Server ház, dupla ventilátorral
Abit BE6-II Raid alaplap
Celeron II / 600 (786-on fut)
Csapágyas hűtő (nagy bordával)
160 MRAM
Asus V3000 TV videókártya
Asus S-500 CD-ROM
Teac CD-író
2 db. Quantum winyó (az egyik ATA-66-os)
1 db. Quantum winyó kivehető kerettel
17"-os IBM monitor
A4Tech 4D+ görgős egér
Arowana külső modem
SB PCI 128 hangkártya
Primax erősítős hangfalak
Red Hat 7,1
Egész jól működik, a Red Hat mindent elsőre felismert (kivéve a görgős egeret).
128 MRAM-ról mentem egy kicsit feljebb, de mindenkinek ajánlom, hogy most, amikor olcsó a memória, vegyen még többet. Már a +32 Mega látványosan gyorsította a gépet 128-ról!
nekem is Acorp ISA modem van rockwell chippel,
par masodperc volt eletre kelteni:)
nemreg meg lehetett ujonan is kapni, de majd annyiba kerult mint 1 kulso.(nekem sikerult hasznaltan venni)
S3 virge figyel "videokartya" gyanant,semmi gond nincs vele a beallitasoknal, viszont szinte semmire sem jo...
Tegnapi levelemből kimaradt a saját konfig ismertetése, most pótlom.
Ajánlom anALFAbela-nak, nézze meg a mostani RAM árakat. 128MB alatt nem érdemes venni, az br kisker áron:kb 6000.-Ft OEM. A minőségibb, (brand, vagy márkás: pl.: Infineon(Siemens csoport))az 1-2 ezerrel több. Jócskán megéri, de ha olcsót veszel tüzetesen tanulmányozd, hogy BIZTOSAN 133MHz-s, mert sokan a cimkeátragasztásból éldegélnek...csak nem a dutyiban :).
A SUSE 7,1-es pl. ha grafikus telepítést és x-et (KDE2, Gnome, stb.) akarsz futatni, és miért ne akarnál, akkor alapnak 64MB-t mond. Minimumnak.
A sok RAM a legolcsóbb és legjobb gépbővítés, gyorsítás.
Na végre, saját konfig:
VIA KT133 alaplap SocketA, fullATX (csak 200MHz, de belemenne a 1,4 thunderbird (Athlon)ha volna, mert az létezik 200MHz-s ben, hangkártya alaplapi, de letiltható,
128MB SD RAM 133MHz, brand (nem OEM és nem márkás, úgy a kettő között ;-))
AMD K7-Duron 650MHz, te már nagyobbat vegyél, tényleg jobb mint a PII. Csapágyas ventillátor,
Elkezdem...
PROCI: A linux 386-tól kezdve műxik, legalább egy P133-at ajánlok, ha nem akarsz megőszülni a gép mellett és ha még szeretnél is valamit csinálni tudom ajánlani az AMD-t(price/performance).
RrrrrAM: 32 mega min., de ha sok mindenfélét szeretnél csinálni, akkor vagy 128mega is elég. nem hiszem, hogy kell a fél giga, mert te nem 7 felhasználót szolgálsz ki X terminálokkal, nem Oracle/SQL cuccokat futtatsz és nem internetet szolgáltatsz, de ha akarod, akkor nyugodtan.
HáDéDé: ez mindig kevés, lehetne modjuk 6x80GB - de egy néhány hónap alatt ez is betelne. A lényeg: legyen gyors: 7,2 v 10k; sok cache: min 2MB. Ennek a kritériumnak ma már bármelyik U66 v U100 lemez megfelel.
Vid.kárty.: 16 mega RAM-ja legyen legalább S3(?),TNT2-ATI-Matrox(rulez!). Videókimenet általában életrekelthető, sőt a TNTlike kártyák videóbemenete is szokott működni.
hANGkÁRTYA: Adlib-TurtleBeach-ig minden. De az igazi a lájv és társai.
Modem: külső az igazi, de szerintem bármelyik adatátvitelre bírható egy kis bütyköléssel.
! ! ! F O N T O S ! ! !
Felejtsd el a Win drájvereit, meg a márkákat. Ha tudod milyen chip van a kütyüdben, akkor már félig nyertél. Ha vásárlás előtt állsz, nézd meg egy linux-ot használónál, vagy a NETen a 2.2.19-es kernelt. Ezt érdemes használni, mert stabil és egyszerűbb konfigolni, mint a 2.4.x vonalat.
???RÁADÁS???
