Ez gazdasági kérdés. Hányszor voltam "lepattintva" azzal, hogy "ez nem éri meg, egyszerűbb csak fűteni/...")
Most már máshogy látják a dolgokat az emberek. Jövöget egy kis energiaválság, nyakunkon a globális felmelegedés, egyre kevésbé lehet a szőnyeg alá söpörni. Szóval azért jönnek ezek a dolgok most elő jobban, szerintem.
a hideg időben is lehetne tölteni, ha pl. van elég napelem, azaz van plusz energia amit nem tudnak másra felhasználni. nap közben kevesebbet kell fűteni mint este.
szóval érdekes dolog ez. az a furcsa, hogy csak mostanában kezdenek jönni ezek az ötletek, pedig ez topikusan olyan amint akár 200 éve is meg tudtak volna csinálni.
Időközben elkezdtek abba az irányba is menni, hogy az épületek szerkezete legyen olyan, hogy akkumulátornak lehessen használni. (szintén Chalmers fejlesztés) érdemes megnézni az egyetem weboldalát, ott vannak ezek a projectek.
Közvetlenül a vízfelszínen akár szélcsend is lehet, de a vitorlázat magasságában biztosan fúj a szél.
(De van szélcsendben is haladni képes "vitorlás" is...)
Elsősorban nem a hatékonytalanságuk miatt váltották le a vitorlásokat a tengereken. (1957-ben még hajózott pl. a Pamír.)
Annak hogy mainapság nem használnak nagyméretű vitorlás áruszállítókat, igazából a munkaerő, és a vitorlás szerelvények fedélzeti helyigénye az oka.
Az automatizálás fejlődésével mostanra a munkaerőszükséglet mint indok nem áll meg, a helyigényhez képest pedig nagyobb veszteséget jelent az üzemanyagköltség, így ismét kezdenek kísérletezni a vitorlásokkal.
Kísérleteztek ilyennel is, nem csak itt jut eszébe az embereknek :-) Azonban van akik meg is építik és tesztelik őket :-).
Csak modernizált változatban. Azért egy hagyományos jellegű vitorlarendszer elég nyűgös sok szempontból, ráadásul elég macerás a mozgatása rögzítése, és elég nagy erőknek van kitéve. A vitorláshajókon is amortizálódnak rendesen. Próbálkoztak mindenféle hájtek szövetekkel, karbon stb, ami jobban bírja az időjárást és a természet amortizációját, de valamiért mégse erre a megoldásra jutottak hosszabb távon - valszeg a sok nyűggel amivel ez jár. .