Környezetvédő szemle az esőben (kép: Népszabadság – Teknős Miklós)
Üdülőépítés miatt egy-két éven belül tovább fogyatkozik a Tétényi-fennsík zöldje. A növények egy kis részét biztonságos helyekre telepítik. A környezetvédők abban reménykednek, hogy a fennsík 110 hektáros, fővárosi védelem alatt álló része az egykori BM-lőtér 140 hektárjával együtt jövőre országos védettséget kap.
A Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület és a Budatétényi Polgári Kör meghívója a Tétényi-fennsík egyik legértékesebb területének elpusztítása alkalmából tartandó tájékoztatóra és terepbejárásra invitált szombat délelőttre. Az időjárás „alkalomhoz illő” volt: az ég mintha sírna, szitáló esővel búcsúzott el a természetből kiszakított újabb területtől.
A Mechanikai Művek telephelye melletti 16 hektáron üdülőpark épül. A Nemax-cég tulajdonában álló telek – amely a természetvédők szerint a főváros budai oldalát szegélyező zöldgyűrű kiemelt természeti értékeket is rejtő része – 2001-ben kapott üdülőövezeti besorolást, ennek bejegyzését azonban mostanáig meghiúsította a Duna–Ipoly Nemzeti Park. Az akadály nemrégiben elhárult, és az építkezés zöld utat kapott, a szakhatóság ugyanis végül hozzájárult az átsoroláshoz. A nemzeti park arra hivatkozott, hogy csak akkor tudta volna védelem alá helyezni az ingatlant, ha több százmillió forintért megvásárolja, erre viszont nincs pénze. A fennsík harminckilenc védett növényfajából tizennégy – többek között a henye boroszlán, az orchideafélék közé tartozó tarka és sömörös kosbor, az apró nőszirom és többféle árvalányhaj – él a területen. A védett állatfajok közül különösen fontos az aknászpók, a sisakos sáska, valamint a magyar gyík. A természetvédők mintegy 5,5 milliárd forintra becsülik az itt található – és a beépítés miatt pusztulásra ítélt – növényritkaságok eszmei értékét. A mentési terv szerint kétezer négyzetméternyi gyepet ültetnek át a fennsík déli oldalára, az egykori BM-lőtér várhatóan jövőre országos védettség alá kerülő 140 hektáros területére. Az értékes növényekből emellett az Állatkertbe és a Füvészkertbe is jut majd, ahol mesterséges szaporításukkal próbálkoznak.
A Mechanikai Művek kerítése mentén, építési törmelék és színes szemétkupacok között harmincan vágunk neki a tájnak. A látvány hatására egy idősebb férfi meg is jegyzi: fiatal korában szívesen járt erre sétálni, de ma már nem jön a szemetes, elhanyagolt részre. Mészáros Péter, a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület elnöke egyenesen abszurdumnak tartja az üdülőépítést.
– Hiába a szép domboldal, a Mechanikai Művek területe súlyosan szennyezett nehézfémekkel – állítja. Szerinte senki nem lakik szívesen ilyen környéken. Közvetlenül a komor gyárnegyed kerítésénél az örökzöld henye boroszlán egy kisebb telepére bukkanunk. Kecskés Ferenc botanikus arról mesél, milyen színpompás is tavasszal a terület, amikor a növény rózsaszín virágaival nagy foltokban beborítja a területet. Nem messze földmunkák nyomai látszódnak.
– Két éve a Nemax már kidózerolta a cserjéket és a véderdősávot, de a gyep akkor nem sérült meg. Most az utolsó pillanatban vagyunk – magyarázza az áttelepítés szükségességét a botanikus. A természetvédők gyanítják, a cég már tavasszal megkezdi az építkezést, és nem vár vele – mint azt hangoztatta – egy-másfél évig. Többek véleménye szerint a Citadella-építkezés is bebizonyította, hiába vannak szabályok, azokat meg lehet szegni, ezért semmi nem szavatolja a védett értékek megmaradását.
A dombról leérve karók jelzik az áttelepítésre váró növénytelepeket. Egy közel 100 négyzetméteres részen már felszedték a gyeptéglákat, a munka megkezdődött. Kecskés attól tart, a növények költöztetése precedenst teremthet más zöldterületek beépítésekor, pedig itt azért kell átültetni őket, mert elpusztulnak, ha maradnak. A botanikus hangsúlyozza: az áttelepítés kísérlet, a növények az ittenihez hasonló klimatikus viszonyok közé kerülnek ugyan a déli oldalon, ám nem tudni előre, hogy megmaradnak-e új helyükön, mert eddig ott nem nőttek. De így legalább remény van arra, hogy valami megered belőlük.
