Keresés

Részletes keresés

leptopelis Creative Commons License 2009.07.05 0 0 192

Igazad van :)

De ez nam változtat azon, hogy működésképtelen a dolog, beáll egy egyensúly az első ciklus után.

Hogy miért működésképtelen, azt egyszerű belátni: Az első ciklus úgy kezdődik, hogy a súly a víz felszínén van, és légmentesen zár a henger oldala, így a súly lefelé mozogva tényleg "felnyomhat" vizet a kis csövön keresztül. Azonban a szelep nyitása után (második ábra) a súly már a hengerben lévő víz szintje alatt van, a ballon miatt lebeg, így nem fog többé lesüllyedni. Ehhez az kellene, hogy a felemelkedés (ami ugye nem teljes) és a szelepek zárása után kiszivattyúzzuk a súly feletti vizet.

Előzmény: mmormota (190)
egy mutáns Creative Commons License 2009.06.29 0 0 191

Nem biztos, hogy megértettem a feladatfelvetést, de

felső ábra:

Úgy veszem, hogy a dugattú átmérője azonos a kisebbik tartályéval, és a belőle kijövő cső függőleges, és elhagyom a légballont, valamint a kiscső súlyát.  

Tegyük fel, hogy a dugattyú nagony lassan mozog, számolhassak csak a hidrosztatikai nyomásokkal. Amikor beáll az egyensúly, úgyis ez lesz a helyzet.

Legyen a légnyomás p0, a víz sűrűsége r, a grav térerő g.

Legyen a dugattyús sűrűsége R, A dugattyú alapterülete A, magassága S.

Legyen a cső alapterülete a.

Legyen a dugattyú magassága a kistartály fenekétől H egy valamely helyzetben.

(Kezdetben legyen H0)

Álljon a kis csőben a vízszint h magasan a dugattyú aljától ugyanekkor.

A dugattyú súlya G=RASg

Számítsuk ki a víz nyomását a dugattyú alján:

pd=p0+G/A=p0+RgS

Számítsuk ki a nyomásat a kistartály fenekén a dugattyú alatt:

pt=pd+rgH=p0+RgS+rgH

Számítsuk ki a nyomást a kistartály fenekén a cső alatt:

pt=p0+rg(H+h)

A kettő ugyanakkora:

p0+RgS+rgH=p0+rg(H+h)

amiből

h=RS/r

Vagyis ilyen magasan állna egy függőleges kiscsőben a víz a dugattyú aljától mérve.

Ami azt jelenti, hogy kifolyhat a kiscsőből a víz, ha elég rövid.

A vízmennyiségekből kiszámízható, hogy mennyit süllyedt a dugattyú eredeti helyzetéhez képest (amikor az alja éppen érintette a vízfelszínt)

Legyen ez s.

sA=ha

s=ha/A=SRa/(rA)

Az eredeti vízfelszínhez képest a kiscsőben h-s magasan áll a víz:

h-s=RS/r-SRa/(rA)=SR/r(1-a/A)

Ez azt jelenti, hogy a kiscsőből kifolyhat a víz, ha elég rövid.

Azonban ez csak addig tart, amíg a dugattyú el nem éri a tartály alját.

Innentől fel kell emelni a dugattyút újra.

Namost: ha van légballon: akkor egy ponton megáll a süllyedés, mert R csökken, elérheti r értékét.

Ha nem éri el:  lesüllyed alulra: ugyanaz, mint előbb.

Ha eléri: megszűnik minden mozgás, esetleg, miután elég víz kifolyt a kiscsövön. 

Ha van a kistartály alján szelep: a kistartálynak nincsen szerepe, átveszi a nagytartály.

Ha jól fogtam fel a példát.

1m 

Előzmény: mézgagéza73 (183)
mmormota Creative Commons License 2009.06.29 0 0 190
"A dugattyú - sűrűsége nagyobb lévén a vízénél - egészen addig nem mozdul, amíg a hengerben emelkedő víz szintje el nem éri a levegővel töltött ballont. Mivel a ballon-dugattyú rendszer átlagos sűrűsége már kisebb a vízénél, ezért a továbbra is beáramló víz hatására emelkedni kezd, míg a hengerben és a medencében levő víz szintje ki nem egyenlítődik."

