Szia Filburt,
egy CH számoló progi az milyen jó is lenne... ez méér nem jut senkinek eszébe?
Na, azért most már tisztább a kép,de egy ilyen gombairtó diéta az más szempontok szerint se valami könnyű, már amennyit én hallottam erről. Az CH bevitelt teljesen nullára korlátozni lehetetlen, nem is szabad, de azért az túlzás, hogy a CH szegény kaják mind ízetlen vackok. Vannak trükkök, bár ha most ezekről kérdezel, nagy általánosságban nem tudok írni ilyeneket, kellene megint 1-2 támpont, milyen fajta étkezési szokásokkal bír a barátnőd, mennyire édesszájú, stb. Mert tapasztalatom szerint majdnem mindent meg lehet csinálni úgy, hogy finom is legyen, de ne legyen egy CH bomba. Ami pedig minden igyekezet ellenére az, mert eleve túl sok cukrot és keményítőt tartalmaz, arról - a ti esetetekben átmenetileg - le kell mondani, ez van.
Jó számolgatást és kitartás!
Csacsiság, és most nagyon visszafogtam magam.
Például a tökfőzelék is finom egy kis sült kolbásszal. :-)
Persze biztosan a diabetikus édességekre gondoltál. Hát nem. A csokik, befőttek, lekvárok finomak, és a sütik is, ha jól csinálják. Elrontani úgy tudják, ha telenyomják zsírral (értsd: vajjal, margarinnal), hogy tartalmas legyen.
És a light kólákkal sincs bajom.
Ha ennyire komoly alapja van az érdeklődésnek, akkor kellene venni egy táblázatokat tartalmazó könyvet, az olyanokban benne van az is, milyen arányban kell tartalmaznia az egészséges táplálkozásnak a szénhidrátot/zsírt/fehérjét.
Persze azon is lehet még csökkenteni, de szénhidrátot mindenképp kell bevinni, büntetlenül nem lehet mellőzni.
1. Szvsz a finom kaja és az egészséges (különösen a CH-mentes) kaja egymást kizáró fogalmak. Vannak ugyan szintetikus édesítőszerek, de ezek íze jól közelíti a benzinét. Úgy hogy a finom kajáról szvsz le kell mondania.
2. Én azért +próbálnék 1 másik orvos után nézni...
quantum Pont hasonló táblázatokat keresgélnék, hogy bizonyos ételeknél mennyi az az annyi. B-))) A barátnőm nem diabéteszes, és nincs semmilyen határ megállapítva, csak most egy kis időre szeretnénk lenyomni a "CH értékét". B-)
Ha más módszer nem lesz, fogunk egy recept könyvet, vmi táblázatkezelő progit meg egy CH listát és kiszámoljuk, hogy milyen készételben mennyi CH van. B;-)))))
lacafaca A doki szerint a sok CH kiváló táptalaja bizonyos intim területeken élősködő gombáknak és mivel a barátnőm elég világos bőrű (+szőke), emiatt (szintén a doki szerint) a sok CH bevitel fokozza az ilyen létformák megtelepedési és szaporodási kedvét. B-((((
Tehát a célunk jelenleg egy olyan étrend összeállítása, ami jóízű is (ki az, aki nem szereti a finom kaját?!), de alacsony a szénhidrát tartalma.
Filburt
Én is a cukros topikból jövök.
Nagyon kíváncsi lennék, miért tanácsolta a doki azt, amit. Túl sok CH-t evett? Nem evett sokat, de oka van, hogy keveset egyen? Fogynia kellene? Ha tudnánk a kiinduló paramétereket, talán könnyebben tudnánk válaszolni. Amíg nem ismerem az előzményeket, nem értem az orvosi tanácsot.
A cukorbetegeknek az egészséges táplálkozást javasolják, aminek egy része CH.
Halihó!
A cukros topicból jövök. Lehet, hogy hosszú leszek...
CH majdnem mindenben van, kivéve a húsféleségeket és a zsírokat, olajokat, de ugyebár ezeket meg másfajta veszélyek miatt nem lehet mértéktelenül enni.
Az én diétáskönyvemben (ami a gyakorlatban is jól bevált) 3 féle kategória van, aminek megjegyzésével egy cukorbetegnek - akinek rendesen számolnia kell a naponta megevett szénhidrátmennyiséget - megkönnyíthető a diétája:
- fogyasztható; azok az élelmiszerek, melyeknek 100 grammja legfeljebb 5 gramm hasznosítható CH-t tartalmaz, pl.: a legtöbb zöldség, sajtok, tojás.
- számolva fogyasztható; az előző kategóriánál több CH-t tartalmazó élelmiszerek, pl.: az összes lisztet, keményítőt tartalmazó cucc, zöldségek közül a burgonya, káposztafélék, sárgarépa, zöldborsó, sütőtök, kukorica, bab, a legtöbb gyümölcs és a tej.
- tiltott, nem javasolt; a nagyon magas CH tartalmú és gyors vércukoremelkedést okozó élelmiszerek, pl.: a cukor (glükóz), mazsola, szárított gyümölcsök, méz, édes alkoholos italok (likőrök, vermuthok).
A diabéteszeseknek naponta rendelkezésére áll mondjuk 140 g CH, ezt kell elosztani 3-4-5 étkezésre. Először persze tényleg ki kell számolni, mennyi az a 2 kanál spenót, (pont ebben a zöldségben egyébként nagyon kevés a szénhidrát).
A barátnődnek kell e valamilyen határokon belül maradni, vagy az a cél, hogy a lehető legkevesebb CH-t egyen?
Erre nekem valaki régen azt mondta, hogy minél több zöldséget kell enni (Brrrrrrrr ;-) )
Sajnos nem igazán vagyok otthon az ilyesmiben, annak ellenére, hogy a cukor miatt kellene vigyáznom :-(
Annyit mindenesetre tudok javasolni, hogy banánt, sárgadinnyét és szilvát meg édes szőlőt lehetőleg ne nagyon egyen. A szilvát nem szeretem különösebben, ezért azzal nem is volt komolyabb bajom, de a többi... Azokban van bőven (ráadásul - bár ez számotokra azt hiszem közömbös) gyorsan felszivódó...
Durr bele egyből a közepébe: a barátnőmnek azt ajánlotta a doki, hogy minél inkább szénhidrát szegény étrenden éljen egy jóideig.
Nos mint az köztudott, elég nehéz manapság a szénhidrátot mint olyat elkerülni, mivel elég sokminden része.
Megrágtuk a dolgot /vigyáztunk, hogy ne sok szh legyen benne!!! B-)/ és rájöttünk, nem nagyon értünk a témához, így hozzátok fordulok: várunk mindenféle tanácsot, ötletet, módszert, TAPASZTALATOT, amivel el lehet kerülni a túlzott mennyiségű szénhidrát elpusztítását, de nem kell szigorú diétán tengődnie szegénynek és nem kell ízetlen vackokon élnie. B-)