A Golden-vénuszt teljesen bio módon lehet termeszteni, mert még levéltetű sem volt (eddig) nálam rajta.
A kajszibarack fórumon tavaly flvetettem, és valaki utána nyomozott a neten.
Németországból érkezett, ott már sok éve forgalmazzák és ismerik. Német fórumozók leírása alapján is ellenáll a moníliának teljesen.
A felnőtt gyümölcsfa (is) és a termése is csak közepes vagy kisebb méretű, tehát a régi nagyra növő 30 éves kajszibarackfáknál kicsit kevesebb hely kell neki.
Németben nagy Bio- és zöld- "mánia" van, ezért érdemes rájuk odafigyelni, újabb nemesítéseikre kiválltképp.
(Szintén ebből a forrásból, gyümölcse közuepes vagy kisebb méretű, de finom).
Sajnos a termését még nem kóstoltam, lévén az én három golden vénusz sárgabarackfám is még csak csemetefa...
:-(
Szerintem egy próbát megér, és ha bevállik, akkor átoltással, szemzéssel is lehet majd szaporítani.
Az ára valóban húzós, mert még a postaköltség is rájön... De van ami megéri az árát.
:-)
Nem reklámként, tényleg, de ugyanitt árulnak Revita-őszibarackot. Az meg nagyon jól tűri a tafrinát, nálam az már 3-4 éve van, és 2 éve terem is.
Ha kell rakok róla fel képet, szép a termése, csak közepes méretű, de nagyon finom.
Tavasszal kicsit megkapja a levelei egy részét a tafrina, de ilyenkorra már elmúlik, ellentétben a többi fajtával.
Soha nem permeteztem tafrina ellen, sajnos a levéltetű és a hangya viszont nagyon támadja, az ellen védekezni kell.
illetve szintén ugyanitt árulnak egy (tafrinának teljesen ellenálló) kínai lapos őszit. No ez is van nekem már két éve, ezt sem a tafrina nem támadja,
(tavasszal 1-2 levél, de ennyi permetezés nélkül is), de ezt a levéltetű és a hangyák sem támadják, tehát teljesen bio-ban lehet tartani.
Ennek a termését még viszont nem kóstoltam, de idén már fogom, mert az egyik kisfán igen sok van...
Ennek a rendelésénél hangsúlyozni kell, hogy a tafrinának ellenállót kérem, mert van nekik sima kínai lapos is, ami nem tafrinaálló- és alapból azt küldik...
Végül ha már monília védekezés kapcsán került ez az egész szóba, van egy régi magyar fajta meggy is, a csengődi csokros, ami a moníliának teljesen ellenáll.
Ezt viszont minden második faiskolában lehet itthon is kapni, lévén régi magyar fajta. (A meggyfán is nagy pusztítást tud végezni a monília.)
Tudatos utánjárással, válogatott fajtájú rezisztens gyümölcsfák ültetésével pedig igenis megvalósítható a biokert.
És még vegyszerre sem kell majd pénzt kiadni, vagy töredékét. Meg a munkánk is sokkal kevesebb lesz.
Én egyébként vagy 5 évvel ezelőtt kezdtem kutatni és ültetni a különböző ellenálló, rezisztens, meg kevés munkával, permetezéssel
termeszthető gyümölcsfák után. Akkor volt egy gerincsérvem, és nem bírtam a kerti munkákat.
Szemléletváltásom volt. Nos azóta sokkal kevesebb munkát csinálok,-azért sajnos még így is sokat kell.
A gerincsérvem sajnos megvan, de valamelyest visszahúzódott, tehát sokkal jobb a helyzet.
Kímélem is mondjuk magam...