Ez az ami nem stimmel.
A dugattyú csak addig süllyedhet az első szakaszban, amíg a súlya nagyobb, mint a csőből kiszorított teljes vízmennyiség.

A felette levő levegőt tekintheted úgy mint egy nagy ballont ami emeli. Ha most vizet engedsz rá fölülről és csak egy kisebb ballon emeli, akkor tovább süllyed.
Előzmény: HZ61 (189)
HZ61 Creative Commons License 2009.05.21 0 0 189
Szia leptopelis!
Sajnálom, hogy az én kérdésem itt a fórumon mindenkinek, meg a fórumon elérhető e-mail címre neked elküldött anyag nem késztetett senkit hozzászólásra, de elfogadom. A mások véleményére való kivácsisága arra vezetett, hogy egyéb, nem magyar nyelvű fórumokra is feltegyem az elképzelést, reagálást várva.
Előzmény: leptopelis (188)
leptopelis Creative Commons License 2009.05.18 0 0 188

Ha a dugattyú és a henger hala közti B szelep nyitva van, akkor a dugattyú addig süllyed, amíg a hozzá kapcsolt ballon által kiszorított víz súlya egyenlő nem lesz a dugattyú és a ballon együttes súlyával. Abban a mélységben lebegni fog (te is írtad, hogy a ballon és a dugattyú együttes sűrűsége kisebb, mint a vízé). Az általad felrajzolt rendszer egy bonyolult közlekedő edény, ha az A szelep nyitva van, tehát valamennyi ágában (a külső edényben, a hengerben és a dugattyú csövében is) ugyanakkora lesz a vízszint.

A külső edényben lévő víz felfelé nyomná a hengerben lévő víz szintjét, ha nyitva van az A szelep. Közlekedő edény. Az, hogy benne van a dugattyú, nem számít, mert lebeg (a ballonnak köszönhetően).

Ha a dugattyú és a henger fala közti B szelep zárva van a dugattyú leérkezéséig, akkor lesüllyed a dugattyú, és tényleg felnyomja az alatta lévő vizet. De amikor az A  szelepet megnyitod, akkor a dugattyú-ballon rendszer csak addig emelkedik, amíg a külső edényben lévő vízoszlop nyomása ki nem egyenlíti a dugattyú által a hengerben lévő vízoszlopra kifejtett nyomást. Ott megálna.

Ha az A szelep megnyitásával egyidejűleg a B szelepeket is kinyitod, akkor sima közlekedő edénnyé alakul a rendszered, aminek az egyik szárában úszik valami. Akkor addig emelkedik a belső hengerben a vízszint, amíg a dugattyú és a a hozzá kapcsolt ballon által kiszorított víz súlya egyenlő nem lesz a dugattyú és a ballon együttes súlyával (ez az első eset, a hozzászólásom elején).

És ott megállna.

Előzmény: mézgagéza73 (187)
mézgagéza73 Creative Commons License 2009.05.18 0 0 187
Sziasztok leptopelis és HZ!

Köszi a hozzászólásokat! Meg az észrevételt: a ballont berajzoltam, a szelepet is be lehetne, de a módosítás szerintem nem változtatja meg alapvetően a működés elvét. De ha ragaszkodsz hozzá, megteszem :-)
Leptopelis: ha egy ciklus után a dugattyú csak állna, csak állna... akkor kezdetben miért indul el lefelé a dugattyú? A kérdés komoly: már abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán elindul-e.

