Keresés

Részletes keresés

Boarhunter Creative Commons License 2022.08.12 0 0 30

Egy ezeréves troll sokadik harcinickje.

Meg kell dolgozni a betevőért de ezt játssza le az idióta az aktuálpolitikában, ne szemetelje össze a Konyhaasztalt...

Előzmény: homerx (29)
homerx Creative Commons License 2022.08.12 0 0 29

ki a faszom ez a nyomoronc?

Előzmény: Boarhunter (28)
Boarhunter Creative Commons License 2022.08.12 0 0 28

Te meg fordulj fel te propagandista féreg...

Előzmény: nagyanyo5:0 (27)
nagyanyo5:0 Creative Commons License 2022.08.12 0 0 27

Drága a cukor????? forduljon Horn kormányához

Nándor Persányi Creative Commons License 2013.08.17 0 0 26

A gyümölcsöket tartósítószer nélkül, csökkentett cukortartalommal szoktam eltenni. A korábbi évek során cukor helyett mézzel csináltam, de mára arra jutottam, hogy sajnálom a mézet forralással tönkretenni, így cukrot használok. A megszokott receptekhez képest jóval kevesebbet teszek bele, de azért annyit, hogy a gyerekeknek is tetsszen.:...

itt olvass tovább:

http://kertlap.hu/befozes-tartositoszer-nelkul/

Farigcsa1 Creative Commons License 2006.07.21 0 0 23

SOS!

"Örököltem" egy lényerőedényt, semmit nem tudok róla, ha valaki tudja hogy működi, vagy azt hol tudok utánanézni kérem segítsen!

frundsberg Creative Commons License 2006.05.22 0 0 22

Üdv! Ajánlanám mindenkinek a cukor helyettesítésére a stevia nevű Délamerikai növényt, az indiánok már évezredek óta használják és ma már japánban meg nyugaton is egyre nagyobb kultusza van.

 Itt bővebben is lehet róla olvasni:

stevia
boldogság Creative Commons License 2004.07.06 0 0 21

Kedves Ismeretlen Barátaim!

 

Rátalaltam erre a helyre, és lenne egy kérésem Mindenkihez.

Nekem van egy saját honlapom, melyen van vegetárius, és természetes élet link is. Szeretnék megkérni Mindenkit, hogy irjon nekem természetes eltevési lehetőségeket, hogy az oda látogatók is részesüljenek ebben a lehetőségben

Nagyon köszönöm!

Lakatos Gyula

E-mail: govindanandana@freemail.hu

Honlap: http://govindananda.fpn.hu

 

krimo Creative Commons License 2004.07.03 0 0 20
Eljött az ideje ennek a topiknak, a mai cukor árak mellet! :))
Rincike Creative Commons License 2002.08.16 0 0 19
Szia bocs de azt hittem már nem él a topik. Biztosan elég lesz az a lé amit eresztett. Remélem ízleni fog. Örülök Jonatán hogy bevált Nálad is ez a módszer.
Előzmény: 3M (17)
jonatán Creative Commons License 2002.06.21 0 0 18
3M!

Én is kipróbáltam a cseresznyét, igaz nem kuktában, hanem hagyományos lábasban és nekem annyi levet eresztett, hogy szépen el is lepi.

3M Creative Commons License 2002.06.13 0 0 17
Rincike!

Cseresznyével próbáltam ki a kuktás módszert.Nem tudom jól csináltam-e, csak kb. 1és1/2 ujjnyi lé keletkezett az üveg alján. Jó lesz ez így?

Előzmény: Rincike (12)
jonatán Creative Commons License 2002.05.31 0 0 16
Most, hogy itt a nyár, újr a eszembe jutott a topic. A Rincike által javasolt módszerrel nagyon finom lett a barack, kutya baj (értsd. nem romlott meg) és nagyon finom. Lassan érik a cseresznyém és a ribizlim, megpróbálom azokat is íly módon eltenni.

Nem tudom ítam-e tavaly, de találtam egy jó kis füzetet Bokor Katalin írta, a címe ,megegyezik a topic címével. Nagyon jó receptek vannak benne!

cat74 Creative Commons License 2002.05.30 0 0 15
Lassan szezon.
joy Creative Commons License 2001.08.18 0 0 14
Én éveken át úgy tettem el az őszibarackot, hogy lebőröztem, felectem, üvegbe raktam, fölöntöttem csurig forralt, Polisweettel édesített vízzel, betettem a mikróba, és addig tekertettem, míg gyöngyözni kezedtt. Kesztyűvel kiszedtem, letöröltem a szélét, lezártam, hibátlan födővel, és párnák között dunsztoltam.

