Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

refuse Creative Commons License 2003.01.03 0 0 84
stoptáblánál való állítólagos nem megállás (kis ívben való kanyarodáskor)
és biztonsági őv nem használata.

tud valaki erről valami okosat?

mennyire bizonyítható és hogyan?

avantage Creative Commons License 2002.09.20 0 0 83
Senkiházy,
Nagyon kiraly sztori! :) hehe.

Felre ne erts, kifejezetten utalom az ilyeneket. Amikor verseny van, akkor azok, akik a nezok, akik hulye helyre allnak a kanyarokban maguk vallaljak be a dolgot. De ha nincs lezart palya es megis igy kozlekedtek akkor semleges embereket veszelyeztettek, szegyeljetek magatokat. Igy nem nepszerusititik az autosportot az tuti!

Mindig jon a duma, hogy a versenyzok azok jol erzik a gepuket, tudjak mit csinalnak, es csak versenyen szaguldoznak.

Ezzel szemben mit latni? Toritek ossze a gepeket sorban. Most lattam pl. a Rabaringi gyorsasagi futam videojat, hat elszomorito, hogy mit hivnak a jarmu "uralasanak" egyesek.
De ugyanezt elmondhatom a matrai hegyiversenyrol is. (ezt is lattam)

Persze a te storydban is az van, hogy teljesen tisztan uraltad az autot, jol belathato helyen. Persze. Es a rendoroket miert is nem lattad elore?

uff

Előzmény: Senkiházy (65)
avantage Creative Commons License 2002.09.20 0 0 82
FOCUS,
Letezik hat! :)
De komolyan, fel ev kb. a max, de extrem esetben lehet talan meg tobb is.
Előzmény: FOCUS (81)
FOCUS Creative Commons License 2002.09.20 0 0 81
Figyu, valaki ! Nekem bő három hónapja volt egy szabálysértésem, azt ígérték a zsaruk, hogy feljelentenek, de a mai napig nem kaptam semmi értesítést... Létezik, hogy ilyen lassú az ügyintézés?
MM68 Creative Commons License 2002.09.20 0 0 80
Na erről beszéltem:
"Még el sem kezdõdött a verseny, máris súlyos balesetet okoztak a Mecsek Rallye szabálytalankodó résztvevõi. A HavariaPress úgy tudja, tegnap a verseny útvonalát bejáró autósok okoztak balesetet a Mecsekben. A gyakorlás és az útvonal bejárása ugyan szabályos, de mindezt csak negyvenes tempóval tehetnék meg a versenyzõk.
Tegnap azonban a résztvevõk autóikkal hatalmas sebességekkel száguldoztak fel- le a hegyen, mígnem egyikük frontálisan összeütközött egy szabályosan haladó - nem versenytárs- Audival. Az Audi vezetõje súlyosan megsérült. A megyei és a pécsi közlekedési rendõrök ezek után megszállták a Mecseket és több, illegálisan versenytempóban száguldozó sofõrt állítottak le. A verseny szabályai szerint elvileg a rendõrök által összeírt szabálytalankodók nem is vehetnének részt az autós küzdelemben."
Előzmény: MM68 (73)
MM68 Creative Commons License 2002.03.06 0 0 79
Nincs vita közöttünk. Az általad felsorolt eseteket ugyanolyan veszélyesnek tartom, mint te.
A pályabejárás szabályait nem ismerem (ráadásul figyelmetlenségemben azt hittem, hogy a hivatalos pályabejárás után történt az esetetek), de olyankor bocsánatosabb bűnnek tűnik a dolog. Nekem nem is ezzel van a bajom, hanem azokkal, akik privát edzést tartanak, ne adj isten még versenyeznek is egymással a többi közlekedő teljes figyelmen kívül hagyásával.
Örülök, hogy egyetérthettem veled.
Előzmény: Senkiházy (76)
RAFi Creative Commons License 2002.03.06 0 0 78
Triumphator !

Bizonyos szempontból igazad van !
Viszont én tapasztalatból beszéltem !

Nagyon sok múlik a helyi "előadó" hozzáállásán !!! Másrészt azt is tapasztalatból mondom, hogy ritka az, amikor egy feljelentésből adódó szembesítésen megjelenik az intézkedő közeg !

(nem tárgyalásról beszélek, hanem arról, amikor az "előadó" beidézi a kapitányságra az "elkövetőt" és az "eljáró rendőrt", hogy álláspontjaikat meghallgassa.)

