"A pünkösd szó a görög pentekoszté, azaz ötvenedik szóból ered, mivel mozgó ünnep, amit mindig a húsvét utáni ötvenedik napon tartanak. Már az Ószövetség idején ünnepeltek ilyenkor, erre az időszakra esett a zarándokünnep, amin a Tóra átadásáról emlékeztek meg, ami az Egyiptomból való kivonulás (a zsidó pészah) után az ötvenedik napra esett – ilyenkor sokan zarándokoltak mindenfelől Jeruzsálembe."
Azért "Vigasztaló" a Szent Lélek, mert általa maga Jézus látogat vissza híveihez. Testi szemük előtt láthatatlan ugyan, de mégis "látják" Őt úgy, ahogy "a világ nem láthatja". Nincsenek hát "árván" magukra hagyatva. A halált is legyőzve visszajött hozzájuk az ő élő Uruk, és életközösségben lehetnek vele. (18 - 19.)
Aha...., értelek, minden vallásban a jót keresni, összemosni és jó lelkiismerettel nézni a világba, hogy megtetted mindenkinek a tiszteletet....
Amúgy egy az ünnep, mert pünkösd sohasem a szentszellem kitöltéséről szólt, hanem egészen másról, ám az egyházi írók ezt is kisajátították arra a dátumra, mint oly sok esetben, hogy az írások úgymond beteljesedjenek, hát nem szép dolog?......., mintha a jézusi szentszellemesség ünnepe lenne, sokan nem is tudták, tudják és egyre kevésbé fogják tudni, hogy a pünkösd valójában mi is...., de te is részese lehet ennek az ámításnak, ennyi erővel akár Aphrodité születésnapjára is lehetne egy valceres megemlékezést tartani, vagy Nemecsek Ernő haláláról!
Hogy mi a jó a majd 2000 éves kultuszt fenntartani, míg más vallási ünnepektől megszabadulni? Ki tudja mi is a valódi cél?
A szeretet, a jóság, a jézusi személykultusz, a templomok, imaházak és gyülekezetek életben tartása, valakiknek az érdeke?
Öreg Barátom Édesapja írta annakidején, amikor még e földön volt:
ÖRÖK KÖZÖSSÉG
Ján. 14, 15 - 20.
Azzal vigasztalja Jézus a tanítványokat, hogy ha már nem lesz is köztük láthatóan, azért lényegében nem változik meg a viszony közte és őközöttük. Ezentúl is szerethetik és szolgálhatják Őt. (15.)
Ennek az állandó közösségnek, amely felett nem lesz már hatalmuk a változó külső körülményeknek, a Szent Lélek ajándékában van a titka. Ha mások előtt megfoghatatlan is, a hívők számára olyan bizonyos, mint az, hogy élnek: Isten Lelke "náluk lakik..." És ezt a "Vigasztalót" már semmi el nem veheti tőlük. (16 - 17.)
Azért "Vigasztaló" a Szent Lélek, mert általa maga Jézus látogat vissza híveihez. Testi szemük előtt láthatatlan ugyan, de mégis "látják" Őt úgy, ahogy "a világ nem láthatja". Nincsenek hát "árván" magukra hagyatva. A halált is legyőzve visszajött hozzájuk az ő élő Uruk, és életközösségben lehetnek vele. (18 - 19.)
Sőt, ez a közösség még szorosabb, mint amilyen az a régi volt, amikor Ő test szerint is itt járt. "Ti énbennem és én tibennetek." - a lelki eggyéválásnak ilyen új csodája születik meg a Lélek által. És ebben már teljesen kiviláglik Jézus személyének felséges titka is: "Ő az Atyában" éli örök, titokzatos, isteni életét. (20.)
Neked a "שָׁבוּעוֹת" autentikusabb, mint a "πεντηκοστή" ?
Nem értem igazán horgadásod okát.
Nincs két ünnep, egy van? No de te magad idézed, hogy a kettő tökéletesen más. (nota bene ez érvényes a húsvét/peszach ünnepegyüttesre is)
Ami az "összekapcsolást" illeti hisz hát írtam is; az analógiakeresés valóban jellemző a kereszténységre.
No de ezt nem tartom épp most ildomosnak megvitatni, ha nem vagyunk keresztények (én legalábbis biztos nem vagyok) akkor, amikor a keresztények ünnepelnek, mégpedig vallásuk egy ilyen jelentő ünnepét, (ceterum censeo) én csak üdvözölni vagyok őket hajlandó, jókívánságaimat közvetíteni, nem pedig ekézni a vallásukat.
