Ha tavaly kerdeznek valszeg az elegedetlenkedok taborat gyarapitottam volna. Novemberben pl. a 35 kHUF alberletemet sem tudtam idoben kifizetni, es igen csak minuszban voltam sokfele.
Termeszetesen mindenkibol nem lehet ugyved vagy kozgazdasz, de nem is lesz. (Rendkivul rossz peldanak tartom ezeket a szelszoseges eseteket) De ugy gondolom, hogy egyeni szinten a munkaeropiaci trendeket meg lehet lovagolni. Persze a tanulas hosszutavu befektetes mind egyen, mind tarsadalom szinten (jaratom a pofam a tanaros topikba is :) ).
Jelen pillanatban makrogazdasagi szinten oriasi fejlodes van. Az mar az egyenen mulik, hogy mit tud sajat hasznara forditani. Ez ami kijon az atlagban. Persze ilyenkor mindig erdekes mutato lenne a szoras illetve az eloszlas is...
Biztosan tudod, hogy a nettó átlagkereset jóval alatta van a Te havi megtakarításodnak, amiből még gyerekeket és esetleg egy munkanélküli férjet vagy feleséget is el kell tartani.
Ugye nem gondolod komolyan, hogy ez ilyen egyszerű lenne. A dolog kissé árnyaltabb ennél. Tartok tőle, hogy "szulaheli nyelvtudással 2x ennyit keresni" nem tud 10 millió honfitársunk. Elismerem néhány ezer (vagy legyen néhány tízezer) ember számára valóban jobbak az esélyek, de ez az egész társadalomra még nem vonatkozik.
Ha belegondolsz nyugat Európában vagy az USA-ban is vannak szegények. Nem is kevesen. Valószínűleg nem tőlünk, magyaroktól örökölték az alkalmazkodni nem tudás művészetét.
Ugyanakkor elfogadom azt is, hogy a pénz és a "jól érzem magamat" állapot között nincs szoros összefüggés.
Itt azonban egy "rendkívüli és általános" életszínvonal emelkedésről volt szó, ami az egész társadalmat érintette, de ezt sajnos nem vettem észre ...
1. Nem mondtam, hogy en vagyok az atlag.
2. Dolgoztam koztisztviselokent, ugyhogy van ilyen jellegu tapasztalatom. Ekkor volt a 2-es egyseg.
3. Nincs lakasom, nem is tudnek megvenni egy normalisat ekkora jovedelemmel sem par evig.
4. Kocsim sincs. Csak az, ami a mostani poziciomhoz jar. De ha kirugnak mar nem lesz. De nem hiszem, hogy ez a legfontosabb az eletben.
Viszont nem panaszkodom, mert jobban elek, mint par evvel ezelott. Tovabba ha nem tetszene a helyzet Mo-n mar lepnek is tovabb. (Most nehogy valaki azzal a huje dumaval jojjon, hogy mi lenne ha...) Persze lehetne jobb is, de ez kb 80%-ban rajtam mulik. Nagyreszben csak magamat okolhatnam (okolom is), hogy mennyire keveset keresek. Ha azt latom, hogy szulaheli nyelvtudassal 2x ennyit lehetne keresni, akkor a nyman nick egy idore szabadsagolna magat es energiat fektetne a nyelvtanulasba es nem itt tepne a szajat :) Meg akkor is, ha rovid idore anyagilag kedvezotlen lenne.
Net-boy hozzaszolasanak bevezeto gondolatai javasolnam meg1x elolvasni. Hal istennek az emberek nagytobbsegenek a fizetese kozvetlenul nem a jelenlegi kormanyon mulik, hanem az egyenen. Persze a kozvetett hatasok vannak. Mekkora az adok, jarulekok stb merteke. De erre ott a lehetoseg negyevente 1 x-et huzni a papirra.
Sajnos tiz evvel a szocializmus utan meg mindig sokan nem ebredtek fel
Egyebkent nezzuk csak meg a hir talalasat.
Mongyuk a fenti kijelentes igaz akkor is, ha ot eve 5% volt elegedett es most 8% elegedett. De meg lehet forditani, hogy 92% nem elegedett...
