Keresés

Részletes keresés

Veterán kezdő Creative Commons License 5 perce 0 1 46227

Nyolcvanas évek, Junoszt tv javítás reklamáció, helyszíni megtekintés.

Macskás öregasszony elhanyagolt szoba konyhás lakásban cca. 50 macskával.

Előzmény: XANTIi (46223)
_nyunyuka Creative Commons License 10 perce 0 0 46226

Ilyet most is tudok mutatni, az egyik "neki semmit-tőle semmit" kategóriás ember a néhány hazai közül. 

Előzmény: 5bdc (46224)
Dessert Rat Creative Commons License 10 perce 0 1 46225

Nick-néhai 9AI olvtársunk mundta egyszer nekem, hogy rádiót (börzén) úgy érdemes vásárolni hogy először is megszagoljuk, amivel rengeteg pénzt, munkát és bosszúságot megtakaríthatunk.  Nem véletlen néhány eBay-es hirdetésben a dohány és kisállat mentes származási környezet feltüntetése. Ennek eltitkolása gyakorlatilag kimeríti a csalás fogalmát.

Előzmény: 5bdc (46221)
5bdc Creative Commons License 1,5 órája 0 1 46224

A nyolcvanas években jártam TV. javítani.

Kilenc ker. egy akkor neves szűcs lakása /három hatalmas szoba/,a TV. tetején egy tányér,

benne penészes,félig lerágott csirkecomb + nokedli.

Még nem sikerült kitörölni a memóriámból.

 

5bdc

Előzmény: XANTIi (46223)
XANTIi Creative Commons License 2 órája 0 1 46223

Sőt! Egy-egy emlékezetes javításhoz tartozó helyszínek, házigazdák, lakások. Budai nagyúri villáktól a nyócker Néprádiójáig.

Előzmény: Malaguszti (46222)
Malaguszti Creative Commons License 12 órája 0 1 46222

Nekem fordítva is, ránézek egy régi kapcsolásirajzra, építési leírásra,
és eszembe jutnak a régi illatok, akkori hangulatok.

Előzmény: 5bdc (46221)
5bdc Creative Commons License 17 órája 0 1 46221

rég elfelejtett szavak.....

 

És nem csak szavak,hanem illatok :-)

Én nagyon szerettem azt az illatot ami egy ilyen kibontott készülékből áradt.

 

5bdc

Előzmény: XANTIi (46220)
XANTIi Creative Commons License 18 órája 0 0 46220

Milyen rég elfelejtett szavak.....

Előzmény: Qqberci (46219)
Qqberci Creative Commons License 18 órája 0 0 46219

 pici szines lakk cseppel jelezte a megfelelőségét.

 

Praxolin. A trimmerek állását is ezzel rögzítették...

Előzmény: XANTIi (46217)
_nyunyuka Creative Commons License 25 órája -3 0 46218

Katonai rádiók gyakorlatilag ilyenek belül, forrléces és babás megoldás együtt, sőt van hogy a forrléc kerámia! Megfejelve annyival, hogy a nehezebb alkatrészek bilinccsel is rögzítve 

Előzmény: XANTIi (46216)
XANTIi Creative Commons License 1 napja 0 0 46217

Sőt! A profi helyeken volt a forrasztás után egy ellenőrző személy. Aki szemrevételezett minden forrasztást és pici szines lakk cseppel jelezte a megfelelőségét.

Sok esetben nem sima ónnal, "cinnel" volt forrasztva a cucc, hanem ezüstös keményforrasszal. Ami kiröhögte a "rendes" pisztolypákát is.

Ilyen volt a Beethoven csúcsszuper rádió is.

Előzmény: Dessert Rat (46215)
XANTIi Creative Commons License 1 napja 0 1 46216

Volt egy olyan technika nagyon komoly katonai és ipari cuccokban is, hogy a sasszéba kis műanyag csapok, babák voltak bepréselve. A közepükben egy rövid, merev forrasztható stift, drót. Ezekre voltak forrasztva az alkarészek és az ezeket összekötő drótok. Így mód volt a lehető legrövidebb vezetékekre, alkatrész lábakra. Ami az URH megjelenésével, az egyre feljebb csúszó frekvenciákkal követelmény volt.

Csak míg egy nyákot lehetett tömeggyártani, ezt a megoldást kézzel kellett felépíteni.

