Keresés

Részletes keresés

Monsieur Creative Commons License 2001.07.07 0 0 18
Hi

na most már úgy érzem tényleg mindent tudok... :)

nagyon sokat segítettetek, de azt hiszem az igazi feladat még elöttem van: felinstallálni a linuxot az összes driverrel meg mittoménmivel együtt!

Valami azt súgja, hogy nem fog menni egész egyedül, látva milyen segítőkészek vagítok, biztos bátran fogok kérdezni. :)

Hétfőn elutazom, de ha hazajöttem, megírom, végülis milyen gépet vettem.

csumi
monsieur

Vox Humana Creative Commons License 2001.07.06 0 0 17
Hali!

Íme a gépem, hátha segít valakinek...

Server ház, dupla ventilátorral
Abit BE6-II Raid alaplap
Celeron II / 600 (786-on fut)
Csapágyas hűtő (nagy bordával)
160 MRAM
Asus V3000 TV videókártya
Asus S-500 CD-ROM
Teac CD-író
2 db. Quantum winyó (az egyik ATA-66-os)
1 db. Quantum winyó kivehető kerettel
17"-os IBM monitor
A4Tech 4D+ görgős egér
Arowana külső modem
SB PCI 128 hangkártya
Primax erősítős hangfalak
Red Hat 7,1

Egész jól működik, a Red Hat mindent elsőre felismert (kivéve a görgős egeret).
128 MRAM-ról mentem egy kicsit feljebb, de mindenkinek ajánlom, hogy most, amikor olcsó a memória, vegyen még többet. Már a +32 Mega látványosan gyorsította a gépet 128-ról!

Sok sikert!

BlackSun Creative Commons License 2001.07.06 0 0 16
Sziasztok!

Ugy gondoltam leirom en is azt amivel mar hosszu (2 eves folyamatos (2x365x24 kisebb megszakitasokkal) hasznalat mellett) tokeletesen meg vagyok elegedve.
Supermicro 760A, PC-BOX, Supermicro P6DBE alaplap, 2 x PIII 700Mhz proc, 512Mb ECC Kingston RAM, Adaptec 39160 SCSI card, 2 x 9Gb IBM SCSI Lvd HDD, Plextor 40x SCSI CD-ROM, Plextor 12/4/32 SCSI CD-Writer, LS120 Drive, 1.44 Fdd, 3Com 3C905B NIC, SBLive!, SONY G200 17" Monitor, 3Com US Robotics external modem, APC Smart-UPS 400, MS Natural Keyboard, MS optical Intelimouse explorer, Klipsch Promedia 4.1 speaker set,

(Persze van meg rajt ne'mi fejleszteni valo; SBLive! surround, Voodoo3 3500TV; 3D, TV. . .)

Tenyleg, ha valaki esetleg befutotte folna mar ez utobbi eszkozoket (Ugy igazan!!) Please don`t hesitate and help to me!

Bakay Laszlo -- Powered by Debian GNU Linux 2.2 -- 2.4.6
Homepage: www.extra.hu/lbakay
E-mail: lbakay@westel900.net

a-tom Creative Commons License 2001.07.06 0 0 15
nekem is Acorp ISA modem van rockwell chippel,
par masodperc volt eletre kelteni:)
nemreg meg lehetett ujonan is kapni, de majd annyiba kerult mint 1 kulso.(nekem sikerult hasznaltan venni)
S3 virge figyel "videokartya" gyanant,semmi gond nincs vele a beallitasoknal, viszont szinte semmire sem jo...
via86 Creative Commons License 2001.07.05 0 0 14
Nekem az Acorp alaplapom is és a belső modemem is (ISA) elég jól el van a Linux-szal.
Előzmény: Monsieur (9)
Fülöp János Creative Commons License 2001.07.05 0 0 13
Sziasztok!

Baró, milyen sokan hozzászólnak.

