Nekünk idén voltak velük gondok, pedig eddig még soha. A gyermekem kint volt május elején 4 napra, 50 percet várt odafelé. ( gondoltuk még viszonylag nincs szezon ,talán nincs még annyi jármű befogva) Mi pedig most 2 hete 60 percet vártunk. Visszafelé pontosak voltak ,és ez a lényegesebb. Egyébként már sokan gyűltünk ott össze. A pultos gyerek viszont telefonon folyamatosan ordibált valakivel , tehát érezhető volt a feszültség. Gyakorlatilag komoly gondot nem okozott, de inkább a szállodába ittam volna már valamit a melegben való ücsörgés helyett.
Kb 25-30 oda-vissza utunk volt velük,tehát irányonként 50-60. Egyszer sem hibáztak, mindig pontosak voltak. Sőt mikor a vacak hotel miatt hotelváltásunk volt,azt is meg tudtuk velük oldani, Kemerből átvittek Belekbe, majd hazaútnál ott vettek fel. Mindezt anyagilag is korrekt módon kezelve. Egy alkalommal volt hogy meghibásodott a kocsi transzfer alatt, így kb 1 órát buktunk, de elnézést kért a sofőr, próbált intézkedni hogy a közelben lévő leghamarabb végző transzfer jöjjön értünk.
Sziasztok! Szeptember elejére keresek megbízható transzfert, mert idén nem irodával megyünk. Tudtok ajánlani? A 724-ről azt olvastam több helyen hogy 1-2 órát várni kell rájuk.
Az Orex irodával semmi gond nincs, teszik a dolgukat!
Fizetni én kártyával szoktam ₺-ban, ha valamiért kp kéne akkor $-t használok, mindig van nálunk pár száz $, ha ₺ kéne akkor veszek valamit, valamelyik állami boltban és egyből van ₺ is!
Borravalóra több 1$ kell.
Forróság jól viselhető, van tenger, medence, légkondi és hideg italok!
Vigyél egydollárosokat is, a szobában a takarítónéninek, a medencénél a bárosoknak, az étteremben a pincéreknek a legjobb borravalónak az egydolláros bankjegy.
Örülnek a fém 1 eurósoknak is természetesen, de a fémpénzt nem váltja be nekik a bank, ha összejött nekik 10 db 1 eurós, akkor azt előszőr a vendégeket kérve át kell váltaniuk bankjegyre.
Egy hónapja voltunk kint, az a tapasztalat, hogy a bazárokban egyaránt tudsz fizetni dollárral, euróval és török lírával.
Boltokban, éttermekben, repülőtéren pedig gyakorlatilag mindenhol lehet fizetni bankkártyával. Lírában mondják az árakat, de Revolut kártyával lehet fizetni úgy is, hogy nem csinálsz TRY zsebet, hanem hagyod, hogy a Revolut váltsa át rotintról az összeget fizetéskor. Egy hónapja egy török lírát 6,71 forintért váltott át a Revo.
Boltokban is tudsz USD és EUR kp-vel fizetni, csak egyrészt nem túl jó árfolyamon számítják be a külföldi fizetőeszközöket, másrészt csak papírpénzeket fogadnak el (tehát páncélosokat eleve nem is fogadnak el a boltokban), ráadásul a papírpénzekből török lírában adnak vissza, ugyanolyan rossz árfolyamon váltva :-(
Szóval szerintem nem szabad itthon pénzváltóban török lírát venni, egyrészt nincs rá szükség, másrészt ez a legdrágább váltási módszer. Ha valamiért mégis kellene neked török líra kp., akkor a legjobb kint automatából felvenni, meglepően sok ATM van a tengerparti részen.
OREX irodával egyszer utaztunk sok-sok éve, nem volt gond semmi gond velük, viszont amikor 1-2 évvel később ismét utazni akartunk volna velük, akkor annyira kaotikus lettt a honlapjuk, hogy még telefonos segítséggel sem igazodtunk el rajta. Így többet nem utaztunk az Orex Travellel.
-Wizz oda-vissza,gyakorlatilag pontosan, semmi gond nem volt. Illetve hazafelé szarakodtak a törökök, sok utasnál poggyász nyitogatása, stb. Emiatt késett a gép kb. 20 percet. Tavaly óta nagy változás van a reptéren, átadtak új szárnyakat. Kint ált meg a gép, elég sokat kellett gyalogolni. A Wizz oldalon írják, hogy nyomtass jegyet hazafelé. NEM kell. Csináld meg online check-et , és kész. A pultnál kell jelentkezni, de csak az útlevelet kell oda adni, és az alapján már nyomtatja is a "jegyet".
