Amúgy azóta új kedvenc van, a Freebsd. Ezzel már legalább eljutottam a megvalósítás szakaszáig, lévén van itthon 1 nem használt p2-es masina, azon nyúzom.
Háááát, most találtam rá erre a rég elfeledett topikra :D Hogy én milyen hülye kis buzgómócsing voltam 3 éve ;)
Természetesen a dologból nem lett semmi, azóta már leszoktam a "minden héten rakjuk újra a windózt" mániámról.
A QNX csak arra jó, h. az ember lássa: ilyen is van. Realtime os nem kell az otthoni pc-re, amúgy meg csak sima linux klónnak lenne használható. Program is alig van rá, de beágyazott rendszer-fejlesztésre gondolom profi.
Solaris: csak a kín van vele, ha nincsen rajta a HCL-en minden hardver, amit jhasználni akarsz vele. Szintén felejtös :)
Beos: halottakról jót v. semmit. Ugyan még követem valamelyest h. állnak az új változatok, de a Zeta, amiben sok beos hívö bízott volna, gyakorlatilag semmit nem váltott be azok közül, amit ígért.
Én csak linux és windows kombinációt szoktam használni. Úgy particionálok hogy van két primary és egy extended partícióm. Az első primary igen pici (kb 32MB) ez a linux boot partíciója. A második a windows, az extendedbe pedig berakom a linuxot és a swapját. Először mindig partícionálok aztán ha van windows akkor azt rakom fel, mivel a 9x mindig felülcsapja az MBR-t az NT, 2k pedig néha igen néha nem (még nem sikerült rájönnöm mikor igen). Ha win2k-t használok (és mostanság igen, mivel megvettem) NTFS-t használok, a linuxos részen pedig létrehozok egy FAT32-es partíciót azoknak az adatoknak amit azt akarom hogy mindkét rendszer lásson.
Kössz az tippet. Boot/sys particióként télleg nem lenne túl jó 5let NT-t rakni rá, de ha pl FAT16/NTFS-en van NT, akkor van progim hozzá, hogy írni-olvasni tuggya FAT32-t.
(más kérdés, hogy vagy 3 hónapja elszállt a teljes fat32 particióm miatta) Azóta csakis NTFS, ha nagy partició kell...
Chaos: nagyon kössz a segítséget. Asszem ezt mind kinyomtatom, mielőtt el fogom kezdeni. :)))
Hétvégén szándékszom nekiállni, addig backupolom a cuccaimat. Nem lesz semmi, az biztos, de csak 1 vinyóra tudom rárakni az összeset, márpedig a QNX, Beos, és a Sol8 érdekel nagyon.
Ezt az win2000 NTFS konvertálását nem értem pontosan. Azt akarod mondani, hogy a w2k kérdés nélkül minden NTFS4 particiót NTFS5-re konvertál ?
Mert akkor arról már nem lehetne az NT-t indítani...
Nos, régebben engem is riasztgattak ilyenekkel, de nemtom hogy igaz lenne. Haverom NTFS4-es vinyóját rakta már be W2k mellé, majd vissza a saját gépébe, és utána is tudott róla NT-t indítani.
Én is az elöttem szólóval értek egyett. Tehát win98, NT, linux. Bár én is csak-e hárommal próbáloztam, s egy hónap után visszaálltam kettő, majd egy rendszerre. Ha nem foglalkozol velük csak fölöslegesen vannak a gépen és ráadásul, ha megunod szívsz egy párat míg megfelelően leszeded az egyik vagy másikat.
Javaslatom szerint használj mindig csak kettőt. Ez egyiket, melyik fix (pl.: win) a másikat cserélgesd. Több időt és szenvedést takarít meg. Érdemes boot managereknek utánna nézni.
Otthon úgy csináltam, hogy előszzör particionálás ( BSD előre, utána NT/2k /NTFS/, majd a FAT ), ezt a sorrendet javaslom neked is.
Amire figyelj, hogy max 4 primary partició lehet a vinyón ( azaz 3pri, 1ext ), és a 98 csak primary-ról indul ( a 2k/NT rávehető, hogy ext-ről menjen, csak a boot cuccai legyenek prin /boot.ini, ntldr, ntdetect.sys / ), és a telepítéseket fordított sorrendben érdemes csinálni ( tehát előbb a 98, majd nt/2k, utána a többi, a végére hagyva azt, aminek a bootmanagerét használni akarod ).
Ne add fel, ha elsőre nem jön össze, mert a Solaris-t, BeOS-t, és QNX-et nem ismerem, nem is tudom, hogy települnek, ezek sorrendjét ki kell tapasztalni. :)
Nos, arról lenne szó, hogy szereztem már végre magamnak egy elég nagyocska vinyót, így amiről eddig csak álmodoztam, azt most talán már meg is szeretném valósítani.
Attól lenne szó, hogy fel akarnék rakni egy pár (!) oprencert a gépemre. Ezek a következők lennének:
win98, NT, win2000, QNX, Beos5, Solaris 8, és egy mini-linux
Szép nagy lista. Azért indítottam ezt a topicot, mert még mielőtt belevágnék, szeretném a tanácsaitokat kikérni, mert már korábbi tapasztalataim szerint nem lesz ez sem egyszerű feladat.
Nos, először a legfontosabb: milyen sorrendben lenne érdemes felrakni őket, hogy esetleg ne csak a legutóljára feltelepítettet tudjam elindítani, az egymás boot-menüit kölcsönös kinyíró telepítők miatt ?