Hogy lehet, hogy a Magyarországon terjeszkedő albán pékségeknek elnéznek a hivatalok mindent?
Nem elég, hogy a lakoházak aljába befészkelik magukat, és éjszakai-hajnali munkavégzéssel, szaggal-zajjal zavarják a ház lakóit, hiába tesznek panaszt, nem történik semmi!!
A mi házunkban is egy hatalmas ipari kemencés albán pékség üzemel, és ipari engedélyük sincs, ebből kifolyólag a műszaki-, épitéshatósági feltételeket sem teljesítik, de nekik mindent szabad! A 70-80-as években a péküzemeket tűzvédelmi okokból is kitíltották a lakóházakból, ők újra betelepűlnek, a magyar pékségek kénytelen kiszállitani boltokba az árut, az albànok helyben sütnek.
És ami még fura, a legtöbb ügyvezetőt, péket Cocajnak hívnak. Nagyon sokan vannak a "rokonok".
Annyi a pékség mint égen a csillag. Mára minden sarkon találhatunk egyet. Aktualizáljuk a kérdést: Hol van igazán jó pékség? Vagy úgy kérdezném melyik pékség melyik termékével vagytok nagyon elégedett. Csak mert gondolom a legjobb pékség is gyárt vizes zsemlét meg olcsóbb tucatterméket...
Na megtaláltam! Nagyon komoly a kenyér. 1 hétig simán eltartható. Finom. Frissen úgy bezabáltam belőle hogy alig maradt... :) Majd dobok egy cimkefotót.
Miközben szídjátok a pékeket, mindenki tudja, hol lehet jó kenyeret, péksüteményt kapni. Nem csoda! Az ország tele kis- és közepes pékségekkel, szakboltokkal. A nagy boltok, szupermarketek választéka a beszerzők üzletpolitikáján múlik. Ma a kenyér, péksütemény, avval, hogy értéke alá vitték az árakat, csalogató termékké vált. Ne a pékeket szídjátok! Az egész világ tudja, hogy a magyar pékek nagy tudással, szakértelemmel rendelkeznek. Aki külföldön akar dolgozni, azonnal el tud helyezkedni. Jól megfizetik, megbecsülik. Gondolkodjatok! Melyik kenyér olcsóbb? Az amit áron alul vásároltok, majd a felét kidobjátok?
A 3. kerületben van egy pékség ahol igazi kovászból készítenek 2 kg-os kenyércipót. Valami 860 Ft egy kenyér. Tudja valaki hol van ez a pékség? Csak reggel 8-ig van ilyen cipójuk.
Zuglóban, az Öv utca és az Erzsébet királyné útja sarkán.. Calypso pékség.. finom, olcsó és nem nyomják tele E-vel! Ez bizalmas belső információ, a barátom ott dolgozott.:))
Ludwig kenyerek!!! Még nem említette senki, pedig isteni! Abban sincs E, viszont van kovász, és a veknik egy hétig is elállnak! (már aki szereti az igazi "rozs", és nem a "rozsos" kenyeret - utóbbi sajna sok rozst nem lát...) Sajnos maga a pékség Solymáron van, de a nagyobb CBA-kban és a Kaisers-ekben kaphatóak a kenyerek.
Végső alternatíva: az otthoni sütés. Anyukámnak van olyan receptje, ami 1 óra alatt elkészül, és az is egy hétig finom marad. (már ha el nem fogy..)Vagy beszerezni egy pék barátot..:)))
Pesten az egyik legkedvencebb pékségem Zuglóban a Thököly út és a Hermina út sarkánál van...
olyan a kakaós csiga, na meg túrós táska ! És baromi olcsó. A városban ezek a dolgok rengeteg helyen 100 Ft körüli árúak. Itt még ma is csak 60-70 körüliek...
Nem ilyen, az tény, De: a VI. kerület Paulay Ede utcában lévô francia pékségben finom ropogós (még csak reggel 7-8 között vásároltam) pékárú van, egy lajosmizsei fr. pékségbôl szállítják. Csak ajánlani tudom.
Érdemes még kipróbálni az Idesüss pékség (pl. I. sz. Nagy vásárcsarnok) svájci zsemléjét, van valami speciális neve, de sajnos nem jut eszembe.
Sajnos jó minôségű, friss ropogós magyar kiflit utoljára kb. a hetvenes évek elején ettem.
Ismerek egy pékséget Baján, a fél város odajár.
Ott még hagyományos módon készül a kenyér. Tudod, kovász, kemence, négyméteres nyelű péklapát.
Eszméletlen jó kenyeret, kiflit sütnek. Nem győzik a három műszakot.
Azért ez elég gyenge kifogás, ugyanis Ausztriában, Svájcban, Németországban is csodás kenyereket és péksüteményeket lehet venni. A svédekre ez már nem annyira jellemző, de ott is lehet jobb kenyeret találni mint itthon. Számomra rejtély, hogy itt miért nem csinálnak se jó kenyeret se jó péksüteményt. Különben a Retek utcában van egy pékség ott elég türhető dolgokat árulnak.
Beszélgettem egy pékkel, aki azt mondta, azért nyomják tele pótanyagokkal a kenyeret, mert a vásárlók kívánják, hogy a kilós kenyér, zsemle, stb. szép nagy legyen és a hagyományos technológiát kívánó pékáruk kelesztéséhez nincs elegendő idő. A hagyományos kemencéket felváltották a Svájcból, Németországból, Svédországból importált használt gépsorok. Ezek úgy működnek, hogy igénylik az adalékok használatát. Itt készülnek az érintésre robbanó, 'pöttyös aljú' kenyerek és péksütemények.
Ezek valójában nem is kenyerek, bár állítólag liszt is van bennük.
A kovásszal és hagyományos technológával készült kenyerek állaga, íze, tartóssága teljesen más. Az aljuk nem pöttyös, hanem lisztes, néha az oldalukon kirepednek. Jól érezhető benne a kovász jellegzetesen savanykás íze - még ha nem is domináns.
Nagyon hiányolom a régi ízeket, mikor még friss, ropogós kenyeret ettünk reggelire vajjal, paprikával, tejjel. Sajnos a pénz, a gyors haszon, EU szabványok azt hiszem örökre elvette tőlünk az illatos, ropogós héjú kenyeret.
Nalam a Bartokon a villamosmegallonal levo jon be nagyon. Jelzi a hely erteket hogy a kornyek osszes nyugdijasa oda jar kajolni. Tehat olcso es olyan igaziszeru. (ok azok akik meg ehettek E nelkuli kenyeret... hjaj)
Egyébként finom kenyeret, kiflit, vizes zsemlét, stanglit, pacsnit, kalácsot, paprikás stanglit otthon is lehet sütni, nem is rosszat! Azonban a kalács kivételével másnapra már jóformán egyik sem igazán élvezetes.
Gyerek koromban szombat délelőtt rendszeresen álltunk sorba a Győző utcai péknél. A hónunk alatt hoztuk el és közben csipegettük a cserepesre repedezett kenyérhéjat. Ma már nincs ilyen kenyér. Szerintem nem is lesz soha. MA EU van, meg szabványok és sok-sok profit meg Merdzsó.
Talán majd a Mennyben. :))
Kíváncsi lennék arra, hogy kinek melyik a kedvenc péksége fővárosunkban. Hónapok óta keresek például olyan kiflit, amiből klassz (amerikai stílusú) hot-dogot lehet csinálni. Sehol sem találtam eddig, bizonyára rossz helyen kerestem. Tudna segíteni valaki? :)
Aztán érdekelne a másik oldal is: hol ne vegyek pékárut? Hol adnak másnapos kiflit? :)