Energia forrást? Azt tudtommal csak az atomenergiát, akár hasadást akár fúziót.
Persze a hasadás is tekinthető megújulónak, mert mint szaprító technológia egyhamar nem fogy el az se. A gazdasági része is olyasmi mert nagy első befektetett költség és azután olcsó üzemelés.
A népesség növekedésével, és az életszínvonal átlagos növekedésével az energaigény is növekszik, és itt még nem beszélünk semmiféle minden határon túli növekedésről.
Igen. Gábor Dénessel volt egy tv riport, Antal Imre volt a kérdező riporter. 1960 as évek végefele készülhetett. Azt mondta, hogy ha az olaj helyett nem találnak ki valamit, a civilizáció 100 éven belül összeomlik. Öszeomlik, ezt a kifejezést használta..És azt mondta, akkor amikor kézzel hajtott asztali mechanikus számológépek voltak, (én 1972 ben láttam először kézi elektromos számológépet),hogy nagyon sajnálja, hogy ami nagy fejlődés előtt áll, a szuper gyors számítógépek, amikre semmi szükség nincs.
"Aki magfúzióban vagy akármilyen atomenergiában hisz, az valójában a gazdaság minden határon túl, végtelen növekedésében hisz." Ezt nem értem teljesen.
Jelenleg azt látjuk, hogy a mostani energiaigényünket a jelenlegi energiatermelés kb ki tudja szolgálni, de az igény folyamatosan nő. (most épp az egyik nagy fogyasztó az AI lesz)
A jelen energiamixünk nem fenntartható hosszú távon, szóval szükség van új módszerek behozatalára. A napenergia persze jó, de vannak korlátai. Több irányba érdemes elindulni a kutatásokkal, és a fúziós energiatermelés egy jó jelölt. Nekem még kedvencem az űrben megtermelt napenergia.
A népesség növekedésével, és az életszínvonal átlagos növekedésével az energaigény is növekszik, és itt még nem beszélünk semmiféle minden határon túli növekedésről.
Nem bukik el csak szokás szerint majd halasztódik. Azért nincs, nem is lesz mert valójában semmi szükség nincs is rá. Ott süt az égen, elég kell legyen az. Aki magfúzióban vagy akármilyen atomenergiában hisz, az valójában a gazdaság minden határon túl, végtelen növekedésében hisz.
Űrhajót hajtani csak azzal lehet, de a Földön mint energia forrás semmi szükség nincs rá.
A tervezett első hálózatra kapcsolt erőművük (ARC, ~2030) megtermelt áramának a felét már lekötötte az NVIDIA, és a másik feléből egy rést pedig egy másik komoly ipari cég.
"Fejlett HTS mágneseket használ (ritkaföldfém-bárium-réz-oxid szalag), amelyek több mint kétszer erősebb mágneses teret hoznak létre, mint a hagyományos tokamakoké (pl. ITER)."
"... A SPARC a CFS zászlóshajó demonstrációs projektje: egy nagy mágneses terű tokamak, amelyet úgy terveztek, hogy a világ első olyan fúziós gépe legyen, amely nettó energiahozamot ér el (Q > 1), azaz több energiát termel a fúziós reakciókból, mint amennyit a működtetéséhez fogyaszt. ..." -> ezt 2027-ben tervezik elérni.
2026-ban a tervek szerint elkészül a SPARC, és plazmát tudnak előállítani vele.
"Célja kb. 50-100 MW fúziós teljesítmény előállítása"
ARC
A nagytesó, a már nem kísérleti fúziós reaktoruk.
Tervek szerint 2030-as évek elején készülnek el vele. Ez már az elektromos hálózatra fog termelni.
Bár nem tudom ez mennyire lesz járható megoldás a jövőben, sok hasonló kísérlet van. A baj velük hogy oltári drága dolog ez a játék, és gyakorlatilag a hatása (mennyisége) igencsak csekély :-(.
Különben még tíz évvel ezelőtt sem engedtek volna ilyen irányú kutatásokat, ez a mostani új trend jegyében lehetséges, hogy nem szabad eltiltani a máshogy gondolkodókat sem. :-)
Ha működik a grafén egyenirányító az éppen a napelemeknél lehet játékváltó. Olyan napelemet lehetne készíteni, amiben apró, a fény hullámhosszára hangolt antennákban indukálódott feszültséget egyenírányítani lehet és nem mikrowattos, hanem kilowattos nagyságrendű teljesítményt előállítani nagy hatékonysággal.
Egyébként van másik változata is, ami szintén a környezeti hőt használja energiaforrásként, csak egy grafénlemez hőmozgást használják energiatermelésre:
Akkor nem írnák, hogy "A begyűjtött energia ezt követően kis, egyszerű, nulla energiájú IoT-eszközöket képes működtetni, és megkönnyíti a kommunikációt."
Pontosabban az elektronok irányított mozgatása vonja el a hőt a környezetből. De ugyanakkor vissza is adja a hasznos munkavégzés során hő formájában. Hőt nyel el és hőt bocsát ki, a termodinamaika törvényei rendben.
Szerintem félreértettél valamit, ez folyamatosan energiát termel amíg a környezeti hő fenntartja az elektronok véletlenszerű mozgását. Lényegében egy brownian ratchet. Minél alacsonyabb a hőmérséklet annál kevesebb az energia.