Példának a konfigom: Tomato PM-133, Duron750, 128MB RAM, 10GB WD U66, CD, Matrox Millenium G200+8M, SB Live!, 3COM USR 56k külső modem. 17" monitor+bill+egér+(nincsfloppymertminek?)
Én nem nagyon játszom, de minden elfutkározik rendesen és nincs gond a vassal.
Ha mindenképp winmodemet akarsz, akkor ne Connexant/rockwell chipest vegyél hanem AT&T vagy IBM chipest. Ezekhez az AT&T és az IBM kiadott drivereket sajnos csak binárisat. Ez utóbbinak a folyománya, hogy 2.2.x kernelt kell használnod mert ehhez valóak ezek a driverek. A 2.4.x sorozatú kernelek egyébkén úgyis nagyon újak még, meg vacakok is ;>
Ha linuxot is fogsz használni, akkor minek veszel winmodemet? Ha épp eszedbe jut, hogy kéne valami dokumentáció, új csomag, akármi a linuxodhoz, akkor reboot, leveszed win alól, reboot? Ha úgyis új gépet veszel, mindenképp megéri egy külső modemet venned. Azon az egy-két ezren ne múljon!
>>De mivel a linuxot először úgysem főoprendszerként fogom használni
Szerintem ez nem fog sokáig tartani :-)
Köszi, hogy ilyen sokan válaszoltok, már eddig is nagyon sokat segítettetek.
Arra gondoltam, hogy van itthon egy Acorp 56K külső modemem, de mivel ezt a laptophoz szokta a bátyám használni, ha arról netezik, nem sajátíthatom ki teljesen. De mivel a linuxot először úgysem főoprendszerként fogom használni, veszek egy belsőt a win-hez, amivel bármikor netezhetek, és akkor nem baj, ha néha nincs modemem a linuxhoz... :)
És akkor itt kérdezek rá, hogy szerintetek az Acorp megy a linuxhoz? És ha igen, akkor melyikhez?
Egyébként a gép leginkább fejlesztésre kell majd, játszani nem szoktam, legfeljebb a Digger(régi dos-os játék volt, nem tom ismeritek-e. most van 32 bites változata is.), amin néha megdöntöm a saját csúcsom aztán jól van.
Jelenleg Delphiben programozgatok, és attól függ, hogy boldogulok a linuxxal, lehet, hogy szóba jöhet a Kilyx, de ez még nagyon a jövő zenéje.
nyilván függ attól, mit akarsz csinálni a gépeden. Nálam Debian Sid/X 4.0.3/Kde 2, internet, Staroffice, VMware, mp3 (kódolás/lejátszás), C/C++, játék maximum tuxracer. Windows nincs :)
Melegen ajánlom az intel chipes alaplapokat (régebbi BX: Abit BX-133/ASUS CUBX vagy újabb i815: ABIT SA6/SA6R vagy ASUS CUSL2/CUSL2-C).
ABIT 1év, ASUS 3év garanciás, ha rendes helyen veszed.
RAM amennyi belefér, 512M jobb, mint 256M, most nagyon olcsó, legyen 133MHz-es.
CPU: Celeron 800 vagy PIII 750.
VGA: ATI RagePro128-at gyűrök, 32MB/4xAGP.
MATROX is jó lehet, rendes helyen 3év garanciás.
Monitor: mindegy, amennyi pénzed van, 3év garanciásat érdemes, nem sokkal drágább, mint a gagyi (Belinea, iiyama, MAG, LG).
Modem csakis külső, 56k-s. Dialcom, magyar termék, 5év garancia.
CD/DVD/CD-RW: ASUS vagy Plextor.
HDD. a fenti alaplapokon van ATA100 vezérlő, az ABIT-okon RAID is, min. 20GB, ha jut rá 7200rpm-es(20-30%-kal drágább).
Ha bika gépet akarsz, akkor SZVSZ dual CPU-sat vegyél, ebbe dual-ban csak PIII tehető, single-ben Celeron is, nagyon olcsó és megbízható az EPOX D3VA (Via chipes, kb 40 nettó). Az ABIT VP6 elég szar, az ASUS dual meg nagyon drága.
Mindenképpen PS2-es, görgős egeret vegyél, itt megengedhető az M$ felirat :) (IntelliMouse)
Ha esetleg a játék nagyon alacsony prioritással szerepel, akkor feltétlenül Matrox (esetleg ATI) kártyát érdemes választani, ugyanis én a Matroxéhoz fogható 2D-s grafikus képet (Win, X), SEMMILYEN kártyától nem láttam eddig. (Az ATI-é kicsit gyengébb, de még így is jobb, mint a "sláger" kártyák.)
