Keresés

Részletes keresés

vaclav Creative Commons License 2018.01.09 0 0 192

Kicsit megkésve :-)

 

Biztos, hogy egyértelműen az ár és a megvalósítás gyorsasága döntött az analóg technológia javára. 1991-ben a GSM extrém módon bonyolult és drága volt. A kezdeti időkben, még 1992-ben is  hiánycikk volt a GSM telefon, mert olyan összetett volt és annyi szoftveres fejlesztés kellett hozzá, hogy a gyártók képtelenek voltak elég gyorsan dolgozni. Nagyon lassan ment a termékek minősítése is. A mai gyakorlattal szemben, amikor maga gyártó méri és minőségi magának a készüléket és megküldi az eredményt egy minősítési szervezetnek, a telefonok minősítésére csak egy-két labor volt felkészülve, márpedig ez igen fontos pontja volt a GSM-nek, hogy csak minden tekintetben szabványos készülékeket lehet a hálózatra szabadítani. Lassan ment a hálózati berendezések gyártása, minden sokkal komplexebb volt, mint az analóg világban.

Az első GSM telefonok nagyobbak, nehezebbek, sokkal drágábbak és bonyolultabbak voltak, mint a már jól kiforrott, többedik generációs NMT-450-es készülék.

Ez volt igaz az analóg rendszerek többi elemére is, olcsó, azonnal rendelkezésre álló és jól bejáratott technológia volt, volt hozzá szakember, támogatás, hálózati berendezés.

 

A várakozással kapcsolatban csak annyit, hogy 1990-ben sokan azért vettek 450-es mobilt, mert még vezetékesük sem volt, még 1990 után is a legtöbb helyen hónapokat kellett várni a vezetékes telefonra. A rendszerváltáskor beinduló vállalkozásoknak pedig nagyon is jól jött az azonnali telefonálási lehetőség.

Üdv,

Előzmény: attilav1 (190)
attilav1 Creative Commons License 2016.12.25 0 1 191

https://hu.wikipedia.org/wiki/GSM

 

"Az első GSM hívást 1991 július 1-én indították. Harri Holkeri korábbi finn miniszterelnök Kaarina Suoniot, Tampere polgármesterét hívta föl. A használt hálózatot a Telenokia és a Siemens építette és a Radiolinija üzemeltette.

1992-ben küldték az első szöveges üzenetet a GSM szabványban részét képező rövid üzenet szolgáltatás (Short Messaging Service, SMS) használatával.

1991-ben kezdtek dolgozni GSM szabvány 1800 MHz-es frekvenciasávra kiterjesztésén. Az első 1800 MHz-es hálózatot 1993-ban állították üzembe az Egyesült Királyságban. Ugyanebben az évben a Telecom Australia üzembe helyezte az első Európán kívüli GSM hálózatot és elérhetővé váltak az első praktikus kézben tartható GSM mobiltelefonok."

attilav1 Creative Commons License 2016.12.25 0 1 190

Sziasztok!

Utána néztem a dolgoknak, már amennyire tudtam, és a wikipedia szerint már 1991-ben elindult az első GSM szolgáltatás.

Nos akkor kérdem mi szükség volt magyarországon milliárdokat beleölni az NMT450-be, mikor alig egy évre rá már elérhető volt a GSM is?

Ráadásul mikor a posta befektetőt keresett rádiótelefon hálózat létesítésére akkor tájékozódniuk kellett milyen lehetőségek vannak, feltételezem az épp a fejlesztés végső stádiumában lévő

gsm-ről is hallottak, akkor miért nem várták ki azt az alig egy évet hogy egyből GSM-et létesíthessenek az országban? A Magyar Posta US West formációban a magyar adófizetők pénze is benne volt,

hiszen egy vegyesvállalatról volt szó. Nekem úgy tűnik, minden délibábos nosztalgiázás ellenére, hogy az adófizetők pénzét már egy eleve elavult hálózat építésére fizették ki, 95-ben már be is jöttek a GSM szolgáltatók,

és innentől kezdve az NMT450 fenntartása kukába dobott pénz volt.

