"Allitolag van aki azert issza, hogy megongyilkolja magat" - írod.
Akkor annak az embernek malaca lesz (vagy peche :-))), mert az isopropanol toxicítása az etilalkoholéval tökéletesen egyenlő:
Igen. Az izopropanolbol a majban az alkohol dehidrogenaz acetont csinal, amit aztan kipisil az ember meg kilehel. Felteve, ha nem ivott annyit, hogy belehal. (Allitolag van aki azert issza, hogy megongyilkolja magat.)
Nem vagyok biokemikus, es profi sem a temaban, csak leirom azt a keveset, amit tudok a dologrol. Az izopropil-alkohol elso lepesben ketonna, meghozza acetonna oxidalodik. A reakcio pedig az ADH-on keresztul zajlik, ez biztos. Az oxovegyuletek a szervezetben karbonsavva szoktak alakulni, de mig az aldehidek konnyeden, a ketonok csak nagyon erelyes korulmenyek kozott hajlandoak ezt megtenni. Tehat azt sajnos nem tudom megmondani, hogy mi lesz az acetonnal a szervezetben, de azt tudom, hogy a vizeletben ha nagymennyisegben van jelen, az utalhat izopropil-alkohol-mergezesre.
Biokémikus segítségét szeretném kérni: milyen módon bomlik az izopropil-alkohol az emberi szervezetben? (enzimek, köztitermékek)Az alkohol-dehidrogenáz nem hinném, hogy tudna vele mit kezdeni,középen levő OHval. Én orvos vagyok, nem találtam eddig semmit erről, talán valami toxikológiai szakirodalomban fellelhető.
( Nem itta meg egyébként senki ismerősöm, csak érdekelne.)