- ha az megbántás, hogy egy létező és mindenki által megfigyelhető tevékenységet leírok, akkor ez a világvége,
- ha nem érzed az iróniát és egyből vérre menően szólsz hozzá (vagy oda) egy témához, az bizony azt jelzi, felszívtad magad,
- hozzáértésedet biztosan megköszöntem volna, de így... Majd más elmagyarázza nekem a dolgokat,
- a semita népek igen nagy csoportjába tartoznak az arabok, a pashtuk, a zsidók, stb. Holnap már az is rasszista lesz, ha valaki finn-ugorozik???
Részemről részedre ennyi.
Üdv.
Nils Holgersson,
- tanulj stílust vamzertől, neki jobban áll ez a viselkedés,
- nyiss nyugodtan topicot, elvégre jogod van hozzá,
- a rasszizmusra és hasonló röhejes vádakra lásd fenntebb.
"Ha sima bankkártyáról veszed le persze kevesebbet, hisz a Te pénzedet használják, viszont a hitelkártyáról felvett készpénzt kamatmentes kölcsönnek veszik. "
Az amerikai bankoknal kicsit maskepp van ez.
Ha a bankszamladrol veszel fel penzt es a sajat bankod ATM-jerol akkor semmit nem szamolnak fel. Ha mas bank ATM-jerol legyen ez barhol a vilagon akkor minden keszpenzfelvetel 1.5 $ koltseggel jar egysegesen. Az en bankomnal.
A hitelkartyarol levett osszeg keszpenzben azonnal kamatterheles ala esik, tehat nem kamatmentes kolcson, ilyen nincs a vasarlasoknal,ott van kb 30 nap turelmi ido. ha az akkori tartozast kifizeted teljesen akkor nincs kamat, a vasarlasokra, ha nem az egeszet fizeted ki , akkor indul az ora es ketyeg a kamat.
Keszpenzfelvetelnel azonnal ott nincs ez a 30 napos turelmi ido.
Vásárlásnál nem is nagyon számolhatnak fel költséget, esetleg valami bankja válogatja szimbolikus kezelési költséget, ugyanis ott az eladóval fizettetik ki a költségeket. Az én bankomnál ez 2% ennek bizonyára egy része a VISA-é, egy része a banké.
Készpénzfelvételnél persze veled fizettetik ki a hasznukat. Ha sima bankkártyáról veszed le persze kevesebbet, hisz a Te pénzedet használják, viszont a hitelkártyáról felvett készpénzt kamatmentes kölcsönnek veszik. Kamatot ugyan nem vonnak le, de behozzák a kezelési költségen. Ha bankártyámról veszek le készpénzt akkor kezelési költségként nekem 10,- Sk-t vonnak le (kb. 20 cent), ha hitelkártyáról akkor 1%. De ha nem automatából, hanem banki pultnál veszem fel akkor 2%.
En pont forditott helyzetben vagyok, mert minden hitelkartyam amerikai es a gyerekeim is ilyenrol veszik le a havi ellatmanyukat es vasarolnak. Es az atvaltas minden alkalommal pontosan megegyezik az eppen napi forint arfolyammal. Mar tobbszor ellenoriztem. Es ez szinte naponta mas valamivel. Ha keszpenzt vesznek fel akkor az itteni bank felszamol 1,50 $-t,mint idegen ATM feet, de mast nem. A hitelkartyakrol nem engedem a keszpenzfelvetelt . csak ha nagyon kell, mert ott a cash advance fee 5 dollar.
Keszpenzt csak a Visa check cardjukrol vehetnek fel ami nem hitelkartya ,hanem a bankszamlamrol veszi le az osszeget az ott levo fedezetrol
OFF
Egyébként én is pont 1996-ban költöttem rendesen hitelkártyával Amerikában, és utána kiváncsi voltam, hogy milyen árfolyamokat használ az ótépé.
