Keresés

Részletes keresés

Mulan Creative Commons License 2001.07.04 0 0 7

Szakácskönyv levéve!!!
Hát ezt az első levelezésünk idején meg lehetett volna tenni - a lapnak mindenesetre jobbat tett volna, ha veszi a fáradságot, és megjelöli a forrásokat.

Egyébként amíg egy könyvnél létezik olyan, hogy szerzői jog, addig egy pár receptnél...,

Ön szerint pl egy versre nincs szerzői jog, csak az egész kötetre? Egy újságcikkre nincs, csak, ha az egész lapot másolja ki a forrás megjelölése nélkül?
és az sem valószínű hogy minden receptet Ön talált volna ki személyesen, persze lehet hogy tévedek.
Természetesen nem téved, azzal a különbséggel, hogy ilyen esetben én megjelölöm a forrást, kivéve azokat, akinek a neve a nyilvánosság számára nem mond semmit (rokonok, ismerősök) - ilyenkor csak a "gyűjtése" szerepel. Pl. viszont az Auvergne-i sertésfejleves alá - amit ön szintén a forrásmegjelölés nélkül emelt át - egyértelműen odaírtam, hogy "Francia finomságok dióhéjban" c. könyvből gyűjtöttem.
Abban igaza van, hogy a forrásmegjelölés hiánya nem etikus, de a többszöri figyelmeztetésről annyit, hogy az első figyelmeztetés után

Két hét levelezés...
"megvakítottam" a linket, amíg a forrásmegjelöléssel teletűzdelt anyag elkészül.Több figyelmeztetést azonban nem kaptam!!!
Csak most, hónapok múlva, mert én sem nézegettem naponként, hogy rendbetette-e már - megint véletlenül futottam bele a keresővel, mint akkor először
Egy darabig külföldön voltam, de ha személyesen az én e-mail címemre küldte volna az üzenetét, már hamarabb is pontot tehettünk volna a dolog végére.
Az első levelezésünk után én is azt hittem hogy tettünk is.
Ez egy kicsit megkerülésnek tűnik, de hát kölcsön kenyér visszajár ugye?
Ezt a kölcsönkenyér dolgot nem értem:-( A régi címet én nem őrizgettem, a copyrightot - aminek a kiirásához szerintem eleve elég vastag arcbőr kellett - azért leszedték a szakácskönyv kezdőlapjáról, tehát nyilván a cég közös mailjére írtam.
Azt a feltételezést pedig, miszerint a többi anyagunkat is "koppintottuk" volna valahonnan, visszautasítom. Én mulasztottam, ez viszont már rágalmazás!
Na igen, mivel most már tényleg leszedte, nem tudom bizonyítani, hogy pl. Anci kedvencét Juhász Attila küldte be a Webfazékba:-)))
Mindenesetre az anyag eltűnt a netről (ma kaptam meg a figyelmeztetést
Na igen, a főnöke most valóban azonnal intézkedett, amint megjött:-))
és kb 5 perc múlva megszűnt az anyag), így minden érintett megnyugodhat.

Üdvözlettel : a webmester

Előzmény: mentor (5)
Ctrl+Alt+Del Pierro Creative Commons License 2001.07.04 0 0 6
A világ rendje helyreállt.

Meg lehet nyugodni, lehet tovább hallgatni a frissen letöltött MP3-akat a havertól elkért Windows 2000 alól, stb, stb.

Levesrecept, ugyanmá... És ha van benne krumpli, akkor meg jogdíjat fizetsz a Saskatchewan indiánoknak?

mentor Creative Commons License 2001.07.03 0 0 5
Tisztelt Mulan!