- Transzfer
Mindig a 724-el megyünk, eddig mindig rendben volt minden, de odafelé 1 órát vártunk rá és ez azért nem esett túl jól. Visszafelé percre pontosak voltak.
- Hotel
Évek óta a Side Premium a választás , gyakorlatilag olyan mintha hazamennénk. Nagyon sok helyen voltunk már Alanyától-Kusadasiig. Sok új élményt már nem keresünk. Evrenseki bejött, számunkra ez a legjobb tengerpart, és este is van "élet" a környéken. Dolmus végállomás a hotel előtt ( Sunport Hotel) . Side 10 perc , Manavgat kb. 15. A viteldíj 70 lira /út. A hotel hozta a szokásost, rendben volt. Ami negatív, az a románok. Most ritka sz@r román horda gyűlt ott össze. Egyébként a társaság német, lengyel, cseh, szlovák , benelux , szlovén, és egyre több angol . Magyar is sok volt idén. Kaja szokásos , számomra semmi gond vele.
- Italok
Múltkor kérdezte valaki.
Vodka : Wyborowa
Whisky : J&B
Sör : Efes (hűtőt naponta töltik üvegessel )
Rum: Havana Rum
Baileys
Yeni Raki
stb
A hűtőt töltik minden nap ( kóla, fanta, sör, 2 féle víz, időnként Cappy )
Általánosságban a Tripadvisor értékelés nem túl jó, mindössze 3,8 pont az értékelések átlaga, a környék 38 szállodája közül csak a 25. a rangsorban. Az értékelések több mint 1/3-ad részét oroszok írták, tehát népszerű az orosz turisták körében.
Kicsit messze van a tengerparttól (300 méter), shuttle busz viszi le a nyaralókat le a partra, persze sétálni is lehet a tengerpartra. A part biztosan jó, Colakliban általában széles, finomhomokos, viszonylag lassan mélyülő a part. Kisgyerekmentes szálloda, tehát várhatóan nyugodtabb nappali és esti programok lesznek műsoron. Nincs túl messze a repülőtértől, de szerencse kérdése, hogy a transzfer során hányadikként teszik ki az oda utazókat, a környéken sok népszerű szálloda van, sok utas megy arrafelé.
Kaja, pia lesz bőven, etéren mindig kitesznek magukért a török szállodák.
A Tripadvisor szerint Törökországban csak Diamond Elite Hotel & Spa, illetve Diamond Deluxe Hotel & Spa nevű szálloda van, Diamond Elegant Hotel & Spa nevű nincs...
Azt néztük az asszonnyal, hogy mikorra a szállodába értünk, annyi idő telt el, amennyi idő alatt autóval pont leértünk volna otthonról a görög tengerpartra :-)
Reggel fél 7kor indultunk, 9:30kor indult innen a gép. Kb fél5 volt, mire ott voltunk a szállodában, pedig minden problémamentesen alakult, sehol nem vártunk és ránk sem vártak. :D
És bizony a T-2 egyre inkább T-3 lesz.
Bár egyébként tartható lenne a -2 is, ha a checkin is előbb nyitna... ott állunk fél-1órát minimum mire kinyit, ha meg nem előbb mész, akkor a sorban állod ki ezt a mennyiséget, szóval jót nem tudsz tenni.
Igazából az, hogy a transzfer menetideje 1 óra, vagy 2 óra, az szinte tök mindegy a teljes eljutási idő szempontjából. Úgy számolj, hogy onnantól, hogy bezárod magad után otthon a lakás ajtaját, addig, ameddig belépsz a szállodai szobádba, minimum 10 óra telik el :-((
Ki kell menni a repülőtérre, az mondjuk 1 óra. Mostanában az dívik, hogy a repülő indulása előtt 3 órával kiparancsolják az utasokat a reptérre, tehát ez már 4 óra.
A repülőút a kiszállással, terminálba való eljutással 3 óra, ez eddig 7 óra.
Kint átverekszed magad az útlevélellenőrzésen, összeszeded a csomagodat, ez minimum fél óra (eddig 7,5 óra).
A repülőtéren kívül megkeresed a parasztelosztónál a te utazási irodádat, sorban állsz, hogy megmondják, hogy melyik buszra szállj, ez megint legalább fél óra (szumma 8 óránál tartunk).