Teljesen ledöbbentem. Ugyanis mindhárom dátumot figyelembevéve - a vásárlás napja, a terhelés valutanapja, könyvelés napja - akármelyik devizaközépárfolyamához képest alacsonyabb áron jött ki a forintterhelés.Mind a 40-50 terhelést végignéztem, mindegyiknél a devizaközépnél jobban jöttem ki, akármelyik napi devizaközépet néztem. Utána se jött semmiféle charge.
Azóta se értem.
Na persze, egyszer volt Budán kutyavásár. Következő évben már nem ért ilyen meglepetés.
"de a genetikai hiba szvsz benned van, mert egy ilyen topicra így felszívni magad, hát tudod kis barátom, az min. betegség, de lehet, hogy szövődmény."
Te hülye vagy születésileg, vagy csak ennyire futotta a nevelésednél?
Nyitsz egy rasszista topicot, arabozol benne össze-vissza, úgy, hogy fogalmad sincs se gazdaságról, se társadalomról. És ha valaki elküld a búsba, ráadásul tényekkel annulálva a szardobálásodat, akkor rászólsz, hogy ne szívja fel magát? Mit szólnál egy olyan topichoz, ahol a tolvaj magyarokat akarják elküldeni haza? Jártál te mondjuk Bécsben a '80-as évek végén? Tudod, amikor ki volt írva, hogy magyar ne lopj! Azon se szívtad fel magad?
kivéve az arabokat, akik úgyse lőnek vissza, mi?
Feketeüzlet, pénzmosás. Bezzeg, mi büszke magyarok. (Javaslom, nézd meg egyszer a "Mi büszke magyarok" című rövidfilmet, készült 1980-ban. Megéri. A helyzet nem más ma sem.)
Eddigi csevelyeid:
"Mi lesz szerencsétlen arab pénzváltókkal? Eltűnik a cséndzsmáni a Keleti pu. előtt?"
"Meg a gyros-játék, tuti az a pénzmosás netovábbja...:)"
"Na ez itt a KÉRDÉS (there is the rug), hogyan tud még mindig nyereséget csinálni az egyre kisebb árrésből? Lehet, hogy a pénzügyi-számviteli főiskolán katedrát érdemelne néhány szíriából szalajtott kis semita gyrosárus?"
Tudod, én meg arab vagyok.
1. Megnyitottad az arab pénzváltós topicot, holott fogalmad sincs, mi a mostani liberalizás lényege, csak arabozzunk egyet, meg szemitázzunk egyet. (Te írtad a szemitát, nézd vissza!)
2. A "kis barátomat" én se gondoltam komolyan.
3. Én nem szívtam fel magam, miből gondolod?
4. Akkor megkérdem, mit szűrtél le eddig, mi lesz az arabokkal?
igyexem nem megbántani senkit sem itt a forumon, ezért nem írom le magvas gondolataimat most Rólad és az általad használt hamgnemről. De azért egy pár gondolat, már ha megengedhetőnek tartod:
- ide nem pofázni járok, hanem véleményeket "hallani" és cseverészni (furcsa lehet ez neked)
- köszönöm a megtiszteltetést, hogy kis barátodnak tekinthetem magam, de erről a pozicióról ezennel örömmel lemondok,
- hibáimról készségesen teszek neked önvallomást, de a genetikai hiba szvsz benned van, mert egy ilyen topicra így felszívni magad, hát tudod kis barátom, az min. betegség, de lehet, hogy szövődmény.
Semmi extra bölcsességet nem tudok erre mondani, csak annyit, hogy egy parkolóban álló üzérnek nem kell méregdrága Váci utcai irodát fenntartania/bérelnie. Énszerintem igenis aktívan forgalmaznak hamis pénzt, (mért éppen ők ne csinálnák?) és nyilván alvilági tőkemozgásokat is finanszíroznak alkalomadtán.
Meg természetesen élnek a legális fogásokkal. Kapcsolatok, informálódás, helyezkedés.
Kb. ennyit tudok.
"Mi lesz szerencsétlen arab pénzváltókkal? Eltűnik a cséndzsmáni a Keleti pu. előtt?"