Közben eszembe jutott annak a drótnak a neve, amit általában használtak a műanyag szigetelés, a PVC előtt: acetát huzal volt.

Egyszálas merev réz belső szál. Utána egy textil burkolat amit kívülről egy színtelen lakk zárt le és erősített. Undorító volt pucolni, de jól bírta a meleget.

Előzmény: Dessert Rat (46214)
Dessert Rat Creative Commons License 1 napja 0 0 46215

hogy gyártották ezeket sorozatban

 

Ott ült a (pl japán) nő a szerelőszalagnál, megtanították neki, hogy ezt a kondenzátort ezen kettő pont közé forrassza oda, a másik kondit meg amoda. A többi a következő  dolgozó feladat volt. Egyik sem tudta micsoda az amit beforraszt és minek az oda, de a végén összeállt a rádió, csak az a fontos hogy az ő forrasztása az elképzelhető legjobb legyen. A végén bemérték, beállították és kiadták csomagolásra.  A világ legtöbb rádiója úgy készült, hogy a szerelők semmit sem tudtak a működéséről, hiszen egy forrasztás elvégzéséhez négy elemi se kell.  Mára annyit egyszerűsödött, hogy hibás szerelés vagy működés esetén olcsóbb kidobni az egészet mint a hibát megkeresni, mint ahogy a beültető automatáról véletlenül leeső alkatrészeket is csak összesöprik és kidobják - ilyesmit néha lehet venni kilószámra, de minek.

Előzmény: Berigeri (46212)
Dessert Rat Creative Commons License 1 napja 0 1 46214

Ha megnézel egy korabeli amatőr-sávú Yaesu FR-101 & FL101 kombinációt (ilyenem is van, külön adó, külön vevő), akkor teljesen ugyanezen stílusban épültek.  Sokkal inkább meglepetés ebből a korból (amiről korábban írtam),  a CITI-FONE rádió (1965)  KF fokozata  ami nyáklemezre épült (mint a BRG FM10-160 vevője). Nem tilos ma sem ilyen forrleces konstrukciókat alkotni, nekem egy dobozban van többféle csőszegecs-gyüjteményem. Az pedig egy átmeneti időszak volt amikor bakelit lapra csőszegecseket tettek az alkatrészek lábához, aztán összedrótozták a kapcsolási rajz alapján - ebből lett a csőszegecs és a drót helyett a nyák-lap, de amit maratni kellett és fúrni, és nem is annyira flexibilis, a drótozást könnyebb korrigálni. Máig élő utódja az a perforált lap amin temérdek furat van 1/10 inch raszterrel, alul nyákpötty, oda rakod az alkatrészt ahová akarod és összedrótozhatod.  https://www.youtube.com/watch?v=x46t7AT6dvg

 

A régi csöves technikában az alkatrészek nagyobb mérete és a csőfoglalat szinte felajánlotta az akkori szerelési technikát, forrleceket, stb.  Volt egy másik átmeneti forma a totem-pole technika, ahol nem forrlecek voltak, hanem  5-6 mm-es műanyag rudak amit az egyik végén a (fém-)panelhez  (sasszié)  csavaroztak, feljebb pedig 2-3 keresztirányú drót vagy lemez képezett forrasztási pontot. Még egészen komoly tranzisztoros cuccokban is volt ilyen, xAnti biztos jobban ismeri mint én a vitorlázó repülőkben régen használt  szovjet rádiót,  ami ilyen szerelésű volt, nyák nélkül, mintegy a "levegőben" szerelve.  Szovjet katonai cuccokban is gyakran láttam ilyet.

Előzmény: Berigeri (46212)
XANTIi Creative Commons License 1 napja 0 0 46213

Anno minden így készült. Néhány forrléc és a fix alkatrészek lábai, csőfoglalatok lábai hordoztak minden alkatrészt. Bizony sok kézi munka volt, de az áraik is magasak. Lakk-textil szigetelésú drótok, varnish cső szigetelések.

Előzmény: Berigeri (46212)
Berigeri Creative Commons License 1 napja 0 0 46212

Hűha!

Ez egy igazi műremek! Kíváncsi lennék, hogy gyártották ezeket sorozatban.

