Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 2012.04.29 0 0 481

Még 2 hónap, és támadnak a dinnyefejek!

:o)

joy Creative Commons License 2012.04.29 0 0 480

Gyorsan válaszolok...

A tavaji szezon kurtán-furcsán ért véget. Máskor még szeptemberben, sőt októberben is kapható ehető dinnye, de augusztus végén Lőrinc jól leizélte.

Gyanítom, a termelők primőrre hajtottak, és jól megszívták a lerohanó szezont.

Engem nem érdekel semmiféle ideológia, csak az ár-minőség. Ahol megfelelőnek találom, ott veszek legyen az piac, vagy hipermarkec. Ahol drága, ott maradjon, ahol tök, többé nem vásárolok.

Sajnos a "piaci őstermelők" gyakran szemtelenebbek, mint a piaci legyek. Megveszik a valódi termelőtől pont annyiért, mint a hipermarkecesek, de 2-3*-os áron vesztegetik a standjukon mondogatván: "Magam termeltem, ez nem hipresz.r!"

Dinnyetőről metszett hazugság.

Előzmény: ottofon (478)
ottofon Creative Commons License 2011.08.28 0 0 479

Na, ennyi volt a dinnyeszezon. Kb 2 hete egyetlen jó dinnyével nem találkoztam, pedig vette vagy tizet. Vettem hosszukásat, nagyobbat, kisebbet, de mindegyik vagy kásás vagy ízetlen vagy fonnyadt. Ma vissza akartam vinni egy helyre egy dinnyét amit tegnap vettem, de elhajtottak. Na oda se megyek mégegyszer.

Előzmény: joy (477)
ottofon Creative Commons License 2011.08.21 0 0 478

Tesco-ban elvből nem veszek gyümölcsöt. Nem támogatom a zöldségtermesztők kizsákmányolását. Persze kérdés hogy azzal teszek-e jót hogy ott rohad el a tesco polcain a magyar gyümölcs, vagy azzal hogy a kereskedő 90 nap múlva a pénzéhez jut. Ha jól tudom 90 napra fizetnek.

Igazából nem is nekem kellene ezt eldöntenem, hanem a kereskedőknek kéne összefogniuk és normális árat kérni a multiktól! Vicc hogy 49 Ft-ért adnak egy kilo dinnyét a tesco-ban, auchanban. Én adok érte 60-t is, mert szerintem egy 8-10 kg-os dinnye meg kell hogy érjen 5-600 Ft-ot. Felmerül a kérdés hogy a Tesco etikus-e akkor ha beszerzési áron adja tovább a dinnyét? Elvileg jól hangzik, hisz az összes bevétel megy a dinnyetermesztőhöz (beszállítóhoz), és ritka az olyan ember aki csak dinnyét vesz náluk azaz a haszon így is úgy lesz az egyéb termékeken.

Az út szélén árult dinnyék esetén lehet ugyanazt az árat kapja a termesztő mintha a tesco-nak adta volna el, csak itt még az "útszéli" kereskedő is ráteszi a tisztességes hasznát. Ebben az esetben drágábban jutunk dinnyéhez, de megélhetést adtunk a zöldségesnek is. Vélemyényetek?

Amúgy az utóbbi 2 hétben vettem kb 5-6 dinnyét és egyik sem volt nagyon jó, még az ehető kategória volt. Gondolom ez az elmult pár hét napszegény időjárása miatt van.

Előzmény: joy (477)
joy Creative Commons License 2011.08.19 0 0 477

Idén nagyon jók a dinnyék, főként a görögök.

Vettem már Tescoban-piacon, mindenünnek remekek, édesek.

Végre -sokkk évtized után- a Tescoban megismerhettem, milyen az érett dinnye-hang!

Apum anno elmagyarázta, de én süket voltam, csak annyit tudott belém verni, hogy a körömmel megnyomott friss dinnye héja pattan, nem gumiként rugózik, az érett csutkája belül fehér-fásodó, mert nem kell neki több tápanyag.