Nos isteneket az emberek fejlesztették ki a maguk számára!
Olyan, hogy isten az emberi képzeletből adaptáltan létezik, ha ettől függetlenül létezik egy olyan valami, valakicsodasága, amit jobb szó híján istennek neveznénk, teljesen más lenne!
nincs két ünnep....., egy van!
Már azért is, mert Jézus állítólagosan a hagyományos zsidó ünnepre...
" Az Ószövetségben olvassuk, hogy az Úr három főünnepet rendelt a zsidóknak. "Háromszor szentelj nekem ünnepet évenként! Tartsd meg a kovásztalan kenyerek ünnepét! Hét napig egyél kovásztalan kenyeret, ahogyan megparancsoltam neked, az Ábib hónap megszabott idején, mert akkor jöttél ki Egyiptomból. Üres kézzel senki se jelenjék meg előttem! Azután az aratás ünnepét, amikor meződ vetésének első termését takarítod be. És a betakarítás ünnepét az esztendő végén, amikor a termést betakarítod a mezőről. Évenként háromszor jelenjék meg minden férfi az Úristen színe előtt (Jeruzsálemben)!" (2Mózes 23:14-17)
Tehát a középső a pünkösd ünnepe, ez az 50. nap. "Számoljatok a szombatra következő naptól, tehát attól a naptól, amelyen elviszitek a felmutatásra szánt kévét, hét teljes hetet. Ötven napot számoljatok a hetedik szombat utáni napig, és akkor mutassatok be új ételáldozatot az Úrnak!" (3Mózes 23:15-16) " "
Innen....:
" Amikor pedig eljött pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szent Szellemmel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy ahogy a Szellem adta nekik, hogy szóljanak. Sok kegyes zsidó férfi tartózkodott akkor Jeruzsálemben azok közül, akik a Föld minden nemzete között éltek. Amikor a zúgás támadt, összefutott ez a sokaság, és nagy zavar keletkezett, mert mindenki a maga nyelvén hallotta őket beszélni." (ApCsel 2:1-6) "
Tehát a zsidó ünnepet kapcsolta össze a kereszténység az állítólagos szentemlelkem eljövetelével, ami eleddig bizonyítás nélkül maradt, hogy igaz volt!
Bocsánat, nem neveztelek otrombának sem, nemhogy tuskónak és parasztnak, ha ismernélek, és az is lennél, akkor sem neveznélek nyilvánosan annak.
Szerény véleményem szerint a pünkösdnek semmi köze nincs a judaizmus ünnepéhez, ezzel nyilván vitába fognak velem szállni, az analógiakeresés nyilvánvaló, csak épp a két ünnep jelentése alapvetően más.
Ezt a "szellemesdit" pedig egy erőltetett különbségtételnek tartom, évekkel ezelőtt leírtam már (itt, errefelé is), hogy miért.
Az, hogy te kit, mit ismertsz, vagy nem ismersz, nem befolyásolja a keresztényeket abban, hogy ők ismerjék, nota bene, engem sem befolyásol abban, hogy"ismerjem" Istent. Igaz másképp, mint a keresztények.
Otromba vagyok, tuskó és paraszt, eddig is annak tartottak, nem?
Mond, mit kell finomkodni itt, kegyesség látszatát kelteni?
Pünkösd egy zsidók "Szináj hegyi törvényadás emléknapja, és a pogányok által is tartott új kenyér ünnepe volt, a kereszténység csak kisajátította mint az állítólagos szentlélek kitöltésének napját..., a megígértség nimbuszált képzetét, azóta sincs az ígéreteken kívül, miért nem az igazságról beszélnek, ja azért mert olyan jó azt hallani, amit a fül és a szív szeret a rózsaszínű álomba ringató dolgokat!
Nem lehet azt mondani, hogy a szentszellem kitöltésének emlékét ünneplik, mit kell itt hamis illúziókat kelteni az emberekben, főleg úgy, hogy az illetők sem ismernek egyetlen szentszellemet, sem szentlelket, de Jézust és Istent sem?
értelek....., elmúlt 2000 pünkösd...., hol is késik az ígéret, amire emlékeztetnek itt a nagy hívő keresztes okoskák?
Akkor ne hantázzanak már itt egy elavult írásból!
Se ne hazudjanak már, ha már az igazságról van szó és ne ámítsanak egy ókori ígérettel, ami eleddig nem hogy nem teljesedett, hanem már a korában is hantálat volt!
