Ezidén november 6-án (november 7-én ágyban maradunk) koszorúzzuk meg immár az Európai Únióban lévő Szőgyén (Svodin) község Magyarszőgyén kerületében lévő Pató Pál szobrot. Megelégedéssel tölt el bennünket, hogy az EU-ba Lenin szobor nincs, de Pató Pál Úr kényelmesen szunyókál székében Szőgyén főterén. Az EU-s ünnepségünket november 5-én tartjuk a volt ipartestület épületében (ma kocsma) a Pató Pál teremben. Németszőgyén kerületben is lesznek ünnepi koccintások a Pacsirta és a Muskátli nevű műintézményekben.
Mintha nem kavart volna túl nagy vihart ez a felszólítás.
Úgy látszik a topicoló aktivista gyorsak képtelenek odafigyelni a hosszútávú, grandiózus gondolatokra. Mind, s imádott pártjaik akarnak valamit, s nem hiszik, illetve elképzelni sem tudják, hogy a Pató Páloknak, Oblomovoknak is igazságuk lehet, sőt olykor sok mindenben nekik jobban, mint a Petőfiknek, Stolczoknak.
De még a Magyar Kártya napja sem vonz akkora érdeklődést, amit elvárna az ember. Az emléktáblát is - amely különben a zsidó-magyar megbékélés kedves ürügye lehetne (ugyanis Schneider József készítette az első magyar kártyát 1836 táján, a Kazinczy utcában) - alig koszorúzza néhány lelkes kártyarajongó, és Pató Pál Párt-tag.
Lehet, hogy egy magyarországi anti-hős szobor-hálózat kialakítása mellett kellene kampányolni?
Oblomov-, Svejk-, C. Bodó Sámuel-, Háry János-, Till Eulenspiegel-, Ohara Sószuke-szobrot is kellene állíttatni a Pató Pál szobron kívűl.
És lehet, hogy az ismeretlen hobo-, beatnik-, vagy hippie is megérdemelne egy szobrot.
Na meg a tücsök! Sőt, bár megengedem ez most túl merész, sőt félreérthető, retrográd is lehet, én akkor is kimondom: muzsikáló vándorcigány szobor is kell.
A határidő kérdéséről: asszem kissé ingerült voltam, tényleg elfogadható ez a végső időpont, hiszen ha meg akarom érni, (márpedig ez minden vágyam!) akkor lehet, hogy túl távoli is.
Úgyhogy ha meg nem sértem a kissé provokatív kérdéssel T. Pathó Pál Úr nick-jét, tisztelettel meg is kérdezem, mennyiben számíthatunk személyes AKTIVITÁSÁRA? Avagy ez is marad csak a jó magyar délibáb kergetés?
Itt nem sürgetésről volt szó, azt hiszem a határidő is ezt jelzi. A lovasszobrot sem militarista módon képzeltem el, hanem úgy, hogy a lovak egy hintót húznak és Pató Pál Úr benn pipázik.
Jaj, a határidő! Nem közeli kissé? Ennyire nem érnénk rá?! Nem bíííírom ezt a posztmodern tülekedést.
Ha nem tudná az Úr, ma már a jobb liberálisok is eszongyák: "Siessünk lassan (Festina Lente)" - és könyvet írnak róla: Bíró Yvette, Európai Füzetek, Új Világ Kiadó, 1997.
Azér' ez a lovasszobor egykicsit durva.
Talán inkább egy karosszékben, vagy "ágyban, párnák közt", nem? Végre egy igazi k0nstruktív javaslat. Támogat0m. Még a végén úgy járunk pató Pállal is, mint a tokajival: assziszi a Szőgyénbe tóduló reeeeengeteg turista, hogy Pató Pál szlovák.
Kádár János és Horthy Miklós szobrát többen szeretnék felállítatni. Rejtő Jenőről utcát neveznek el. Itt az idő, most vagy soha: szobrot Pató Pálnak ! Tájékoztatásul közlöm, hogy csak az anyaországban nincs szobra jó urunknak, a szlovákiai Magyarszőgyénben 1999. augusztus 14-én avatták fel életnagyságú mészkőszobrát a magyar legendárium e nagy alakjának. A magyarországi Pató Pál Páholy, a szlovákiai Pató Pál Társaság és romániai (Patóháza) Pató Pál Kör mindhárom országban szeretne szobrot (mellszobor, lovasszobor stb) emeltetni legkésőbb 2047. november 7-ig. Az adományokat a Magyar Pipacs Alapítvány elkülönített számlán kezeli.