 

Szerintetek is ki lehetett volna hagyni az NMT450-es vargabetűt és GSM-mel kezdeni? Most mi baja lett volna az országnak ha pár évvel később, nem 90-ben hanem 91-92-ben kezd kiépülni egy sokkal korszerűbb mobilhálózat?

Ha a lakosság az előző rendszerben jól megvolt csak vezetékes telefonokkal, akkor pár évet még kibírt volna mindenki, hogy egyből a korszerűbb GSM technológia létesítésével kezdjen az ország.

Nekem úgy tűnik hogy az NMT450-es egy oltári nagy lenyúlás volt, valakik jól jártak vele, tipikus rendszerváltáskori történet.

_nyunyuka Creative Commons License 2006.11.26 0 0 189

Ez azért megmaradt! :)

OldMobil Creative Commons License 2006.11.24 0 0 188

Sziasztok!

 

Látom volt itt egy link az Oldmobil gyűjteményre. Az oldal címe megváltozott, az új cím: www.oldmobil.hu

 

Udv,

Péter

Contel Creative Commons License 2006.10.17 0 0 187

Sziasztok!

 

Nagyon meg tudom erteni a nosztalgiatokat, magam is elofizeto voltam a redonyhuzasig, es ha sistergett, ha csuklott, azert az megiscsak nem makkos cipos, susogos joggingos, hanem valami korrekt _radiotelefonos_ feeling, ha az ember kocsijanak a tetejen ott van egy felmeteres antenna, es ha beszel, nem valami idetlen szinu villanyborotvaba (aminek a szamat ugy cserelgeti, ahogy a 3 Ft-os akciok kovetik egymast), hanem telefonkagyloba, urasan, mivel meg kell adni a modjat. :) Na es nem beszelve a zolden vagy narancssargan vilagito tasztaturarol, ami ugy hozzatratozik a hosszu ejszakai orszagutakhoz, mint a motor duruzsolasa.

 

Nehany dolog regota erdekelne, es senki se valaszol ra; ha megfelelo helyen felteszem, csak rejtelyes mosolygas a valasz. Ha valaki ert hozza, ossza mar meg velem legyszi, tetje mar ugysincs, de muszakilag erdekelne.

 

1. Amikor a W450 elindult az aktataska-meretu Motorolaval, a kagyloja mas volt es a keszulekhazon is volt 2 borda. http://www.freeweb.hu/oldmobil/nmt_story/kutyacica.jpg
Ez mind szoren-szalan eltunt es valahogy minenki amnezias lesz, ha kerdezem. Ugy hallottam, a vonallopasokkal volt kapcsolatban. Hogyan mukodhetett ilyesmi, es miert a kagylo tehetett rola? (Ha valakinel atveszelt a padlason egy ilyen regebbi verzio, vevo lennek ra. Lophato vonal mar nincsen, de idogepnek biztos atalakithato.)

 

2. Tudja valaki pontosan, hogy mi volt az a magyar specialitas, ami miatt a skandinav szabvany NMT-t idehaza NMT-450i neven kellett - kisse atbuheralva - implementalni? Valami olyat hallottam, hogy a kellos kozepen ott figyelt valami ruszki katonai sav, amit kihagyva keves is lett a csatorna, a csuklasok meg nyekegesek pont emiatt tortentek. Nem beszelve arrol, hogy ez eleve kizarta a roaming lehetoseget, ami a skandinav orszagokban minden tovabbi nelkul ment.

 

3. A Contel Hungaria, ami 1990 nyari hir szerint a mi szolgaltatonk lett volna (TACS 900 MHz analog), hogyan tunt el a sullyesztoben?

