Megvolt a tura. Jászvásár (románul: Ias) felől érkeztünk, innét már óránként van busz járat Chisinau-ba. Amint átértünk a határon az utak rettentően leromlottak, 100 km 3 órába telt. Romániában is betiltották idén a dohányzást a kocsmákban, vártam, hogy majd Chisinau-ban, de eléggé elszámítottam magam, Moldovaban, nem hogy bent, de a teraszokon és az utcán is tilos dohányozni... mondjuk ez utóbbival nem nagyon foglalkoznak. Kocsmák amúgy sincsenek, inkább csak éttermek... A Dnyeszteren-Túli Köztársaság területén 24 óra alatt konkrétan egyetlen kocsmát láttunk, azt is buszról, pedig szerettünk volna beülni egybe. A kvint konyak felejthető, de a modovai borok, azok tényleg nagyon jók.
Chisinau-ban bár sok turistát nem láttunk mégis tele voltak a hotelek, de azért lehet szállást találni. Tiraszpolban szinte senki nem tudott angolul, minden ciril, a puccos éttermekben kettesével járnak valamiért a pincérek, de még ketten se nagyon tudnak összerakni egy fél angol mondatot, és szemmel láthatóan kicsit meg is vannak rettenve a külfölditől.
Chisinau-ban viszont, aki tudott angolul, az nagyon segítőkész, barátságos volt, gyakran hosszasan, fél óránál többet beszélgettünk, amikor csak utbaigazítást akartam kérni.
Taxisok a buszállomáson reflexből le akaják húzni a külföldit, normál ár 30-40 moldáv lej között, de max 80. A szállás kb 30 euro két főre.
Egyik határon sem volt probléma, nem kértek semmi papírt, amit előre be kellett volna szerezni. Transzdnyisztriánba belépéskor megkérdezik meddig maradsz, ennek alapján 12 vagy 24 óra vagy amennyit mondasz annyit ír a hatáőr a papírra és figyelmeztet, hogy addig el kell hagynod a területet. Megkérdezi azt is, hogy melyik hotelben fogsz aludni, de ha azt mondod, hogy nem tudod, akkor sincs semmi probléma.
Sőt a moldovai hatoságok nincsenek is jelen a határon, gondolom, mert szerintük ez nem határ. Érdekes ugyanezen helyzetben a szerbek egy csomó gépfegyveressel őriztetik a határt... bár lehet ma már az se néz ki olyan parának. Amúgy az eggyel korábbi hozzászólásomban hülyeséget írtam, valamit elnéztem, a googlemaps sem jelez it semmiféle országhatárt
Olvastam ilyeneket, hogy Európa legolcsóbb, legszegényebb országa, hát szerintem a top 3-ban sincs benne. A legtöbb magyar nyelvű útleírás, cikk, blog túloz, főleg Transzdnyisztriánnal kapcsolatban, a magyar külügy meg inkább azért van, hogy paráztasson, minthogy infót adjon.
Ha ilyen nagyításból nézzük Moldovát, látható Szerbia és Koszovó határa szaggatott, ahogy a Krím félszigetnél is a Donyecki Köztársaságé is, ellenben Transznisztria határa sima vonal. Reméljük ez is bíztató jel :) Dél-Oszétia, Hegyi Karabah, Abházia úgyszintén szaggatott... amúgy Transznisztrián mitől több náluk? Koszovóé szaggatott, pedig azt rengeteg állam elismerte, a többi említettet tudomásom szerint senki. Akkor miért nem jár Koszovónak egyenes vonal? :) Vagy inkább Oroszorság és Moldova kapcsolat a kulcs ebben?
06-1-336-34-50, ez a Moldovai Köztársaság Budapesti Nagykövetségének a száma jelenleg. Bár nem olyan barátságos, mint az albán hölgy volt a múltkor, de egy első benyomás alapján intelligens úrral sikerült beszélnem, aki románul (ha jól sejtem) kezte a beszélgetést, ezért én angolul folytattam, egy perc után rákérdezett az állampolgárságomra, ezek után magyarra váltott.
