Sziasztok! Most találtam a fórumra és látom azért még aktív.
Esetleg Vas megyében valakinek nincs eladó bázis antennája 5/8?
Stalker IX rádióm van, általában kitelepülök amikor az időm ritkán engedi, és egy otthoni antenna jó lenne, jobb mint a horgászbot kitolva a cserepek között.
"axiális pléhtokos "katonai" tantál kondikkal". Az most nagyon kurrens cikk lett, Sokan gyűjtik, mert nem sajnálták belőle a ritka földfémeket, nem csak tantál van benne.
Ha nagyon beleszerelmesedek egy rádióba, akkor 100mikróig bezárólag tantál elkókat rakok belé. Cébébe is, de néhány Sokol rádió is tantálosítva van axiális pléhtokos "katonai" kondikkal.
Tankiszt topiktársunk többször feltette a listát, mi kell bele. hqelektronika.hu, lomex.hu a webáruházban megrendeled, bolti átvételnél nincs postaköltség.
Ezek döntően Japánban készültek. Az akkori japó alkatrész ipar 2 dolgot nem tudott igazán megbízhatót csinálni: Zener diódát és varicap diódát. Minden másban igazán jókat gyártottak már akkor is.
A linken a RJ-3050 cébé, természetesen AM, bő évig vette át a műhelyszagot aztán rászántam magamat megcsinálni valamikor a nyáron. Hibásként árulták ami nem mindig jelent hibát csak teszteletlenséget, de ez tényleg hibás volt. A hibajelenség még közvetlenül a vásárlás után az volt, hogy négy csatornán lépkedett, aztán tovább tekerve megint ugyanaz a négy freki. Na, gondoltam vagy a szintézer hibás (beszerezhetetlen ókori típus), vagy a kódoló. A helyzet rosszabbodott, mert amikor egy év után elővettem, egyáltalán semmilyen frekvencián nem működött.
Bajban a szerencse, hogy gondoltam szintézer, először mérjünk az ícén tápfeszültséget - ez 2.2 V volt, amit keveseltem, hiszen 5V kéne. Az 5V-ot egy primitív áramkör állítja elő, a tápfeszről jön egy ellenállás aminek a másik végét egy 5V-os zéner megfogja, arról megy a szintézer. Dupla vegy semmi alapon ellenállás és zéner ki, 7805 pedig be, és már működött is. Lehet hogy elmenne a 78L05 is, de befért a normál típus is az öröklét jegyében.
Amúgy a rádió egy kellemesen egyszerű kinézetű típus, egyike azon nagyon nagyon keveseknek amiben nincs PA üzem. Akkoriban (1978) újdonság volt a 40 csatorna, arra koncentráltak.
Ránéztem az eBay-ra is, éppen kapható az általam jobban kedvelt 23 csatornás RJ-3200, mindez bagóért 24dollár plusz 10SH, nyilván kell érte fizetni majdnem 2 dollár forgalmi adót is.
Holnap hoz a kínai postás 100 db (<1000Ft) diffúz háromszínű RGB ledet, abban a szín is állítható a megfelelő keveréssel, bár én maradok az öntapadós ledszalagból kivágott 12V-os csíknál, némi ellenállással tompítva a vakítást - ez befér a skála mögé. A 100 db RGB led inkább csak azért kell mert lehet kapni és magas a reklámértéke, azaz a kínaiak győztek a racionalitás ellen.