Gondolom szépen csendben elmeszelték a felelősöket, ami ott meglehetősen kellemetlen következményekkel jár: oda a nyugdíj, a következő állásajánlat max. éjjeliőr a szeméttelepen, stb...
De ez már nem szenzációs, nem érdekli a médiát...
Csak gondoltam, hogy az elmúlt évek robbantgatásai után esetleg fokozott figyelemet fordítottak egyes épületek védelmére. (Világkereskedelmi Központ - Urby volt szíves kisegíteni.)
Azért nem olyan nehéz összehozni három tonna robbanóanyagot, aki ért hozzá, néhány tízezer forintból megcsinálja (bár nem tudom, mostanában hogyé' adják a műtrágyát...)
Ez az elmebeteg azért volt ilyen "sikeres", mert jól képzett katona volt, elég sokat szolgált a (asszem) a tengerészgyalogságnál, ahonnan állítólag ezért szerelt le, mert nem vették be valami elit-csapatba. Lehet, ők már rájöttek, hogy nem teljesen tiszta. A davidiánusok kiírtására (ha jól emlékszem) valóban hivatkozott. Az FBI beavatkozása meg jogos volt, mert kiskorúak voltak a csapatban, akiket nem lehet csak úgy berángatni egy szektába (kivéve hazánkat). Az más kérdés, hogy baromira elb@szták a beavatkozást, de azóta fejlődtek a fiúk.
Igen, erre gondoltam. Aztán, a nagykövetségek ellen is voltak bombamerényletek, sőt katonai szállás, nemrégen pedig hadihajó ellen is. Sok ellensége van egy szuperhatalommnak, kivül-belül. McVeigh magányos tettes volt (úgy értem háttér nélküli)?
Igen, erre gondoltam. Aztán, a nagykövetségek ellen is voltak bombasmerényletek, sőt katonai szállás, nemrégen pedig hadihajó ellen is. Sok ellensége van egy szuperhatalommnak, kivül-belül. McVeigh magányos tettes volt (úgy értem háttér nélküli)?
Kedves Salk!
Lehet, hogy igazad van, bár szorgos ember egyedül is fel tud halmozni ennyi robbanószert, még nálunk is. Csupán idő (és némi) pénz kérdése.
Sajnos a halálbüntetést sokan, főként az iszlám szélsőségesek inkább kitüntetésnek, mint büntetésnek tekintik, az ő esetükben az életfogyt és az agyonhallgatás hatékonyabb lehet.
Urby
Elég karizmatikus őrült volt ez a dávidista, mint minden vallási tébolyult. Ráadásul úgy nézett ki, mint egy rock-sztár, úgyhogy az elején nemcsak fegyvereket, hanem jó nőket is gyűjtött. Valahol olvastam, hogy ez a Timothy is valamilyen szimpatizáns lehetett, s innen az indítatás. De ez csak spekuláció. Számomra a legmegrendítőbb a múzeum volt, gyerekcipővel, fotókkal, a robbanás hangjával, tolókocsis túlélőkkel. Különösen elgondolkodtató, hogy az amerikai mítoszban (főleg a filmgyártásban, amely mégiscsak a legfőbb tápláló közeg) az ellenség mindig külföldről jön, a politikai irányultságnak megfelelően: japán, kommunista, arab, szerb, s itt van egy borzalom, amelyet egy háborús hős követ el.
Kedves Varga László
Természetesen tudjuk, hogy Menahem Beginre gondoltál, aki a jelenlegi ottani miniszterelnökkek egyetemben kevés esélyel pályázhat arra, hogy itt a törzsasztalon (akár a bal, akár a jobb oldalon, vagy a liberálisok körében) tulságosan sok népszerüségi szavazatot szedjen össze.
A Nobel dij révén jogosan előhozott görbe tükröd pedig azt erősiti meg, hogy a béke-Nobel dijat sokszor adják rövid lejáratu politikai-pedagógiai célokból, különösen akkor, ha a humánumból tartósan egykettedre álló nebuló hirtelen látszólag háromnegyedre javít.
köszönöm tájékoztatótokat. A szektás tűzre emlékszem, csak nem tudtam, hogy a két eset között ilyetén összefüggés van.
Ha a felrobbantott épületben szövetségi- és FBI irodák voltak, merész húzás volt 2 tonna robbanóanyagot bevinni. Vagy nem volt kiemelt védelme a háznak? (Az a másik nagy robbantás - nem ugrik be az irodaház neve - mikor volt? Ez előtt, vagy utána?)
Nem vitaképp, csak a véleményem.
Nagyon nehéz elhinni, hogy "McVeigh tudott, önállóan, saját téves eszméit követve követte el tettét". 3 tonna, azaz 3000 kg robbanóanyaggal követte el tettét. Ez nemcsak sok robbanóanyag, hanem nagyon sok pénz is, azonkívűl beszerzési forrás, tárolás, előkészítés kérdése is.
Nem hiszem, hogy egyedül volt, legfeljebb valamilyen meggyőződésből elvitte a balhét.
Ha meg így tekintem a dolgot, akkor ez a halálos ítélet nemcsak ennek az "embernek" szólt.
Egyébként én minden terroristára, tússzedőre, diktátorra ugyanezt az ítéletet mondanám ki, és kikiálltanám a világba, hogy ezért ez jár. Mindennek van ára. Az áldozatok életének az ára...