Moldávia területére nem kell vízum, sem semmilyen regisztráció jelenleg tudomása szerint semmilyen hátárbelépésnél. Ha az interneten tájékozódik az ember a következőket találhatja: ha az ember Ukrajna felől szeretne Moldávia területére lépni regisztrálni kell... ezt konkrétan általam "igen nagyra" becsült kormány.hu-s szerveren olvasható. A Moldovai Nagykövetségnél ilyenről nem tudnak. Olvasható olyan is, hogy Transnistrián területéről ki és belépést előre meg kell adni 72 órával, de az arc a követségen erről sem tudott, szerinte nincs ilyen.
Azt többszőr hangsúlyozta, hogy nem ajánlják Transnisztria területére a belépést, de amikor konkrét kérdésim voltak a veszélyekről, vagy pl megkérdeztem, hogy szabad-e az utcán fotózni, azt mondta, hogy ő oda járt iskolába, nem tudja mi van arra jelenleg, de szerinte nem kell félni... Gondolom én arra próbált utalni az problémát okozhat, hogy Tiraspolnak hivatalos kapcsolata nem nagyon van Molváiaval és Magyarországgal. Ott sittre vagy korházba kerülni ezért kicsit neccesebb.
Hibás a topic neve is, nem? Moldova, és nem Moldávia, mint ahogy Chisinau, esetleg Kisjenő, de nem Kisinyov. A volt szovjet tagköztársaságok területén a legtöbb nevet a magyarok oroszul ejtik, holott a helyi lakosság nem biztos, hogy örül ennek.
Áronka és Disznótoros leírásán halálra röhögtem magam. Kicsit az első albán utunkra emlékeztetett, illet amikor Grúziában jártunk és úgy jöttünk el, hogy szép volt jó volt... azaz, hogy egyik se, és jön ide a faszom mégegyszer. Mivel ez Áronék beszámoló 2001-es sajnos már nem túl aktuális.
Szerintem már nem lehet nagy gond a vizum, sőt gondolom nincs is se Ukrajnába, se Moldáviába.
Arra gondoltunk, hogy Marosvásárhely-Kisjenő-Tiraszpol-Odessza utvonalat megnéznénk hamarosan. Tömegközlekedéssel. Vajon a Dnyeszter Menti Köztásoságba való bejutásról hol lehet olvasni? Para lehet-e jelenleg Tiraspol? Mi a helyzet a Krím félszigeten... látom a híreket naponta, de vajon pl nappal sétálni az utcán veszélyes-e, vagy igazából a front a legtöbb helyen nem zavarja a hétköznapi életet?
Idén 2005-ben Kisinyovban (Kisjenőben) október 8-án és 9-én rendzik a Moldovai Borfesztivált. A Borfesztiválon sok zenei és italozó programra van lehetőség.
Erre az alkalomra minden évben eltörlik a vízumkényszert a vízumköteles országok számára. Vagyis a budapesti moldovai külképviselet ingyen ragasztja be a 10-14 napos ingyenes vízumot. (Október 1-től 15-ig terjedő időszakon belül)
Moldovai Köztársaság budapesti nagykövetégének elérhetőségei: Bp. XI. ker. Budafoki út 9-11. Tel: 209-1191 E-mail: armrung@hu.inter.net
A beszámolót már olvastam, tanulságait beleszőttem az útitervbe, bár mi vonatozni fogunk. A Kisinyov kérdés már megoldódott, találtunk egy harmadik vonatot, ami reggel érkezik este indul, és a 24 órás vízumba is belefér az egész hercehurca. A 19 órával nem a látnivalók hiánya lett volna a baj - kifejezetten Kisinyov miatt teszünk kerülőt (a varsói "felhőkarcolót" kenterbeverő gigantikus panelkaput például bűn lenne kihagyni) - hanem a szállás hiányával, csórók vagyunk erre "verni" a pénzt. Így jobb híján belevettettük volna magunkat a kisinyovi éjszakába, enek veszélyei érdekeltek volna. De jelen állás szerint ez mostmár tárgytalan, vagyis inkább a helyszín változott: Odesszába fogunk hajnali kettőkor begurulni. A Bere Chisinau-hoz már volt szerencsém bátyám révén, üvege most is ott díszeleg a gyűjteményemben. Transznyisztria a hírek szerint még létezik, nagy szívfájdalmam, hogy a többség akarata nyomán csak a vonatablakból lesz szerencsém megnézni. Majd még lesz 1-2 kérdésem Ukrajnával kapcsolatban, de most mennem kell.