 

4. Valami rendszervaltas-koruli ujsagban olvastam, hogy csakis munkaidoben mukodo, Matav-tarifas "radiotelefonok" is voltak a piacon. Gondolom, a diszpecseres URH-rendszerek. Tud ezeknek a publikus vadkeleti hasznositasarol valaki valamit?
Ezekrol egyebkent az Auto-Motor egyik 1958-as (!) szamaban lattam egy kepet, bakelitkagylo a Moszkvicsban, szigoru volt... :) Ja, ha valaki os-mobilt akar latni, nezzen el ide: http://www.oebl.de Hihetetlen, hogy a nemeteknel mar az '50-es evekben volt ilyesmi.

zsánpól bemondó Creative Commons License 2006.02.24 0 0 186
afrancba!
Karácsony előtt dobtam ki az első Ericsson Hotline készülékemet, az utolsó Benefon Citymet meg két hete vittem el valamelyik akkugyűjtőhelyre. Szívesen odaadtam volna bármelyiket valamelyik gyűjtőnek.
Előzmény: vaclav (184)
OPi Creative Commons License 2006.02.22 0 0 185
köszi, igen jó az oldal !!!!
Előzmény: vaclav (184)
vaclav Creative Commons License 2006.02.21 0 0 184

Sziasztok!
Találtam egy jó kis lapot, ahol régi NMT telefonok is fent vannak és olvasható
a 0660.hu egyik lementett oldala is: oldmobil.fw.hu

Üdv


 

zsánpól bemondó Creative Commons License 2005.09.02 0 0 183

Minek megtámadni ezt a szegény Sugarat?

Van neki épp elég baja így is.

 

Találós kérdés:

mi Sugár András török neve?

Előzmény: Fel Támadunk (182)
Fel Támadunk Creative Commons License 2005.09.02 0 0 182

ke_p   !   :)

 

Most más szelek fújnak !

 

index-hír, onnan "olllóztam":

A Népszabadság információi szerint Sugár András vezérigazgató szerződése lejárta előtt távozik a T-Mobile Magyarország éléről. A lap szerint a Magyar Telekom (volt Matáv) vezérigazgató-helyettesi posztját ajánlották fel neki. Sugár András az Index megkeresésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesülést.


Távozik a T-Mobile Magyarország éléről Sugár András, írja a Népszabadság. Még nem tudni, hogy mikor és pontosan miért, de a lap információi szerint 2007, azaz szerződésének lejárta előtt elhagyja a T-Mobile vezérigazgatói székét.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a T-Mobile tulajdonosánál, a Magyar Telekomnál (volt Matáv) ajánlottak Sugár Andrásnak vezérigazgató-helyettesi pozíciót, ám megkeresésükre a T-Mobile Magyarországnál és a Magyar Telekomnál is azt nyilatkozták: nem tudnak a vezetőváltásról illetve más személycseréről.

Csütörtök reggel az Index megkereste Sugár Andrást, aki nem kívánt nyilatkozni.

Sugár 1993-as indulása óta vezeti a Westel, majd új nevén T-Mobile mobilszolgáltatót, amelynek ma négymillió ügyfele van. A cég 2001 decembere óta a Matáv (később: Magyar Telekom) száz százalékos tulajdona. A Népszabadság úgy tudja, Sugár András nehezen viselte, hogy cége veszített önállóságából a Matávos kivásárlással majd a névváltással.

---------

 

 

Előzmény: ke_p (169)
zz9pza Creative Commons License 2004.11.24 0 0 181
hát mert régen írta...vagy elkéstél az olvasással:)
qwertz Creative Commons License 2004.11.23 0 0 180

 ke_p :)

 

Nemcsak a 0660 (leánykori nevén Westel) szűnt meg, hanem a Magyar Hírlap is és annak webszervere is. (Így a linked nem mutat sehova).

Gyanús vagy Te nekem :)

üdv

qwertz

 

 

Előzmény: ke_p (178)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.15 0 0 179

Sziasztok!


