Keresés

Részletes keresés

LvT Creative Commons License 2003.03.07 0 0 18
> Már megint előjött belőled a nyelvtörténész. :-))

Hát igen, az egyik permanens jellemhibám... (:-))

Előzmény: rumci (15)
rumci Creative Commons License 2003.03.06 0 0 17
Döghideg nincs, de dög hideg szerintem van, s nem csak szerintem, a Gugli 2 különírt és 1 egybeírt adatot talált rá (tudom, ez nem sok, de az egzisztenciát bizonyítja). Mivel azonban a dög hideg és a dög?meleg (egybe: 64, külön: 42) előfordulási gyakorisága (még) nagyon nagy különbséget mutat, teljesen indokolt lehet a dögmeleg egybeírása (szemben a dög hideg különírásával).
Érdekes, hogy a jóval nívósabb szövegeket tartalmazó Magyar nemzeti szövegtár statisztikája ilyen: dög meleg (10), dögmeleg (5), dög hideg (4 – igaz, ebből 3 előfordulás azonos), döghideg (0).
Előzmény: Kis Ádám (16)
Kis Ádám Creative Commons License 2003.03.06 0 0 16
Van dögmeleg, de nincs döghideg.
Van kutya meleg (cani cula), és van kutya hideg.
A dögmeleg szerintem a "döglesztő meleg" származéka.

Van tökhülye, és ma már van tök okos. Már. Ergo - tök hülye?

Ádám

rumci Creative Commons License 2003.03.06 0 0 15
Már megint előjött belőled a nyelvtörténész. :-)) A dögrovásnak nyilván semmi köze ehhez a kérdéshez, s a dög partikula feltehetőleg a dögfáradtból szabadult el, miként a tök a tökhülyéből. Ez utóbbit azonban ma már inkább különírnám, merthogy a nagyon hülyével felcserélhetőbbnek érzem, mint a hülye, mint a tökkel. Tudom, az MHSz. nem így jár el.
Előzmény: LvT (14)
LvT Creative Commons License 2003.03.06 0 0 14
Tisztelt döghöz szólók!

Lehet, hogy nem fogalmaztam pontosan: a dögmeleg szót már én sem tartom jelentéstömörítő összetételnek: a felsoroltam példák közül ez csak a dögrovás és a dögfáradt szavakra igaz.

A dög[ ]meleg, dög[ ]nagy stb. kifejezésekben szerintem is már egy átértelmezett, fokozó értelmű dög[-] jelző (avagy partikula) szerepel.

A jelentéstömörítést azért vontam ide, mert ez lehet a magyarázat az egybeírásra: eredetileg egybeírt szavakban történt meg a jelentés átértelmezése, innen "szabadult el", a fokozó értelmű dög-, melynek már nincs 'halott'-ra utaló jelentése.

Előzmény: playboy2002 (13)
playboy2002 Creative Commons License 2003.03.06 0 0 13
Nekem a 'dögmeleg van' kifejezés nem hordoz információt; olyan meleg van, mint egy dög[lött állat], de a dög felveszi a környezete hőmérsékletét, tehát olyan meleg van, amilyen meleg van. (Ez félig vicc volt.)

... megengedhető lehet az a felfogás, hogy a dög önálló szóként jelzői használatban nem állhat.

Akkor én is óvatosan fogalmazok. Szvsz megengedthető az a felfogás, hogy amint nyomatékosító jelzővé lép a dög- tag, különírjuk.

Meleg van, mint a dög.
Ennél egy kicsit zavarban vagyok. Az biztos, hogy itt külön írjuk, de mintha nem jelző lenne. Hirtelen nem is tudok analóg pléldát mondani: *Hideg van , mint a kutya.

Előzmény: LvT (10)
pampaszmacska Creative Commons License 2003.03.06 0 0 12
Kedves playboy, LvT és rumci!
Köszönöm a segítségeteket!
Amennyiben úgy alakul, írói munkásságom részeként inkább egybeírom majd, ellenben ha hivatalos iromány része lesz ez a szó, akkor feltétlen külön fogom írni, esetleg a baromi nagy megjelölést használom majd rá.
:-)
Előzmény: playboy2002 (9)
rumci Creative Commons License 2003.03.06 0 0 11
Én különírnám, mert a dög-öt ilyen esetekben partikulának tartom (a kutya hideg is partikulás kapcsolat), s így nem beszélnék semmiféle jelentéssűrítésről. A korábbi helyesírási gyakorlat példái azonban ennek némiképp ellentmondanak.
Előzmény: LvT (10)
LvT Creative Commons License 2003.03.06 0 0 10
Kedves playboy2002 és pampaszmacska!