Felszállsz a buszra, de meg kell várnod, míg minden oda tartó vakhangya megtalálja a te buszodat, mert csak akkor indulnak, hogy mindenki megvan, ez megint fél óra (8,5 óra).
A transzfer menetideje közelebbi célpontokhoz 1-1,5 óra (attól függően, hogy hányadik szállodánál tesznek le titeket a buszról), vagyis közeli szállodánál is 10 óra eltelt az elindulás óta. Ha Incekumon túlra mégy, akkor ez 0,5-1 órával több is lehet.
Becsekkolsz a szállodába, ha sokan érkeznek egyszerre, akkor ez is legalább fél óra. De ez már annyira nem gond, mert itt már megkapod a welcome drinket, innentől már havaj-dizsi a dolog :-))
Utazási iroda: mi általában a Kartagoval, vagy az Anubissal utazunk, az utóbbi 4-5 évben nekünk semmi gondunk sem volt velük. Akikkel korábban utaztunk, azoknak nagy része már becsődölt, ezeket nem sorolom fel...
Az egy óra transzfert azért nem percre pontosan gondoltam , csak nem szeretnég még annyit utazni mint a repülőút !Olyan utazási irodát tudtok ajánlani akivel Törökországba utaztatok ?Máshová mi is saját szervezádben megyünk .
a pénteki napon este a főétteremben halas este volt. (A mi nagy örömünkre🤗) Mindenfèle tengeri herkentyűs kaja. Fantasztikus volt. Szerintem nàlam az tette be a kaput.😅
Egyèbkènt az AI-ben benne volt egy a la carte éttermes vacsi is. ide külön kellett foglalni a recepción. Van egy török, egy mexikói, egy halas, meg mèg kettő nemtom milyen a la carte étterem. A törökbe ingyen lehetett menni, a többibe fejenkènt 20€, ha jól emlékszem. Mi nem vettük igènybe, mert jókat ettünk a büfèről is.
Előre szólok, ez volt az első törökorszàgi nyaralàsunk, úgyhogy nem nagyon van összehasonlítási alapom az ottani szàllodàkkal. Minden vèlemény szubjektív, felelőssèget nem vállalok! 😉
Ha valaki nem szeretne sokat olvasni, egy kis spoiler: Minden szuper volt. Szóval a Kamelya Selinbe mentünk, kèt felnőtt +1 hétéves. A hotel egy 6 emeletes hatalmas èpület. Tiszta, igènyes, szèp. Szoba teljesen rendben volt, simàn elèg volt hàrmunknak. Fürdőszoba kicsi, de mi elfértünk. (Igaz, nem vagyunk nagy darabok. Termetesebb embereknek már lehet, hogy kicsit szűkös lenne.) A balkon se volt túl nagy, de megmondom őszintèn, nem sok időt töltöttünk kint. Tiszta volt minden, minden nap szépen kitakarítottak. Törölközőket minden nap cserélték, pedig le se dobtuk a földre. Az ágyneműt is mindig rendberaktàk. Azt nem tudom hányszor cserèltèk az egy hèt alatt, de nem is nagyon érdekelt. 😉Mini bàrban volt sör, vizek, üdítők (sprite, fanta, cola, icetea, valami rostos) ,minden nap feltöltötték.(Benne volt az AI ellàtàsban.) Tök jó sörük van amúgy.Úgyhogy a szàllàs nekünk tökèletesen megfelelt.
Reggelit és vacsit a főétteremben kaptunk. Teljesen rendben volt. Mindig talàltunk magunknak valamit, mindig jól laktunk.
Reggeli: rengeteg péksütemény, kásàk, tejberizs, felvàgottak, rengeteg fèle sajt, joghurtok, zöldségek, gyümölcsök, tükörtojàs, omlett, palacsinta, goffri, ezer fajta lekvàr, műzlik, édessègek. Külön gyereksarok. Kv-gèpek, tűrhető kàvèkkal. Ami nekünk hiányzott a reggelihez, az a bacon, de túlèltük. (Ez és hasonló “disznósàgok” èrthető okok miatt itt nem voltak.🤓)
Vacsora: pizzàk, tésztàk, grillezett húsok -csirke, pulyka, marha, bàràny stb- , raguk, köretek, általàban valami hal is volt. Levesek, rengeteg fajta vega kaja, millió saláta, ezer fajta oliva bogyó. Brutàl sok édessèg. ( Amiktől én nem vàrtam sokat, mert azt hittem, hogy mind ugyanolyan lesz. De kifejezetten jók voltak.) Szóval minden nap bezabàltunk, ès ami a legfontosabb: a gyerek is jókat evett. Elvileg volt italszerviz az asztaloknàl, de én mindig vittem magunknak piàt: hűtött vizek, üdítők, sör ki voltak rakva, el lehetett venni. Ha valami màs kellett, akkor volt egy bár, bàrmit lehetett kèrni. Reggeli 10:30-ig tartott, aztán elpakoltak mindent, rendet raktak, majd 12-kor kipakoltàk a dèli büfèt.