Úgy hazudott, mint a vízfolyás aki ezt írta! Tiszta szégyen, hogy azóta is tart a hazudozás, talán ennek követését tette célul a kereszténység, tovahazudozni, amiben hinni kell?
Az Úr Jézusnak ezzel a biztatásával kívánunk áldott Pünkösdöt és áldott hétköznapokat. Ő a Lélek elküldésével vette el árvaságunkat, vont olyan közel az Atyához, hogy ezzel szabaddá tett más, megrontó vonzásoktól, de odakötött az isteni jelenléthez, hogy megszentelt és meggazdagított életben járjunk. Hála Neki, hogy így, jelenlétében ünnepelhetünk, akár ünnepnapokon, akár egyszerű, vagy próbákkal megterhelt hétköznapokon..... Az Úr legyen Mindnyájatokkal! Dicsérjük és várjuk Őt!"
Igazi pünkösdre mindenkinek szüksége van. Isten Szent Szellemének kitöltetése, természetfeletti megtapasztalása oly nagy erőt jelent, melynek megtapasztalása mellett eltörpül minden emberi kicsinyesség, és az ember megváltozva, új értékrenddel, új bátorsággal, új örömmel folytatja tovább életét.
"Legyen boldog Pünkösdötök!Hogy egy kicsit segíthessünk ehhez, emlékeztetünk az Úr Jézus ígéretére a Ján. 16 : 8 - 10-ben: "Az, (a Szent Lélek) amikor eljön, megítéli a világot, bűn, igazság és ítélet tekintetében; bűn tekintetében, hogy nem hisznek én bennem, igazság tekintetében, hogy én az Atyához megyek, és többé nem láttok engem, ítélet tekintetében pedig, hogy e világnak fejedelme megítéltetett."Vagyis: a bűn következményétől Ő szabadít meg azzal, hogy a Fiúba vetett hitet olt a szívünkbe - új és érvényes világszemléletet ad, ahol az Úr Jézus a központ, és Ő kormányozza a világot - és megbátorít ennek megvallására, képviselésére azzal a meggyőződéssel, hogy a jobbik, végső győzelemre készülő oldalra kerültünk.Ő maga erősítsen meg ünnepi és hétköznapokban Mindnyájatokat!"
Tizenöt évvel ezelőtt, 1994-ben zsinatot tartott az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye. Ezt követően – több kezdeményezéssel együtt – indult el a pünkösdhétfői egyházmegyei majális, a Karizmák ünnepe, amelynek elsődleges célja, hogy bemutatkozhassanak az egyházmegye katolikus közösségei, és a résztvevők hallhassanak katolikus életünk aktualitásairól.
A 2007-es Városmisszió és az idén szeptemberben ismét megrendezendő Nyitott templomok éjszakája tapasztalatai arra indították a szervezőket, hogy idén kicsit változtassanak a rendezvény formai megjelenésén. Ezért június 1-jén a máriaremetei parkot ezúttal több kisebb területre osztják fel, egy-egy szakpasztorációhoz kapcsolódóan – család, ifjúság, papi és szerzetesi hivatások, misszió, karitász, iskolák, hitoktatás – mutatkoznak be a plébániai csoportok saját programokkal. Az egyes területeket az egyházmegyei referensek a zsinatra építve igyekeznek majd bemutatni. A technikai lebonyolítást ismét a Katolikus Ifjúsági Mozgalom végzi.
Június 1-jén 10 és 14 óra között tehát a plébániák és mozgalmak színes életével, a működő csoportokkal ismerkedhetnek meg interaktív programok keretében az érdeklődők. A templomban napközben folyamatos szentségimádás várja az imádkozni, elcsendesülni vágyókat, és lehetőség lesz szentgyónás végzésére is. A nap csúcspontja a hagyományoknak megfelelően a főpásztori gondolatok és a hálaadó szentmise.
Ezt magadnak írtad?, mert a válaszod saját magadnak ment, nem?
Amúgy az ember elméről csak annyit, hogy el sem tudod akkor képzelni, hogy mi mindent ért, felfog értelmez, logikáz, fantáziál....., hogy még isteneknek sincs ilyen sokrétűen okos és tanulékony elméjük, mint az embereknek!
Minap valamelyik filosz topikban megkért engem egy ember, hogy ne lovagoljak a szavakon. Nem akartam neki mondani, hogy ez az egész filosz fórum a szavakon való lovaglásról szól :-)