Valóban a magoncok "nyögvenyelősebben" fejlődnek. Nem tudom mikor, melyik nigra leend erőteljesebben az adott alba alanyon. Én a köveikezőket tapasztaltam: jobb a helyben kelt alany (ha fiatalabb lennék és újra kezdhetném, minden gyümölcsfát helyben kelt magoncra oltanék), a nigrak közül pl. a Canko téren volt(van?), ami eredetileg is alba alanyon éldegélt, novekedése erőteljesebb, mint a tabáni. Az oltást alba alanyon a lehetséges magasabb (pangó)talajvíz (10 évvel ezelőtt talkozhattam ezzel) miatt végzem, a nigra, ezen körülmények között, saját gyökerén, kimúlik.
Köszönöm az elismerést! Ugyan itt a mellékelt képen idei oltásom látható szintén helyben kelt magoncon, ez a nigra a tabáni fáról származó (ezen találkozhatunk hímvirágokkal is). Ebben a templomkertben még egy oltványom létezik, az anyafa dunántúli, ezenkívül, egy nigra magoncot is telepítettem, ami Alaşehirből (ókori Philadelphia) vásárolt magokból kelt ki.
Nem tudom mennyire normális, de én is láttam már ilyen fát nagyban. Kellemetlen az biztos. Cseréld le! Ha csak virágzott, jövőre is csak virágozni fog.
Keresek eladó fehér és fekete eper fát, mindkettőből a legnagyobb szeműt. Régebben sokat olvastam ezt a fórumot, nagyjából képben vagyok, magról kellene ületeni, majd oltani egy jófélét rá, de most időhiányban vagyok, ezért inkább fizetni szeretnék érte annak, aki ebben profi, ennek a fanatikusa évek óta. Csongrád megyében érte tudnék menni, de ha Szeged / Algyőre postáz, szállít valaki, az lenne az ideális.
Minden bizonnyal Morus albaról van szó, mely lehet fehér, tüdőszínű, fekete terésszínű avagy termés nélküli, hímvirágú. Nagyon érdekes, hogy annak ellenére, hogy a nigrat magról keltethetünk, nem ismert természetes előfordulása, bár, régi irodalmakban Urmia (Urmai) környékén emlegetnek spontán előfordulást. Ezen utóbbi változat sorsa valóban a gondos gazda kezében van, önállóan nem tud fennmaradni.
Elnézést kérek a kései válaszért! A Morus nigra magok csírázási erélye 1–2%. Két hónapig ajánlatos +4–5 °C-on a hűtőben nedves közegben sztratifikálni, rétegezni, majd szobahőmérsékleten elvetni, kb. két hét után várható kelése. Ebben az időszakban alba alanyra a chip szemzést, a rügylapozást (Forkert-féle) lehetne megejteni, amit télen takarni kellene. Ugyan ezen eljárást ill. az angol nyelves párosítást, eredményesebben – tavasszal, az alba rügypattanása idején (április) végezhetjük el. A gyökereztetéssel nem sokra jutottam... Többen bújtás, döntés alkalmazásával nyertek szaporítóanyagot.
Szlovák nyelven, bővebben, a következő oldalon található pdf anyagban találhatunk ismertetőt:
Szert tettem pár Morus nigra termésre (félig szárazon, a fa alól) és két kb. 20 cm körüli vékonyabb ágra. Az lenne a kérdésem, hogy a termésekből nyert magokat mikor és milyen módon érdemes elvetni, illetve milyen közegbe? Az ágakkal nagyobb gondban vagyok. Jelenleg vízben állnak, a leveleket a szemzőhajtások vételezésének megfelelően vágtam le, tehát csak a levélnyelek vannak meg. Érdemes esetleg gyökereztetni, vagy erre ilyenkor már nincs sok esély? A fa, ahonnan szedtem egyébként Bécsben van. Előre is köszönöm!
