Keresés

Részletes keresés

B. Knox Creative Commons License 2001.06.18 0 0 219
igen, csökkentsék...
Előzmény: onogur (218)
onogur Creative Commons License 2001.06.18 0 0 218
Az állás:
Csökkentsék illetve töröljék el az 5%-os küszöböt:
Igen:
1./onogur
2./ nevtelen
3./ alphanumericus
4./ Bumburnyák
5./ Mr. Wendal
6./ Gerenda
7./ LamaXX
8./ névtelen
9./ Pásztörperc
10./ Leontinus
11./ Urániumbányászlánya
12./ Májsz
Nem:
1./ Rambo
2./ M-Árpi
3./ Lujza
4./ Macisajt
5./ Foti
6./ Urby
7./ szakall
8./ MoJo JoJo
9./ micácska
10./ Okos Mikulás
11./ sarpy
12./ Éhesló
13./ Pdictus
14./ Attila Fradi
15./ Tappancs
Pdictus Creative Commons License 2001.06.18 0 0 217
Kedves rokon, a 216.) neked is szól. A konvergencia-divergencia dilemmádról annyit, hogy ha következetes vagy, akkor látod, hogy azért a golyó jobb ---))) (bár a végeredmény, mint tudjuk, u.a.)

Egy marhaság az egész: Te se értenéd, hogy az ember lehetöleg a kisebb rosszat választja? Ha már ez a választék...

(Ja, erröl jut eszembe egy RoRoRo idézet, amit sokág öriztem egy könyvesbolt szatorjára nyomva: "In zweifelhafte Fälle entscheide man sich fürs richtige" ... már elfelejtettem, ki volt az okos germán író, akié a gondolat, de szép, nem?))

Ezért aztán ez az egész vita fölösleges jelenleg.

üdv,
pd

Előzmény: névtelen (185)
Pdictus Creative Commons License 2001.06.18 0 0 216
Kedves Onogur,

azt hiszem, még mindig egymás mellé megy kicsit a beszéd: én nem azt mondtam (remélem, mer'hogy gondolni biztos nem, az tutti) hogy CSAK 2 párt kell: azt mondtam, LEGALÁBB 2 kell, hogy szabályozható legyen az egész.
Jó megnézni, as USA helyett, pölö NyEU-eseteket. Általában(? sok helyen) van még 1-2 kisebb párt, akik aztán a mérleg nyelvét játsszák. Ez nem is baj, ha valamelyik nagy pártban a bizalom fogy, nöhet egy kisebb, s.í.t. Nézd meg a zöldségek történetét D-ben. Elég egyszerü, nem?
na, a másik vég viszont, hogy mondjuk egy 15 -25 párti parlamentet kormányozni ... akkor inkább egy felv abszolutizmus, ha jól emléxem, volt valami ilyesmi --)) črted, mire gondolok, ugye? Egy ilyen tra´gyadombot, mint egy parlament, azt bezony lehetöleg hasznosan kell müködtetni, valami maradjon a bolgároknak is --)). Túl divergens lesz az egész, akkor jön majd egy helyes kis diktátor, aztán egy idöre vége a témának.

Ezért továbbra is az a véleményem, hogy momentán nem az 5%-on kell rágódni, sôt: szivem szerint KICSIT emelnék rajta, mondjuk 7-re. De talán 10-15 év múlva ezek már nem lesznek szempontok, megtanuljuk, hogy s mikéntz müködik egy állam (hogy a fene egye néha), és adddigra nem lesz talán szükség ilyen "anti" korlátokra.

üdv,
Pd

Előzmény: onogur (184)
Zalancelot Creative Commons License 2001.06.18 0 0 215
Lehet, hogy bonyolult, lehet hogy igazságtalan, a jelenlegi választási rendszer, de hogy jól müködik az megkérdőjelezhetetlen. Stabil kormányzást tesz lehetövé, mert a győztesnek ad annyi előnyt, hogy a kormánynak elegendő többsége legyen. Biztos vagyok abban, hogy a gazdasági stabilizációnk, nem tarthatna itt, ha a kormányok nem töltötték volna ki hivatali idejüket. Az ország egyik legnagyobb előnyéről mondana le, a politikai és gazdasági stabilitásról, ha eltörölnék a lista küszöböt.
Szerintem a változtatásnak csupán a létszám csökkentésére kellene irányulnia.
Tappancs Creative Commons License 2001.06.18 0 0 214
Nono. Vegyes rendszer van, nem tisztán listás. Egy párt úgy is képviselheti magát, hogy 1 szem képviselője jut be egyéniben. Zwack például így jutott be. Akár függetlenként is be lehet jutni, túl nagy gyakorlati esély nincs rá.
Ne töröljék el a küszöböt!
Előzmény: Mario (211)
M_Árpi Creative Commons License 2001.06.18 0 0 213
A demokrácia nem arról szól, hogy mindenki egyszerre ér célba, hanem arról, hogy mindenki egyszerre indul a futóversenyen.