Előzmény: Triumphator (77)
Triumphator Creative Commons License 2002.03.05 0 0 77
Kedves RAFi,

a rendőr általában meg tud jelenni a tárgyalásokon, mivel erre az időre is jár neki munkabér vagy ha szabadnapos, akkor távolléti díj, sőt mi több az utazási költségeit megtéríttetheti az eljárás alá vonttal.

Az ejnye-bejnye korszak elmúlt, adóbevételt kell felmutatni, főleg vonatkozik ez az önkormányzati szabálysértésekre (parkrongi), ahol a kiszabott bírság a település kasszáját gyarapítja.

Üdv.

Előzmény: RAFi (72)
Senkiházy Creative Commons License 2002.03.05 0 0 76
MM68, ezzel én is egyetértek. Komolyan. Csakhogy a mi esetünkben egy szervezett pályabejárás volt, a rajtban és a célban sportbírókkal, akik szóltak a civil autósoknak, hogy mi a pálya, nem pedig egy "házitréning". A pályabejárás egy ambvivalens helyzet, az igaz. Azzal egyetértek, hogy úgy kell csinálni a pályabejárást, hogy másokat ne zavarjon. Ez a polgári demokrácia alapszabálya. Azonban a másik oldalon ott van az, hogy ha biztonságosan akarsz közlekedni a versenyen, akkor pályabejáráson meg kell kóstolgatni, milyen a pálya tempóban. Ha ezt normális határok között végezzük, úgy, hogy másokat nem zavarunk vele, akkor nincs baj. A gáz az, hogy ezek a határok elég képlékenyek, jogilag szabályozhatatlanok. Ez mondható el általánosságban erről.

A saját esetmre vetítve azt tudom mondani, hogy nem volt biztonságtalan a helyzet. Egyáltalán nem. Beláthatlan, igen tempós balosokat nyilván nem fogok levágni pályabejáráson, de egy ilyen kanyarban el lehet ereszteni az autót, mert a tempó nem vészesen nagy, és ilyen sebességnél még közel 100 %-ban az ember kezében van az autó, ha érzi. Ennél sokkal veszélyesebb, amit a közutakon művelnek önjelölt "rutinos vezetők". Ezektől a hajam égnek áll. A ralizás ellenére az utcán pont azon kevesek közé tartozom, akik nem hajtanak ész nélkül. Lehet, hogy valakit zavar az, ha meglát egy autót keresztbe kanyarodni, de engem legalább annyira zavar, amikor megyek kifelé reggel az Üllői úton, és villognak hátulról, mert hellyel-közzel betartom a megengedett sebességet. Engem rohadtul zavar, hogy 120-szal akar menni szinte mindenki (!) az Üllői úton a taxistól az optikai tuningos műmájer diszkópatkányon és a Ford Ká-s cicababán át a suzukis nyugdíjasig (ezek KONKRÉT, igazi példák voltak, ők anyáztak engem karlengetve ilyen esetben, miközben kikerültek a másik sávban). Higgyétek el, hogy egy ilyen sofőr 120-nál nagyobb galibát tud okozni a városban, mint én, többéves ralis múlttal 70-nel keresztben egy mellékúton. De egy sietős "üzletember" vagy ún. "vállalkozó" is nagyobb bajt tud csinálni, amikor 200-zal megy az autópályán, és anyázva agresszíven levillogja azokat, akik "csak" 150-nel mennek. Utóbbiak persze a társadalom által ELFOGADOTT dolgok, a SZOKÁSJOG engedi az utcai ámokfutást, a pályabejáráson keresztbe autózást pedig nem. Pedig egyik sem szabályos, ráadásul az előbbi veszélyesebb.