Ebèd: Főétterem: itt is volt minden, majdnem, mint a vacsinàl. (Őszintén szólva azt hiszem csak egyszer ebédeltünk amúgy bent. Annyi lehetőség volt kint is, hogy lustàk voltunk bemenni.)Ebèdelni lehetett még kint a a pool bar-nàl, ott is volt 12-től egy büfè. Pizzàk, tèsztàk, húsok, salàtàk, gyümölcsök stb. Volt minden. Lent a partra vezető úton is volt egy étterem, ahol dèli büfè volt késő dèlutànig. Ott is volt minden, büfès megoldàssal. Illetve a parton is volt több beach bar, ahol volt hamburger, sajtburger, hotdog, hasàb, meg virsli. Ezeken kívül még àt lehetett slattyogni a Fulya, vagy az Aishen területère, még több lehetősèg volt a zabàlasra.😅Egy kàvèzó is volt a hotelben, fagyikkal, meg èdessègekkel. Bármit lehetett kèrni. De a szomszéd kamelya-ban akàr egy starbucksba is be lehetett menni. Tènyleg volt minden.
Kiszolgàlàs: A személyzet nagyon kedves, a pultosok pörögnek egèsz nap, de mosolyognak, udvarisasak. Tènyleg normàlis volt mindenki. Az italokèrt nem kellett sokat sorban àllni, max 3-4 ember volt előttem, de àltalàban kevesebb. Mindenfèle koktêlt lehetett kérni. A poolbar-nàl “ingyen” volt. Lent a beachen már csak a sima piàk (sör, üdítők, kávèk, jegeskàvè stb) voltak bent az AI-ban, a “rendes” koktèlok fizetősek voltak. De simàn le lehetett vinni a medencèktől is, kb 30-40 méter volt a tàvolsàg.😎
Medencèk, part: Egy kismedence volt a gyerekeknek, kisebb csúszdàkkal. Ebben kb 7-8 éves korig szerintem simàn elvannak a kölykök. Illetve volt egy nagy medence, ami viszont 140cm mèly volt, úgyhogy inkàbb nagyobbaknak megfelelő. A medencektől a part kb 30 mèter. Tökèletes, szép tiszta homokos, lassan mèlyülő, enyhèny hullàmzó. A víz hőmérsèklete csodàs volt. A mediknèl sok-sok napàgy, napernyő, ès zöldövezet pàlmàkkal. Mi mindig talàltunk magunknak 3 àgyat, és àrnyèkot. (Bár azèrt egy szerdai nap elég nehezen jött össze. Úgyhogy -nem vagyok rà büszke- de utàna reggelente 9 óra körül èn is lementem àgyakat foglalni. A parton mègtöbb àgy, mègtöbb napernyő. De hatalmas -kb 500 mèteres- partszakasz tartozik a Kamelya-hoz, úgyhogy szellősen vannak lerakva, egyàltalàn nincs hering hatàs. Ott aztàn tènyleg mindig volt helyünk. Ha nem is az első, vagy a màsodik sorban, de a harmadikban tuti. Amúgy ki volt írva, hogy nem szabad foglalni az àgyakat, és ha valaki kèt óràn keresztül nem jelenik meg, akkor begyűjtik a törcsiket. De nem tudom, hogy így volt-e. A parton nem foglaltunk…
Minden szép tiszta volt a hotelben is ès a környékén is. A mellékhelyiségek, a part, a medencèk, a szemetesek, az èttermek stb… Ez volt szàmomra az egyik legpozitívabb csalódàs. Teljesen europai volt minden, sőt!