A gyárteleptől elkanyarodva a fennsík déli részéhez érkezünk. Messze balra a HM-, jobbra a BM-lőtér őrtornyai figyelnek. Olajfűz és az őshonos galagonya tüskés bokrai között törünk előre. Itt van az a 140 hektár, amelynek országos védettségéért most folyik a harc. Egyelőre békés övezetnek tűnik, ide menekítik a Nemax-területről származó növényeket is. Egy tisztáson már látszanak az áttelepítés nyomai: a gyeptéglák lazán hevernek egymás mellett, földdel még tömöríteni kell őket, de a természetvédők a hótakaróban is bíznak. A 2000 négyzetméteres „botanikus kert” kialakításához azonban még a burjánzó cserjéket is ritkítani kell. A növénymentés sikere csak jövőre dől majd el. Akkor derülhet ki, hogy a többi ritkaság mellet a csinos, és az EU Natura 2000 direktívákban szereplő bozontos árvalányhajat továbbra is borzolhatja-e a tavaszi szellő.
Messze vagyok a professzori titulustól, egyelőre a phd fokozat megszerzésére koncentrálok és - mit mondjak - a khv csak mellékes, nem ez az, ami igazán érdekel. A kimagyarázásod nálam most jópont, mert nem feltétlenül a bemagolt ismeret a fontos, hanem a felismerőképesség, elemzőkészség!!!
kevésbé OFF
Én 15 km-re élek a helyszíntől a világvárosállamban és 1-1,5 km-re van kiskertem a területtől nem messze. Utóbbi terület 30 éve zártkert, tele hétvégi nyaralókkal és egyre több állandó lakóépülettel. Vagyis egy üdülősödő-lakosodó mezőgazdasági terület /víz, gáz, út, telefon van :))/. Csak a terület spontán fejlődését, ami megállíthatatlan, az önkormányzat nem nagyon támogat, pl. hogy legalább üdülőövezetbe legyen átsorolva (igaz, soha a büdös életbe, amíg zártkert volt, addig se tett semmi - legalább konzekvensek maradtak). És a rendezési tervet sem az önkormányzat állja, hanem velünk fizetteti meg, lévén, hogy az önk. és a képviselők is a tükörhegyi és az annahegyi bulikban érdekeltek állítólag. Itt meg nálunk csak kisemberek vannak, akiknek a település választásán nincs beleszólási joguk, akkor meg kussoljank, nem.
Persze a jelek szerint, ha jön egy MASZOPOS bankár meg néhány MASZOP vezér, akkor akár védett növények helyén is lehet intenzív beépítésű lakóparkot meg kereskedelmi lóf#######t csinálni...
Sajnos, bányaügyben az 1 milka állatira kevés, nagyságrendileg nagyobb kellene és nem hagyni, hogy eltűnjenek a balfenéken.
A levegő munkacsoportot - elismerésem ott egy-két szakembernek - magam a zöldek és a sötétzöldek határára sorolom be, persze lehet, hogy csak a PR tevékenységük rossz.
Látom elkapott a hév, én csak összefoglaltam a róla alkotott képet. Személy szerint nem érdekel Megyesi, egy régimódi pártfunkcinak tartom, aki a maga módján próbál eleget tenni az új idők szavának, de egyenlőre még csak a makkost cserélte Guccira és ez elég felemás hatást kelt a VOR zakóval. (Olvasd el, ha végig tudod olvasni, egy beszédét). Eleve elvből nem szavaznék volt KB tagra akármilyen jó srác lenne is, köpje szembe Demszky vagy Pető a rendszerváltást, de ne én.
Való igaz, hogy (koromból, életvitelemből és szemléletemből adódóan) polgárivá érő mindennapjaimból kissé furcsán tekintek olyasvalakire, aki Horn Gyulát el tudta képzelni mint miniszterelnököt, de semmi több. Sok MSZP-s haverom van szemétség lenne tőlem másokat itt nézeteik miatt lenyomni a sárba, IRL meg jópofizni velük.
