Keresés

Részletes keresés

belovai Creative Commons License 2001.12.30 0 0 47

Kedves Tiborc,

Észrevételeimmel nem téged kritizállak, hanem a művet.

belovai Creative Commons License 2001.12.30 0 0 46

Néhány gondolat Stern László kalandjaihoz.

Tiborc által eddig közzétett adatok alapján ez a könyv egy hatalmas hazugság.

Nem olvastam a könyvet, de nem is fogom, mert ilyen selejt anyag olvasására nem fordítom időmet.

Észrevételeim:

1/ Stern Pál nem szerepel Kiszely Gábor könyvében mint ÁVH-s főhadnagy.

2/ Digiovanni Ferenc név kitaláció.

3/ Az a személy nem maradhatott vezető állásban, akinek a fia disszidált, különösen a fegyveres erőkben nem. Ennél kisebb családi bűnért is megtorlás járt. Így teljesen képtelenség, hogy a munkáslakta Tata rendőrfőkapitánya egy disszidens gyerek apja legyen.

4/ Erdészházi jelenetek a Mág Bertlana és Berkesi kitalált kémtörténetek kedvenc, romantikus helyszínei voltak. A macskanyúzás az író egyszerű idétlenségnek tudható be.

5/ Miért (36-os hozzászólás) az író állítása, hogy a CIA 1988-ig jelen volt a Központi Bizottságban? És mi volt 1988-tól, amikor is már biztos tudjuk, hogy jelen volt a CIA a KB-ben. Amikor igen lényeges volt, hogy jelen legyen, hiszen a társadalom dinamikusan bomlott. SDECE felderítési és elhárítási irányába soha nem volt Magyarország, esetleg Szovjet csatlakozásunk miatt érintőlegesen. Ők meg aztán soha nem voltak bent a Központi Bizottságban, habár ha mostani eszemmel gondolom végig a SDECE-hez dolgozhatott egy-két ember a pártból, de ez csak feltételezésem, bizonyítani nem tudom.

6/ Na (36), aki annak idején, a nehezen összehozott KISZ valamelyik szervezetét cseles módon szétverte volna, talán már a kihallgatások során agyonverték volna, de ha túlélte, akkor úgy 15 évet biztos kapott volna érte.

7/ A géppisztoly (36) ellopása szintén hihetetlen, aki annak idején ilyen helyeken szolgált, emlékszik rá, hogy még napközben is váratlan fegyverellenőrzések voltak, amit mi sorkatonák sehogy nem értettünk. Lopás ugyanis nem történt a laktanyánkban. Mégis váratlan ellenőrzések sorozatát kaptuk.

8/ Másrészt (37) amikor én 1958-ban bevonultam (20 évesen) katonának, akkor nekünk gyakran vágták a fejünkhöz, hogy ellenforradalmár korunkban bezzeg tudtuk kezelni a géppisztolyt, de most nem akarjuk tudni. Iyen hangulat már nem volt 1960-ban, de az képtelenség, hogy egy pár kölyök olyan széleskörű felderítő munkát tudott volna végezni. Na meg a katonák leitatása. Amikor minde vonaton, minden kocsmában ott volt az eléhárítás és annak ügynökei.

9/ A köny írójának tudnia kellene (40), ha már "HITELES" művet ír, hogy bármelyik katonai, vagy rendőr parancsnokság parancsnoka (főkapitány) soha nem szokott ÜTI (Ügyeletes tiszt) lenni. Ő ügyeletben van a nap 24 órájában, azét parancsnok.

10/ Álomvilágba tartozik az, hogy a 60-as években kémkedésért három évet, vagy kevesebbet mértek ki. Még a koncepciós kémperekért is több mint három évet ütöttek rá az ártatlan emberre. Hát akkor olyanra, aki csinált is valamit, meg az apja még mindig főkapitány! Ugye belátható, ez is a mesevilágba tartozik.

Megkérdeztem egyik barátomat, hogy 1956 után kémkedésért elítéltek között szerepelt-e Stern László?

Nem szerepelt, ilyen nem volt.

Volt viszont egy STEINER László nevű ember, akit "kiszsidó" néven becéztek, korábban a Kozma utcai zsidótemető részlegben halottak sírba történő felkészítésével foglakozott.
A forradalom alatt a Baross-téri csoportban tevékenykedett, majd megtorlás, és a 70-es években szabadult. Bent a Gyűjtőben rabtársai szerették, rendes ember volt, ő foglalkozott a kivégzettek koporsóba tételével.