Szal eszre kell venni ezeket az apro manipulativ dogokat is :)
Akkor most te vagy az átlag? Biztos nem közalkamozottként érted el ezt a fizetés! Én 10 éve dolgozom, de még mindig nem tudtam lakást, kocsit venni. Tavaly megprobáltam hitelt kérni. Adtak volna, hogyne adtak volna csak épp annyiból egy szobát se tudtam volna venni.
Biztos vagy benne, hogy te vagy az atlag. Akkor aranyokban leirom a helyzetemet. 94 elott nem volt tapasztalatom, mert meg tanultam. Az elso munkahelyem 94-ben volt. Vegyuk a fizetesemet 1 egysegnek. 98-ban 2 egyseg volt az alapfizetesem. 2000-ben 4 egyseg, ma pedig 8,5. Ebben nincsenek benne az egyeb juttatasok. De az is magasabb. Tehat itt az ellenpelda. De dicsekedhetnek tovabb a megtakaritasaimmal. 98-ban az osszes sprolt penzem, amit negy ev alatt sikerult felretenni 200kHUF korul volt. Ma egy honapban hatjegyu osszegel tudom novelni a megtakaritasaimat, anelkul, hogy az alapveto dolgokrol le kellene mondjak. Persze anno a szuleimnel laktam, ma pedig alberletben. Ha meg a szuleimnel laknek akkor szinten egy relative szep summat meg lehetne sporolni.
Ezzel egyet lehet érteni. Még annyit nennék hozzá, hogy most már tényleg ki kéne építeni az infrastruktúrát keleten is, mert amig az nincs, addig nem jönnek oda a befektetôk. Jó lenne felzárkóztatni azt a térséget is, mert ég és föld nyugat és kelet Magyaro. közt a különbség. :(
Ezek az elégedett elvtársak ideológiailag fejletlenek.
Ha 2002 után mink kerülünk a zsírosbödön mellé, akkor nem csak akasztgatni fogjuk a fideszfasisztákat, de ezen elvtársakat is átneveljük. A recept a Hornelvtársnál még megvan.
A klasszikus életképek. Amikor _A_ vállalkozó a Mercijéből nyilatkozza : "Ha nem csalna adót, becsukhatnám a boltot". A másik, a Kanári Szigeten magyar túristák beszélgetnek: "Milyen nagy a drágaság otthon".
A penz nem boldogit. Azt meg mar csak halkan tennem hozza, hogy a penz hianya sem boldogit.
Mindenesetre sokat segit, ha ugy tudsz a gyerekednek pl. nadragot venni, hogy nem kell szamolgatnod, eleg lesz e a maradek hovegeig.
Nyugdíja kettőjüknek 40,000 azaz negyvenezer Forint. Ez ugye nem sok. Namármost. Minden okuk meg lenne arra, hogy haragudjanak a világra, hogy egy élet munkája után nem tudják önállóan fenntartani magukat. Mert ugye ebből nem igazán lehet. Ha eddig érthető, akkor kapaszkodj. Nem haragszanak a világra, sem a kormányra. Remélem még nem estél le a székről, mert a kormányra haragudni kötelező. Következik a konklúzió:
A jövedelem nincs szoros összefüggésben az életuntsággal. Na.
A helyzet az, hogy a fizetesek nagyobb reszet nem a kormany adja igy nem rajta mulik. Ezzel szemben mindent megtett annak erdekeben, hogy azok akiken mulik ne tudjak olyan mertekben kizsakmanyolni a munkaerot mint ahogy eddig tettek (lasd: ma 40 e HUF a minimalber mig gyulanal 19.500 volt) Viszont amely reszet a kormany adja a fizeteseknek azzal az a helyzet, hogy annyit kepes adni amennyit az adooldali bevetelek megengednek (mivel allami szektorban mar elvetve sem igen talalsz termelo agazatot amelynek nyereseges gazdalkodasa kitermelne a szukseges plusz forintokat).
Egyebekben maximalisan egyetertek veled miszerint a 40-50 ezres fizetesek nem ritkak es abban is hogy egy palyakezdonek vagy eppen fiatal 1-2 gyermekes csaladnak megalazoan csekely osszeg.
