Tulaj vs. haszonélvező témakörben a következő kérdéseim vannak:
. Édesapám halála után az ő végrendelete értelmében a lakását, mint tulajdont örököltem, azzal a kikötéssel, hogy ezzel párhuzamosan a felesége holtig tartó haszonélvezeti jogot kapott. Ide tartozik, hogy a feleségnek van saját, önálló lakása, de abban nem lakik (sem ő, sem más).
.
Én beköltözhetek-e az örökölt lakásba? Ha igen, milyen feltételek mellett ; ha nem, miért nem?
.
Továbbá milyen okok/jogok/feltételek megléte esetén:
Az a baj, hogy ennek a kukacoskodásnak a szerződés megkötésekor kelltt volna megtörténnie:(( Gondolom, most halálig tart, semmi különös feltételekkel...
Szerintem szerződésen, mert nem lett volna kötelező neki adni a haszonélvezetet. Csak kapta, mert az ingatlan nem az ő nevén volt, tehát semmi joga nem lett volna ott különben. De már bánjuk a jogait... az szar, mikor az ember nagyapja küldet ügyvédi felszólítást...
Hátha van valaki, aki ért a joghoz vagy legalábbis volt már öröklésügyi problémája.
A tények: örököltünk egy ingatlant telekkel, ezután, jóhiszeműen a nagyapám nevére irattuk a haszonélvezetet. A viszony most megromlott, és a nagyapám nem kívánatos személyeket akar odavinni, a tulajdonunkba.
Kérdés: Idő közben az ingatlan fel lett újítva, azt pedig nem szeretnénk, hogy a haszonélvező/idegenek élvezzék ennek előnyeit. Mi az ameddig egy tulajdonos ilyenkor elmehet, milyen mértékben teheti "lakhatatlanná" a tulajdonát? Mijen jogai vannak a haszonélvezővel szemben?