Keresés

Részletes keresés

net-boy Creative Commons License 2001.07.01 0 0 7
Seggbe is rughatod.

1 Byte az anyi bit ahanynak te meghatarozod.
Altalanos az 5 es 8 bit kozotti mennyiseget byte-nak nevezni.

Előzmény: Eperkutyus (5)
Broad Bandi Creative Commons License 2001.06.30 0 0 6
Kedves Eperkutyus!

A kérdésedre adandó javaslat függ attól mekkora adatmennyiséget, milyen rendszerességgel, mi célból, mekkora fajlagos költséggel, ... akarsz átvinni.
Egy (lehet hogy szélsőséges) példa:
60 GByte adatot szeretnél eljuttatni 30 kilométerre, olcsón és gyorsan. Az adatok felhasználását csak a teljes átvitel után lehet elkezdeni. A leggyorsabb és legbiztonségosabb mód egyben a legolcsóbb is: Vidd el egy vinyón kocsival. Kb: 30 perc. Párját ritkító kb 273 MBit/s sávszélességet kapsz. Kerékpárom kb 1.5 óra. Még "olcsóbb", és még mindíg kb 90 MBit/s.

Minél több peramétert rögzíthetsz, az ár ezek (többnyire meredek) függvénye. Az eset specialitásainak felhasználása (pl: rálátás, telefonkapcsolat, adatsajátságok, ...) jelentősen csökkentheti a bekerülési költséget. Sok olyan paraméterkombináció van melyhez (jelenleg) nincs megoldás.
Egy másik (szélsőséges) példa:
Előre tervezett útvonalon szeretnéd tudatni az otthoniakkal mikor hol vagy és van-e baj. A telefon kicsöngéseinek (vagy a hívások) számával (mint kódokkal) ez az információ egy mobil és egy vezetékes telefon esetén járulékos költség nélkül is átvihető.
Még végletesebben: A gyermekek mobillal való ellátásának egyik célja, hogy "tudjon hívni, ha baj van". Azaz, ha nem hív, azt mint a "nincs semmi baj" üzenetet lehet értelmezni.

A megoldások széles körére utolsó példaként megemlíteném a NASA esetét, mikoris az ISS "vészkommunikáció" esetére "rájöttek" a mobiltelefonok alkalmazhatóságára, melynek költsége töredéke az egyéb vizsgált alternatíváknak, kockázata pedig nem nagyobb.

Üdv: BB

Eperkutyus Creative Commons License 2001.06.29 0 0 5
Van egy lézerceruzám a zsibiböl, az talán megteszi.

Legutóbb a 6 gombelem helyett egy 12V-os kis rúdelemre kötöttem, kafa volt!!!!

Hagyjuk inkább.

A többi lehetöségröl mit gondoltok?

Maradjunk inkább elöször csak Magyarország határain belül!

A számtekatanáromat meg seggberúgom, mert azt hazudta, hogy 1 bájt az 8 bit.

A marha...!
:)

Előzmény: Stocker (4)
Stocker Creative Commons License 2001.06.28 0 0 4
A lézeres megoldásnál maradva, eszembe jutott, hogy ha elég erős lézered van (5-10W), és felhős az ég akkor felvilágítasz a felhőkre (persze enyhén szórtan, végül is nem meteorológiai kísérlet a cél), és egy erős csillagászati távcsővel veszed a jelet. Így biztosíthatod az ország teljes lefedettségét.
NevemTeve Creative Commons License 2001.06.28 0 0 3
Tenyleg, errol jut eszembe, mint tudjuk aszinkron kommunikacioban egy byte messze nem 8 bit (start(1) + adat(5-8) + parity(0-1) + stop(1-2)), tehat amikor a modem 33600 bps, akkor az hany netto Bps: 4200 vagy csak 3054? Az intuiciom azt sugja, hogy a kevesebb...
Előzmény: Eperkutyus (1)
Stocker Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2
A lézerest meg tudod csinálni, ha légvonalban van még vagy 40 haverod, aki beszáll...
Eperkutyus Creative Commons License 2001.06.28 0 0 1
OK. Nos, azt viszont remélem Te is belátod, hogy akkoris igazam van vazzeg, mert a modem igenis annyit nyom át, ahány bps-el kapcsolódik.

