergumot megpuculni, feldarabolni, és egyutt megfôzni. (céklat mondjuk egy oraval elôbb kell minimum feltenni)
so - bors - (koménymag) - cukor - pici ecet,
és az egészet botmixerrel pépesiteni (én akkor szeretem ha sűrű, van aki inkabb higabban)
talalasnal tejfol - eszméletlen gyonyorű szine van ahogy a sotétlila leves érintkezik a tejfollel!
és piritott kenyérkocka.
Igaz, ket evvel ezelotti kerdes, de talan erdemes volt a valaszra varni:
Halodnij borscs (hideg borscs)
2 cekla
1 pohar tejfol
1-2 pohar kefir
2 uborka, vagy egy fel kigyouborka (kb. annyi, mint amennyi a cekla
mennyisege)
fott tojas - tanyeronkent egy-egy, illetve izles szerint
zoldhagyma (lehet rendes voroshagymaval is)
petrezselyem, kapor
A ceklat megmossuk, meghamozzuk es megfozzuk. Kivesszuk a ceklat, hagyjuk
kihulni. A levet nem ontjuk ki! A ceklat felszeleteljuk vekony hasabokra,
majd az uborkat is kis kockakra, a hagymat felapritjuk, osszekeverjuk
mindezt a tejfollel. A kihult ceklalet osszekeverjuk a kefirrel, raontjuk a
felapritott zoldsegekre. Belevagjuk a petrezselymet, kaprot, sozzuk. Hutobe
tesszuk, hidegen talaljuk. A levest 4 fele vagott fott tojasra merjuk, fott
burgonyat kinalunk melle.
A vinegretnek az orosz konyha szerint az alabbiak az osszetevoi:
cekla, sargarepa, csemege/kovaszos uborka, krumpli, borso (fott/konzerv), keves savanyu kaposzta, so, feketebors, ontetnek hidegen sajtolt olaj. Az osszetevok a felsorolas sorrendjeben csokkennek:))
Reform céklaleves
Hozzávalók:
félliteres üveg ecetes céklasaláta,
2 tojás,
5 dl tej,
1 evőkanál Vegeta,
1 evőkanál korpás liszt,
ízlés szerint 1-2 evőkanál méz,
csipetnyi só.
A céklasalátát tásztaszűrőbe öntjük, és a levét teljesen lecsöpögtetjük. A céklát tetszés szerint feldaraboljuk (csíkokra vagy kis kockákra, esetleg lereszelve, aszerint, hogy a cékla milyen nagyságú szeletekben került az üvegbe). A tejet 1 dl kivételével lábosba öntjük, hozzáöntünk 3 dl vizet és még annyi céklalevet, hogy kellemesen pikáns legyen. Felforraljuk, beleszórjuk a Vegetát, és ha szükséges, még kevés sóval ízesítjük. Ezután öntjük bele a feldarabolt céklát, és az előzőleg a megmaradt liszttel simára kevert tejet. Folytonosan kis lángon kevergetve, legalább 5 percig forraljuk, csak ezután ízesítjük a mézzel. Amíg a leves fő, a tojásokat keményre főzzük. Hideg vízzel lehűtve meghámozzuk, és vékony gerezdekre vágva, mindenki tányérjában elosztjuk. A forró levet rámerjük. (Nyers céklával is készíthető, de kissé másképpen: a megmosott és meghámozott céklát reszelőn lereszeljük, majd forrásban lévő félliternyi tejjel leöntve, puhára főzzük. Az edényt nem szabad letakarni, mert a tej könnyen kifuthat! Ezután a már leírt módon készítjük tovább, és a kész levest kevés almaecettel vagy citromlével ízesítjük.)