Látjátok, ezen könyv tartalma nulla. Olvasásra nem javaslom, hacsak valaki nem akarja pocsékolni idejét.

Kilépek ebből a topikból, mert a felvetett téma nem vezet sehova, habár legalább tudjuk, hogy mi is az igazság.

Belovai István

ramboarpi Creative Commons License 2001.12.30 0 0 45
> CIA 15
1961 áprilisában volt a tárgyalásuk.
Hosszasan beszél róla, csak az ítéletet ismertetném:
? A Magyar Népköztársaság törvényes rendje felforgatásáért, államellenes szervezkedésért, izgatásért, titott fegyverviselésért, határátlépési kisárletért Stern László elsőrendű vádlottat három év fogházban letöltendő szabadságvesztésre, Johnny Gyökér (sic!) másodrendű vádlottat ugyancsak három év fogházban letöltendő szabadságvesztésre, Iksz Attila (sic!)
harmadrendű vádlottat két év fogházban letöltendő szabadságvesztésre, Kovács Géza negyedrendű vádlottat egyévi javító ? nevelő munkára, a gyereket (sic!) félévi fogházra ítélte.
1962. április 4. ? én amnesztiával szabadultak.
Tiborc <

Ugyan mar kerem!Abban az idoben ilyesmikert akasztottak.Link duma az egesz.De ertesitettem valakit errol a topicrol,aki jobban ert a dologhoz.

Előzmény: Tiborc (41)
Tiborc Creative Commons License 2001.12.30 0 0 44
Érdekes, a szerzőnek megjelent egy másik könyve:
OSZAMA BIN LADEN, A TERRORMILLIÁRDOS
SCHOENFELD, MORDECHAI
Bolti ár: 995 Ft
Speciális internet ár: 946 Ft
(5% kedvezmény)
Elérhetőség: Karácsony utáni szállítás
Kiadó: K.U.K. KÖNYV- ÉS LAPKIADÓ
Oldalak: 168
ISBN: 9639384054
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2001
Csak a történelmi hitelesség kedvéért jegyzem meg, én sem fogom megvenni, de még elolvasni sem fogom.
Tiborc
Tiborc Creative Commons License 2001.09.03 0 0 43
CIA 16.
1962. április 4. - én szabadultak, amnesztiával.
20 évet élt nyugodtan Magyarországon, dolgozott, kétszer nősült.
1984 - ben kapott útlevelet, irány Trieszt, ahová Belgrádból lépett le.
Kicsi az olasz láger, kivel futott össze? Gézával, azaz Kovács Géza egykori negyedrendű vádlottal.
Bosszúra szomjazott.
Összeverette egy szlovák menekülttel.
Derekasan, férfi módra, nem személyesen, hanem samesszal.
Elévült bűncselekmény, most már lehet dicsekedni vele.
Mit szól hozzá Kenedi János és Fencsik Gábor, mert eddig nem találkoztam az ÉS - ben a sztorival.
1985 - ben kijut Torontóba, itt tudja meg egy konspirációs megbeszélésen, hogy a CIA embere volt.
Az utóhangban a könyv írója elemezgeti saját írását, több helyen kételyét fejezi ki, nehogy más támadja meg a leírtak igazságtartalmáért.
Ügyes írói fogás.
Kenedi János ügyesebb.
Várom művét az általa felkutatott kádár - kori galerikről.
Ajánlhatom Moldova György Sötét angyalát, vagy Rákosy Gergely Gombóját elsőre.
Tiborc
Tiborc Creative Commons License 2001.08.06 0 0 42
Elnézést kérek esetleges érdeklődő asztaltársaimtól a hosszú hallgatásért.

Nem véletlenül tettem, vártam, rájöjjön valaki, miért kezdtem bele Stern László történetének elemzésébe.