Elegem van. Nincs kedvem baromságokról vitázni. Többször többen leírtuk, miért baromság ez a történet. Nem vagyok hajlandó az időmet arra pazarolni, hogy butaságokat hajtogató embereket, akik nem hajlandóak a legegyszerűbb logikai lépések végrehajtására, megpróbáljam elmondani, ami amúgy sem érdekli őket. OK. Medgyessy egy rohat szemét szoci. Medgyessy egy rohadt szemét bankár. Én is egy rohadt szemét szoci vagyok. Egy rohadt szemét szocmunkás. A szoc pártban lévő ismerőseim közt vannak rohadt szemét tanárok, nyugdíjasok, egyetemisták, főiskolások, munkások, paraszt emberek, jogászok, közgazdászok. Csak aért vagyunk szocik, hogy szét lopjuk magunkat, romboljuk a környezetet, elherdáljuk az országot, nyomorba döntsünk mindenkit, a maradékot a liberális globalizációs maffi nem magyar érdekű csoportjainak játszuk át, a maradékot meg a magyar anyák magyar gyermekei helyett a cigányokra költsük.
További jó szórakozást kíván:
Esik, az utolsó szemét rohadt hazug liberbolsevista maffiózó
p.s. Még egyszer: A továbbiakban nem vagyok hajlandó rögeszmés hülyeségekről vitatkozni olyanokkal, akik egyszerűen nem hajlandóak gondolkodni. Veled sem. (Pedig, basszus rehabilitációs szociális munkás vagyok, gyakorlatom volt az Országos Pszichiátriai Intézetben is, meg felnőtt értelmi fogyatékosokkal)
"A kormány olyan pénzügyi kötelezettséget, amely a kormány parlament által jóváhagyott programján kívüli faladatok megvalósítására irányul, csak a Parlament döntése esetén vállalhatott volna, amint ezt már az Alkotmány Bíróság is bebizonyította. "
Tudod én csak egy egyszerű fővárosi tömegközlekedési eszközökön utazó kis polgár vagyok. Nekem ez a jogi csűrcsavar abszolute nem mond semmit. Én csak azt tudom, hogy egy Medgyessy nevű aláírta és ezért rövidesen kényelmesen utazhattam volna. A kormány megakadályozta -- így továbbra is naponta fáj a tyúkszemem.
Ha jogtalan és törvénytelen döntésekről beszélünk, akkor a helyzet három éve egyre "fokozódik". Azóta se törvény (közbeszerzési), se költségvetési fejezet hiánya, se koaliciós megállapodás megszegése nem akadályozza meg az uralkodó réteget sokkal nagyobb pénzek elosz(toga)tásában. Ha az a szerencsétlen állapot következne be jövőre, hogy még négy évet kap ez a társulat és közben Demszky helyére is beülnek, olyan hangos metróépítés kezdődik, hogy még a munka zaját is elnyomják. :-)
Végigolvastam a topicot és én nem vagyok annyira jóhíszemű mint egyesek.
Adott egy terület, amin védett növények vannak, ezért piaci értéke nem túl nagy. Meg is vették és el tudták intézni, hogy mégis építhessenek rajta, azaz így már keresnek vele egy rakás pénzt. Persze védett fű-fa nem számított és itt az sem vigasz, hogy mondjuk esetleg egy FKGP-snél sem számított volna. Másik dolog, hogy Medgyesi is benne volt a buliban, bárki benne lett volna, de ez most Meggyesi volt és még egy pár szoci. (Persze kell egy csomó haver, stb. a háttérben, hiszen azért ma nem egyszerű dolog egy védett legelőt lakóparkká minősíteni, ebben legalább közeledünk az EU-hoz és abban is bízhatunk, hogy azért a Megyesi ,Smuck féle üzletemberek sem túl sűrűn bukkannak fel, mert túlságosan is megnyílnak előttük az ajtók). A dolog pikantériája az, hogy Meggyesi miniszterelnök szándékozik lenni és ez azzal jár, hogy "körülnéznek" múltjának történéseiben. (Ahogy egy haverom mondta, Ha én híres ember lennék, sokkal több nővel csalhatnám meg a feleségemet, de többen is tudnának róla). Szóval ahogy mondjuk a Népszava, vagy akár a hócipő, vagy más "független" lapok is csinálják. Én mondjuk elhiszem neked, hogy Megyesi tán nem is tudott a részletekről, neki csak azt mondták, hogy itt egy terület, amiből lóvét lehet csinálni és pont. A többit intézték a "szakértők". Most azonban itt egy jó leütés, a szoci nagyvad környezetet károsít. Ez ráadásul meleg is, hiszen kb. 45 éves korig legtöbbünk nagyon érzékeny a környezetkárosításra, főleg akkor, ha nem mi csináljuk. Persze biztosan akadnak pontatlanságok, de akkora csak nem lesz, mint Orbán apuka bányájánál a Népszavában.