No, most volt türelmem jónehányat végig kopogtatni, pofozni. Egyik sem szólt vissza, hogy "bújj be", vagy "nénédet ütögesd"!

Valóban az éretlen tompán puffan, az érett telten kong, míg az apadt mintha üreget ütögetnénk a falban.

Tavaly nagyon kevés volt az őszi tökdinnye.

Remélem, idén több lesz belőle, és októberben is dinnyélkedhetünk.

ottofon Creative Commons License 2011.08.17 0 0 476

Van itt a fórumon egy Dinnyetermesztés topic. Ajánlom figyelmedbe. Amúgy 10 évig is eláll a dinnyemag szárazon.

Amúgy idén nagyon jó dinnyetermés volt, szinte csak tökéletes példányokat ettem. A pálmát azért a csányi vitte el, amit hétvégén ettem a magyarok találkozóján Bösztörpusztán. Ott képviselte Csány községet egy termelő. Nagyon fincsi volt, volt kóstoló és önkiszolgáló módon "dinnyebár". Teccett. :)

Az említett topic: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9001934

Előzmény: mert mindig a hoki (472)
ottofon Creative Commons License 2011.07.06 0 0 474

2 év az semmi, 3 évig is simán elvan ha szárazon van. Amúgy már mindenhol 100 Ft alatt van a dinnye. Épp ma láttam Tesco-ban 69 Ft és magyar áru! Még a termelő neve is ott van a kalodán. Igaz Tesco-ban elvből nem veszek zöldséget (sem). Ugyanakkor szerintem évek óta nem ettem olyan jó dinnyéket mint most július első hetében. Végre más a sárgadinnye is magyar és édes mint a méz.

nxuszika Creative Commons License 2011.07.06 0 0 473

sajnálom, nem tudok ebben segiteni.

de ha nem akarsz kockáztatni, előttünk még a dinnyeszezon, gyűjthetsz friss magokat!:-)

mert mindig a hoki Creative Commons License 2011.07.04 0 0 472

Köszi!

Meg tudnád még kérdezni (vagy bárki más ha tudja), hogy a dinnyemag hány évig tartható el? Azaz ha 2 éve tettem el őket akkor jövőre van esélyem?

Előzmény: nxuszika (470)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.04 0 0 471

Szia!

A dinnye valóbban elfajzik a tök mellett, de ugyan ugy nem szabad az uborka mellé se!m ültetni! A kabakosok átporozzák egymást!:)

Előzmény: nxuszika (470)
nxuszika Creative Commons License 2011.07.04 0 0 470

Kedves PomberMaci!

nekem tavaly apukám próbált ültetni dinnyét (sárgát meg görögöt is), de nem nagyon jött össze. 

Apukám szerint az volt a baj, hogy tök mellé ültette, és elfajzottak a beporzás alatt. Na meg az idő sem volt épp a legjobb. A végeredmény ehetetlen lett.

De szerintem próbáld meg, nem vesztesz vele semmit, lehet, hogy sikerülni fog.

Hmmm, alig várom már, hogy kicsit olcsóbb legyen a dinnye. Remélem idén jobbak lesznek mint tavaly.

Előzmény: mert mindig a hoki (465)
joy Creative Commons License 2011.05.31 0 0 469

Én is láttam már a Marson 300-400 HuF/kg-ért.

Majd akkor veszek, ha 100 alatt lez az áta.

Most eperszezon van, azt eszünk minden nap.

Előzmény: Guszti Baba (468)
Guszti Baba Creative Commons License 2011.05.29 0 0 468
Midnightx Creative Commons License 2011.03.23 0 0 467

A tavalyi is jó volt olyan szempontból, hogy a környékünkön még október végén is lehetett görögdinnyét kapni. Soha ilyen még nem volt.

Előzmény: joy (466)
joy Creative Commons License 2011.03.16 0 0 466

Remélem, idén jobb lesz a dinnyeszezon!

mert mindig a hoki Creative Commons License 2009.08.08 0 0 465
Drága dinnyészek!