Előzmény: leptopelis (185)
HZ61 Creative Commons License 2009.05.18 0 0 186
Szerinted az általam javasolt dugattyú is megáll valahol?
Ha igen, hol?
Előzmény: leptopelis (185)
leptopelis Creative Commons License 2009.05.17 0 0 185

Bevallom, nem olvastam végig a topikot, csak ezt az írásodat. Szerintem egyszerűbb lenne, ha a B távtartó helyett egy szepel lenne a dugattyún, és a dugattyú és a henger fala között tökéletes lenne a tömítés. A ballont jó lett volna odarajzolni, mert nem tudom, hol van. Egyébként a B távtartó nyitása után a dugattyú csak az egyensúlyi helyzetig emelkedne, ott megállna. A kiindulási helyzet nem állhatna vissza, és a dugattyú csak állna, csak állna...

Ha jól értettem a magyarázatodat.

HZ61 Creative Commons License 2009.05.17 0 0 184
Megvallom én sem látok benne hibát, bár sem fizikából, sem hidrológiából nincs doktori fokozatom.
A légballon lemaradt ugyan a rajzról, de a leírásból el tudom képzelni a helyzetét.
Viszont az első felemelkedéskor a "B" távtartó (amit szelepnek is nevezhetnénk) felett található rész (dugattyú, légballon
és az azt körülvevő víz) sűrűsége meg fog egyezni a víz sűrűségével, különben nem úszott volna fel a vízfelszínre.
Azonban ebben az esetben sem látok problémát a folyamatos működésre, ha a dugattyú tömege elegendő az alatta lévő
víztömeg felfelé való kiáramoltatásához.
Azoknak, akik ragaszkodnak ahhoz a verzióhoz, hogy csak a víznél nagyobb sűrűségű dugattyú képes saját maga alól
felfelé áramoltatni a vizet javaslom a következő elképzelését.
Tegyünk egy vízzel telt hengerre egy úszásra képes műanyagból készült dugattyút (korongot), amelyhez a mézgagéza73
által javasolt tetszőlegesen nyújtható cső csatlakozik. Könnyen kiszámítható mekkora súlyú tömör ólomtestet kell rátenni
a dugattyúra, hogy a súlyával a dugattyú alatti víztömeget felfelé kipumpálja. Mi változik a működési mechanizmusban, ha
ezt a tömör ólomtestet egy üreges, úszásra képes (tehát a teljes sűrűsége kisebb/egyenlő a vízével), de ugyanolyan súlyú
ólomtesttel helyettesítjük. Ha jól gondolom, semmi.
Egyébként nekem valamiért egy Hold nélküli árapályerőmű jut az egészről eszembe, ahol a Föld gravitáció összetett
hatásmechanizmusát átmenetileg elszigeteljük (az "A" szelep zárt állapotával) a henger és a medence által alkotott
közlekedőedény-rendszertől. Ebben az esetben a henger belseje akár úgy is elképzelhető, mintha nem is vízben, hanem
a szárazföldön állna, amikor kipumpálja a maga alatti víztömeget. Tehát az árapályerőmű hasonlatban ez a "Holdhoz
közeli" víztömeg, a medencében lévő víztömeg a "Holdtól távoli". Az "A" szelep nyitásával a medencében lévő víztömeg is "Holdhoz közeli" víztömeggé válik, a közlekedőedény-rendszer hatásmechanizmus elvégzi a feladatát.
Ha valami véletlen folytán mégis működik a dolog, valószínűleg a Föld gravitációját némileg fogyasztva működik, ahogy az árapályjelenség is hozzájárul a Hold magasságának csökkenéséhez.
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni a hiba megtalálásában, viszont a bonyolult képletek nélküli, átlagemberként is érthető magyarázat nagyon érdekelne.
mézgagéza73 Creative Commons License 2009.05.14 0 0 183
Sziasztok!

A topic "mágneses" része nem stimmel, mert hidrosztatikus, de a másik ("mi a hiba?") igen, azért került ide a hozzászólás. :-)

Az elvi rajz itt látható: melléklet .