Tegnapi levelemből kimaradt a saját konfig ismertetése, most pótlom.
Ajánlom anALFAbela-nak, nézze meg a mostani RAM árakat. 128MB alatt nem érdemes venni, az br kisker áron:kb 6000.-Ft OEM. A minőségibb, (brand, vagy márkás: pl.: Infineon(Siemens csoport))az 1-2 ezerrel több. Jócskán megéri, de ha olcsót veszel tüzetesen tanulmányozd, hogy BIZTOSAN 133MHz-s, mert sokan a cimkeátragasztásból éldegélnek...csak nem a dutyiban :).
A SUSE 7,1-es pl. ha grafikus telepítést és x-et (KDE2, Gnome, stb.) akarsz futatni, és miért ne akarnál, akkor alapnak 64MB-t mond. Minimumnak.
A sok RAM a legolcsóbb és legjobb gépbővítés, gyorsítás.

Na végre, saját konfig:

VIA KT133 alaplap SocketA, fullATX (csak 200MHz, de belemenne a 1,4 thunderbird (Athlon)ha volna, mert az létezik 200MHz-s ben, hangkártya alaplapi, de letiltható,

128MB SD RAM 133MHz, brand (nem OEM és nem márkás, úgy a kettő között ;-))

AMD K7-Duron 650MHz, te már nagyobbat vegyél, tényleg jobb mint a PII. Csapágyas ventillátor,

ATI RAGE 128PRo 32 MB 4xAGP videóvezérlő,

17" Belinea 103040 monitor, 1600x1200, Hitachi képcső 0,26 képpont távolság, TCO99, egyéb nyalánkságok,
felbontás nálam:
Win98 1024x768 32bit truecolor 100HZ,
Linux KDE2: 1280x1024 16Bit 95HZ, SUSE telepítő felismeri!

Quantum 15GB HDD ATA66,

1,44 FDD,
ATX Miditorony Acorp ház,
52X LG CD Rom olvasó,

SB16 hangkártya (nekem még ez is bőven elég, és saját Philips erősítőchip van rajta, ezért fadobozos hifi hangfalat hajt meg)

56K Dialcom külső faxmodem (ez drága volt, de látsd az előző hozzzászólást, de a külső Acorp bőven jó)

Ezen konfig minden részét a SUSE linux grafikus telepítője könyékből felismert, konfigurálja, stb.
Nem reklámozni akartam, várom a folytatást.

Üdv
FJ

anALPHAbela Creative Commons License 2001.07.05 0 0 12
Elkezdem...
PROCI: A linux 386-tól kezdve műxik, legalább egy P133-at ajánlok, ha nem akarsz megőszülni a gép mellett és ha még szeretnél is valamit csinálni tudom ajánlani az AMD-t(price/performance).
RrrrrAM: 32 mega min., de ha sok mindenfélét szeretnél csinálni, akkor vagy 128mega is elég. nem hiszem, hogy kell a fél giga, mert te nem 7 felhasználót szolgálsz ki X terminálokkal, nem Oracle/SQL cuccokat futtatsz és nem internetet szolgáltatsz, de ha akarod, akkor nyugodtan.
HáDéDé: ez mindig kevés, lehetne modjuk 6x80GB - de egy néhány hónap alatt ez is betelne. A lényeg: legyen gyors: 7,2 v 10k; sok cache: min 2MB. Ennek a kritériumnak ma már bármelyik U66 v U100 lemez megfelel.
Vid.kárty.: 16 mega RAM-ja legyen legalább S3(?),TNT2-ATI-Matrox(rulez!). Videókimenet általában életrekelthető, sőt a TNTlike kártyák videóbemenete is szokott működni.
hANGkÁRTYA: Adlib-TurtleBeach-ig minden. De az igazi a lájv és társai.
Modem: külső az igazi, de szerintem bármelyik adatátvitelre bírható egy kis bütyköléssel.