Nevezhetem asztaltársunknak is Varga Domokos Györgyöt, az egyetlent, aki más útról közelítette meg, és leírta azt, amire az ismertetés végén szerettem volna rátérni.
Sajnos, VDGY írása a Demokrata2001/30 számában abbamaradt. Címe: Frissítés "A Lovas - jelenséghez".
Idézek belőle néhány mondatot, amely kapcsolódik a topic indításakor megfogalmazódott gondolataimhoz.
Idézet:
"Ahogy nőtt Lovas tábora és politikai közvéleményt formáló hatása, éppen úgy szaporodtak el esküdt ellenségei. Lovas ugyanis éppen arra specializálódott, amire a legkevesebben merészkednek: a tabudöntögetésre.
S minél több tabu kezdett leválni szilárdnak hitt ideológiai talapzatáról (a liberalizmus - szabadságeszmény - mint hatalmi szemfényvesztés; a holokauszt mint globális biznisz, stb.), s minél több balliberális szent tehénről sült ki, hogy múltja és jelene ugyancsak foltos (mondhatnám: tarkabarka, mint akár Konrád írófejedelemé, vagy a Soros-főkurátor Vásárhelyi Miklósé, vagy a legendás Kádár-ellenzéki: Demszky Gábor főpolgármesteré), Lovasnak annál több híve, felbátorodó támogatója, elszánt követője akadt.
Ezért kellett sürgősen tenni valamit. Nyilvános bajvívás helyett más, titkos eszközökhöz nyúlni. Olyanokhoz, amelyekkel - kerül, amibe kerül - örökre hitelteleníteni és hatástalanítani lehetne Lovast. Ezt kísérelte meg Kenedi János és Fencsik Gábor az ÉS - ben. Nem akármilyen konspirációs módszerekkel és támogatásokkal...
"Márpedig ez így nem mehet tovább!" - gondolhatták a balliberális oldalon. Hatásosabb fegyverek, módszerek után kell nézni! Az ügyeletes "szemfényvesztők" elindították a konspirációs kutatómunkát Magyarországtól Franciaországon és Németországon át Amerikáig. Kenedi János például a Történeti Hivataltól olyan jogcímen kért és kapott kutatási engedélyt, hogy a Kádár-korszak galerijeivel kíván foglalkozni. Azt viszont, hogy Kenedi és Fencsik miként juthatott minisztériumközi levelezéshez, vagy hogyan juthatott olyan magánéleti titkokhoz, amelyeket hét lakat alatt illik őrizni, nem tudni. Csak "sejteni" lehet. Ez az igen alapos "sejtés" azonban, miként majd rámutatok, paradox módon mindennél ékesebben fogja bizonyítani, hogy a most számos tekintetben kétségkívül új megvilágításba helyezett Lovas Istvánnak hol van az igazi helye. Vagy legalábbis azt, hogy hol nincs."
Eddig az idézet.
Az én máshonnan kapott információm is erről szólt:
" Kenedi János például a Történeti Hivataltól olyan jogcímen kért és kapott kutatási engedélyt, hogy a Kádár-korszak galerijeivel kíván foglalkozni."
Ezért kezdtem bele egy sikerkönyv boncolgatásába.
Vártam, hogy lecsapja a labdát valaki Kenedi János baráti köréből, vagy a könyvet reklámozó ÉS gárdája torkol le, hogy erről az illetőről, mármint Stern Lászlóról Kenedi János mindent kikutatott, felesleges itt keresgetnem valamit. Közölhették volna a periratokat is.
Jogos a feltételezésem, hogy Kenedi János csak a Lovasra vonatkozó adatokat bogarászta, és más semmit.
Célirányosan.
Kíváncsi leszek a Történeti Hivatal védekezésére is, mert ezt a labdát szerintem Lovas István lecsapja, azaz pert indít Kenedi János ellen.

"Kenedi János például a Történeti Hivataltól olyan jogcímen kért és kapott kutatási engedélyt, hogy a Kádár-korszak galerijeivel kíván foglalkozni."

Ezt az információt Varga Domokos György nem attól kapta, akitől én értesültem, tehát két független hírforrás is szól erről.