Én tavaly jártam Kisinyovban, de csak egy éjszakát töltöttünk ott el, nem volt az egész 24 óra. A beszámolóm kicsit hosszú, itt elolvashatod (300), de csak egy kis része szól Moldováról, illetve Kisinyovról.
Feltételezem, hogy tranzitvízumotok lesz. Hogy vonattal lesz-e valami gubanc Transznyisztriában, illetve hogy egyáltalán létezik-e még Transznyisztria, azt nem tudom. Amúgy Kisinyov egyáltalán nem tűnt veszélyes helynek, legalábbis amennyire meg tudtam ítélni azalatt a rövid idő alatt, csomagmegőrzőt talán lehet találni a vasútállomáson. Ha 19 órát töltötök ott, az alváson kívüli időt szerintem remekül el lehet tölteni a városban mászkálva, sok konkrét látnivalót nem tudok mondani, mi csak kellemes parkokat láttunk, de ha nem találtok semmi érdekeset, legfeljebb söröztök egyet.
Szevasztok! Él még ez a topik?
Alig egy hónap múlva tennénk egy pár hetes ukrajnai expedíciót (Erdély-Bukarest-Kisinyov-Odessza-Krím-Kijev-Lvov-haza), és elkéne néhány tapasztalat, jótanács. Az útiterv már részleteiben is kezd kialakulni, egyetlen kérdéses pont, Kisinyovi tartózkodásunk időtartama. Nagyon hülyén járnak a vonatok, ezért vagy 4 órát, vagy 19et töltenénk ott, ráadásul a 19et éjszaka. Megszállni persze nem akarunk. A kérdés, hogy mennyi időt érdemes Kisinyovra szentelni, és, hogy mennyire ajánlott 6 főnek átcsövelnie ott az éjszakát (közbiztonság ilyenek).
Írtam is ide, csak elszállt. Ezért most röviden mégegyszer.
Ja, voltunk 2003-ban orosz-kirgiz-kazah-üzbég-kirgiz-orosz túrán, frenetikus volt.
Aztán 2004-ben a Baltikum következett, igaz Disznotor kolléga nélkül, eközben ő Albániát fedezte fel. (Jópofa, hogy ő pont volt már a Baltikumban, ahova én annyira vágytam, én viszont pont Albániában voltam már, ahova meg ő vágyott.)
Csak egy kicsit nosztalgiáztam, akkor akadtam ide, megint.
Annyit hozzátennék, hogy 2002-ben valóban lenyomtunk egy Bp.-Lvov-Odessza-Grúzia-Töröko.-Bp. túrát, ami hatalmas buli volt, nagyon király.
Aztán voltunk 2003. májusban Kijevben, most júliusban pedig megyünk kirgiz-üzbég-kazah túrára.
Ja, kérem, olyen ez mint a drog. "Nem tudok leállni, nem tudok leállni..." - ahogy a Belga is megmondta.
No, puszika,
Áron
Ja, hát igaz, ami igaz, kábé két hét alatt elfelejtettük az összes viszontagságot. Talán azért nem mindet.
Mindenesetre lentemlített grúz óráinkon sokat viccelődünk azon, hogy minél előbb tanuljuk meg a "Ön orvos?", "véres széklet", "mondja, kérem, steril ez a tű?", "Biztos úr, magyar túristák vagyunk, nem abház terroristák", és ehhez hasonló mondatokat grúzul.
Meg morfondíroztunk azon, hogy Kisinyovból másfél nap alatt hazajutottunk, Tbilisziből ez mintegy öt napot venne igénybe, busszal és vonattal, persze repülővel pár óra alatt megvan, de az nagyon drága, csak vészhelyzetben.