Előzmény: MM68 (73)
Mogorva Creative Commons License 2002.03.05 0 0 75
Csatlakozom! :)
Előzmény: RAFi (74)
RAFi Creative Commons License 2002.03.05 0 0 74
... maximálisan egyetértek !
Előzmény: MM68 (73)
MM68 Creative Commons License 2002.03.05 0 0 73
OFF
Elnézést, de egy kicsit ünneprontó leszek. Pécs környékén lakom, és szokott errefelé hegyi verseny meg rally is lenni. És sajnos ebből kifolyólag szoktak balesetek is történni versenyen kívül, amikor a versenyzők a nem lezárt pályaszakaszokon gyakorolgatnak. Jó pár éve tán haláleset is történt. Szar dolog, amikor mész a családdal Orfűre, és szembejön veled egy rallyautó félkeresztbe. Addig nincs nagy baj az ijedtségen kívül, amíg csak "nagyon kiadta", de biztos jártál már te is úgy, hogy jobban kiadta, mint kellett volna. Ha valaki határon autózik, könnyebben hibázik, még ha egy átlagos vezetőnél, mint én, sokkal képzettebb is.
Egy időben sokat jártam bringázni a Mecsekre (aszfalton). Sajnos nem egyszer találkoztam olyanokkal, akik éppen "privát edzést" tartottak. A legszarabb az volt, amikor nem tudtam, hogy egy hét múlva verseny lesz, és hárman le-föl száguldoztak Remeterét környékén. Ha hiszed, ha nem, halálfélelmem volt. Ha akkor előkerült volna néhány rendőr, és elkezdtek volna szívóskodni velük, biztos nem tiltakoztam volna.
Ne érts félre, szeretem az autósportot, és tudom, milyen nehéz annak, aki erre adja a fejét. De nektek is meg kell értenetek, hogy ha nincs lezárva a pálya, akkor az közút, és ott mások is közlekedhetnek. Valaki egyszer azt mondta, hogy épeszű ember nem jár olyankor arra. De nem mondhatja senki, hogy "meghalt, mert nem tudta, hogy másnap ott verseny lesz".
ON
Bocs a hosszú off-topicért.
Előzmény: Senkiházy (65)
RAFi Creative Commons License 2002.03.05 0 0 72
A legfőbb problémának azt láttam, hogy elismerted a vétséget !

bizonyítani nem tudják az esetet. Az pedig, hogy keresztben vetted a kanyart ... hát Istenem!!! Véletlenül megcsúszott az autó egy sárfolton és azt próbáltad korrigálni, a sebességhatárt pedig szigorúan betartottad!

Ilyen esetben nem szabad elismerni a vétséget, pláne, ha a rendőrök más város/megye rendőrkapitányságához tartoznak - ugyanis ha nem egyeznek a vélemények, akkor a lakóhelyed szerint illetékes (eljáró) "rendőrkapitánysági előadó" szembesítést rendel(het) el! Ezeken a szembesítéseken az intézkedő rendőrök általában nem szoktak megjelenni - főleg akkor nem, ha "messze laknak" ! Ha a szembesítés eredménytelen, akkor a helyi előadón és a "gyanúsított" elmondásán múlik, hogy mi fog történni az üggyel - általában ejnye-bejnye, vagy 1-2 ezres a bünti !

...ennyi...

Előzmény: Mogorva (71)
Mogorva Creative Commons License 2002.03.05 0 0 71
Amúgy kb. 70-80 között kanyarodhattam, előtte 60-as tábla volt, de a fő bajuk az volt, hogy "keresztbe" úszva kanyarodtam.

Nézd, ha minden papírod rendben volt, miért nem ragaszkodtál ahhoz, hogy egyszerűen megcsúsztál a kanyarban??? Mit tudnak csinálni veled? le nem lőhetnek, fénykép meg nem készült, így maximum falravizelhetnek...

Előzmény: Senkiházy (67)
Mogorva Creative Commons License 2002.03.05 0 0 70
Nagy ügy... Majd írsz egy levelet az előadónak, mikor kiküldik a büntetést, hogy a relatív gyorshajtás oka a rendőr úr hibás helyzetfelismerése valamint az, hogy nem ismerted a környéket és ezért a megengedett 60-al vettél be egy kanyart, ahol ez mint kiderült soknak bizonyult.

Ennek ellenére reméled, hogy nem feltételezik rólad, hogy törvénytisztelő állampolgárként (amit egyértelműen tanúsít, hogy soha nem volt gyorshajtás miatt szabálysértés ellened), felelőtlenül versenypályának nézted volna a közutat?

Egyszerű vezetéstechnikai hibáról volt szó, aminek jövőben elkerülése érdekében sokkal jobban oda fogsz figyelni.

Méltányosságból kéred tehát a büntetés mérséklését esetleg figyelmeztetésre történő átváltoztatását.

Előzmény: Senkiházy (65)
Senkiházy Creative Commons License 2002.03.04 0 0 69
Nem lehetett velük kommunikálni. Amúgy eddig mindig felajánlották néhány perc ijesztegetés után a helyszíni bírság lehetőségét. Úsztam már meg 105 %-os sebességtúllépést 5 rugóval (!). Ez a két rendőr viszont kifejezetten provokatív volt. Nem hajlottak volna méltányosságra, nem volt olyan a helyzet. Talán még így is örülhetek, hogy nem közúti veszélyeztetéssel jelentettek fel, hanem relatív gyorshajtással.
Előzmény: vba (68)
vba Creative Commons License 2002.03.04 0 0 68
Nem próbáltad velük elintézni a dolgot a helyszínen? Papírok, feljelentés nélkül.
Nekem edddig mindig működött (összesen 3X), bár mostanában ők is óvatosabbak egy kicsit a belső ellenőrzések miatt, de ilyen szempontból egy ralliautó nem probléma. 5k HUF-ból az "átlagos" dolgokat le lehet rendezni (szimpla szabálysértések); ittas vezetés és durvább dolgok a duplája vagy mégtöbb.
Előzmény: Senkiházy (67)
Senkiházy Creative Commons License 2002.03.04 0 0 67
Két rendőr volt, mi is ketten voltunk. Traffipax nem volt. Épp ezért "relatív gyorshajtás". Amúgy kb. 70-80 között kanyarodhattam, előtte 60-as tábla volt, de a fő bajuk az volt, hogy "keresztbe" úszva kanyarodtam.