! ! ! F O N T O S ! ! !
Felejtsd el a Win drájvereit, meg a márkákat. Ha tudod milyen chip van a kütyüdben, akkor már félig nyertél. Ha vásárlás előtt állsz, nézd meg egy linux-ot használónál, vagy a NETen a 2.2.19-es kernelt. Ezt érdemes használni, mert stabil és egyszerűbb konfigolni, mint a 2.4.x vonalat.

???RÁADÁS???
Példának a konfigom: Tomato PM-133, Duron750, 128MB RAM, 10GB WD U66, CD, Matrox Millenium G200+8M, SB Live!, 3COM USR 56k külső modem. 17" monitor+bill+egér+(nincsfloppymertminek?)
Én nem nagyon játszom, de minden elfutkározik rendesen és nincs gond a vassal.

Minden jót!
Bla

Előzmény: Monsieur (-)
netizen Creative Commons License 2001.07.05 0 0 11
Ha mindenképp winmodemet akarsz, akkor ne Connexant/rockwell chipest vegyél hanem AT&T vagy IBM chipest. Ezekhez az AT&T és az IBM kiadott drivereket sajnos csak binárisat. Ez utóbbinak a folyománya, hogy 2.2.x kernelt kell használnod mert ehhez valóak ezek a driverek. A 2.4.x sorozatú kernelek egyébkén úgyis nagyon újak még, meg vacakok is ;>
tomb Creative Commons License 2001.07.05 0 0 10
Ha linuxot is fogsz használni, akkor minek veszel winmodemet? Ha épp eszedbe jut, hogy kéne valami dokumentáció, új csomag, akármi a linuxodhoz, akkor reboot, leveszed win alól, reboot? Ha úgyis új gépet veszel, mindenképp megéri egy külső modemet venned. Azon az egy-két ezren ne múljon!
>>De mivel a linuxot először úgysem főoprendszerként fogom használni
Szerintem ez nem fog sokáig tartani :-)
Monsieur Creative Commons License 2001.07.04 0 0 9
Köszi, hogy ilyen sokan válaszoltok, már eddig is nagyon sokat segítettetek.

Arra gondoltam, hogy van itthon egy Acorp 56K külső modemem, de mivel ezt a laptophoz szokta a bátyám használni, ha arról netezik, nem sajátíthatom ki teljesen. De mivel a linuxot először úgysem főoprendszerként fogom használni, veszek egy belsőt a win-hez, amivel bármikor netezhetek, és akkor nem baj, ha néha nincs modemem a linuxhoz... :)
És akkor itt kérdezek rá, hogy szerintetek az Acorp megy a linuxhoz? És ha igen, akkor melyikhez?

Egyébként a gép leginkább fejlesztésre kell majd, játszani nem szoktam, legfeljebb a Digger(régi dos-os játék volt, nem tom ismeritek-e. most van 32 bites változata is.), amin néha megdöntöm a saját csúcsom aztán jól van.
Jelenleg Delphiben programozgatok, és attól függ, hogy boldogulok a linuxxal, lehet, hogy szóba jöhet a Kilyx, de ez még nagyon a jövő zenéje.

monsieur

linuxuser Creative Commons License 2001.07.04 0 0 8
Monsieur,

nyilván függ attól, mit akarsz csinálni a gépeden. Nálam Debian Sid/X 4.0.3/Kde 2, internet, Staroffice, VMware, mp3 (kódolás/lejátszás), C/C++, játék maximum tuxracer. Windows nincs :)

Melegen ajánlom az intel chipes alaplapokat (régebbi BX: Abit BX-133/ASUS CUBX vagy újabb i815: ABIT SA6/SA6R vagy ASUS CUSL2/CUSL2-C).
ABIT 1év, ASUS 3év garanciás, ha rendes helyen veszed.
RAM amennyi belefér, 512M jobb, mint 256M, most nagyon olcsó, legyen 133MHz-es.

CPU: Celeron 800 vagy PIII 750.