És hogy milyen szar alakok vagyunk: mennyit fogadkoztunk Kisinyovban, amikor már majd egy hete nem ettünk semmit, hogy a fotókat -- ha ugyan valaha hazajutunk -- egy Burger Kingben nézegetjük meg, és New York szenyát fogunk közben eszegetni! Ezek után, amikor ma találkoztunk némi anyagi restanciákat elsimítandó, tényleg Burgerben tettük azt, de a fotókat mindenki otthon felejtette, és csak némi nyomorult hagymakarikákat toltunk csak be holmi lucullusi lakomákat immár ismét természetesként lefitymálló szánkba...
Kedves Gyerekek !
Úgy véletlenül néztem ide, és meglepődtem. Azt hittem elment a kedvetek ezektől a végektől. Javaslom megint amit már e-mail-ben is, az új topic-ot már az utazas.com-ban nyissátok meg, ott többen tudnak a vadkelethez hozzászólni, és már most van egy zsák grúz információ. A grúzoknál a legfontosabb kifejezés szerintem az orosz nyelvből átvett " Davaj babki!" kb. annyit jelenthet: "Korrupt vagyok.", így egyszerűen, felkiáltójel nélkül. Ha ezt értitek, akkor sokkal egyszerűbb lesz minden ügyintézés.
Nem rossz, én egy darabig nem tervezem a Moldáviába való visszatérést, de persze ha egy ROPPANT CSINOS ismerősöm invitálna, azonnal indulnék. :)))
Dfélre a tréfát: a kalandoktól nem ment el a kedvünk, teljesen komolyan gondoljuk, hogy jövő nyáron Grúziába megyünk, Áronnal s egy közös barátunkkal mostanság grúz nyelvórára járunk. Tudjuk már, hogy a "mama" szó azt jelenti: 'papa', a "deda" azt jelenti: 'mama', a "papa" pedig 'nagypapa'.
Ez persze mellékvágány. Örülünk, hogy tetszett a topicunk, látod, a legszebb regényeket az élet írja! Ha bármiben segítségedre lehetünk, csak szólj! És ha mész, ne felejts el hónapokkal előbb vízumügyintézni!
Sracok, oriasi ez a topik, egyben vegigolvastam. Tokre mint egy regeny, fordulatokkal, leiro reszekkel, mellek- valamint foszalakkal es bravuros nyelvi stilusban.
Es meg a kedvem is megjott, hogy elmenjek arra, mar csak azert is mert egy roppant csinos moldav ismerosom is erosen invital.
Hát igen, kábé mindent tudtok.
Végül is feltevésünk 50%-ig bejött: tényleg be tudtunk lógni simán Ukrajna felől, talán kifele is sikerült volna, de Románia felé vízum nélkül kilógni már nem lehet.
Volt még egy érdekes kis történet. Bukarestben beszállt mellénk egy német faszi. Kiderült, hogy Hamburgban vett egy kocsit 1000 makiért, Olasz-, Görög- és Törökországon keresztül elkocsizott vele 5 nap alatt Grúziába, Tbiliszibe, ott pedig eladta 3000 dolcsiért. Meg meg is nősült volna még 2000 $-ért, de nem stimmeltek a papírok. Vízumot is a határon volt kénytelen venni 160$-ért. Aztán 5 napig 40 fokos lázzal fetrengett, végül hazaindult, de repülőre így nem jutott pénze. Ezért 3 napig buszozott Isztambulig, onnan Buki, Budi és úgy haza Hambiba. Mindezek ellenére két hónap múlva megint megy. Súlyos.