Meggyesin szerencsére bőven lehet egyéb fogást is találni, ugyanis MSZMP KB tag volt és azért az ilyen nem túl jó reklám, kétszer nem lehet elsütni egy kriptokomcsit. Szerencsére az ország sem áll úgy. Csak hát itt túl nagy a tét, ha behúzhatsz mégegyet, ugyan miért ne tennéd. Egyébként pártállástól függetlenül ennek örülök, dolgozzanak meg a pártok azért, hogy tényleg feddhetetlen palikat találjanak. Azokkal mi csak jobban járhatunk.
Hogy lehetett számodra meggyőző egy olyan döntés, amely jogtalan és törvénytelen volt? Hogy dönthetett egy pénzügyminiszter egymagában arról, hogy az állam által kezelt közpénzekből 120 milliárdot odaadnak egy kormányzattól független szervezetnek, illetve korrupt fejének, Demszkynek kényére, kedvére? A kormány olyan pénzügyi kötelezettséget, amely a kormány parlament által jóváhagyott programján kívüli faladatok megvalósítására irányul, csak a Parlament döntése esetén vállalhatott volna, amint ezt már az Alkotmány Bíróság is bebizonyította. A 4-es metróról lehet vitatkozni, nekem azonban megggyőződésem, hogy a Demszky féle voluntarista szdsz politika csak a közpénzek osztogatására lett volna jó, a metró építés ürügyén. Medgyessynek nem ez volt az első ilyan húzása. Tipikusan az a káder, aki az elvtársai meggazdagodása és önző pártpolitikai célok érdekében bármit elkövetne. Megrögzött bolsi gondolkodású maffiózó.
A kérdése professzor úr helyes, de mivel én kb. 200 km-re élek a helyszíntől, nem tudom, hogy mit csinálnak. ( kéretik ezért nem levonni a sikeres vizsgaeredményemből !!!)
De... ha egy bank már adott rá pénzt (persze ez is csak feltételezés, bár a jelzálog erre utal), s az a bank nem akar harakirit csinálni, gondolom, hogy a társaság, már valami üzleti tervvel jelentkezett, már pedig úgy nem nagyon szoktak -legalábbis jobb helyen- tervet készíteni, hogy még a legkisebb engedélyféléjük, vagy reményük sincs. Így persze mondhatod, hogy elvi kekeckedés az egész, s igazad is van.
Attól, hogy 18 helyre kell beadni az engedélykérelmet, még a bányászkodás befejezésének idejére igen kényelmesen el lehet tünni, legfeljebb elveszik az az 1 milka amit a tájrendezési biztosíték fejében letétbe tettek, de megszabadultak több millió kiadásától.
No erről ennyit, tulképpen csak azért vázoltam az engedélyezési cirkuszt, mert cseppet felidegesített a MN. finoman szólva pongyolára sikeredett "nyomozása" holmi levegő munkacsoport igen kimerítő véleménye alapján.
1. ha a naptárra nézek, ott most május vége van - legalábbis nálam :))
2. milyen munkákról beszélsz? Én a lekaszálást még nem nevezném építési tevékenységnek (létesítési fázis), ez még lehet egyszerű fenntartás is, elvégre ha jól vettem ki és jól emléxem, akkor ez gyep művelési ágban volt már [vagy még mindig katonai terület???] (hogy pl. ne büntesse meg az önk. hogy nem műveli a területet - kéretik tudomásul venni, nem őrültem meg, csak jelen pillaantban nem foglalkozom azzal, hogy milyen művelési ágban, milyen övezeti besorolásban van a terület. mg>> művelni kell >>kekec önk. >> nem műveli >> bírság. Lehet, hogy őrültül hangzik, de sok minden előfordulhat). Vagy történt már konkrét építési beavatkozás, amely _meghaladja_ az arra az övezetre engedélyezett beépítési szabályok maximumát?
