A turkesztáni szilből 1-2 év alatt takaró sövény lehet(nyáron), ha elég szélesre hagyod akkor télen is. Az az 1-2 év előny nem biztos, hogy megéri az agresszív növekedése miatt, a gyökerek a föld alatt is képesek elmenni több métert a szélrózsa minden irányában, ha megerősödik a kerti kellemes időtöltésből rémálom válhat, mert havi rendszerességgel történő nyírással lehet kordában tartani, hogy sövény maradjon ne erdővé váljon!
A tűztövis, 4-5 év alatt nőtt meg kb 2 méteresre(előtte sűrítő nyírást kapott, hogy ne lehessen átlátni egy 60-70 cm vastag bokron, többször felülről visszavágtam).
Na,mit ültettél végül??(ha benézel még ide) Én is gyorsan növő cserjáket keresek...A türkesztáni szilt,(csodasövényt) nagyon dícsétik, de hátránya hogy lombhullató,és elég hamar kivénül, állítólag.
áááááá, én nem ilyenre gondoltam.
inkább olyan "szálas" sövényfélére, nem egy ilyen "fatipusura". sorry, nem nagyon értek ezekhez a növénynevekhez.:O))
melyik az a növény, amiből ilyen keritésféle sövényeket szoktak faragni?
felőlem lerághatja, letörheti hisz pont őneki lesz. de azért mégis csak _kertesebb_ kinézete van mint három darab deszkának összeszögelve.:O))
szóval hogy néz ki ez a "gaz"? :O))
beirom egy keresőbe meglátom?
Standard megoldás a xCupressociparis leylandii. De a kutyákat ez sem bírja (többszörös tapasztalat, lerágja, letöri - kutya és kert _nem_ egyeztethető össze, csak ha szeparálod őket). Akkorára nyesed, amekkorára akarod, örökzöld, nem szúr, és nő mint az istennyila. Ezért inkább a 2-4 méteres sövénymagasságot ajánlom belőni.
na nézzük csak...:O))
napos. nagyon napos. egy darab fa árnyék sincs.
kissé homokos a talaj, ha sokáig nincs locsolva.
a célja, a kutyák agility pályájának fa-ugratóinak kiváltása időval. esztétikusabb, élő, alakitható, zőőőőd. :O))
max tehát 1-1,2 méter magas körül nyesve, feltétlenül ne szúrós és ha lehet akkor egyeneságú, dús és inkább felfele mint szétfele növö. örökzöld/lombhullató? ha lehet inkább örökzöld, de ez nem feltétlen fontos.
Szia
SZerintem ez sablonkérdés ... (nem sértésből írom)
Nézz körűl kertészeti oldalakon pl. www.tuja.hu , vagy www.kert.lap.hu és ha konkrét kérdésed van szívesen válaszolok