Elismertem. Épp a múltkor mondta valaki, hogy ez ilyenkor a legjobb, pontosabban a legkevésbé rossz, hiszen tagadni semmiképp sem lehet, és kár ujjat húzni velük.

Az állandó lakcímem szerinti kapitányság a Győr-Moson-Sopron megyei, ezek pedig Pest megyeiek voltak (Pilisjászfalu és Tinnye között történt).

Feljelentésem még nem volt, de van már 2 pontom egy kb. egy évvel ezelőtti helyszíni bírságos szabálysértés miatt.

Előzmény: RAFi (66)
RAFi Creative Commons License 2002.03.04 0 0 66
A Te esetedben is a bizonyításon van a hangsúly.
Elismerted a vétkességedet ?

Hány rendőr volt a helyszínen ? Feltételezem, Ti ketten voltatok.

Traffipax volt ?

Lakóhelyed szerint melyik az illetékes rendőrkapitányság (aki az ügyben el fog járni) és a rendőrök melyik kapitánysághoz tartoztak ?

Előzmény: Senkiházy (65)
Senkiházy Creative Commons License 2002.03.04 0 0 65
Engem is feljelentettek. Életemben először.

A helyzet a következő volt. Az elmúlt hétvégén indultam a Pilis Rally nevű versenyen, melynek a pályabejárása szombaton volt. Na most, a gyorsasági szakaszok felírása után elkezdtük kicsit tempósabban is kipróbálni azokat. Az első és a második kanyar nagyon kiadta esőben, sikerült eltalálni. Csakhogy a második balos után nem csápoló nézők, hanem rendőrök integettek, hogy álljunk félre. Kb. úgy beszéltek velem, mint egy bűnözővel, és próbálták kiprovokálni, hogy válaszoljak én is ingerülten vissza (ez néhányuknak módszere, hogy jobban élezze a helyzetet). Szerencsére bírtam cérnával, nem kezdtem el eszet osztani nekik. Kivesézték az összes papíromat, átnézték a versenyautó minden négyzetcentijét, még a rendszám fehér festékének a helyenkénti lepattogzásának okát is számonkérték rajtam. A papírokat rendben találták, én meg úgy viselkedtem, mint egy kisangyal. Nagyon kerestek, de nem találtak semmi komoly kivetnivalót - leszámítva azt, ahogy közlekedtem. Kifejezetten rosszindulatúan álltak az egészhez, amit ilyen mértékben még nem tapasztaltam rendőröknél.

Végülis feljelentettek amiatt, hogy "relatív gyorshajtás miatt az autó hátulja kitört kanyarodás közben" (azt nem írták, hogy nagyon kiadta ¦-))). Valahol jogos, mert pályabejáráskor be kell tartani a KRESZ-t, és tényleg gyorsan, élesen (de biztonságosan) mentem. Úgy tudom, más versenyzőtársak is jártak így szombaton. A rendőr azt mondta, hogy csekket fogok kapni, nem kell bemennem elbeszélgetni a szabálysértési előadóval, de lehet, hogy utánképzés sem kizárt (???). Kérdésem, hogy mekkora büntetés várható ilyen esetben, hogy "relatív gyorshajtás"? A másik kérdésem, az utánképzéssel kapcsolatos. Ez csak akkor jár, ha legalább 12 hónapra eltiltanak, vagy máskor is? (Az azért meredek lenne, ha ezért elvennék a jogsimat, de azt nem is hagynám annyiban.)

Mégsem Creative Commons License 2001.08.15 0 0 64
Mogorva mégsem tévedhetetlen!
vagy
Mogorva, Mégsem - tévedhetetlen!
Ahogy tetszik... :)
Előzmény: Mogorva (63)
Mogorva Creative Commons License 2001.08.15 0 0 63
kivétel erősíti a szabályt... :)
Vagy Mégsem? :)))
Előzmény: Mégsem (61)
Mogorva Creative Commons License 2001.08.15 0 0 62
Ahha... én a Magyar törvényeket tekintem irányadónak, mikor Magyarországon tartózkodom, de te tudod.. :))

A KRESZ, legjobb tudomásom szerint nem tiltja a külföldi állampolgárnak, hogy magyar tulajdonban lévő, magyar frsz.-ú gépjárművet vezessen.