3. A hatóság a legritkább esetben szokta lezavarni, általában inkább csúszásban van :))
4. A bányát maximálisan helyeslem. Sajnos ott van a baj, hogy mire a rekultivációra kerülne sor, addigra mindig eltűnnek a delikvensek. :((
5. Vegye úgy, vizsga közben még időben szólt, hogy értelmezte korábbi mondandúját. A vizsga sikeres volt. :))
6. Szvsz sajna khv oldalról nem nagyon lehet egyelőre a témát kerülgetni.
tekintettel arra, hogy az általad citált korm. rend. csak 2001. április 15-én lépett életbe, igy azon feltételezésből kiindulva, hogy a munkák megkezdéséhez már korábban be kellett szerezni az engedélyeket, bekalkulálva az átfutási időt, még a korábbi érvényben lévő jogszabályok szerint kell(ett) dönteni az engedélyező hatóságoknak, ha csak az egész, jó esetben 90 napos procedúrát nem zavarták le pár nap alatt.
Ettől eltekintve, a helyzeten nem változtat semmit,sőt csak súlyosbít, mert jelenleg pl. egy akármilyen piti külfejtésú bánya tervét 18 példányban kell benyújtani az engedélyező hatóságnak...:-)) (Régebben elég volt 5pl.ban)
Úgy hogy esendek Önhöz, hogy az elégtelent javítsa ki irgum-burgum de rögtön, s magának véssen be egyet de sürgősen !!!!! :-)
Nem vitatom, hogy a 4. metró ügyében, mint minden más beruházás ügyében, lehetnek jogos ellenvélemények, fenntartások, stb. Ezekben soha nem lehet tökéletes egyetértést elérni, de számomra meggyőző volt a döntés. Nem csak számomra volt ez elfogadható, hanem például a Fidesz (Latorcai) számára is , egészen addig, amig el nem vesztették a fővárosi önkormányzati választásokat. -- Ennek alapján, neked akármi volt és lesz a magánvéleményed, a Fidesz részéről az ellenzés egyértelműen politikai bosszú.
Egyébként sem Medgyessy ügye a metró jó vagy rossz vonalvezetése, mint ahogy ebben a környezetvédelmi kérdésben sem a bankot kell a nem rá tartozó esetleges hibás környezetvédelmi szakmai döntésért felelőségre vonni.
A lényeg tehát: ha Medgyessy döntését a Fidesz kicsinyes dühében nem akadályozza meg, akkor rövidesen már én és még néhányan már azon utazhatnánk. Medgyessy Metró ügye ennyi! Ami bíróságon folyik, az már csak szánalmas utójáték. Akár a főváros, akár a kormány részéről.
Ami a meggazdagodásra vonatkozó megjegyzésedet illeti, az lehet, hogy helytálló --de akkor ne építsünk soha semmit. Így garantálható lesz, hogy nem is gazdagodik meg senki!
Ez az egész Medgyessy ügy tehát nem más, mint az első erőltetett és igaztalan támadás az MSzP miniszterelnök jelőltje ellen. Valaki a MN-nél úgy gondolta, hogy ezzel majd valami prémium jár, felfigyelnek rá, előre léphet.
Nyilvánvalóan lesz még számos ilyen, talán még igazán hatásos is, nincs ezzel semmi baj -- egy kormánypárti újságnak ez is a dolga. Az más dolog, hogy az ilyen gyenge kis ügyekkel a kormánypárti oldal legfeljebb saját magát győzi meg. Úgy tünik minél haloványabb az érvelés, annál jobban győzködik magukat: "Hű de jó volt!"
Az itteni hozzászólásaik legalábbis ezt igazolják.
A cikkben szerepel egy állítás:
"Sándor Péter népszavazási akciója hallatán a Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület leple alatt a KDNP-ből kizárt és már ’94-ben is MSZP-s jelölt törökbálinti polgármester szintén elégedetlen a kialakult helyzettel – Sándor tájékoztatása szerint például a Nemax Kft. által az önkormányzatnak felkínált 2 hektáros területnagyságot is sokallta –, és a településszerkezeti terv felülvizsgálatát szorgalmazza"
Tekintsünk el nagyvonalúan attól, hogy a mondat úgy baromság, ahogy van. Mit állít? Törökbálint polgármestere 1998-ban MSZP jelölt volt.
Az MSZP tagja volt-e a Polgári Szövetségnek?
Ez számomra új hír. Csak azért kérdem, mert a jelenlegi polgármester '94-ben a Polgári Szövetség jelöltje volt -képviselői helyre.