Olyan topikot kerestem, ahol tanácsokat kaphatok arra nézvést, hogy otthon, kiskertben pár tő dinnyét hogy lehet termeszteni.

Idén ettem pár zamatos, édes darabot és a magokat félretettem belőlük, csíkos görög és barázdált sárgadinnye magokról van szó.

Ezekből szeretnék jövőre a kert végébe pár indányit termeszteni, ha egyáltalán lehetséges.

Tudtok tanácsot adni?
cross_183 Creative Commons License 2009.07.28 0 0 464
Te max az ósönben láttál dinnyét, nemhogy dinnyét pakoltál.
Az, hogy láttál már dinnyét, nem azt jelenti, hogy dolgoztál is vele. :)

a végén 120-150-ér tudták adni a tárolható tökdinnyéiket.

a mit? :)) Áruld már el, augusztus után hol lehet mennyiséget eladni dinnyéből? Mondjuk akár igaz is lehet, hogy családod dinnyés tagjai a megtermet 20kg akármilyen tárolható dinnyét el tudták adni. Ehhez komoly kereskedői véna szükséges.

Lesajnálom a beszerzési árat, semmi köze nem volt a gondhoz.

Majdnem hogy csak ahhoz volt köze.

és ezzel beégtél, mint az égőrongy. Látod ezért nem kell olyasmiben okoskodni, amiről nincs információd. :))

Most megyek, locsolom a dinnyét, hogy a normális emberek ehessenek belőle . :)
Előzmény: joy (461)
extekergo Creative Commons License 2009.07.28 0 0 463
"Sztem a fekete héjú, vérpiros dinnyének, vagy a sárgabélűeknek ma is lenne jó piaca -ha nem akarnák kapzsiék 2*es áron vesztegetni!"

Az biztos, én csak olyant vennék!

Ebből az következne, hogy az unokáim is igényelnék, ha felnőnek. Dehát a dinnyetermelők inkább a kereskedőkhöz igazodnak, mint a fogyasztókhoz.
Előzmény: joy (461)
joy Creative Commons License 2009.07.28 0 0 462

Csak azt lehet megállapítani, friss-édes-e.

Ha szépen kong, mikor megkocogtatod: érett. /Ehhez gyakorlat kell./

Ha a körmöd alatt roppan héja: friss.

Másik megoldás, hogy a csumáját megnézed. Ha a közepén fehéres vattaszerű valami van, akkor érett, mert már kezdte elfásítani a szárát, nem kell neki több táplálék-víz.

Hogy édes-e, az csak kóstolással derül ki.

Ha véletlen hosszabb csumát hagytak, és tekerést látsz rajta, 2 okból is hagyd ott:

-1. Eltekerték a szárát, ez a kényszerérletetés módszere.

-2. Trehányak, mert még arra sem figyeltek, hogy a csumán ne látszódhassék a csalás.

A kényszerérleltetett dinnye sosem édes.

Ez azonban a szezon csúcsán már valószínűtlen. Az ásak ekkorra már beálltak, a végéig alig fognak változni.

Előzmény: Törölt nick (460)
joy Creative Commons License 2009.07.28 0 0 461

Kispajtás!

Akkor szóljál le, ha annyi dinnyét fölrámoltál már autóplatóra, amennyit én.

Ha valamiről, valakiről nem tudsz semmit, hallgass!

Lesajnálom a beszerzési árat, semmi köze nem volt a gondhoz. Az arra volt jó, hogy kissé kellemetlenkedhessenek. Bolha jól megcsípte az elefántot.

Nem is az volt az igazi probléma, hanem saját ökörségük.

Sirámai a dinnyéseknek tavaly részben alaptalanok voltak!