Részemről folytatása következik.
Tiborc

Tiborc Creative Commons License 2001.07.17 0 0 41
CIA 15
1961 áprilisában volt a tárgyalásuk.
Hosszasan beszél róla, csak az ítéletet ismertetném:
„ A Magyar Népköztársaság törvényes rendje felforgatásáért, államellenes szervezkedésért, izgatásért, titott fegyverviselésért, határátlépési kisárletért Stern László elsőrendű vádlottat három év fogházban letöltendő szabadságvesztésre, Johnny Gyökér (sic!) másodrendű vádlottat ugyancsak három év fogházban letöltendő szabadságvesztésre, Iksz Attila (sic!)
harmadrendű vádlottat két év fogházban letöltendő szabadságvesztésre, Kovács Géza negyedrendű vádlottat egyévi javító – nevelő munkára, a gyereket (sic!) félévi fogházra ítélte.
1962. április 4. – én amnesztiával szabadultak.
Tiborc

Tiborc Creative Commons License 2001.07.17 0 0 40
Kedves Osztap!
A mű komoly, a vélemény szabad.
CIA 14

A következő fejezet szól a lebukásról.
Stern Lászlót a sorozatos hiányzások miatt kiteszik munkahelyéről. Sebaj, majd az apám ad nektek, gondolja. Ilyenkor jó az apa!
Jön egy véletlen telefon, Stern Pál rendőrkapitányt keresik, és a telefonáló véletlenül arra kéri a László gyereket: maradj otthon, várjál délig, de el ne menj otthonról.
Pánikba esik, szökni akar. Értesíti társait.
A Géza egyedül indul, csak a cseh – német határon kapják el.
László magához veszi apja Zbrojovka pisztolyát, és a Johnny és Attila társakkal elindulnak az osztrák határ felé – gyalog.
Komáromtól Győrig egy taxis fegyveres kényszerítésével jutnak el, ott elveszik egy nyugdíjas elvesztett 40 forintját, később ezt a bíróság rablásnak minősíti.
Dekkolni kell, ezért beveszik magukat egy családhoz pár napra, majd újra indulnak a határ felé, Győr, Csorna, Kapuvár, Petőháza volt az irány. Nappal dekkoltak, éjszaka mentek.
Egy szalmakazalban végül elfogták őket.
Tatabányára szállítják vissza a fiúkat.

Ógörög sorstragédiába illő az apa és fiú találkozása.
Éppen Stern Pál volt az üti beszállításukkor.
Idézem kivételesen:
„ - Stern őrizetes, van panasza, vagy egyéb közölnivalója?
- Stern alezredes elvtársnak jelentem: nincsen semmi panaszom, sem egyéb közölnivalóm.”
Az apja meglepetésében rávágta a cellaajtót.
Tiborc

Előzmény: Törölt nick (39)
Tiborc Creative Commons License 2001.07.17 0 0 38
CIA 13

A három srác jellemzése:
Testvérek, 19, 18, és 14 évesek.
Sajnos, még egyik sem volt katona – mondja a főhős.
Érdekes, őt sem hívták be még katonának. Elfelejtette a beszervezett ügynök, mennyi volt a behívási korhatár akkoriban? Emlékeim szerint akkor még 20 éves korban hívták be a fiatalokat katonának, később jött be a 18 éves korhatár.
Gyönyörűen fújták az SS – nótákat.
Mauser puskájuk is volt, lőszerrel.
Kötőszavai idézése nélkül a főhős szándéka: a kis SS – eket összeugrasztani a kommunistákkal, ez azért mégis egy jó hecc!
Valóban nemes szándék, és ehhez méltó a terv is: „Augusztus 20 – án este menjenek fel, ha mernek, a Turulmadár elé, és lőjék a Mauserrel a kapitányság ablakait!"
Kaptak egy géppisztolyt is, tárakkal, de ezt csak a hanghatás kedvéért, mert a távolság volt egy kilométer is.
Otthon lapított az akció alatt, csak „Attila” mesélte el másnap a történteket. Nagy balhé volt, még egy horogkereszt alakú máglya is meg lett gyújtva. Több száz főnyi rendőr, munkásőr ment az esemény színhelyére, természetesen az elkövetőket akkor nem fogták el.
A hatás nem volt akkora, mint amekkorát várt: „valakik hőbörögtek”, volt a közvélemény, semmi „támadás”, „diverzánsakció”, semmi „szabadságharcosok”, csak „valakik lőtték a rendőrséget”.
Szerzőnk idegeskedik, szeretne találkozni felsőbb kapcsolatával, „Tiborral”, de ez nem jön össze.
Tiborc