Ha te meg én alapítunk egy párot, és te rám szavazol, akkor nekem be kell jutnom, hogy te ne maradj képviselet nélkül? Nevetséges!

Előzmény: Mario (211)
Mario Creative Commons License 2001.06.18 0 0 212
Bocs!
211 második bekezdés utolsó szava:mellette.
Mario Creative Commons License 2001.06.18 0 0 211
Szasztok!
Az 5%-os küszöb rossz abból a szempontból, hogy a választópolgárok jelentős része képviselet nélkül marad. Ez baj, mert attól, hogy sokan mondanak valamit, nem biztos hogy igaz. Fordítva: Attól, hogy kevesen vallanak valamit, nem biztos, hogy az rossz. A keveseknek jelenleg azonban nincs képviseletük. Ez nem igazán demokratikus.

A mérleg másik serpenyőjében az ország kormányozhatósága áll. (?). Ha meggyőztök arról, hogy küszöb nélkül az ország működésképtelen lesz, akkor a küszöb eltörlése ellen szavazok, ha nem győztök meg, akkor ellene.

Felmerült még az a gondolat is, hogy a "törpe" pártok parlamentbe jutásával több lesz a finanszírozási költség. Szerintem a kérdés nem a küszöbbel kapcsolatos, ezért a továbbiakban ezt a kérdést ne vizsgáljuk. (Inkább abba a kérdéskörbe tartozik, hogy jár-e a pártoknak állami pénz).

Üdv mindenkinek
Mário

Urby Creative Commons License 2001.06.18 0 0 210
Szia Mic!
Egy kis kiegészítés a saját véleményemmel:
Ezért kellene LEGALÁBB egy harmadik erő
ez egy következetes liberális értékeket felmutató párt, az SZDSZ lehetett volna
Urby
Előzmény: micacska (189)
M_Árpi Creative Commons License 2001.06.18 0 0 209
Ott a parlament alsó házának kb. 10%-át nem a két legnagyobb párt adja. A példa tehát nem jó.
Előzmény: Urby (208)
Urby Creative Commons License 2001.06.18 0 0 208
UK
Előzmény: M_Árpi (170)
M_Árpi Creative Commons License 2001.06.18 0 0 207
Miért?

Az jobb, hogy most meg azzal foglalkoznak, hogy "az én unokaöcsém csak háromszáz milliárdot lopott el a parasztügyi minisztériumban, és a női klotyóban gumival bassza a titkárnőit, de a te keresztapád háromszázötven milliárdot lopott a fociügyi minisztériumban, és még gyereket is csinált a titkárnőjének - vesszenek a kommunisták" -- Ami ma megy, az jobb szerinted?

Előzmény: Aradi Zoltán (206)
Aradi Zoltán Creative Commons License 2001.06.18 0 0 206
Egy francot kell eltörölni a listákat! Csak az kell. Jó lenne, ha ezután Bivajbasznád képviselője vitatkozna Röjtökmuzsaj képviselőjével a Parlamentben, hogy melyikük választó körzetében javítsák ki a csatornát?
Tudom, hogy ezt szeretnétek, de ez csak ötven év múlva lehetne időszerű, amikor már a demokrácia bejáratódott. Különben, amíg a képviselők ilyen marhaságokon vitatkoznának, hogy kaserolják magukat a választóik előtt, a kormány azt csinálna amit akar.
morbiczer Creative Commons License 2001.06.18 0 0 205
"Töröljék el az 5%-os küszöböt meg a listákat!"

Ha eltörlik a listákat, akkor teljesen egyértelmű, hogy nincsen 5 %-os küszöb sem, hiszen mire vonatkozna a 5 %?

Előzmény: urániumbányászlánya (198)
morbiczer Creative Commons License 2001.06.18 0 0 204
"De lehet. Csak persze előtte össze kell szedni kétszázezer aláirást, hogy lehessen népszavazni. + azt hiszem a közt.elnök beleegyezése."