Ha NAGYON(!!) szűkös a budget, akkor főnyeremény lehet egy használt Matrox Millenium II 2-3ezerért 4 megával. (Játék nuku!)
A Celeronnal szemben igencsak jó választás az AMD-Duron 750-800. Nagyon gyorsak, és stabilak is. Igaz, az alaplap kicsit drágább (FSB=266 max), viszont később upgrade-elhető egy 1,4 GHz-es Athlonnal. (Amikor majd netto 25ezerért utánad hajítják...)
Monitornak mindenképpen megfontolandó a Samtron 95P+. 19", 1600x1280 85Hz, 0,24-es képpont... Nekem NAGYON tetszik. És az ára netto 100 alatt van!
Mindenki csak a Riva-ban gondolkodik, de én úgy gondolom ha kell komplett konfig választék, adj meg konkrétabb igényt: itt van pl. 3 db konfig (nem eladók, csak mintának!)
1.) Olcsó játékra is alkalmas gép:
Intel pentium 200MMX, 128 MB SD RAM, normális - 100MHz-t is tudó, mert azt tudod AMD K6-2-vel kb 550MHz-ig bővíteni - PI alaplap, pl. Acorp Ali (Ne pfújogj! Ez most olcsó) Vinyó, ATA66-os legyen és legalább 4-5GB, Fontos VGA: S3 Virge DX 4 MB, és 3DFX VoodooII 12MB, vagy az S3 helyett Riva128 (Asus v3000), monitor: 14-15" legalább SVGA 1028x768. Cd+floppy izlés szerint.
Külső 33,6 vagy 56K faxmodem.
2. Közepes:
Intel PII Celeron, kb 500-600MHz, olcsó, de teljes hosszúságú ATX, és legalábbb Via 693A vagy 694 chipes alaplap, (ATA66, 133MHz)de lehet egy régebbi is pl: Abit BE6.
128MB SD 133MHz, 10Gb feletti HDD ATA66 vagy ATA100,monitor: 14-17" legalább SVGA 1028x768. Cd+floppy izlés szerint, VGA: 16 v 32 Mb Riva TNT2vagy 3DFX voodoo3, és ATI Rage128(pro).
Külső 56K (Acorp)faxmodem.
3. Nekem is jó lenne....:-)
AMD socketA-s alaplap, vagy a KT133A vagy újabb, DDR-ramot is tudó, AMD K7 Thunderbird 1000MHz, 512Mb 133MHz SD RAM vagy DDR, 30GB feletti ATA100HDD, 17"-től Márkás és Nagyteljesítményű (pl: 1600x1200, 0,26lyukmaszk, stb.)
VGA: csakis márkás, (NEM biztos hogy Riva chipes!) Pl.: ATI Radeon 64MB DDR, Matrox450, stb.
mert ezeket sokkal jobban támogatják a Linux-ok
(mérnöki, vagy rajzolási célra bóvli nem való), és ezeken, sokkal szebb a kép, és erősek 3D-ben is. Csak meg ne ártson a sok Geforce3 teszt :-).
ISDN vagy ADSL, vagy Dialcom 56K külső Faxmodem. (Tudod miért van rá 5 év garancia...?
Hangkártya: sblive value
Video: nVIDIA, ha gEFORCE2 akkor ne MX! ATI: Radeon-tól óvakodj.
Modem: lehetőleg külső legyen. Ha Belső, akkor ISA-st válassz, mert a PCI-s nagy valószínűséggel winmodem. Ha a modemen az vagyon írva, hogy minimum system requirements: Win9x, és Pentium 100, akkor az majdnem biztos, hogy winmodem. (Itt a CPU a fontos, normális modemnek nincs CPU-val szembeni teljesítmény igénye) Javasoltak a Dialcom modemek (MaO-ra beállítva jönnek eleve) illetve a Microcom-ok, bár ezutóbbiak igen drágák.
Éppen számítógépet készülök venni, és azt tervezgetem, hogy az új gépen majd kipróbálom a linuxot (eddig még csak a vindózzal volt dolgom, és már nagyon elelgem van belőle). Tehát olyan gépet szeretnék, amin a linux is elmegy. Ill. azon túl, hogy elmegy, hogy elmegy, de mondjuk a modemet, a hangkártyát is tudjam használni, meg hallottam arról is, hogy a VGA kártya sem mindegy, hogy milyen.
Tehát tanácsot szeretnék kérni, mit javasoltok, persze nem feltétlenül konkrét típust várok, hanem mondjuk olyan segítség is jól jön, mint pl, hogy a linux-hoz általában a külső modemekhez van driver...(mer ezt már tudom:)