Tudatom becses rajongóinkkal, hogy csapatunk túlélte a kisinyovi túrát - tudjátok, hogy jó lett volna és szép, de végül csak szép lett, jó nem, mert nekem infúzió, rovarízű gyógyszerek, székletanalízis és két tündéri román nővérke jutott, Áronkának a külügyminisztérium és a diplomáciai útvesztők, így nem annyira a moldáv rögvalósággal foglalkoztunk, mint inkább gondokkal, bajokkal, melyek szintén a moldáv rögvalóságból erednek, fakadnak, táplálkoznak, de mégsem azonosak vele, alig szagolhattuk a konkrét fosszagot a trolibuszon, erre nem jutott idő és erő, saját, másodlagos fosszagjainkkal kellett törődnünk. De amíg görcsöltünk, betegeskedtnk, határőröket pénzeltünk le sikerrel vagy nélküle, a moldáv éjszakában battyogtunk a határtól a kisinyovi autóbusz felé avagy zablevest ettünk a kórházban, nos, addig is nem szűnő hálával gondoltunk Rátok, akik segítettetek eljutnunk Moldáviába, és öröltünk annak, hogy itt lehetünk, ebben a kicsi, de közhelyszerűen mégis milyen nagy országban, hogy milyen szép itt, eseménydús, hogy barátunk, Igor lakásának összes szobáját belaktuk, ezért, amikor esténként eljárt bulizni és hazahozott egy-egy új csajt, kénytelen volt kirakni a konyhabútort az előtérbe, és a konyhakövön, a mi polifoamjainkon megdugni őket, szerettük, hogy a szomszédja, Zseny minden este átjött, és bár semmilyen nyelvet nem beszélt, megmutogatta titkos fényképeit is, megmutatta, hol rejtezik a könyvek között a Playboy, és a nyelvi korlátokat lerombolóan szar poénokkal szórakoztatott minket. Azért jó volt.
Khm, igen, ez lett a mi utunkból, találkozunk jövőre a Grúzia - Tbiliszi - Abházia? topicon, talán, srácok, de ha visszatértek, akkor itt is, térjetek vissza! :) M.
Tovabbi rovid hirek.
Aztan Disznotormarcihoz a biztositon keresztul ki kellett hivni az orvost.
Masnap reggel benntartottak a korhkazban (igaz, luxus-lakosztalyban).
Ket utitarsunk hazaindult, oket leszedtek a vonatrol vizum hijan. Regggelre ertek vissza Kisinyovba.
Ma egesz delelott a kovetsegen voltunk, a Kulugymin. Konzuli Foosztalyanak vezetoeig eltelefonalt a kovet helyettese (a kovet otthon nyaral), nagyon jo arc volt, elintezte, hogy a repteren vehessunk vizumot. 60$, de muszaj. Se vonaton se kozuton nem lehet kislisszanni, es a sracoknak korrumpalni se sikerult.
Marcit kikaptuk a korhazbol, jobban van, holnap delutan indulunk haza, megtorve bar, de fogyva nem.
Az utazas tovabbi reszeit toroltuk (Constanta).
Azert szep volt itt, csak nem jutottunk el jo Tiraspolba...
Aron
Az alom beteljesult, a kisinyovi balettintezet epuleteben levo internetkafebol irok most nektek.
Hogy miert csak en, es miert nincs itt a disznotor, az egz masik tortenet, most azert roviden beszamolok:
Lvovban minden szep volt, felultunk az odesszai vonatra, no akkor kezdodtek a bajok.
En magam otszor jarultam az ejszaka folyaman a vc-be, es masnapra mindenki be is lazasodott szepen, a jo kis fosasok mellett persze.
Egz nap igy ugrott Odesszaban. Baraunk, Igor, megjott, mint a Megvalto, de ez egeszesegileg nem segitett.
A lenyeg, felultunk a kisinyovi vonatra, nagyszeru videokocsira, es mentunk. A mak, csak ukran hataror jott, de ott is volt gond, mert ket masik utitarsunknak, akik masik kocsiban jottek at Csopnal, nem kaptak belepopecsetet, es nem tudtak hogy kell. Erre az ukran nem akarta kiengedni oket. 20 dolcsi mindent megoldott, es mar benn is voltunk.
Majd beszamolok reszletesebben is, de most legyen eleg ennyi.
Ezzel egyutt nagy a buli, csak iszonzyu rosszul vagyunk a 4bol 3an. 4 napja nem ettunk rendes kajat, toljuk a Smectat Immodiummal, es Normolyttal, emrt mindenre gondoltunk, de ep ma atalltunk valami nagyon szigoru helyi tablettara.
Disznotor ma hazament a varosbol, olyan rosszul erezte magat.
Remeljuk azert jobban is leszunk, s ez az egesz nem vonle sokat az egesz elvezeti ertekebol.