Tiborc Creative Commons License 2001.07.12 0 0 37
CIA 11

Valahol a 114. oldalnál hagytam abba.
Főhősünk feladata a kémkedés: ki kell fürkésznie különféle laktanyák mozgását, adott objektumokat.
Segítőit ismételten említi: Attila, Johnny, később Géza is – 1960. augusztus 20. – a után.
Az alábbi laktanyák akkori elrendezése van a főhős fejében: Tatabánya, Zalaegerszeg, Lenti, Tata, Székesfehérvár, Sopron, Győr, Komárom.
Századparancsnokig lefelé a főtisztekről mindent kiszedtek a kiskatonákból. Több, mint kétszázat itattak le adatokért. / A tevékenységért nem kaptak pénzt a Tibor, meg Gábor nevű felsőbb kapcsolatoktól. /
Azt a tenger mocskot, amit felderítettek a néphadseregről!
Pálinkásüveg hatása alatt lövöldöző őrnagy, homokos tiszt, aki szabadságért, kimenőért kefélgette a suttyó parasztgyerekeket, a százados, aki a fogdán lévő menyasszonyát hágta meg, és így tovább az összes rémtörténet.
Bércesi vezérőrnagy tatai laktanyájában nem sikerült felderíteni semmit, végre egy pozitívum! No meg a komáromi orosz laktanyába se jutottak be.
A kisbéri orosz laktanyában történt felderítése önmaga szerint a parapszichológia világába tartozik, szerintem meg a mesék birodalmába, ezért kihagyom. (118. – 128. oldalakon terjengősen leírja a szerző a főhős elbeszélése alapján, Rambo elsápadt az irigységtől, Arnold Sch. pedig készül a pótvizsgára! – elnézést a véleményért. )

CIA 12

1960 tavaszán elit helyre költözik a tatabányai rendőrkapitány. Ötszobás, 140 - 200 négyzetméteres elitkörnyezetbe.
És a 130 oldalon kezd körvonalazódni az augusztus 20. – i buli.
Johnny beszervez 3 bánhidai srácot, akik klasszak, mert a hónuk alá van tetoválva az SS – jelvény. / A főhős szavai, az én véleményembe belekötne az ÁOB. /
Indok, amiért tetszenek a CIA ügynökének, a szövegük: „balhét kellene csinálni, a kurva anyját ezeknek a rendőröknek.” Ez ismét szószerinti idézet.

Tiborc

Tiborc Creative Commons License 2001.07.11 0 0 36
CIA06

Érdekes állítások a 81. oldaltól:
1960 és 1988 között maximum egyéves megszakításokkal mindig volt CIA vagy SDECE ügynök a legfelsőbb szervekben, ebbe beleértve a Központi Bizottságot is!
Merész állítás, nem tudok mit kezdeni vele. A KB névsorait nem mellékelem, mert csak gyanúsítgatás lenne.

CIA 07

A 85 oldaltól indulnak az operatív műveletek.
Időpont 1959 – 60 tele.
Stern László átlátszó trükkel átverte a tatabánya – újvárosi KISZ szervezetet, és ezzel előidézte széthullását. Nem részletezem, nem érdemes.
A 95 oldalon írja le
első „ügynöke „beszervezését”, a betanult kompromittálási trükkel: Johnny, megkapod tőlem a Parabellumot. Fog jönni egy csaj az éjszakában. Pisztollyal kényszeríted, hogy vegye le a bugyiját.
A jelölt vizsgája olyan jól sikerült, hogy_" a nőt annak rendje - módja szerint el is vitte a fák közé, és meg is kefélte tisztességgel".
Ebben a cselekményben a beszervező beszervezett nem vett részt, de ezzel az általa nemi erőszaknak becézett cselekménnyel tartotta pórázon Johnnyt.
Nem kommentálom, a tárgyalásán nem vádolták ezzel, a cselekmény elévült, maga ellen meg senki nem köteles terhelő vallomást tenni.

CIA 08

Beszervezte Attilát is, hármasban kiraboltak egy távolsági buszkalauzt, az illető természetesen hölgy volt.
Szerencséjére csak kirabolták.
Maximum 200 Ft. - volt a zsákmány.
Lebukásuk után ezt a bűncselekményt nem bizonyították rájuk.

CIA 09

1960 februárja.
A tatabányai rendőrségről hármasban ellopnak egy KK – géppisztolyt.
Apja viselkedésében – emlékeztetőül: Stern Pál volt a tatabányai rendőrkapitány – semmi nem utal a rendőrséget ért súlyos veszteségre.
Természetesen a kapust állították hadbíróság elé, felfüggesztették, gondolom, soha nem rehabilitálták.