Egy szomorú hírrel szolgálnék:

 

 

Elhunyt Pete József, a magyar mobilfónia

doyenje, az Elsô Magyar-Amerikai Rádiótelefon

Társaság egykori ügyvezetô igazgatója.

Pete József hazánkban az elsôk

között kezdett foglalkozni

a magyarországi celluláris

rendszer telepítésének

gondolatával. A nyolcvanas

évek végén többedmagával

kiharcolta, hogy

a Fôvárosi Tanács közüzemi

rendszereinél telepítsenek

egységes budapesti

Pete József gyakorlatilag és

elméletileg mindent tudott, amit

a mobilhálózatokról tudni kell, lehet és érdemes: az európai és

világtrendektôl kezdve a gyakorlati megvalósítás valamennyi lehetséges

variációját fejben tartotta. Derûsen vállalkozott a lehetetlenre: az elsô

hazai mobilszolgáltató hálózati rendszerének kiépítésére. Vérbeli

mûszaki szakemberként azonban távol ált tôle a vállalati élet pénzügyi,

marketing és disztribúciós irányítása. Megkönnyebbüléssel fogadta

ezért a Westel új vezérigazgatóját, Sugár Andrást, akinek jobbkezeként

már csak azzal kellett foglalkoznia, amivel meggyôzôdése szerint

foglalkozni érdemes: a mobiltelefóniával. Sugár András még Pete József

életében fogalmazott így: „Pete nélkül nincs Westel sem.”

A magyar mobilfónia jeles képviselôje augusztusban, hatvanadik életévében

hunyt el.

A T-Mobile Magyarország saját halottjának tekint

ke_p Creative Commons License 2004.08.05 0 0 178

valami eszembe jutott erről:

 

Rövidnadrágos postarablás Óbudán

ke_p Creative Commons License 2004.07.12 0 0 177

Ma reggel nem akartam hinni a szememnek.

Sugár András ült a napkeltétben rövidnadrágban!!!!!

 

Jó hogy olimpiai lánghoz az ember nem Boss-öltönybe öltözik, de egy műszakisnak is könnyebb 40 fokban kéményt mászni, ha nem hosszúnadrág van rajta.

Márpedig Sugár András annyira irtózik a rövidnadrágtól, hogy a pribékjei az ügyfeleket sem engedik be a Westel-házakba, ha nincsenek megfelelően öltözve, továbbá két éve nyáron azonnali hatállyal kivágta a cégtől az egyik dolgozóját, aki negyven fokban rövidnadrágban mert egy kéményről lemászni és az irodaépületbe bemenni.

 

Ezek után kissé meglepő a rövidnadrágos megjelenés tőle, akit néhányan pont rövidnadrágosnak csúfolnak.

Németh Ádám Creative Commons License 2004.06.30 0 0 176

Ma 0:00-kor lesz egy éve, hogy megszűnt a 0660.

Még mindig azt mondom, hogy kár érte, és túl korán zárták be.

 

Vajon ha ma is élne, ezt is átnevezték volna T-Mobile 0660-ra?:)

 

Üdv!

roosevelt Creative Commons License 2003.11.17 0 0 175
Akár bármeddig. Az infrastruktúra már rég a 900 kezében van.
Már csak 1 hét...
Előzmény: radio100jozsi (174)
radio100jozsi Creative Commons License 2003.10.30 0 0 174
Tegnap már nem voltak fent a 0660-as 2 db antennasugárzó a Kőbánya-Teher állomásnál(HUNGEXPO-nál), az antennatorony megvan, mert tavasszal a Pannon felpakolt rá.
A Nyugati téri postának a homlokzatán a 3-3 antenna még meddig lesz fent?...
kéremszépen Creative Commons License 2003.10.29 0 0 173
Hmmm, a régi szép idők!

Sokat köszönhetek a 0660-nak.