Lehet, hogy a köznyelv keveri a bps-t a baud-al, de amíg 1 byte = 8 bit, addig 33,6 kilobit = 33.600 bit = /8 -> 4200 byte = /1024 -> 4,1015625 Kilobyte

és ez mind PER MÁSODPERC.

Na ezt jól megmondtam most, ugyi, hö? :)

Tsumi!

Előzmény: LamaXX (0)
LamaXX Creative Commons License 2001.06.28 0 0 0
Bocsika, de most 0-zás helyett értelmes(...nek szánt) hozzászólás jön, mert csak.

Mivel minden infrastruktúra nélkül kell működnie a dolognak, szóbajöhető dolgok szerintem: rádió, fény, műhód, mikrohullám. Ezek közül a lézeresre talán van pénzed (tudtommal párszáz hufon innen van), a műdódra meg a mikróra garantáltan nincs se pénzed, se infrastruktúrád, se szakértelmed. Ja, a lézerhez látnod kell ugye a célt, az meg 30km-ről nemmegy, úgyhogy ez is ejtve. MArad a rádió. Mivel frekid sincs, szolgáltatót sem veszel igénybe (mindet leírtad, és egyikre sincs pénzed), kizárólag a rádióamatőr frekiv használhatod. Ebben a rádiós szakik fognak segíteni valószínűleg, de úgy tudom, hogy az átvitele jó, ha 1-2kbyte megvan, és valószínűleg annak a hatótávja sincs 30km. A rádióamatőr adatcserének nagyon régi hagyományai és letisztult technikája van, szóval ha valaminél van esélyed, akkor ez az.

Más. A baud az a jelmintavételezését jelenti, és nem ad információt a jelszintek számáról. Magyarán ha te olyan fasza hardverrel rendelkezel, hogy képes vagy például 256 jelszintet megkülönböztetni egymástól, akkor egy jellel nem 1, hanem 8 bitet adtál át, tehát elvileg például 2400 baudos adóval is 19200 kbit/et viszel. A 33.6 kbaudosnak hazudott modemek valójában csak pár kbaudosak, mivel másodpercenként csak párezerszer adnak jelet (annál több nem megy át a telefonkábelen), viszont sok (128 vagy 256) jelszintet tudnak megkülönböztetni.

Előzmény: Eperkutyus (-)
Eperkutyus Creative Commons License 2001.06.28 0 0 topiknyitó
Nos,

a gond az lenne, hogy össze szeretnék kötni két gépet egymással korlátlan távolságban. Kb. 300kbaud sávszélesség már elég lenne! (ez kb. 36,6 Kb/sec). Tudom, kicsit morbid ötlet, de szükségem van a kivitelezésre,

hogy valósítható meg?

Kis távolságon nem gond, 32km-en belül ott van pl. nem egy olyan rádiós LAN kártya, amihez még a frekvencia-hivatal vagy mi (HIF?) engedélye sem kell, az ember jó borsos áron megveszi és használja a 10Mbitet.

Okés.

De tovább akarok menni. Rádión modem segítségével meddig lehet elmenni? Frekit bérelni Magyarországon (pl. 120 MHz, lehet, hogy ökörséget mondok, de csak példa!), és akkor lenne két adó-vevö, amikhez mindegyikhez lenne telepítve egy modem egység.
Vagy inkább ne?
Valami ötlet?

"Primitív" rádiótechnikai módszerekkel meg lehet csinálni ezt, de mintha olyat olvastam volna anno a Terminál Fórumjain, hogy így baromi kicsi a sávszélesség...! Ez igaz?

Aztán: mobiltelefon segítségével? A mostani rendszer túl lassú, és mellesleg atomdrága.

A GPRS okés lenne sávszélességben? De árban az sem passzos !

(24h sugárzási idö kellene...)

A müholdot ki is löttem, teljesen gáz.

Na, várom az ötleteket!

Olyan legyen, hogy az egyik gép állhat otthon a házban, de a másik, a "mobil" egység akár a Szahara közepén is lehessen, itt gondolok most arra, hogy a közelben nuku infrastruktúra és nuku Matáv vagy bárki, akitöl vonalat lehetne bérelni.

A dolgokat pedig csak tovább bonyolítom: 3 vagy több gép ugyanígy összekapcsolása. :))

SEGÍTSETEK rádiós szakik!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!