Szakácskönyv levéve!!!
Egyébként amíg egy könyvnél létezik olyan, hogy szerzői jog, addig egy pár receptnél..., és az sem valószínű hogy minden receptet Ön talált volna ki személyesen, persze lehet hogy tévedek. Abban igaza van, hogy a forrásmegjelölés hiánya nem etikus, de a többszöri figyelmeztetésről annyit, hogy az első figyelmeztetés után "megvakítottam" a linket, amíg a forrásmegjelöléssel teletűzdelt anyag elkészül. Több figyelmeztetést azonban nem kaptam!!! Egy darabig külföldön voltam, de ha személyesen az én e-mail címemre küldte volna az üzenetét, már hamarabb is pontot tehettünk volna a dolog végére. Ez egy kicsit megkerülésnek tűnik, de hát kölcsön kenyér visszajár ugye? Azt a feltételezést pedig, miszerint a többi anyagunkat is "koppintottuk" volna valahonnan, visszautasítom. Én mulasztottam, ez viszont már rágalmazás! Mindenesetre az anyag eltűnt a netről (ma kaptam meg a figyelmeztetést és kb 5 perc múlva megszűnt az anyag), így minden érintett megnyugodhat.

Üdvözlettel : a webmester

Előzmény: Mulan (4)
Mulan Creative Commons License 2001.07.03 0 0 4
Ugyanaz a törvény vonatkozik rá, mint a papíralapú sajtóra: idézheted, de meg kell jelölni a forrást. Átvehetsz teljes cikket, csak meg kell jelölni a forrást.
Előzmény: sneci_ (3)
sneci_ Creative Commons License 2001.07.03 0 0 3
Sokszor felmerült bennem, hogy sokan hiszik úgy, hogy ami neten van az mindenkié, és szabadon használható. Nem tudom létezik-e ilyen irányú törvény, de előbb utobb valahogy szabályozni kéne az olyan részeket is amelyek nem csak a személyiségi jogokat érinti.
Előzmény: Mulan (2)
Mulan Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2
Mibe kerül megjelölni a forrást, és nem úgy beállítani, hogy én találtam fel a spanyolviaszt?

De perelni tényleg nem érdemes, maradok a reklámozásnál. Minden napra egy tojás: HIX-lista, többi forrás tájékoztatása, és persze mindenről értesítés. Majd csak elunják...

Előzmény: sneci_ (0)
sneci_ Creative Commons License 2001.07.03 0 0 1
Ja, etikát meg ne várj, az reménytelen.
Azért remélem sikerrel fogsz járni
Előzmény: Mulan (-)
sneci_ Creative Commons License 2001.07.03 0 0 0
val0színű
így az 0lcs0bb nekik, és lehet, h0gy perrel se érnél el 0-t:(
Mulan Creative Commons License 2001.07.03 0 0 topiknyitó
Nem szívesen teszek ilyesmit, de perelni nem fogok...

Szóval a www.mentor-system.hu lapon van többek között egy Szakácskönyv-rovat, ahová meglehetősen etikátlan módon, különböző weblapokról forrásmegjelölés nélkül lopkodták össze a recepteket. Teljes biztonsággal persze csak a saját lapomról "átemelt" részeket tudom azonosítani, bár a Vizslával más kopírozott anyagot is találtam.

Hónapokkal ezelőtt figyelmeztettem őket, és kilátásba helyeztem, hogy széleskörű reklámot fogok csinálni a lapjuknak, ha nem teszik rendbe.

Nos, a menüjükben a linket megvakították, a Szakácskönyv nyitólapjáról levették a saját copyrightot, de az anyag ott van, közvetlenül vagy keresővel elérhető, és természetesen nincsenek forrásmegjelölések. Pl. meg lehet tekinteni a http://www.mentor-system.hu/szakacs/leves.htm menüt, ahol is 29 levesből 9 szó szerinti átvétel a NetSzakácsból, egy része a sajátom, más része ott forrásmegjelöléssel szerepel.

Mivel az ismételt figyelmeztetésre nem reagáltak, kezdem terjeszteni a reklámot:

Amelyik cég egyik kérdésben ilyen etikusan jár el, arról feltételezhető, hogy a többi anyagukat nem így lopták össze?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!