Valaki így kezdte a topicot. Nem tudod, ki? Szerintem valaki olyan lehetett, aki nincsen tisztába, hogy mit jelent a konvertibilitás, de pofázni azt nagyon tud.
Most meg fedővállalkozások vannak a soron.
Kis barátom!
Nem láttál a 80-as években a körúton butikokat, amelyekbe egész nap 5-6 ember lépett be, és senki se értette, miből élnek ?
Nem vetted észre, hogy a 90-es években mennyi panzió nyílt meg, amelynek az éttermébe ha be akarsz ülni ebédelni, rajtad kívül 0 vendég van, és téged furcsa szemekkel néz a személyzet? Bár kiszolgálnak végül is, de mégegyszer nem mész vissza?
Azok is fedővállalkozások voltak. De nem arabok voltak a tulajok, hanem magyarok, bizony.
Összekeverni a feketegazdaságot, a pénzmosást a nemzeti jelleggel, az bizony hiba.
Nálad úgy látom, genetikai hiba.
De okos vagy vamzer, irigyellek. És milyen toleráns, biztos a bankszektorban szocializálódtál. Ha valóban a marge-ok közé álltak volna, akkor minek nekik pl. a Keleti pu. nyilvánvaló fedővállakozásokat üzemeltetniük, hihetetlen "ráfizetéssel". Avagy láttál-e már valaha lángossütő bódéban magyar bankárt?
Fején találta az arabot.
Már mintegy jónéhány éve mindenki annyi valutát vesz hivatalosan, amennyit akar, arabjaink meg beálltak a banki marge-ok közé, abból éltek eddig is. (Némi hamispénzkockázat azért felmerült persze, de arabjaink ennél okosabbak voltak, hogy ilyennel éljenek.)
A tájékozatlanabb beíró olvtársak, főleg a topicnyitó, meg nincs tisztában azzal, hogy a teljes konvertibilitás a kisember számára már eddig is létezett, és a mostani látványos bejelentés számára egyáltalán nem hoz újat.
A mostani bejelentés lényege, hogy a külföldi intézményi befektetők bemehetnek a kincstárjegypiacra, meg a határidős forintpiacra legálisan. (Mert eddig is ott lehettek kis trükkökkel)
Valamint, ha Mallorcán akarsz venni házat, nem kell engedélyeztetned.
Erre itt jönnek arab pénzváltós topiccal.
Utóirat: hitelkártyánál az árfolyamelszámolás bankfüggő, van ahol devizaeladásin számolnak, van ahol középen( utóbbi ritkább, ha van még egyáltalán. Elvégre a banknak is kell némi marge)
Na ez itt a KÉRDÉS (there is the rug), hogyan tud még mindig nyereséget csinálni az egyre kisebb árrésből? Lehet, hogy a pénzügyi-számviteli főiskolán katedrát érdemelne néhány szíriából szalajtott kis semita gyrosárus?
Isemertem olyan arabot, aki tíz éve jött ide és azóta már meggazdagodott. Régen nem ilyen "kispályás" dolgokkal foglalkozik, hanem váltott, vállalkozik, befektet. Az élet császára. A kicsik továbbra is élni fognak, legfeljebb valamelyest szűkül a terepük, bár ez sem feltétlenül. Ha 2002-ben jön az Euro és a NY-európai valuták jó része kukába kerül, az sem fog véget vetni teljesen. Kevesebb lesz a forgalom, kisebb az árrés, még néhány váltóval kevesebb és kész.
Nem fog eltunni, mert hiszen eddig is valthattal hivatalosan is amennyit akartal, ha meg hitelkartyad volt az nyugaton is jo volt. Amig az veteli es eladasi ar kozott nagy a kulonbseg addig lesznek akik inkabb feketen vesznek valutat olcsobban mint a bankban. Bar sok ertelme eddig sem volt, mert hitelkartyaval a kozeparfolyamon szamoltak el mindig a tranzakciokat. Csakhat sok ember szereti a keszpenzt meg most is.