Ma ez azért nem megy, mert kipurcant a mikrónk.
:o(

jonatán Creative Commons License 2001.08.16 0 0 13
Rincike!

Kipróbáltam a technikádat, meglepődtem erősen mikor lett egz csomó leve a baracknak és ténzleg jól őssze is esett. Remélem finom lesz...

Előzmény: Rincike (12)
Rincike Creative Commons License 2001.07.27 0 0 12
Igen, de nem a levegő miatt hanem jobb helykihasználáért, mert így is kb 3/4 lesz az üveg a gőzölés után. A gőz csírátlanít maximálisan.
Jó próbálkozást.
Rincike
Előzmény: jonatán (11)
jonatán Creative Commons License 2001.07.27 0 0 11
Köszönöm, nálunk még csak most kezd a fán érni az őszibarack, így még kipróbálhatom ezt az eljárást is. Kicsit furcsa, de biztosan jó. Teljesen tele kell tölteni az üvegeket, hogy ne maradjon benne levegő?
Előzmény: Rincike (10)
Rincike Creative Commons License 2001.07.24 0 0 10
Jól SEMMIT. A hétvégén Anyósomnál nagy vízesfazékban gózöltük az őszi barackos üvegeket, mivel csak pici kuktája és nagy csavaros üvegei voltak, na és két láda őszibarackja. A régi újságpapíros módszerrel gőzöltük, kicsit tovább 30 percig. A fém tető ugyanolyan homorú lett, mint a kuktás eljárásnál. Az üvegbe nem került csak a hámozott darabolt őszibarack.
Tudom, hogy a hőhatás miatt nem ez a legjobb tartósítási mód, de jobb a cukros tartósítószeres változatnál.
Előzmény: jonatán (9)
jonatán Creative Commons License 2001.07.20 0 0 9
Köszike, jól értettem vizet sem?
Előzmény: Rincike (8)
Rincike Creative Commons License 2001.07.11 0 0 8
Szia Jonatán!
Nálam több éve bevált gyümi eltevési mód az alábbi:

Kell csavaros üveg tetövel, és nagy kukta fazék.
A mostt gyümölcsöt (darabolt öszibarack megyy cseri körte málna stb) tistán tisztára mosott övegbe teszed, semmit nem teszel rá se cukor se semmi. Jól ráhúzod a fém tetőd (férjek jobban tudják) és kuktába állítod. A kuktába előtte 3-4 ujjnyi vízet töltesz, bele a három üveg (nálam ennyi fér) bezárod és sípolástól 10-15 percet
főzöd takarékon.

ha kihül homorú lesz a fém tető úgy ráhúzódik.
Évek óta így teszem el, a férjem és gyerekek is imádják. Ha gondolod próbáld ki.

Ja tavaly kb 80 üveggel tettem el és abból 2 romlott meg menet közbe(vagy nem volt elég tiszta, vagy nem jól húztam rá vagy a férjem a tetőt)

Ps:
ha nics kuktád rozsdamenteset érdemes venni a gabona főzéshez is jó lehet majd télen

Rincike

jonatán Creative Commons License 2001.06.18 0 0 7
Túl vagyok életem első néhány üveg befőttjének elkészítésén. Remélem sikerült. A meleg dunszt tényleg elég macerás eljárás, de bízom benne, hogy hatékony. Mostmár értem, hogy miért nem közkedvelt a ribizli befőzése, tényleg sokat kell vele pepecselni, még szerencse, hogy a férjem segített.A vasárnapom szinte teljesen befőzési lázban telt és a sok gyümölcsből aztán nem lett túl sok üveg, 1 kg ribizliből csak 6 dl, rostos lé lett, mert végül is azt csináltam, natúran és meleg dunsztban. Köszönet mégegyszer a segítségetekért! :)))
jonatán Creative Commons License 2001.06.15 0 0 6
Pireisz, quantum!

Köszönet az értékes kiegészítésért, az a nedves gőzölés így már sokkal egyszerűbben hangzik. A Qittint már én is nézegettem, de túl sok benne szerintem az E-s afűdalékanyag , sajnos. :((( Ami pireisz írt az nagyon tetszik, a szalicilbe mártogatás, mert tulajdonképpen a tartósítószer nem kerül a gyümölcsre, de gondolom azért a celofánra kerül egy kicsi és az ad egy kis védelmet.