A gond itt azzal van tudod, hogy 2 munkaadoi reteg van jelen a maganszektorban mo-on. az egyik a multik retege a masik a tobbnyire tokeszegeny kis- es kozepvallalkozasok.
Az elso csoport azert nem ad tobb fizetest mert inkabb elmegy keletebbre munkaeroert (es sajnos nem is indulna hiaba) mig a masik ha akarna sem tudna mert nincs neki mibol. Van azert egy viszonylag komoly reteg amely meg is tehetne, hogy tisztesseges berert foglalkoztat de az ilyen azert nem ad mert skot. Vannak meg akik adnak is de ez nem szamottevo mert ok vannak a legkevesebben, sajnos.
Itt egyet lehet tenni:
Beetetni a nyugati tokest, multit, hogy telepitse
ide a gyarait, osszeszerelo uzemeit, vasaroljon vagy letesitsen piacot ezzel parhuzamosan megvarni amig a kis- es kozepvallalkozasok stabilizaljak helyzetuket es jut nekik a tartalekepzesre is. Mindemellett folyamatos lehetoseget biztositani a munkaeronek az onkepzesre. Majd ha mindez megvan akkor kezbe lehet venni a berszinvonal szabalyozasat.
T.RedRiot!
Azt gondolom,ha csak a jövedelemtől függene a közérzetünk, akkora a 40-50e-ből élőknek nagyon nem lenne mindegy, mit sugdosnak a fülébe: öregem ennél csak rosszabbra számíthatsz, ezek szétlopják az agyadat, vagy nézd talán a te helyzeted sem romlik mostanság, ezt és ezt tettük,tesszük annak érdekében, hogy biztosan jobb legyen neked is.
A polgárosodás szerény jelének gondolom azt, hogy a többségnek nem pusztán az anyagi helyzetük szerint alakul a kedélyállapota,így remélhetőleg a szavazhatnékja sem. A magam részéről reménykedem abban, hogy egyre kevésbé lehet kilóra venni a szavazatokat.Két szempontból is: tudatváltozás, anyagi gyarapodás miatt.
OFF
Nem kételkedek benne, hogy az anyósodéknak jó a közérzetük, én is ismerek pár derék, munkában megöregedett embert, akiket ugyan nem vet fel a gazdagság, de nem is panaszkodnak állandóan.
De engedd meg, hogy én is felhozzak egy személyes példát. A miskolci üzletben ahol dolgoztam év elejéig, a fizuk 30-45 rugó körül mozogtak. Többségében fiatalok huszonévesek dolgoztunk ott. Akiknek más igényeik vannak, mint egy öregembernek: családalapítás, lakásvásárlás, autóvásárlás, ezek fenntartása, stb. Lehet hogy egy öreges vegetatív életet fen lehet tartani 30K-ból, de fizetésnek kevés. és nem ritka az ilyen alacsony fizetés. Csak egy kicsit keletebbre kell nézni...
ON
Valószínűleg anyósodéknak már nem kell 1-2-3 gyermeket felnevelniük (gondolom én, ha már nyugdíjasok). Egy élet munkája áll a hátük mögött, a valóban katasztrófálisan alacsony nyugdíjukkal. Nem az ő nyugdíjukat sokallom természetesen.
OFF
40-50000 Ft egy jól karbantartott nyugdíj, valahol az átlag környékén. Ezek szerint a nyugdíjasoknak hivatalból rossz közérzetűnek kell lennie?
Nem hiszem, hogy a kettő összefügg. (Anyósomék ketten élnek 30000 Ft-ból. Életvidámak és nincs szükségük rémhírekre)
ON
István!
A kutatás nem állította, hogy mindenki elégedett,erre te vagy a "virtuális" tanu.
Azt viszont jól érzékelteti,hogy az emberek többsége van olyan józan,hogy közérzetüket nem a rosszhírontó ballibesek fáradhatatlan munkássága, hanem saját tapasztalatuk határozza meg.
Egyébként a netezés drágább, (és nem kevésbé szórakoztató)mint a kirándulás.Bár ha arra gondolok, hogy egy kiadós túra után többet kell enni,mintha otthon ücsörögve netezik az ember.