Nem tudom, hogy lehet-e vagy sem, de azt elég biztosra veszem, hogy a köztársasági elnöknek nem sok köze van a dologhoz, legfeljebb annyi, hogy kiírja, ami inkább formalitás. Dönteni azt hiszem az OVB dönthet arról, hogy a kérdés mehet-e? De lehet, hogy tévedek.

Előzmény: Májsz (203)
Májsz Creative Commons License 2001.06.17 0 0 203
De lehet. Csak persze előtte össze kell szedni kétszázezer aláirást, hogy lehessen népszavazni. + azt hiszem a közt.elnök beleegyezése.
Mi a humanista párttal kb. szeptemberre tervezünk egy nagyobb volumenü akciót, hogy elég aláirást gyüjthessünk egy népszavazáshoz, ahol a belépési küszöböt 1 vagy 2 százalékra le lehet vinni. Igy több pártot ismerhetnének meg az emberek, ez jelentősen segitené(visszaállitaná?) a demokráciát. Igy is nagyon nehéz, hiszen 1% alatt nincs semmiféle támogatás.

Szoval, aki egyetért, az majd jöjjön segiteni! Na jó, elég ha aláirja és szól az ismerőseinek is.

Előzmény: karma police (202)
karma police Creative Commons License 2001.06.16 0 0 202
miert is nem?

nem mondtam, hogy biztos vagyok benne, de valoszinunek tartom, hogy lehet

Előzmény: B. Knox (201)
B. Knox Creative Commons License 2001.06.16 0 0 201
"siman el lehetne toroltetni nepszavazassal, vagy nem? (a kuszobot)"

Szvsz nem lehet erről népszavazást kiírni.

Előzmény: karma police (188)
polites Creative Commons License 2001.06.16 0 0 200
Hát igen, de ha túl sok az idiotes...))
Előzmény: micacska (195)
Derek Creative Commons License 2001.06.16 0 0 199
"Ha bemész egy multihoz, szabadon választhatsz hogy a Coca Cola cukros vizét öntöd magadba vagy Pepsi terméket vásárolsz. Ennél azért többet szeretnénk.
"

Hat ne multihoz jarj pialni, hanem kocsmaba.

Előzmény: onogur (181)
urániumbányászlánya Creative Commons License 2001.06.16 0 0 198
Töröljék el az 5%-os küszöböt meg a listákat!
karma police Creative Commons License 2001.06.16 0 0 197
valojaban a dolog nem menne siman, bar valoszinuleg el lehetne juttatni szavazasig
Előzmény: karma police (196)
karma police Creative Commons License 2001.06.16 0 0 196
bocs, hogy felreertest okoztam
a "siman"-t ugy ertettem, hogy nincsen jogi akadalya
Előzmény: polites (194)
micacska Creative Commons License 2001.06.16 0 0 195
Egy sikeres népszavazáshoz /polisz/polgári öntudat kell.
Üdv. mic.
Előzmény: polites (194)
polites Creative Commons License 2001.06.16 0 0 194
"siman el lehetne toroltetni nepszavazassal, vagy nem? (a kuszobot)"

"simán"?????

Eddig a legtöbb népszavazási kísérletet megtorpedózták a pártok. Az aláírt ívek még a WC-papír értékét sem érték el a parlamentben.
Pl. halálbüntetés.

A homályosan fogalmazó alkotmányra hivatkozó önkényes csűrés-csavarás után azt engedik csak megszavaztatni, ami nekik is tetszik.

karma police Creative Commons License 2001.06.16 0 0 193
ebben teljesen igazad van, es persze ezzel en is tisztaban vagyok
mindenesetre talan eselyesebb, mint a parlamenten atverni
Előzmény: micacska (190)
karma police Creative Commons License 2001.06.16 0 0 192
tenyleg, mi lenne, ha az lenne a hatar, hogy az 5 legtobb szavazatot elert part jutna be?
Előzmény: Pdictus (178)
karma police Creative Commons License 2001.06.16 0 0 191
sot

A - 45%
B - 52%

A megszerzi a helyek 55%-at, es jot rohog

ez mar elofordult

Előzmény: névtelen (136)
micacska Creative Commons License 2001.06.16 0 0 190
Ügyes kampányolással a törlés jogosságát és annak az ellenkezőjét is be lehetne bizonyítani.
A polgár pedig nem áll neki a választójogi rendszer tanulmányozásának, így félő, hogy nem döntene helyesen.
Üdv. mic.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!