VGA: ATI RagePro128-at gyűrök, 32MB/4xAGP.
MATROX is jó lehet, rendes helyen 3év garanciás.

Monitor: mindegy, amennyi pénzed van, 3év garanciásat érdemes, nem sokkal drágább, mint a gagyi (Belinea, iiyama, MAG, LG).

Modem csakis külső, 56k-s. Dialcom, magyar termék, 5év garancia.

CD/DVD/CD-RW: ASUS vagy Plextor.

HDD. a fenti alaplapokon van ATA100 vezérlő, az ABIT-okon RAID is, min. 20GB, ha jut rá 7200rpm-es(20-30%-kal drágább).

Ha bika gépet akarsz, akkor SZVSZ dual CPU-sat vegyél, ebbe dual-ban csak PIII tehető, single-ben Celeron is, nagyon olcsó és megbízható az EPOX D3VA (Via chipes, kb 40 nettó). Az ABIT VP6 elég szar, az ASUS dual meg nagyon drága.

Mindenképpen PS2-es, görgős egeret vegyél, itt megengedhető az M$ felirat :) (IntelliMouse)

"a linuxuser"

nemmindegy Creative Commons License 2001.07.04 0 0 7
Ha esetleg a játék nagyon alacsony prioritással szerepel, akkor feltétlenül Matrox (esetleg ATI) kártyát érdemes választani, ugyanis én a Matroxéhoz fogható 2D-s grafikus képet (Win, X), SEMMILYEN kártyától nem láttam eddig. (Az ATI-é kicsit gyengébb, de még így is jobb, mint a "sláger" kártyák.)
Ha NAGYON(!!) szűkös a budget, akkor főnyeremény lehet egy használt Matrox Millenium II 2-3ezerért 4 megával. (Játék nuku!)
A Celeronnal szemben igencsak jó választás az AMD-Duron 750-800. Nagyon gyorsak, és stabilak is. Igaz, az alaplap kicsit drágább (FSB=266 max), viszont később upgrade-elhető egy 1,4 GHz-es Athlonnal. (Amikor majd netto 25ezerért utánad hajítják...)
Monitornak mindenképpen megfontolandó a Samtron 95P+. 19", 1600x1280 85Hz, 0,24-es képpont... Nekem NAGYON tetszik. És az ára netto 100 alatt van!
Előzmény: Fülöp János (6)
Fülöp János Creative Commons License 2001.07.04 0 0 6
Szia Möszjő!

Mindenki csak a Riva-ban gondolkodik, de én úgy gondolom ha kell komplett konfig választék, adj meg konkrétabb igényt: itt van pl. 3 db konfig (nem eladók, csak mintának!)

1.) Olcsó játékra is alkalmas gép:
Intel pentium 200MMX, 128 MB SD RAM, normális - 100MHz-t is tudó, mert azt tudod AMD K6-2-vel kb 550MHz-ig bővíteni - PI alaplap, pl. Acorp Ali (Ne pfújogj! Ez most olcsó) Vinyó, ATA66-os legyen és legalább 4-5GB, Fontos VGA: S3 Virge DX 4 MB, és 3DFX VoodooII 12MB, vagy az S3 helyett Riva128 (Asus v3000), monitor: 14-15" legalább SVGA 1028x768. Cd+floppy izlés szerint.
Külső 33,6 vagy 56K faxmodem.

2. Közepes:
Intel PII Celeron, kb 500-600MHz, olcsó, de teljes hosszúságú ATX, és legalábbb Via 693A vagy 694 chipes alaplap, (ATA66, 133MHz)de lehet egy régebbi is pl: Abit BE6.
128MB SD 133MHz, 10Gb feletti HDD ATA66 vagy ATA100,monitor: 14-17" legalább SVGA 1028x768. Cd+floppy izlés szerint, VGA: 16 v 32 Mb Riva TNT2vagy 3DFX voodoo3, és ATI Rage128(pro).
Külső 56K (Acorp)faxmodem.