Gratulálok az nigra oltási eredményéhez! Egy dologra érdemes odafigyelni: az oltás helyén a kötözőagyagot csak jövőre vedd le, mivel az "összenövés" vontatott, a korai eltávolításkor – egy kisebb szél kitörheti a nemest! A nigra levélzete (rövid nyél, durva szerkezet, vastag levéllemez) kevésbé alkalmazkodik a szélirányhoz, mint az alba.
A morus alba bármilyen visszavágást kibír, ha nagyon megnő, akár földig vághatod, újra fog nőni. Ennél talán praktikusabb az, ha mondjuk 2 méter magasan néhány éves korában visszavágod teljesen (alatta minden ágat megszüntetsz, és ott nem is engeded nőni), és ezt néhány évente megismétled: tehát egy bizonyos magasság fölött mindent levágsz! Nem kell félni, nem lesz baja, teremni is fog valamennyit, és a magassági/szélességi növekedése is korlátozott lesz. Amikor visszavágod akkor úgy fog kinézni mint egy kis villanypózna, de nem kell félni, újrahajt. Télen érdemes visszavágni.
Ha valaki tudna segíteni nekem, nagyon megköszönném. 🙏
Szemben az út túloldalán tarvágást csinálnak a héten és ezért gyorsan kiemeltem egy kis eperfát (azt hittem, mogyoró, de ebbe ne menjünk bele 🫣😅). Azóta meghatároztam, Morus alba. Ez reális is, mert kb 100 méterre van egy fekete termésű (de Morus alba) jó nagyra nőtt példány, arról származhat. Kb két méteres, egyetlen kis szál, még az alsó 50 centin is hozza a levélrügyeket.
Nagyon tanácstalan vagyok, hogy hova ültessem a telken, mert félek az erős sarjadzás miatt is, félek, hogy erős lesz a gyökere, illetve hogy minden csupa szeder folt lesz. A napelemet sem szabad leárnyékolnia, így nagyon szeretném, ha nem nőne meg 4-5 méternél magasabbra. De nem értek hozzá, hogyan kell koronát kialakítani, még csak most kezdtem el kertészkedni, fát még soha nem ültettem és nem is gondoztam.
Akinek van türelme nekem tanácsot írni, nagyon megköszönném, ha felvenné velem a kapcsolatot: hegylako86@gmail.com
Hétfőn este emeltem ki, azóta egy vízzel teli kaspóban áll, de nem tudom, hova ássak neki gödröt. Hány méterre tegyem a kerítéstől? És a térköves járdától? És a háztól?
Más fám egyenlőre nincs még és viszonylag nagy területünk van, de a négy gyerek labdázik, szaladgál, azt is figyelembe kell vennem.
Olvastam olyat, hogy valaki meg tudta metszeni úgy, hogy bokor termetű maradjon.. azt hogyan kell?
A Felvidéken többen szaporítanak Morus nigrat (főként a Morusa cierna Trnavska-t) in vitro módszerrel, ára 10 Euro körüli. A vásárolt eperfa rügykülleme elárulja azt, hogy a nigraval avagy az alba fekete termésű változatával találkoztunk. Ha lefényképezed a vásárolt szederfa csemetét és mellékelve elküldöd az elérhető e-mail címemre esetleg segíthetek az azonosításban, ezen alkalommal írd meg a címed. Az oltóvessző szedése e hónap végén esedékes, az oltási április közepén ajánlott.
Ahogy nézegetem a fekete eper (szeder)-nek vett- cimkéje szerint az lenne, ugyanolyan a vesszeje s nyáron a levele is, mint a fehér (morus alba)-nak (cimke szerint Szlovákia a származási hely, de nem onnan rendeltem, hanem innen:www.sweetgarden.hu mást is tobbszor is, a tobbiben nem tévedtek)... Oltanék idén, van két egészen elfogadható méretű magról kelt albám- madár hozta s onnan kelt. Abba oltanék.... Oltóvesszőt szeretnék, ha nem nagy gond... A továbbiakat emailban, enyém nyilvános