Egy medence vízzel teli medence aljához egy vízzel teli hengert rögzítünk, melynek alján egy kezdetben zárt "A" szelep van. A hengerben levő vízben egy dugattyú tud elmozdulni, ami kezdetben a henger felső részében van, és amelyen egy átmenőfurat található. Ehhez a furathoz a dugattyú vízzel nem érintkező oldalán egy tetszőlegesen nyújtható cső csatlakozik. A dugattyú kezdetben egy "B" jelű "távtartón" keresztül érintkezik a henger falával, ami a dugattyú lefele haladásakor a víz felfele áramlását megakadályozza, de a dugattyú mozgását nem fékezi. A dugattyú sűrűsége a vízénél nagyobb. A dugattyúhoz még egy légballon is rögzítve van, aminek térfogata akkora, hogy a dugattyú-légballon rendszer együttes sűrűsége kisebb legyen a víz sűrűségénél.

A dugattyú felső helyzetből történő elengedésekor súlyánál fogva lefele kezd haladni, eközben a víz a furaton keresztül a csőbe nyomul. A dugattyú süllyedése során a csőben felemelkedő vízréteg hidrosztatikai nyomása akkorára nőhet, ami egyensúlyt tartana a dugattyú súlya által a vízre kifejtett nyomással. Ennek a helyzetnek az elkerülése érdekében a cső hosszát megfelelően rövidre válasszuk. Ha ezek a feltételek fennállnak, akkor a dugattyú süllyedésekor a hengerből kipréselt víz folyamatosan a külső medencébe távozik.
Ez eddig rendben van így, vagy már itt is tévedek?

Ha nincs hiba a gondolatmenetben, akkor távolítsuk el a "B" jelű "vízzáró" eszközt, hogy a víz akadálytalanul áramolhasson a dugattyú mellett. Nyissuk ki az "A" szelepet (mellékelt ábra alsó része).
A nyitott szelepen át a medencében levő víz elkezd a hengerbe áramolni. A dugattyú - sűrűsége nagyobb lévén a vízénél - egészen addig nem mozdul, amíg a hengerben emelkedő víz szintje el nem éri a levegővel töltött ballont. Mivel a ballon-dugattyú rendszer átlagos sűrűsége már kisebb a vízénél, ezért a továbbra is beáramló víz hatására emelkedni kezd, míg a hengerben és a medencében levő víz szintje ki nem egyenlítődik.

Ha ez is igaz ebben a formában, akkor a dugattyú közel ugyanabba a helyzetbe jutott, mint kezdetben volt. És abban sem látok elvi problémát, hogy a dugattyúhoz csatlakozó csőben áramló, valamint a henger alján beáramló vizet egy-egy generátor segítségével elektromos energia termelésére fogjuk. És ti hogy látjátok?

Tudom, hogy örökmozgó nem létezik, meg ismerem a főtételeket, de esetleg meg tudná nekem valaki magyarázni úgy is a működésképtelenséget, hogy nem támaszkodik ilyen absztrakt fogalmakra?

Mindennemű segítségeteket előre is köszönöni:
mézgagéza73
mukli Creative Commons License 2006.11.13 0 0 182
ossze akarsz kalapalni vagy 1 -et csinalni grigs pumpat en csinaltam megvannak
a tervrajzok ....mukli...lurko@post.sk
Előzmény: JAMIE21 (181)
JAMIE21 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 181
Erre még Egely is azt írta,hogy marhaság.Valamelyik könyvében van egy rajz róla...Vannak nem túl bonyolult,működő dolgok,mint pl. a Griggs-féle kavitációs fűtő-berendezés.Kollegámmal most "kalapálunk egyet",remélem még az idén működni fog.Nem örökmozgó+nem is mágneses,viszont sok elérhető info van hozzá. 
Előzmény: Törölt nick (178)
HondaVuk Creative Commons License 2006.11.04 0 0 180
Persze. Különben hogyan hűtene? :-))

Tényleg nem láttad a smileyt?
Előzmény: JFEry (179)
JFEry Creative Commons License 2006.11.04 0 0 179

Jaj nekem.

Nem vész el.

Kivonjuk.

A hűtőben elvész?