CIA 10

Érdekes a CIA nyelvezete.
„- Utasításra cselekedtetek, vagy saját szakálladra?
- Is – is. A laktanyakikémlelés utasításra történt, de támadt egy ötletem, kértem a véleményüket, és azt mondták: beszéder* Laci, csináld..
*Rendben (héber) - ez gondolom a fordító megjegyzése.
Elbizonytalanít. Ez írói fordulat, vagy a CIA valójában a MOSZAD?
Tiborc

Előzmény: Feles Elek (35)
Feles Elek Creative Commons License 2001.07.10 0 0 35
Kedves Tiborc!
Olvasom. (mármint a topikot) Folytasd!
(ezt nem sürgető hangsúllyal mondtam!)
Előzmény: Tiborc (34)
Tiborc Creative Commons License 2001.07.10 0 0 34
CIA 05
Új helyén kocsikísérő lesz „Tibor” beépített ügynöke mellett: a gépkocsivezető neve Sági György (Gyuri).
Amerikai Federal típusú trélerrel jártak, ezt a típust én nem ismerem.
Bakonybánk és Tatabánya között napi két fordulója volt a kocsinak.
László viszont ott maradt ez erdészházszerű épületnél, ahol kiképezték.
Minden volt benne, még macska elevenen való megnyúzása is, mert egy jól képzett ügynöknek ezt is tudnia kell.
Oldalakon keresztül a szövegelés, a lényeg: a tanfolyam nem hírszerzői kiképzés volt, hanem diverzánsképzés alapfokon, hogy egy újabb 1956 felkelés esetén operatív feladatokat hajtson végre, ne legyen az a szervezetlenség, mint 1956 – ban.
(80. oldal.)
Tiborc
Előzmény: Tiborc (33)
Tiborc Creative Commons License 2001.07.10 0 0 33
CIA 04
Másnap nem jelent meg a nő, nők, de jött a Tibor.
A főhős szerint 1959 ősze van, valószínűleg figyelmetlenül olvastam.
17 éves, és a Tibor felviszi Pestre. A Savoy – ba. A történteket elhiszem, mert én ott még nem jártam, nem jöttem számításba a CIÁ – nál.
Ott szervezte be. Az ígért fényes jövő az volt, hogy visszajuthat Kanadába.
Beszervezte.
Feladata először az volt, hogy a bányagarázsnál kellett munkába állnia.
Közli az akkori főnöke nevét is. Digiovanni Ferenc, nem egykönnyen felejthető név.
Igazi, vagy álnév, erre nincs adatom, esetleg tatabányai asztaltársaim segíthetnének.
Az akkori rendőrkapitányt is ők ismerhetik.
Folyt. köv.

Tiborc

Előzmény: Tiborc (32)
Tiborc Creative Commons License 2001.07.10 0 0 32
CIA03
Erdészház a Bakonyban.
A 31 oldalon kezdődik a lényeg.
Az 1958 – ban 16 éves figuráns gyakori látogatója a tatabánya - újvárosi presszónak.
Esténként.
Igaz, a rendőrkapitány fiának biztosan el kellett nézni ezt a tényt.
(Előzetes megjegyzés a későbbi sztorikhoz: 1958 – ban nekünk Jenő atya undorral kommentálta azt a megyei újságban megjelent közleményt, amely az X. helyi potentát párttitkár fiának nemi erőszakjáról, és annak enyhe ítéletéről adott hírt.)
Záróra előtt itt ismerkedett meg a „Tibor” fedőnevű beszervezőjével, későbbi kapcsolattartójával.
Courvoisier – t ittak, ami már akkor is száz forint felett volt.
Nőztek, a főhős megkapta a Babu nevű nőt, aki klasszikusokkal verte Brigitte Bardo - t.(Mikor is jött be hozzánk az első BB film?)
Kapott a Tibortól 600 akkori jó kemény HUF – ot, és nem a bokor alatt, hanem szobáztató asszonynál: „egy nagyon kellemeset keféltem.”
A nőt soha többé nem látta, a kefélésre kapott előleget(?) soha vissza nem fizette.
Mint a következőket is ismerő, boldogan állapítom meg, hogy a CIA hozzájárult egy magyar ifjú szexuális kielégítéséhez.
A Stern László vélekedése szerint a nőt, illetve nőket, mert a „Tibor” sem maradt nő nélkül, Pestről hozták taxival.
Szép világ volt, kár, hogy elmúlt.
Tiborc
Előzmény: Tiborc (31)
Tiborc Creative Commons License 2001.07.10 0 0 31
CIA 02.
Majdnem lemaradt.
Viszonya lett Erzsikével, meg még négy - öt „csajjal”.
Híd alatt lépcsőházban, bokor tövében.
Véleménye Erzsikéről markáns: jó kis kurva lett belőle. Mikor kijött a börtönből, rögtön a barátnője lett, bár már férjnél volt.
A leírtak a főszereplő saját szavai, nem az én véleményem.
Tiborc
Előzmény: Tiborc (28)
Tiborc Creative Commons License 2001.07.10 0 0 30
Kedves Pupu !