3. Nekem is jó lenne....:-)
AMD socketA-s alaplap, vagy a KT133A vagy újabb, DDR-ramot is tudó, AMD K7 Thunderbird 1000MHz, 512Mb 133MHz SD RAM vagy DDR, 30GB feletti ATA100HDD, 17"-től Márkás és Nagyteljesítményű (pl: 1600x1200, 0,26lyukmaszk, stb.)
VGA: csakis márkás, (NEM biztos hogy Riva chipes!) Pl.: ATI Radeon 64MB DDR, Matrox450, stb.
mert ezeket sokkal jobban támogatják a Linux-ok
(mérnöki, vagy rajzolási célra bóvli nem való), és ezeken, sokkal szebb a kép, és erősek 3D-ben is. Csak meg ne ártson a sok Geforce3 teszt :-).
ISDN vagy ADSL, vagy Dialcom 56K külső Faxmodem. (Tudod miért van rá 5 év garancia...?

Üdv! FJ.

TaXiN Creative Commons License 2001.07.04 0 0 5
a www.linux.hu-n friss hir valami video driver
Előzmény: dj (4)
dj Creative Commons License 2001.07.04 0 0 4
TaXiN,

mono hercules cool! :-))

Biztos erről álmodik a srác! :-))

Üdv:
dj

Előzmény: TaXiN (0)
Degeczi Creative Commons License 2001.07.04 0 0 3
En is gond nelkul tudtam MX-et hasznalni Mandrake 8 alatt, egyedul a fontmeretet kell beallitani.
De ez gondolom a tobbi geforce-ra is ervenyes.
Előzmény: Kistel (2)
Kistel Creative Commons License 2001.07.04 0 0 2
Nekem tökéletesen megy a GF2MX (Suse7). Kicsit játszani kellett a beállításokkal.

Modemből tényleg inkább a külső javasolt.

Kistel

Előzmény: netizen (1)
netizen Creative Commons License 2001.07.04 0 0 1
Hangkártya: sblive value
Video: nVIDIA, ha gEFORCE2 akkor ne MX! ATI: Radeon-tól óvakodj.
Modem: lehetőleg külső legyen. Ha Belső, akkor ISA-st válassz, mert a PCI-s nagy valószínűséggel winmodem. Ha a modemen az vagyon írva, hogy minimum system requirements: Win9x, és Pentium 100, akkor az majdnem biztos, hogy winmodem. (Itt a CPU a fontos, normális modemnek nincs CPU-val szembeni teljesítmény igénye) Javasoltak a Dialcom modemek (MaO-ra beállítva jönnek eleve) illetve a Microcom-ok, bár ezutóbbiak igen drágák.
TaXiN Creative Commons License 2001.07.04 0 0 0
SZVSZ ne olyan alaplapot vegyél amire aszondják itt egy CD azért, hogy a wendóz működjön vele.

Hang: SB PCI 128 elég olcsó+jó

Video - nem tudom. Mono hercules OK, meg a Trident 8900 is. Azt nézd meg, hogy a TV mifene kimenet IS megy-e.

Monsieur Creative Commons License 2001.07.04 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Éppen számítógépet készülök venni, és azt tervezgetem, hogy az új gépen majd kipróbálom a linuxot (eddig még csak a vindózzal volt dolgom, és már nagyon elelgem van belőle). Tehát olyan gépet szeretnék, amin a linux is elmegy. Ill. azon túl, hogy elmegy, hogy elmegy, de mondjuk a modemet, a hangkártyát is tudjam használni, meg hallottam arról is, hogy a VGA kártya sem mindegy, hogy milyen.

Tehát tanácsot szeretnék kérni, mit javasoltok, persze nem feltétlenül konkrét típust várok, hanem mondjuk olyan segítség is jól jön, mint pl, hogy a linux-hoz általában a külső modemekhez van driver...(mer ezt már tudom:)

előre is köszi
monsieur

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!