Családom dinnyés tagjai nem is nyavajogtak, mert nekik több eszük volt, épp a városi sutyerákok tanácsaira hallgatva később érő fajtákkal foglalkoztak. Be is jött. Nekik nem okozott gondot, hogy a dinnyeszezon kezdete rácsúszott a görög-egyiptomira, a végén 120-150-ér tudták adni a tárolható tökdinnyéiket.

Másik gond meg a magyar fölvásárlók kapzsisága volt: A föld széléről 20-30 HuF-ért elvitték a dinnyét, a piacokon meg 90-150-ért árulták. Erre bezzeg senki nem figyelt föl!

A germánoknak sem kellett a drága magyar dinnye az olcsóbb görög mellett, ráadásul a minőség sem jobb.

Bezzeg, még mindig nem termesztik a régi magyar fajtákat, amelyek valóban édesebbek, kissé tartalmasabbak, csak érzékenyebbek, több munkát követelnek.

Sztem a fekete héjú, vérpiros dinnyének, vagy a sárgabélűeknek ma is lenne jó piaca -ha nem akarnák kapzsiék 2*es áron vesztegetni!

Előzmény: cross_183 (459)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.25 0 0 460
Hogyan lehet megállapítani egy dinnyéről kívülről, hogy melyik a jó, édes dinnye?
cross_183 Creative Commons License 2009.07.25 0 0 459
Az a pár plató dinnye nem (volt) nevezhető rombolásnak, csupán demonstrációnak.
Még mindig fogalmad nincs hogy mi történik itt, de próbálod osztani az észt.
A probléma ott van (volt), hogy beszerzési ár alatt árulták a portékát. Ezt ugye nem kell magyaráznom, milyen hatással van (volt) az egyébként is gyalázatos felvásárlási, piaci árra. Érdekesmód a dinnyetörés után felemelték az árát... Meg is büntették őket valami pitiáner összegre.
Egyébként az okoskodó városi sutyerákok (ne vegye magára, aki nem akarja) nyugodtan ehetik a hipermarketes akciós dinnyét, én nem sajnálom tőlük. :)
Előzmény: joy (457)
joy Creative Commons License 2009.07.25 0 0 458

Dinnyét írtam, nem d_inkát!

Előzmény: extekergo (456)
joy Creative Commons License 2009.07.25 0 0 457

Remélem, idén nem a céltalan harag, hanem a józan, paraszti ész kerekedik fölül, és nam rombolnak, hanem a durva kedvezményt adó hipermarkec előtt fölállva 5 HuF-al olcsóbban kínálják portékájukat! Ha kell, összefogással, heteken át.

Még mindig több a haszon, mint a földhözcsapott portékán.

Annál bolondabb ember nincs, mint a hülye gazda, aki a vihartépte szőlejének kapával esik, üvöltve: "Had'lám Uram, mire megyünk ketten!"

Előzmény: extekergo (448)
extekergo Creative Commons License 2009.07.25 0 0 456
Lemosni a héját igen! :D
Előzmény: joy (455)
joy Creative Commons License 2009.07.25 0 0 455

Szakértők!

Ha veszek egy 5 kg-s görögdinnyét, annak elég egy 2 dekás vodka?

joy Creative Commons License 2009.05.31 0 0 454

Unokák már ettek sárgát is görögöt is. Nekik mind1, lehet bármilyen, csak dinnye legyen.

Azért +kóstoltam.

Finoman szólva, még nem az igazi.

Előzmény: TTAMAS (453)
TTAMAS Creative Commons License 2009.05.22 0 0 453
Import dinnyét egész évben lehet kapni, a dinnyeszeonban meg nálunk fog teremni.
Előzmény: adopt29 (451)
joy Creative Commons License 2009.05.22 0 0 452

Arra, hogy az árusok hozzád vágják, mint tavaly, kell még pár hónap.

Előzmény: adopt29 (451)
adopt29 Creative Commons License 2009.05.15 0 0 451
Sárgadinnyét már ettem egy csomót idén(nem a legjobbak még persze),jöhetne a görög most már minden mennyiségben,ezekért a a boltok polcain még kár pénzt adni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!