Elnézést kérek: könnyebb lenne a helyzetem, ha asztaltársam is olvasta volna.
Egyre vigyázok, az itteni kényes témákat emberileg kezelem, és mást sem hagyok ebben az irányban elkalandozni. Nem a zsidóság az analógia, és ahol ezt a könyv szerzője, vagy főszereplője említi, azt igyekszem érzelemmentesen kezelni.
Szakmailag lesznek olyan helyek, ahol katonailag képzett asztaltársaim véleménye érdekel.

Valóban illett volna az analógiáról előzetesen írnom, kések is a netre lépéssel: szíves elnézésüket kérem mindkét hibámért.

Az ötletet a „Lovas – dosszié” adta, amelynek kapcsán az ÉS utánanézett egy ellenálló múltjának: rendszerellenes szervezkedés, disszidálás, börtönbüntetés, egy, az akkori rendszerrel szembenálló szervezetben való tevékeny részvétel – a SZER – re gondolok, és így tovább.
Előkerestem azt a könyvet, amelyben hasonlókat olvastam, és igyekszem ízekre szedni.

A szerző tesz homályos célzásokat magnótekercseken őrzött, majd megsemmisített magnótekercsekről, bebiztosítja a copyright–ot, és az utóhangban saját kételyeit fejti ki a történet hitelességével kapcsolatosan: ha hazudtam, akkor a főszereplő hazudott, ne engem vádoljanak!
Ügyes szerzői fogás.
Lehet tíz éve, hogy egy CIA ügynök emlékiratai megjelentek Magyarországon, nem az Akadémiai Kiadónál, egy kicsiny cégnél. A. C. Klay, azaz Sziklai Andor: Kanyargós utakon. Azt a könyvet adatai szempontjából hitelesnek fogadtam el, a neten is felhasználtam a benne leírtakat.
Viszont ezzel a „CIA embere voltam Magyarországon” könyvvel kapcsolatosan vannak fenntartásaim.

Tiborc

Előzmény: PuPu (26)
Tiborc Creative Commons License 2001.07.09 0 0 29
Kedves big-lesz !
Senkit sem vádolok műveletlenséggel. Asztaltársaim tudnak valamiről, én is igyekszem ismeretet szerezni. Amiről én szereztem tudomást, azt igyekszem az érdeklődőkkel megosztani.
Tökéletes azonosságot botorság lenne keresni.
Stern Lászlóról kevés információm van, az is elmondásaira támaszkodik, még az író is kételyeket fogalmaz meg – előzetes védekezésként.
„Feltételezem Izraelben él, és? Egy közéleti személyiség? Közszereplője az ottani médiának? Netán politikus? Ki ő?
Csak az analógia kedvéért, mert egy magyarországi közszereplővel kívánod összehasonlítani a feltételezett hablatyait.”
A közszereplő fogalmát egy kissé sajátosan alkalmazhatom?
Egy olyan közszereplő, akit 1960 után államellenes szervezkedésért elítéltek, a visszaemlékezései pedig a magyar könyvkiadásban megjelent, tehát hozzáférhető az olvasók számára.
Én ezt találtam.
Tiborc

Előzmény: big-lesz (21)
Tiborc Creative Commons License 2001.07.09 0 0 28
CIA 01.