Bár normatívan kétségkívül igazad van, azonban a dög nyomatékosító jelzőt egybeírva találtam az alábbi esetekben:

- Magyar szlengszótár - "dögmeleg van" címszó
- Csoóri Sándor: Forgácsok a földön (1994) - "Álmomban már verekedtem dögnagy sasokkal, de szúnyogokkal még nem."

Egyrészt nemigen vagyok abban biztos, hogy szlengkifejezésekre is rigorózusan alkalmazni kell-e az irodalmi nyelv helyesírási szabályait. Úgy tűnik, stilisztikai értéke van az egybeírásnak az alábbi idézetekben:
- Nagy Lajos: Képtelen természtrajz (1921?) - "A hüllők közé tartozott, gyikszerü, igen nagy, sőt marhanagy állat volt."
- Krúdy Gyula: Zoltánka (1913) - "Kutyahidegek vannak erre mifelénk."

Másrészt, mind analóg esetekből kiindulhatunk az helyesírási szabályzat alábbi pontjaiból:

110. A színárnyalatot kifejező melléknévi jelzőt egybeírjuk a színt jelölő melléknevekkel: halványlila, sötétzöld, világossárga, zöldeskék; almásszürke, haragoszöld, mélykék, törtfekete, újpiros; stb. – Az összetett színnevek árnyalatát jelző mellékneveket azonban különírjuk: sötét rózsaszín, világos narancssárga, halvány kékeszöld stb.
111. Az olyan összetételeket, amelyekben a főnév minőségjelzője az összetett szóban levő alakjában vagy jelentésében önálló szóként nem használatos (al-, bel-, köz-, kül-, szak- stb.), mindig egybeírjuk: alelnök, belföld, élüzem, előtag, közérdek, külügy, mellékjövedelem, pótágy, szakember stb.

Ez utóbbi azért is lehet releváns -- bár csak főnevekről beszél, melléknevekről nem --, mert a dög szó ilyen értelmű használatát megalapozó kifejezések egybeírtak: vö.
- dögrováson van (A magyar helyesírás szabályai, 11. kiadás, 12. lenyomat)
- dögfáradt ember (Magyar helyesírási szótár)
Ezek ugyanis jelentéstömörítő összetételek (helyesírási szabályzat 129.): dögfáradt 'a döglött állatok feljegyzésére használatos rovásbot', dögfáradt 'fáradt, mintha dög[lött] lenne'. Ezekben a kijelezésekben értelmeződött át a dög- tag nyomatékosító jelzővé, és mivel itt egybeírt alakban szerepel, megengedhető lehet az a felfogás, hogy a dög önálló szóként jelzői használatban nem állhat.

A fentiek értelmében a magam részéről nem merek állást foglalni sem az egybeírás ellen, sem melette. Magánemberként elmondhatom: én egybeírom.

Előzmény: playboy2002 (9)
playboy2002 Creative Commons License 2003.03.06 0 0 9
Kedves pampaszmacska!

Idézek A MAGYAR HELYESÍRÁS SZABÁLYAI-ból:

109. A fokozó vagy nyomósító szerepű melléknévi jelzőt nem írjuk egybe a jelzett melléknévvel: szép piros, szép kövér, jó nagy, jó erős, borzasztó rossz, szörnyű hideg stb. Hasonlóképpen: nagy néha, jó néhányszor stb.

114. Minőségjelzőként nemcsak melléknév állhat, hanem főnév is.
a) A foglalkozást, kort, minőséget, csoportot jelölő, esetleg csak nyomatékosító főnévi jelzőket különírjuk jelzett szavuktól: mérnök bátyám, belgyógyász barátunk, közgazdász szakértő, gyermek király, ajándék könyv, rongy fráter, vendég néni, tüzér tizedes, huszár főhadnagy, rendőr száza­dos; csuda jó, kutya hideg; stb. - Hasonlóképpen különírjuk az ilyen alakulatokat is: igazgató elvtárs, tanár úr, tanító néni, mérnök szaktárs stb.