Csok mindenkinek,
Aron
Örülök minden hírnek, ami erről a remek útról jön tőletek. Kicsit (nagyon!!!!!!!!!!!) sajnálom, hogy idén ez kimaradt nekem, de sem egészségi, sem anyagi, sem temporális állapotom nem teszi lehetővé, hogy veletek tartsak. A tegnapi SMS ismét eszembe juttatta a csendes Lviv-i éjszakákat, a kvászt, a mézsört, haj, mily rég volt mindez. Remélem, Odesszába érve újra kapcsolatba léphetünk, és nem feledjeztek meg az itthon ragadtakról, miközben lábatok a Fekete-tengerben ázik... Addig is gondolok rátok, együtt zötykölődöm - elnézést, száguldok! - veletek 40km/h-val az ukrán államvasutak kitűnő kocsijaiban.
Nem gondoltam komolyan hogy ennyire fog érdekelni benneteket Csernovic. A város persze nem csúnya, de inkább érdekes, főleg azért mert keveredik benne a román, moldván, lengyel, ukrán, zsidó és a k.u.k. Nem tudom a temetőt széthordták-e, de nézzétek meg, bár ezt nem a híres emberek kedvéért érdemes, hanem hogy lássa az ember a történelmet. A www.geocities.com/zaprudol oldalon van néhány régi képeslap. A kaját nehéz megszokni, de ki lehet fogni a jobb minőséget is. Ha ebédre tejbegrízt adnak azt persze nem. Kóstoljátok meg a szoljánkát, ami leves, és egyetek guljás-t(perkelt) grecskával. Ha ez nem nyeri meg tetszéseteket, a sült krumplit kecsuppal mesterien eltudják készíteni erre is.
Remélem e pár sor időben elér benneteket.Milyen volt a vonatsebesség ?
Egy honapon belul masodszor jar Aron Lvivben - magam pedig eloszor. Jol erezzuk magunkat, az elobb esett az eso, aki a meteorologia megszallotja, annak emlitjuk meg ezt. Az etelek meg mindig potom aron (vajon tuleljuk-e oket?), a vonatjegy kicsit dragabb. Holnap indulunk Odesszaba, s mar csak az elsoosztalyu halokocsira volt jegy, egeszen 16-ig. Fejenkent 125 hrivnya!
M.
Az ember, ha tobbedszerre is keresi fel e nemes varost, akkor is talal benne mindig valami szepet, ujat. Most peldaul jartunk egy jo kis ormeny templomban, amit a multkor nem sikerult megtalalni. Allandosagot pedig a jo kis kvasz illetve mezsor visz latogatasaimba. Legkozelebb megprobalunk bejelentkezni Odessabol, aztan ki tudja, talan a kisinyovi Black Elephantbol uzenunk nektek.
A.
Akkor most még egyszer ünnepélyesen megköszönjük mindazt a segítséget, amit nyújtottatok.
Holnap délután indulunk a Tisza expresszel, Záhonynál átszállunk, irány Lvov, onnan Csernovci, majd Odessa, ahol találkozunk moldáv barátunkkal. Innen próbálunk majd beslisszanni.
Cernovci egy kcsit húzósnak ígérkezik, mert bár ti marha jókat írtatok a városról, Lvovban megismert lengyel barátaink a következőt írták (ők Lvovból Cernovcin keresztül délre tartottak):
"Cernovci turned out as (maybe very beautiful, but we only could see from the bus window) smugglers place. We didn't really feel save there, so we tried to cross the border as soon as possible. We've chosen a bus filled up with bags, bags, bags and some people. Of course all of them have been smuggling something, and we were only tourists there. The distance between Cerniovci and Souceawa is about 90 km. It would take us 12 hours to get there by bus.....In bukovina you merely can find a normal phone, dont't eventhink of using a obile, but the sky there is incredible. I've never seen something like that before (Wojtek either). Milions of stars, almost over your head."
No ennyi, most még kinyomtatom az egész topicot, meg minden további földi jót, aztán irány a KELET!
Holnap de. talán méág benézek, sőt esetleg Lvovból is jelentkezünk, s ha sikerül, a kisinyovi Black Elephantból mindenképpen.
Történelmi nap van ma: a vizumot NEM kaptuk meg, visszasummintották a dollárjainkat a moldáv testvérek. Legalább azt. Gratulálunk, és tudjátok meg, hogy akkor is bemegyünk!!!