Anno én is raktamössze egy két egyszerűbb áramkört hasonló technológiával mert nem volt kedvem panelt csinálni hozzá :-)

Előzmény: Dessert Rat (46207)
Dessert Rat Creative Commons License 2 napja 0 3 46211

Hasonlóan eszik is, kb 80W-ot zabál. De nem emiatt érdemes mellette hívócsatornaként egy tranyós rádiót üzemeltetni, hanem hogy a csövek ne használódjanak, a csöves rádiót pedig csak vasárnapi mise vagy DX  alkalmából bekapcsolni. (egy angol ismerősömnek volt egy 20 éves Rolls-Royce-a, amit csak templomba járáshoz használt:-))

 

A 12AX7 nek megfelelő akármilyen ECC83 Magyarországon 10kHUF alatt nem kapható, az usában gyártótól függően 20-190 dolcsi a 12AX7, tehát akár a rádió árával vetekszik egyetlen cső.  Az egyszerűbbeket és nem pótolhatóakat meg fogom venni (6-10 dolcsi), de így is kb 50-et kell még rá költeni hogy legyen elegendő tartalék. EL84 és  orosz megfelelő van a fiókban, a 12AX7 esetében pedig hajlandó vagyok a fűtésrendszert is átvariálni - hétszentség hogy nem adok 10k+HUF-t egyetlen  mezitlábas triódáért (van 6N2P megfelelő, de az nem 12V-os - aki úgy tudja hogy azonos, az nézze meg a fűtésrendszerüket!).

 

Van még egy érdekesség a táp rendszerében, a tranyós inverter ami 12V-ról csinálja az anódfeszelyt.  Ezek beszerezhető teljesítmény-tranzisztorok  egészen olcsón, 3.5 dolcsiért/db, de a paramétereit nézve tökéletesen megfelel erre a célra az ASZ1015 amiből van egy uborkásüvegnyi.

 

Technikailag érdekes megoldású a fűtés, hogy 12V-os üzemben a 12V egyenfesz fűti a csöveket, míg hálózati tápláláskor az inverter oldalán megjelenő 12V effektív váltófesz van erre használva.  Az európai hálózati üzemeltetéshez szükséges egy 230/117V-os autotrafó (100W) néhány leágazással a 117V tájékán és lehetőleg a 230 tájékán is, hogy beállítható legyen a fűtés közel pontos 12.6V-os értéke, ami betartása kifizetődik.   A csövek helyettesítését kicsit megnehezíti a fűtőkörök soros kapcsolása, ami miatt csak azonos fűtőáramú csövek kapcsolhatóak sorba, egyébbként buhera kell, például külön 6.3V-os fűtőtrafó és drótozás-foltozás ...

 

Érthető és méltányolható ha valaki számára túl sok a fenyegető rém ahhoz hogy egy csöves cébét megvegyen és üzemeltessen, amikor az ár  negyedéért műszakilag tízszer jobbat vehet. Viszont ez Mona Lisa titka, amit van aki ért és van aki nem.

 

Előzmény: XANTIi (46210)
XANTIi Creative Commons License 2 napja 0 0 46210

Annyi cucc van benne, mint anno egy fekete-fehér csöves TV-ben. Kékes, Duna, stb.

Előzmény: Dessert Rat (46207)
XANTIi Creative Commons License 3 napja 0 0 46209

Gyönyörű darab.

Előzmény: Dessert Rat (46207)
5bdc Creative Commons License 3 napja 0 0 46208

Gratulálok hozzá!

Szép rádió.

 

5bdc

Előzmény: Dessert Rat (46207)
Dessert Rat Creative Commons License 3 napja 0 1 46207

Itt a polcomon ez a dög ni, a zöld monster -  Robyn T-123B

 

Japán csöves szépség, 23ch, 70-es évek, AM .... eBay-ről

https://www.youtube.com/watch?v=vkdsL31fCbU

Néhány foto belülről - nem én fotóztam, ilyen szépen nem tudnám:

 

5W-os, ami a végcsőbe (EL84) bemenő teljesítményt jelenti, ami akkoriban előírás volt.

A rádióm használt de nagyon jó állapotban van, viszont a mikrofon egy gagyi nem eredeti. Lehet venni ilyen rádiót eredeti dobozában  nulla kilométeresen, de legalább 400 dollár+sh.   Én megúsztam 160-ból, viszont  a csomagolás + posta 50 dolcsi volt, és még az állam is kért 10-e adóba (7%), a végösszeg 220.