Előzmény: pampaszmacska (8)
pampaszmacska Creative Commons License 2003.03.05 0 0 8
Kedves Ádám, mondd meg nekem légy szíves, hogy a dögnagy szót így, vagy külön, dög nagynak kell-e írni. Ha külön, akkor indokold is meg, miért. Én úgy tudom, egybe írhatom, de egy kolléga kétségbe vonja ezt. Nem tudom, melyikünknek van igaza, és miért. Köszönöm.

pm

[Illetve ha bárki más tud válaszolni, s megteszi, azt is megköszönném, egy hiteles forrásmutatónak meg különösen örülnék, ahol erről bővebben olvashatnék.]

Előzmény: Kis Ádám (7)
Kis Ádám Creative Commons License 2003.02.20 0 0 7
consono!

Javaslom, nézz körül valamelyik irc-csatornán is. Az itteni topicok csak átmenetet képeznek az írott párbeszéd irányába, ott azonban bekerülhetsz a sűrűjébe.

Kis Ádám

Előzmény: consono (-)
rumci Creative Commons License 2003.02.18 0 0 6
Nekem a kedvencem a B. ú. é. k., ami a helyesírási szabályzat szerint nem mozaikszó, hanem rövidítés, mert nem ejtjük [búék]-nak. :-)) (Ez a fejezete a szabályzatnak az, amelyben ugyan logikus és világos a szabályozás, de szerintem jelentősen több a kivétel, mint a szabályos eset. Lehet, hogy nem is nagyon lehet e kérdéskört a jelen helyzetben szabályozni?)
Előzmény: LvT (5)
LvT Creative Commons License 2003.02.17 0 0 5
Kedves rumci!

Hol a határ? Én pl. általában kábé-t, embé-t, eská-t mondok, de ezeket a szabályzat ponttal kb.-nak, mb.-nek, sk.-nak íratja.

Az IMHO pont nélküliségénél én mindenesetre én az amerikai úzust gyanusítom, azon belül is az ún. távírászstílust, amelyből származnak ezek a rövidítések (kezdve az ASAP 'as soon as possible'-on).

Előzmény: rumci (3)
playboy2000 Creative Commons License 2003.02.17 0 0 4
Áhá eszvéesznek, én mindig feloldva ejtettem magamban. Mondtam, hogy még nem hallottam máshol.
Előzmény: rumci (3)
rumci Creative Commons License 2003.02.17 0 0 3
A pl.-t példáulnak ejtjük, a stb. satöbbinek, az szvsz-t azonban eszvéesznek, az imho még inkább imhónak, így ez utóbbiak nem rövidítések, hanem mozaikszók, tehát nem dukál utánuk a pont.
Előzmény: playboy2000 (2)
playboy2000 Creative Commons License 2003.02.17 0 0 2
Az szvsz-szel még csak fórumokon találkoztam. Itt is alakult ki?
Nem dukálna egy pont is utána? Mint pl. a stb. után?
phls Creative Commons License 2001.06.23 0 0 1
Kiindulhatsz pl. ezekbôl (persze egymásra is utalnak bôven):
http://nyelveszet.lap.hu/
http://www.c3.hu/~nyelvor/link.htm
http://mnytud.arts.klte.hu/mashely.htm
http://www.e-nyelv.hu/

Itt az Indexen nézd még meg a "Törzsasztal/Kell-e a hejesírás (:-)) az Interneten?" c. rovatot, meg általában kukkants bele a "lazább" témákba.

maczilaci Creative Commons License 2001.06.23 0 0 0
Hogyan írunk?? Hát mindenki úgy, ahogyan tud.

Azaz: a többség igénytelen, magyartalan, értelmetlen zagyvaságokat pakol fel a 101 billentyűjével.

Mivel a hozzászólók legtöbbje a helyesírás legalapvetőbb szabályaival sincs tisztában, ezért a "félregépelés", illetve a laza-vagyok-mert-baromságot-írok a "menő", a divatos. Legalább is ezt szeretnék elhitetni - leginkább saját magukkal...

Előzmény: consono (-)
consono Creative Commons License 2001.06.21 0 0 topiknyitó
Sziasztok!
Szemináriumi dogámban a topikok nyelvéről akarok írni. Pl. mennyire beszélt vagy írott nyelvi, milyen helyesírásilag, milyen extra szavakat hozott létre a netes beszélgetés. Már van egy pár öletem és anyagom, de kíváncsi lennék a véleményetekre...Ötleteket is elfogadok, hogy melyik topikokban nézzek körül :)
Előre is köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!