quantum Creative Commons License 2001.06.14 0 0 5
Örülök jonatán, hogy hasznodra lehettem, remélem minden rendben lesz a tartóssággal tartósítószer nélkül is.
Valamit azonban helyesbítenem kell, a gőzölés( gőzben dunsztolás) itt a teli üvegek forró vízben való tartós melegentartását jelenti, valami pasztörizálás-félét, csak a hirtelen lehűtés nélkül. Azt írtam, hogy a cseresznyebefőttnél teljesen fel kell önteni a cseresznyét a felöntőlével, hát nem egészen, maradjon a perem alatt még hely ahhoz, hogy ha forrásba kezd a lé az üvegben, ne akarjon onnan mindjárt kifolyni. Azt is olvastam Katona Zsuzsánál, hogy a Nagy Edény aljára, amiben ez a művelet zajlik ajánlatos egy konyharuhát tenni, mielőtt a teli üvegeket beleállítjuk és felöntjük vízzel. Van még valami speciális gőzölőedény is (alul betétes), meg elvileg kuktában is meg lehet csinálni (bár az meg kicsi, a legnagyobba is max. 3 üveg fér), számomra kicsit bonyolultnak tűnnek... A gőzölés után értelemszerűen hagyni kell az üvegeket maguktól lehűlni, mert szétpattanhatnak a hirtelen nyomás és hőmérséklet-csökkenéstől.
Még annyit, hogy én az idén diab. eperdzsemet ügyeskedtem, fruktózzal és Qittin zselésítőszerrel, azt hiszem, ez utóbbiban sincs tartósítószer, tehát a kritériumoknak eddig ez is megfelel!
pireisz Creative Commons License 2001.06.14 0 0 4
Nem kell a gőzöléstől annyira félni. Én úgy szoktam, hogy rendesen megfőzöm az üvegeket. Beleteszem a lábasba, rá a vizet és meggyujtom a gázt. A tetőket pedig beleteszem a mosogatóba és leforrázom. A tető alá ujabban celofánt is teszek úgy, hogy a forró vízbe, amibe szalicilt tettem belemártogatom.
Előzmény: jonatán (3)
jonatán Creative Commons License 2001.06.14 0 0 3
Örök hálám kísérteni fog! Nagyon jók a receptek, majd a gőzöléssel lesznek problémáim, már gyerek koromban is szorongva néztem az anyukámat mikor csinálta. Mindig attól féltem, hogy leforrázza magát. Bízom benne, hogy nekem sikerülni fog nem leforrázni magamat.

Ha hazamegyek be is áztatom az üvegeket, hogy hétvégén hozzákezdhessek a főzőcskének!

Még egyszer köszönettel!

jonatán

Előzmény: quantum (2)
quantum Creative Commons License 2001.06.13 0 0 2
Most jó hosszú leszek, de te akartad...:-))

idézetek Katona Zsuzsától:
Családunkban egy cukorbeteg diétás élelmezéséről kell gondoskodnom. Jómagam egész életemben fogyókúráztam (eredménytelenül, tehát folyamatosan). Ezek a kényszerítő körülmények vezettek arra, hogy az olyan természetes konzerválószereket is mellőzzem, mint a cukor és konyhasó. Az eljárás semmi különleges berendezést nem igényel. Tetszés szerint csökkenthetjük vagy elhagyhatjuk a készítményekből bármelyik izesítőt, cukrot, sót, ecetet, stb. és a diétás előírásoknak megfelelően helyettesíthetjük pl.: a cukrot mesterséges édesítőszerrel.
Nagyon fontos, hogy a natúr konzerv készítéséhez csak légmentesen zárható, teljesen hibátlan, rácsavarható fémtetővel ellátott vagy patentzáras befőttesüvegeket használjunk. A natúr konzerv felbontás után hűtőszekrényben tároljuk, így 7-10 napig eláll. Praktikus megoldás, ha kisebb üvegeket használunk.

Natúr konzerv készítésének legfontosabb műveletei:
1.1 Az üvegek áztatása, mosása és csírátlanítása (áztatás:minden üveget és a befőzéshez szükséges eszközöket 24-48 óráig áztatjuk 20-40 fokos vízben úgy, hogy ne maradjon az üvegekben levegő.
1.2. Lúgos mosogatás: mosószódával (10 l vízhez 10-20 dkg) használatával.
1.3. Öblítés: folyó csapvízzel, majd nedvszívó textíliára borítva lecsepegtetni az üvegeket.
1.4. Csírátlanítás: Főzéssel (lobogva forró vízzel) vagy alkohollal (96%-os alkoholt üvegről üvegre átönteni, 20 db üveghez és csavaros tetőhöz kb. 1 dl elég.)