Előzmény: agi521 (60)
Mégsem Creative Commons License 2001.08.15 0 0 61
agi521!
Légszíves módosítsd a véleményed, sőt, jelentsd ki, hogy hülyeségeket beszéltél!
Hiszen OLYAN NINCS, HOGY MOGORVÁNAK NE LEGYEN IGAZA!!! :)
Előzmény: agi521 (60)
agi521 Creative Commons License 2001.08.13 0 0 60
Mogorva,
lecci ne vitatkozz ,mert Anyukam osztrak allampolgar. NEM vezetheti -az
osztrak torvenyek szerint- az en magyar rendszamos automat. lehet, hogy a magyar
torvenyek ezt itthon esetleg megengedik, de ha ilyen piroslampas kozuti incidensbe avagy komolyabb balesetbe kerulne nagyon-nagyon megbuntetik!
pont.

udv
zoli

Előzmény: Mogorva (59)
Mogorva Creative Commons License 2001.08.13 0 0 59
Nem nyert... Külföldi, igenis vezetheti a te autódat hivatalosan, már amenniyben van érvényes jogosítványa. Ellenben te magyarországon "elvileg" nem vezetheted az érvényes jogosítványoddal az ő autóját.
Előzmény: agi521 (58)
agi521 Creative Commons License 2001.08.13 0 0 58
"Nagy szerencse lehet egy súlyos traffipax esetén, ha épp aznap egy külföldi ismerősöd vezette az autót. Az se baj, ha ebben nem vagytok teljesen
biztosak (és a fotón nem látszik a sofőr). "

sajna ez gyenge takarozas...
kulfoldi allampolgar nem vezethet magyar rendszamu autot magyarorszagon /kivetel: rent a car/
persze Te sem kulfoldi rendszamut itthon, kulfodon....

udv
zoli

Előzmény: Bonobo (55)
cserma Creative Commons License 2001.08.10 0 0 57
1 pirosan áthajtós eset.
Senki nem volt az úton, késő este, és én országútrol beérvén, megállni nem akarván :)) áthajték 1 piroson. Persze a keresztirányből jó messziről épp 1 rendőrautó jött. Leállítottak. Én elég bunkón áltam hozzá a dologhoz, (holt fáradt voltam, mentem volna már haza) úgyhogy feljelentés lett a vége.
Behívatás után, én teljesen normálisan beismertem az esetet, amin a hölgy teljesen meglepődött :)). Felhívta a figyelmemet, hogy ugye valószínűleg épp sárgáról váltott a pirosra. Én persze nem ellenkeztem :) És megerősítést kért hogy a melletem lévő sávban nem állt senki. Hát bizony állt. Vagy nem :)) Így megúsztam 15.000 Ft-tal. Kb 1 éve lehetett.
Ha vki még így jár én a beismerést javasol...
zotya_ Creative Commons License 2001.08.10 0 0 56
Herbie_ !

Lakott területen belül én sem megyek 60 fölött. Aki anyáz, az anyáz.

Zotya

Előzmény: Herbie_ (54)
Bonobo Creative Commons License 2001.08.09 0 0 55

Nekem kétszer jött be narancssárga lámpánál az "úgy ítéltem meg, hogy már nem tudok biztonságosan megállni, és ezért a mielőbbi áthaladás mellett döntöttem" szöveg. Mindkét esetben ettől úgy meglepődtek (talán mert olyan szép formális), hogy elengedtek.

Lejárt jogsival viszont csúnyán meg lehet járni, arra oda kell figyelni, mert halad az idő, és hipp-hopp kiderülhet, hogy pár hónapja lejárt, és abból elvétel lehet.

Pax: 4 éve villant egyszer, sose jött ki, kb 70 volt 50 helyett a Krisztinán a teniszpályáknál... Most pár napja villant a Kerepesi úton elején kifele, 50 méterrel a 70-es tábla előtt kb 70-75 tempóval, asszem engem fotóztak sajna (az előttem levő túl gyors volt, az megúszta).

Nagy szerencse lehet egy súlyos traffipax esetén, ha épp aznap egy külföldi ismerősöd vezette az autót. Az se baj, ha ebben nem vagytok teljesen biztosak (és a fotón nem látszik a sofőr).

Előzmény: V6Max (48)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!