Előzmény: HondaVuk (177)
HondaVuk Creative Commons License 2006.11.03 0 0 177
Na látod, hogy ott energia vész el! Különben hogyan hűtenének vele? :-))
Előzmény: mmormota (176)
mmormota Creative Commons License 2006.11.03 0 0 176

Lehet, hogy fáradságos munkád, amit a mágnesezésre fordítottál, elvész. :-)

A tárolt energia természetesen nem. Egyébként egyáltalán nem triviális, hogy azonos hőmérséklet mellett egy mágnesezett vagy egy mágnesezetlen anyagnak nagyobb az energiatartalma. Ugyanis mágnesezettség esetén egy szabadságfokkal kevesebb, ebben a szabadságfokban nem lesz (annyi) energia. Az elvet hűtésre használják az abszolut nulla közelében... :-)

Előzmény: Törölt nick (170)
JAMIE21 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 175
Találkozott már valaki Vajda János interferencia-gépével?Könyv is jelent meg róla...
mmormota Creative Commons License 2006.11.03 0 0 174

Mi az, hogy csak úgy találkoznak? :-)

Ha összehozol valahogy két nyalábot, valamilyen interferenciakép alakul ki. A teljes energia megmarad, csak éppen a világos helyekre megy, a sötét sávokra meg nem.

Előzmény: Törölt nick (169)
szg307 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 173
Ó, hogy kabbe az örökmozgómat  :-)
Előzmény: JFEry (164)
eke Creative Commons License 2006.11.03 0 0 172
Mi meg rólad, hogy elhiszed...
Előzmény: Törölt nick (171)
JAMIE21 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 168
Az a "túlbonyolított halálfasza" egy Finnsruud nevű mozgószobrász cucca,illetve annak egy verziója lehet,bár az én leírásom szerint sokkal egyszerűbb. 
JFEry Creative Commons License 2006.11.03 0 0 167
Angliában is műxött...
Előzmény: Józan Paraszt (166)
Józan Paraszt Creative Commons License 2006.11.03 0 0 166

Mindenről ugyanaz jut az ember eszébe:) Énszerintem meg megy az motor nélkül is. Meg csalás nelkül is. Csak onnan köll kiindulni, hogy Finnország elég Északon van... A Föld forgása miatt egy közönséges inga ugye naponta megtesz egy teljes kört. Hát itt láthatunk több ingát, nagy nehéz golyót, meg egyéb bigyókat. Létezhet akkora pici erő, ami a ketyerét emiatt mozgásban tartja / A vákuum-harang is ezért kell/. Ebből energiát tuti nem vesz ki a feltaláló, meg azt borítékolom, hogy az Egyenlítőn nem műkszik.

Előzmény: JFEry (163)
JFEry Creative Commons License 2006.11.03 0 0 165
Ez a Egely szélkerekének vertikális változata....
Előzmény: Törölt nick (158)
JFEry Creative Commons License 2006.11.03 0 0 164
Ja, tényleg. Félre olvastam, és.. hát.. Te olyan jó vagy hülyének. Gondoltam most is ez van.----
Előzmény: szg307 (156)
JFEry Creative Commons License 2006.11.03 0 0 163

Ezt már láttam. Ez valami fin pacek műveszedelme.

Ő nem is állítja, hogy ez örökmozgó, csak egyszerűen annak nevezi.

Persze a műszaki ezo szerelmesei ezt kapásból, valóban örökmozgónak tekintik.

Én valószínűnek tartom, hogy az ingák alatt a taplban egy elektromotorral forgatott, kőröztetett mágnes van, ami a az ingákon és a felső mágneseken át lendíti a fázisban megfelelően érkező golyót.

Előzmény: Törölt nick (154)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.03 0 0 162
Hümmm...igen, ez valószínűleg így van.
Előzmény: Józan Paraszt (161)
Józan Paraszt Creative Commons License 2006.11.03 0 0 161

Azért nem műkszik, mert ugyan a két oldal nyomatéka különbözik, de az emelési és süllyedési szögtartományok sem egyformák. Annak ellenére, hogy felületes szemlélő azokat egyformának látja.

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.03 0 0 160
Nagyon humoros.
Előzmény: mmormota (159)
mmormota Creative Commons License 2006.11.02 0 0 159
Tényleg nem. Li elemmel napokig elmegy.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!