2. A termés szedése, válogatása, mossása és hámozása (nem túl érett, hibátlan, jól megmosott gyümölcs vagy zöldség)

3.A felöntőlé elkészítése, vagy lekvároknál készre főzés

4. A konzerv csírátlanítása
4.1 kuktában történő sterilizálással (szvsz ez elég bonyolult)
4.2 dunsztolással

Az első pontban leírt macera kicsit hosszadalmas, de K. Zs. szerint meg kell előzni a romlást okozó kémiai és mikrobiológiai (gombák, baktériumok okozta) folyamatokat, amit a légmentes zárás és a megfelelő mennyiségű felöntőlével való felöntés, azaz a levegő távoltartása is nagyban segít.

Ennyi szöveg után akkor a két konkrét recept:

DIABETIKUS RIBISZKEDZSEM:
(befőzés előtti napokban üvegek, tetők, eszközök langyos vízben áztatása ill. csírátlanítása)
A ribiszkét szűrőkanálban többször átmossuk, villával leszárazzuk. 0,6 kg gyümölcshöz 0,1 kg fruktózt vagy glükonont és egy kávéskanál folyékony Polysweetet két részletben hozzáadva összefőzzük. Amikor már kocsonyás és jól kenhető a dzsem, még forrón, előmelegített, csírátlanított üvegekbe töltjük szinültig. Csírátlanított tetővel légmentesen lezárjuk, papírba csomagoljuk az üvegeket és száraz gőzben hagyjuk kihűlni (dunsztoljuk).

Ribiszkeszörp cukor nélkül sajna nem igazán nyerhető, van a könyvben natúr ribiszkelé és diab. ribiszke ivólé recept, azokat gőzöléssel kell befejezni.

DIABETIKUS CSERESZNYE- VAGY MEGGYBEFŐTT

(u.úgy kell kezdeni, áztatás, csírátlanítás, stb.)
A szárastól szedett gyümölcsöt válogatás és leszárazás után hideg vízben áztatjuk. Többször váltott vízben alaposan megmossuk.
Minden literes befőttesüvegre 1 dl vizet számítunk, a felöntőlé minden literéhez egy evőkanál folyékony Polysweetet adunk. (Én egyszerűbben is csináltam édesítő tablettával, minden üvegbe 8-10 szem tablettát potyogtattam, nem mindegyik tabletta azonos édesítőerejű, a Süssinából pl. kevesebb kell, elég a 8 szem egy 8 dl-es üveghez, így csak a forró vizet kellett a cseresznyére önteni és kész). Szóval a felöntőlevet felforraljuk, majd a gyümölcsre öntjük, teljesen felöntve. Gőzben dunsztoljuk ki az üvegeket, azaz egy nagy edénybe helyezzük őket és annyi vizet öntünk az edénybe, hogy az üvegek kétharmadáig érjen, lassan melegíteni kezdjük, 35 percig 80-90 fokon.

Ennyi, tul.képpen majdnem a fél könyvet be is pötyögtettem... Sok sikert!



jonatán Creative Commons License 2001.06.12 0 0 1
Nagyon köszönöm, ami nekem nagyon kellene most valamilyen ribizli szörp ill. lekvár és cseresznye befőtt receptje. Ha nem nagy fáradság beírnod megköszönném. :))))
Előzmény: quantum (0)
quantum Creative Commons License 2001.06.11 0 0 0
Van egy nagyon jó kis könyvecske, ami mindezt leírja (az üvegek csírátlanítási mechanizmusától kezdve a szakszerű gyümölcs/zöldség tisztításig), elsősorban diabetikus készítmények receptjei szerepelnek benne (édesítőszerrel), emellett cukorral, de tartósítószer nélkül készült lekvárok és befőttek is szép számmal, valamint savanyúságok és zöldségkészítmények is.

Szerző: Katona Zsuzsa
Címe: Natúr befőzés tartósítószer nélkül

1993-ban adták ki a Planétás könyvek sorozatban, ha akarod, beírhatok ide belőle pár dolgot, bár könyvtárban talán érdemes még kutakodni utána.

jonatán Creative Commons License 2001.06.11 0 0 topiknyitó
Van egy Befőzés topic itt alul, de nem igazán üzemel. Gondoltam megkísérlek indítani egy újat, speciális a problémám. Diétázom és nem ehetek se cukros se tartósítószeres éelmiszreket, a kertemben viszont érik a ribizli és a cseresznye, ez utóbbi igen szép mennyiségben. A fagyasztóm kicsi, és nem szeretem a fagyasztott gyümölcsöket, tehát olyan ötleteket-recepteket várok, melyek valamilyen természetes eljárással télire is eltehetővé teszik a gyümölcsöket. Mézzel se készülhet max. édesítőszerrel, de milyennel és mennyivel?

Várom az ötleteket!

Köszönettel:
jonatán

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!