 

Lehet persze szörnyülködni (én is elsápadtam hogy egy AM-es cébéért 80ezer HUF), de akinek ilyen rádió kell azt ennyiért lehet megszerezni. Egy srác ajánlott 200-ért gyönyörű példányt ingyen postával, de azóta is árulja mert nulla eladása van az eBay-en és én se mertem pénzt küldeni neki, ellentétben az eladóm 3000+ aladásával és magas minősítésével.  Persze akinek van ideje és türelme,  az esetleg járhat szerencsével $120-150 között is.

 

Ennek a típusnak majdnem minden használt példánya meg van hekkelve, az enyém is, de amit azonnal visszaalakítottam. Meg lesz ez még igazítva, de majd szakszerűen :-))

 

(folyt köv)

Dessert Rat Creative Commons License 2024.04.13 0 1 46206

https://drive.google.com/drive/folders/1kbOxdJ8fpReJIueVehPY7QN-cUxvjjUk?usp=sharing

 

Ebben benne van az előző link is egy kicsit jobb szkenneléssel a kapcsolási rajzról, hiszen az a lényeg.

Benne van a Panasonic RJ-3200 és RJ-3050  service manuál, amik sehol sincsenek meg a neten, nekem is 15-15 dolcsiba kerültek eredeti nyomtatott kiadásban. Az RJ-3200 kapcsolási rajzát egy japán srác felrakta (akkor adtam is róla linket), neki külön el fogom külden a "jó tett helyébe jót várj" alapon.   ( Mellesleg említve van 2 darab szerviz manuálom nyomtatott eredeti, 15-15 dolcsi+sh ha valakinek kell :-DD  )

Előzmény: Dessert Rat (46133)
Dessert Rat Creative Commons License 2024.04.12 0 1 46205

Tehát operating manuál kapcsolási rajzzal,  csöves CITI-FONE SS cébé 1964-ből.

https://drive.google.com/file/d/1OpVNqc_59jU5xvQxleOnpqJ5V-c1BGzU/view?usp=sharing

300 dpi-vel szkennelve 8 oldal,  9Mbyte

Előzmény: Dessert Rat (46124)
Dessert Rat Creative Commons License 2024.04.11 0 1 46204

Küldenék én neki ha lenne ilyen szépséges rádióm és lefotózhatnám, de sajna világritkaság és boldog aki tulajdonolja.  Én hamarosan néhány dokumentációt fogok megosztani a publikummal különféle cébékről, már csak szkennelni kell.

Előzmény: _nyunyuka (46201)
XANTIi Creative Commons License 2024.04.10 0 0 46203

Ilyen CB is került az országba annak idején jó pár darab. Igazi klasszikus.

 

https://youtu.be/2TUMh9u8vZE

Előzmény: Dessert Rat (46198)
XANTIi Creative Commons License 2024.04.08 0 0 46202

Ilyen tiltásról nem hallottam. Szerintem a KRESZ hangjelző berendezésként kellene hogy kezelje. Mint a dudát. De olyan embert is igazán ritkán láttam, aki használta volna. Egy-két kezdeti marháskodás után. Egyről tudok, aki lassú nehézgép szállító konvojban a folyamatos kürtölés helyett nyomja, de nem egy CB pár W-jával.

Előzmény: 5bdc (46200)
_nyunyuka Creative Commons License 2024.04.08 -4 0 46201

Szívesen veszi, ha küldesz neki! SM0OFV kukkkac rigpix pötty com. 

Előzmény: Dessert Rat (46196)
5bdc Creative Commons License 2024.04.08 0 0 46200

Jól tudom hogy nálunk tiltva is volt a PA. használat?

 

5bdc

Előzmény: XANTIi (46199)
XANTIi Creative Commons License 2024.04.08 0 0 46199

Köszönöm.

Előzmény: Dessert Rat (46198)
Dessert Rat Creative Commons License 2024.04.08 0 0 46198

Az objektiv tény, hogy erről semmit nem hallottam.

 

Tippem szerint főleg reklámértéke van a PA-nak, hogy egy plusz képességet irhatnak a prospektusba és gyakran plusz kapcsolót  kirakhatnak a rádióra, amik közt azért van amelyben nincs PA, különösen a korai modellekben 1960 körül.  Tehát szvsz a piaci verseny, a reklám, az eladás hozta létre, miután már beindult a CB-piac.

Előzmény: XANTIi (46197)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!