Te nem figyeltél, ez linuxos topic. :) Kolourpaint pedig az egyik linuxos desktop felület részeként van, ez a desktop felület a KDE. Gimp szerencsédre létezik Windows-ra portolva is - noha eredendően az is linuxos alkalmazás.
Az Index fórumának programozói csak az IE-re csinálták meg a színes-szagos menüt, Firefoxra nem. De azért Firefoxra is van megoldás, különösképpen ezzel a plugin-nel.
Köszönöm a tanácsot. A Kolourpaintot nem próbáltam, a Gimp működik. Tutira jó magyar ttf fontok válogatása nem érhető el valahol, amit a word is kezelni tud meg a képszerkesztő progik is? S még egy kérdés: hogyan lehet ilyen kiemeléseket (dőlt betű, kövér, stb.) tenni ezen a beírós felületen, ha Firefox alatt lép be valaki? (IE alatt működik a formázás, a róka alatt miért nem? Van valami megoldás rá?) Elnézést a sok kérdésért! Hátha valaki kapásból tudja a válaszokat, de semmiképp ne fáradj vele.:-))
Sziasztok! Kicsit régi ez a topik, de talán valaki mégis idenéz. Szokott valaki képekre szöveget írni? Milyen ingyenes progival lehet ezt szépen megoldani? Másik kérdésem is lenne. Tudtok olyan helyet, ahonnan helyes, jó magyar ttf betűket lehet letölteni, amit aztán szabadon használhat az ember? Köszönöm a segítséget!
Csak hobbiszinten használom a Gimpet. Ha nagy ritkán adódik valami, aminek jól kell sikerülni, akkor kézzel javítgatom a nagyított nézetet.
Tehát például körül lehet rajzolni minden hajszálat, aztán pedig feather selection (Kijelölés/Feather). Ez elmossa az éles határt a kijelölésben. Viszont a test többi részénél lehet élesebb a határvonal. A két kijelölést össze kell adni. Van olyan menüpont, amellyel a kijelölést el lehet menteni csatornaként, és vissza lehet tölteni. Érdemes használni a selection mask nézetet is, amit a bal alsó sarokban levő piros négyzettel lehet bekapcsolni. Itt átlátszó a kijelölt rész, piros a kijelöletlen, és részben piros a részben kijelölt.
És még sok-sok-sok lehetőség. Hasznos olvasmány a már említett manual.gimp.org
, és a .
Most, hogy próbálgatom a dolgot, tényleg frankó a Gimp, és rájöttem, hogy mi zavar. Hogy minden külön ablakban nyílik meg. Egyéni faxni, nem kell csodálkozni rajta:-) Egy kérdés: extrákat (szűrők, plug-in) le lehet valahonnan szedni hozzá?
Én használtam Photoshopot is, most Gimpet, szerintem tényleg nagyon hasonlóak bizonyos szempontból.
nfl: látom, te nagyon benne vagy a témában. :-) Miket szoktál GIMP alatt csinálni?
Esetleg hogy oldod meg, hogy egy kivágott személy minél élethűbb legyen? (Haj meg ilyenek.)
Lehet. Amikor többrétegű (layer) képet mentünk GIF formátumba, akkor a rétegekből képkockák lesznek. A szűrők között van animáció lejátszása és animáció optimalizálása menüpont is. Az animáció készítésénél minden Gimp-es effekt használható. Olyan plugint nem ismerek, amelyik feliratot 3D-ben megforgat, de mondjuk hullámzást létrehozó pluginról tudok (Script-Fu/Animators alatt). Az egyes rétegek időtartama a nevéből adódik, erre úgy láthatsz legegyszerűbben példát, ha beolvasol egy animált GIF-et.
Arra tippelek, hogy a manual.gimp.org-on további részleteket találsz, de engem is kérdezhetsz.
A GIMP néhány változatában nincs benne a GIF formátum támogatása, mert gonosz emberek levédették az alapjául szolgáló LZW tömörítőalgoritmust, és ezért pl. az USA-ban illegális olyan GIF-et előállító programot terjeszteni, amelynek a szerzői nem vásárolták meg a licenszet. Az animált GIF utódja az MNG (Multiple Network Graphics) lesz, de ezt még sem a Gimp, sem a böngészők nem támogatják.
Azt kell mondjam, hogy a Gimp a legjobb ingyenes képmanipuláló progi. Ráadásul erős Photoshop beütése van, tehát hasonlít a kezelése is. Én soha nem használtam Photoshopot, emiatt nem tudom, hogy mi az, amit hiányolsz. Ha leírod, akkor meg tudom tippelni, hogy mikor fogja tudni azt a Gimp.
Ave! Érdeklődnék,Linux alatt a Gimp-en kívül ki milyen képmanipuláló progit használ! Sajna nehezen tudom megszokni a Gimpet a Photoshop után (habár tök jó:-) ). Valami alternatívát keresek, amivel jól lehet dolgozni.