19- 31 oldal.
Stern László kanadai rokonainál kap elhelyezést. Iskolába jár, klassz szereléseket kap, de megunja, ír apjának, aki egy akkor divatos családegyesítési akció keretében kalandos úton hazahozatja.
1958 október 23 – án ér haza.
Csalódás éri. Egyetlen tette, hogy Elvis Presley szerelésben kifiguráz egy tatabánya – újvárosi KISZ rendezvényt. Bár apja rangjáért elnézi neki Grácer elvtárs.
Munkát a bányánál kap: figuráns lesz.
Egyelőre ennyi, mert a lemezre mentett anyag olvashatatlan.
Elnézést a technikai hibámért.
Tiborc

ttaarrllee Creative Commons License 2001.07.05 0 0 27
Érdekes, bennem se váltott ki semmilyen érzelmi reakciót ki az, hogy különféle vallásúak járnak velem egy osztályba. A vallásra 6-7-8-ban kezdtek megjegyzéseket tenni a gyerekek.
Előzmény: Tiborc (16)
PuPu Creative Commons License 2001.07.05 0 0 26
Én most nem értem, - mi az analogia Lovassal, - hol keressük?
Zsidóság, - esetleg?
:O)))
ttaarrllee Creative Commons License 2001.07.05 0 0 25
Hol lehet hozzájutni?
Nem vontatott? Nem unalmas?
Hosszú?
Lerántja a leplet...valamiről?
Előzmény: Tiborc (14)
ttaarrllee Creative Commons License 2001.07.05 0 0 24
Neked is megírom, hisz kérdezted.

53 vagy 54-ben még beírták az osztálykönyvbe a vallást.
Ugyanezen években valamelyik osztálytársamék kitelepültek (állítólag) Izraelbe.

Előzmény: Tiborc (16)
ttaarrllee Creative Commons License 2001.07.05 0 0 23
53 vagy 54-ben még beírták az osztálykönyvbe a vallást.
Ugyanezen években valamelyik osztálytársamék kitelepültek (állítólag) Izraelbe.
Előzmény: Virág Árpád (17)
ttaarrllee Creative Commons License 2001.07.05 0 0 22
Szívet cseréljen az, aki nevet cserél.
Előzmény: Tiborc (8)
big-lesz Creative Commons License 2001.07.05 0 0 21
Tiborc kedves,
őszinte leszek, nem fogom elolvasni a könyvet - mert nem érdekel túlzottan Stern úr élete.
De azt áruld el, ki ő? (A korábbi hozzászólók mind ismerik?)
Feltételezem Izraelben él, és? Egy közéleti személyiség? Közszereplője az ottani médiának? Netán politikus? Ki ő?
Csak az analógia kedvéért, mert egy magyarországi közszereplővel kívánod összehasonlítani a feltételezett hablatyait.

Nem tudom ki ez a Stern úr, na persze műveletlen vagyok.
:o)))
üdv:
big

Előzmény: Tiborc (20)
Tiborc Creative Commons License 2001.07.05 0 0 20
Kedves pindiy!
Kedves Virág Árpád!
Valamint többi asztaltársam is!
Köszönöm az eddigi válaszokat, és tisztelettel kérem minden asztaltársamat, olvassa el a könyvet.
Nehéz kísérlet lesz, amelyre vállalkoztam, de szeretnék megkérdőjeleztetni egy másik könyvet, egy másik élettörténetet.
Mivel idézni tilos, csak a véleményemet fogom elmondani, természetesen beidézve valahogyan az olvasottakat is.
Folytatom holnap.
Tiborc
pindiy Creative Commons License 2001.07.05 0 0 19
Ha lyól tudom 47-48-as tanévben még volt kötelező hittan.
Előzmény: Virág Árpád (17)
pindiy Creative Commons License 2001.07.05 0 0 18
Hát Tiborc ez előfordulhat.
Részint, a metélés a 40-es években nem volt általános, részint az 1945 után, nem tudom, hogy meddig, a kiállitott anyakönyvi kivonatokban szerepelt a vallás és a szülők vallása.
A gyerekekkel nem ismertetni a körülményeket úgy 60 táján vált inkább divatossá.
Ám lehetett retardált is a gyerek, hogy a Stern névvel nem csodálkozott rá eléggé a világra::)))
Előzmény: Tiborc (16)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.07.05 0 0 17
Mikor voltál iskolás? Nem kötözködésképpen, de pl. én soha egyetlen osztálytársamról sem tudtam, hogy milyen származású... Leszámitva első általánosban egy cigánygyereket ;-))

Szóval tapasztalataim szerint ez akár még igaz is lehet.

Előzmény: Tiborc (16)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!