Egy-ket evvel Oklahoma elott a szovetsegi kormany fellepett egy szekta ellen, amely Branch Davidiannak nevezte magat. A szektavezer eleg nyilvanvaloan orult volt, elsancoltak magukat egy izolalt, erodszeruen kikepzett epuletegyuttesben Waco kornyeken. Tudni lehetett, hogy rengeteg fegyvert halmoztak fel, a gyerekeket nem jarattak iskolaba, vartak a vilagveget, a kornyekbeliek feltek toluk, tartani lehett attol, hogy kollektiv ongyilkossagot kovetnek el vagy valami meg durvabbra keszulnek. Lefegyverzesuk, a gyerekek kiszabaditasa es annak megallapitasa celjabol, hogy nincsenek-e koztuk olyanok, akiket akaratuk ellenere tartanak ott, a szovetsegiek megprobaltak betorni. Ez tul jol sikerult, minden porra eget, nagyon sokan meghaltak, lehet, hogy nyolcvanan, nem emlekszem. Maig sem tisztazott, hogy pontosan mi okozta a tuzet. A szekta az epuletegyuttesben rengeteg benzint halmozott fel, es a szektavezer fenyegetozott azzal, hogy felgyujtjak magukat. De a tulelok azt mondjak, hogy a benzint a szovetsegiek fustbombai gyujtottak fel. Az aldozatok nagy reszet a szekta kemeny magja agyonlotte, ugy haltak meg.
Konspiracio nem volt, az egeszet egyenesben kozvetitte egy csomo televizio. De hogy a szovetsegiek inkompetensek voltak, az biztos.
McVeigh-nek annyi koze volt hozzajuk, hogy ebben is a szovetsegi kormany elnyomo politikajanak peldajat latta. Nemcsak o, Waco cause celebre lett abban a politikai szubkulturaban, amelyben o mozgott.
Mar csodalkoztam, hogy mi van, csak nem frontatvonulas. Nyolcvan beiras, es meg nem allt elo egyik goreny sem Izraellel, a zsidokkal, a holokausztbiznisszel. Megtorted a jeget. Gratula.
Valami olyasmi dereng, hogy előtte 80 ember halt meg valami téves FBI vagy CIA konspiráció miatt, McVeigh környezetében. Hogy ezek ismerősei voltak, vagy mint valaki írja valami szektatársai, azt nem tudom, de ezen akadt ki.
( Kísértetiesen hasonló A szomszéd című film sztorija, ami utána készült.(Lehet, hogy nem véletlenül hasonlít. Mostanában megyeget az HBO-n.)
A konkrét épület kiválasztását nem tudom mi indokolta.
Más béke Nobel díjat kap ugyanezért, őt elaltatják, mint egy kutyát..
Volt olyan "neves" politikus, aki korábban szállodákat robbantgatott legalább ilyen találati eredményességgel, és később Nobel békedíjat kapott. A szállodákban épp ilyen ártatlan polgári személyek haltak meg és legalább ennyien.
Megnevezzem az illető Nobel díjast?
Kedves Tamáska!
Attól tartok, értem.:-)
Valami ilyesmire gondoltam én is, amikor azt írtam, vannak olyan emberek (it a pol. fórumon is) akik hajlandóak lennének követni korunk potenciális Hitlinjeit.
Urby
Kedves Geyza,
a világ tud róla csak nem törödik vele kellően.
Az emberek ugy vannak megszerkesztve, hogy azt tudják igazából átérezni, amiről valószinüsíthető, hogy velük is megtörténhet.
Jellemző pálda, hogy még a hetvenes években az akkori Népszbadság két soros hirben tudósitott arról, hogy Bangladesben szököár volt és 2 millio - nem tévesztettem el a számot - ember elpusztult.
A balatoni - egyetlen halálesettel nem járó földrendés - napokig első számu hir volt.
Szoval, igy megy ez.
Abban amit írtál, teljesen igazad van, sőt még azt is lehet mondani, hogy a pénz (akármilyen borzasztóan hangzik is) végső soron átszámítható emberi életekre - én csak arra céloztam, hogy a kínai kivégzésekről nem tud a világ, McVeigh-t pedig lassan-lassan jobban megismertük, mint a szomszédunkat.
A teljhatalmu titkoszolgálattól való rettegés primer félelmet szül.
A munkanélküliségtől való tömeges félelem és a megváltást igérő diktátor egyenruhájába való öltözés közvetett uton tesz nyájbelivé.
De a viszonylag konszolidált körülmények között fellépő táltosok (zsir) is létrehozhatják a csordaszellemhez szükséges regresziót.
1. Ellenzem a halálbüntetést és ezen nem változtat, hogy McVeigh nyilván megérdemelte. Ugyanis ez az a kivétel, amelyik erősíti a szabályt. Mert a halálos ítéletek nagy része nem ilyen egyértelmű eset - nagyon sokszor előfordul bírói tévedés, ezt csak az ilyen egészen nyilvánvaló esetekben lehet kizárni, ezen kívül a gyilkosok sokszor megtévedt, kényszerhelyzetbe került emberek. A törvény viszont az átlagos esetekre kell vonatkozzék, nem az ilyen (szerencsére) ritka szörnyűségekre.
2. A média-manipuláció az már csak ilyen, pláne Amerikában... Ez az eset szépen beleillik abba a világba, amelyikben egy színésznő flörtjén csámcsog egy milliárd ember, stb.
Az a történelemben mindig is ugy volt, hogy minnél szegényebb és szervezetlenebb egy társadalom annál sulyosabbak és kegyetlenebbek a megtorlások. Nem akarom mentegetni Kinát, de ha a társadlomtól a példádban említett összeget helyi áron átszámolom élelmiszerre vagy gyógyszerre, akkor tényleg szörnyüségesnek tünik a kár, amit az elkövetök okoztak.