Ez volt ugye a selin ès környéke. Egyszer -azon a nyüzsis szerdai napon- mentünk àt az Aishen aquaparkjàba. (Kb 2 perc sèta) Na ott viszont őrület volt. Tömeg, hangzavar, fullon minden. Nem talàltunk helyet se magunknak, úgyhogy egyet csúsztam a gyerekkel, és szèpen visszamentünk a nyugiba. Hál’isten a fiam nincs oda a nagy csúszdàkèrt, úgyhogy nem is hiànyzott. Àtmentünk a Fulya-ba is. Ott egy fokkal nyugisabb volt a helyzet. Ott is volt egy kismedence csúszdákkal, illetve egy nagyobb, ami 125 centi mèly volt, úgyhogy itt màr a kicsik is lubickolhattak. Meg ha jól emlèkszem volt még egy nagy medence is. De mi itt se nagyon voltunk. A selin -valószínűleg nem véletlenül lett így kitalàlva- sokkal nyugisabbnak, tágasabbna tűnt. De azèrt volt itt is sok gyerek. Vendègkör: mindenfèle nàció. Kifejezetten sok magyar szót is hallottam. Nèmetek, osztràkok, törökök, csehek, lengyelek… Nyilvàn oroszok is voltak, de nem làttam egy lökdösődèst, vagy rèszeg hőbörgèst sem.
Programok mentek egész nap, az aquaparknàl volt egy hatalmas szabadtéri színhàz, ott estènkén mindenfèle előadás volt. (Bűvész show, meg ilyenek.) Aztàn sötétedès után, estènkènt volt a hotel melletti focipàlyàn disco, ugràló vàr, lèzersó, minden lóf@sz😝. Hányósfosós vírus: Na, attól halàlosan fèltem. Annyira, hogy a gyerek az utazàs előtt 6 nappal -mèg Magyarorszàgon- haza is hozta. Hányás/hasmenès, 38.5 fokos làzzal. (Úgyhogy nem kell kimenni Törökorszàgba èrte.)😉 Ez volt hétfőn, hat nap múlva vasàrnap indultunk nyaralni. Mi a párommal megúsztuk egy kis èmelygèssel .(lehet, hogy csak bekèpzeltük.) Hétfőtől nyomattam a csalàdba a protexint, meg az enterolt, úgyhogy vasàrnap màr fitten indultunk Törökorszàgba. Kint az elővigyàzatossàg annyiban merült ki, hogy nem ittunk csapvizet és fogmosàshoz is àsvànyvizet hasznàltunk. Egyébkènt összezabàltam mindent, ès vedeltem vègig, ahogy illik.😅😅 Az utolsó nap adták fel a szerveim, nem tudtam több alkoholt fogyasztani, se nagyokat enni. Hasmenès, hànyàs nem volt, csak egyszerűen nem kívàntam már semmit. A csalàd többi tagjànak semmi baja nem lett. Hazaèrkezèsünk utàni reggel ettem egy könnyű reggelit, és utàna csinàltam egy 24 óràs böjtöt. Az jót tett. Kellett a restart a szervezetemnek.😅
Sziasztok! 1 hete jöttünk haza Side-ből. Mivel kaptunk tavaly egy jó árat, visszamentünk a Dream world hill-be, már az anyóssal, akiről a viccek is szólnak. :D
Tavalyhoz képest annyi látványos változás történt, hogy rengeteg lett az orosz. Mig tavaly 80-90% német volt (német is a szálloda), idén kb 50-50-re feloszlott ez a mennyiség. Ráadásul a hotel is partner volt, mert megjelentek az orosz textek, a bemondóban már oroszul is beszéltek.
Ettől függetlenül 1 eset volt, ami kellemetlen volt a részükről: ebéd közben egy 4 tagú család felpattant az étterem közepén és kiabálva osztották egymást.. A szálloda jól lereagálta, nem tettek rá.
Minden más változatlan. Tökéletes tisztaság, kedves emberek, jó kilátás, jó kaják. A tenger picit hullámos volt, de fújt a szél.
Az egyik török facebook csoportban tegnap irta róla valaki, hogy egyhangúak voltak az ételek. Valószínű, hogy mások az igényeink, mert 20-30 kaja csak az előétel, vagy 50 féle sütemény, 10-20 féle főfogás, ami minden nap más, nekem nem tűnik egyhangúnak.
Lejjebb kérdezte valaki, hogy 1 óra távra max hova lehet menni. Valószínű, hogy nap és napszak függő is, de tavaly is és idén is úgy, hogy nem privát transzferrel mentünk, 1 óra - 1 óra 10 perc volt az út, pedig megálltunk 5 szállodánál is. Inkább az volt a gáz, hogy egy kereszteződésben fogta magát a sofőr, kiugrott a buszból kiabálva és indult a másik busz sofőrnek, de végül maradtak ennyiben. Privát transzferrel, ebből kiindulva, szerintem az az 50-60km megvan lazán órán belül.