És sokat köszönhetek az egyik ügyfélszolgálatos leánynak. Történt, hogy még 94-ben készüléket és telszámot cseréltem, cégről átírtam saját névre, meg ilyesmi, és az egyik ügyfélszolgálatos lány olyan arrogáns volt, hogy a stílusát csak a hozzáértése múlta alul. Előre megérdeklődtem, mit lehet és milyen iratok kellenek. Erre ő, G.J. kijelentette, hogy ezt sem lehet, azt sem lehet, e ez az irat nem is jó, stb.stb. Már épp készültem felállni és elmenni egy másik szolgáltatóhoz, amikor jött egy másik lány, aki szolgálatkész volt, mindent tudott és mindent elintézett másfél perc alatt. Imádtam és mindent nála intéztem, amíg el nem ment szülni.
Neki nem csak azt köszönhetem, hogy a zárásig ügyfél maradhattam, hanem hat csodálatos évet a westel 0660 csapatában, Papp Miklós, Szini István és Jécsy Norbert királysága idején.

Köszönöm, Csillácska, puszillak!

expesti Creative Commons License 2003.10.27 0 0 172
Szerintem nem a külső a minden.
Ne bántsátok Sugár Andrást, mert magyarország "nagy"embereinek a legintelligensebb, legnormálisabb részéhez tartozik. Valamint 10 éve vezeti a Westelt úgy, hogy azóta megszakatás nélkül a topon van! Ez azért nem kis teljesítmény. És a 0660-nak is ő adta meg anno a kezdőlökést, tőle lett mindjárt az elejétől sikeres. Persze nekünk előfizetőknek nem mindig szimpatikusak az üzleti lépései, de ez az üzlet.
Mellesleg ajánlom olvassátok el ezt az interjut:
http://www.westel900.net/talalkozasok/7_09/22.html
safi Creative Commons License 2003.10.27 0 0 171
Én Westeles vagyok de mindíg kiráz a hideg ha meglátom a fejét.
Előzmény: ke_p (170)
ke_p Creative Commons License 2003.10.27 0 0 170
Sugár Bandibácsi annyira nagyember, hogy a cége által jegyzett "Találkozások" című 64 oldalas opus minden nyolcadik oldalán rajta van a feje. Most számoltam meg, összes nyolc Sugár-portré díszíti az előfizetőknek szóló lapot.


Önöknek vagyok szép
az Önök pénzéből

Előzmény: ke_p (169)
ke_p Creative Commons License 2003.09.21 0 0 169
Sugár Bandibácsi nagy ember, ő még azt is elintézi, hogy módosuljon a Gergely-naptár :))))
Előzmény: roosevelt (168)
roosevelt Creative Commons License 2003.09.21 0 0 168
a cég maga nov. 31-el szűnik meg.
Előzmény: Németh Ádám (167)
Németh Ádám Creative Commons License 2003.09.12 0 0 167
Ajánlom mindenkinek, a Westel búcsúzik a 0660tól:

http://www.westel900.net/talalkozasok/7_09/04.html

ke_p Creative Commons License 2003.09.01 0 0 166
Mindenki azt mondta, hogy a Duffer Feri rendes gyerek, de hozzá végül nem kellett elmenni, SzücsI is rendes lány és ő elintézte mindenféle cicó nélkül.
Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2003.09.01 0 0 165
És hogyan? Mégis sikerült elérned a Duffert? Rendes csóka, nálunk a céges mobilokban segített sokat.
Előzmény: ke_p (164)
ke_p Creative Commons License 2003.08.31 0 0 164
nyugodjék békében

(megkaptam a nekem járó gsm telefont, úgyhogy köszönöm az infót!)

Előzmény: expesti (163)
expesti Creative Commons License 2003.08.31 0 0 163
Információm szerint ma éjfélkor végleg leállítják a 0660 még működő részét (hangposta/e-mail) így végleg megszűnik a rendszer. :(((

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!