Tehát amit a polgármesteről írtak, hazugság. (Másrészt SZVSZ szakmailag elképesztő, hogy miközben Medgyessy és Schmuck nevével dobálódznak, valamint a MIÉP-es képviselő nevét leírják, a polgármester neve nem is szerepel az általad hívatkozott írásban.
Miért? Nehogy könnyen ellenőrizhető legyen: hazugság volt a vele kapcsolatos állítás?
Én a következőt látom:
az általad hívatkozott cikk egyetlen forrásra, a MIÉp képviselőjére hivatkozik. Sőt, többet állítok: nem tényfeltáró riport, hanem Sándor Péter MIÉP képviselő véleményének ismertetése a cikk. ((((Azt, hogy aki írta, nem a magyar nyelv virtuóza, csak azért említem, mert vélelmezem, hogy valamelyik önmagát a nemzeti értékek letéteményesének tartó párt újságjának írójáról van szó. Legalább tanuljanak meg írni!))))
Nézz át a párhuzamos topikba van ott egy cikk nem tudom honnan, de abból az derül ki, hogy a tb-i önkormányzat tán nem fideszközeli. Amúgy ez indifferens. Az a 2 ha majd csak érne 500 millát, ha átminősítik, de azt a bank honnan tudja, hogy át is minősítik. Mellesleg nem vagyok egy ingatlan szakértö (sem), de egy közművesítettlen telekért én sokallom a 25 000 HUF/m2 árat Újszegeden kb 8000HUF/m2 és ez közművesített elit környék.
A szomszéd topik Remélem sikerült a link nem szokott;-(
"Szvsz nem kizárt, hogy MP ha nem is túlzottan de sáros ebben az ügyben, ha nem is a környezetpusztításban, de a meggondolatlan hitelkihelyezésben feltétlen."
A Magyar Nemzet írásában az szerepel, hogy a két hektáros terület értéke kb. félmillárd. Tehát ez alapján ez nem áll.
Üdv:
Esik
P.s. Marhára nem szeretem a környzetrombolást. Nem örülök a védett növények pusztításának, kifejezetten dühít.
DE:
1. Ordít, hogy Medgyessy lejáratása a cél, (akinek a tények alapján semmi köze hozzá)
2. Többet mondok: azt állítom, ez az egyetlen célja az írásnak(Ez persze már az én jólfejlett paranoiám. De az írás alapján nehezemre esik elhinni a legkisebb jóhiszemüséget is. Eredmény: nem hiszem el, hogy a Magyar Nemzet egy szikrányit is aggódik amiatt, ami a növényekkel történt)
3. Mindezt ráadásul trehányan, a sajtóetikára(lehet még ilyen?) fittyet hányva, alacson színvonaló írásokban és immáron folytatólagosan követik el.
(Erre egy példa: SEMMILYEN információ nem jelent meg arról, milyen a szerződést kötő, építési engedély adó, vagy nem adó önkormányzati testületben a mandátum megosztás.)
4. Tényleg ennyire nem lehet Medgyessyn fogást találni? Tényleg ennyire meg vannak ijedve?
Az az igazság, hogy bizonyos dolgokat tényleg nem értek ebben az ügyben, sőt azt is hajlandőó vagyok elismerni, hogy jogosan föltételzitek a MN-ről a rosszindulatot. Sőt el is hiszem, ha nem MP lenne, akkor nem lenne ez az ügy, de mellesleg ennek csak örülni lehet, mert lehet, hogy járulékos haszonként kivételesen húz valami hasznot a természet;-)
De hócipő beírásából is látszik, hogy nem egyszerű dolog a természetpusztítás, ha az ember nem kerüli meg a szolgálati utat.
Tények (amikről azt hiszem, hogy azok): 1. A föld még legelő
2. Valamilyen kft. tulajdona (itt szvsz nem is sejthető, hogy hogyan vette, de majdnem mindegy is)
3. Van rajta 230 millió jelzálog 1500 HUF/m2 4. Az önkormányzat szeretné belterületbe vonni.
5. Legelőre nem építünk (?)
6. Kiirtottak egy nagy rakás védett növényt.
Kérdések: 1. A KFT mszp közeli-e?
2. Mi ér egy legelőn 230 milliót?
3. Mekkora bank az az Inter-Európa? Ki dönt 230 milláról?
4. Ha nincs építési engedély miért kaszálnak? (antropogén perturbáció vizsgálat?)
Nos, ha én válaszolok a kérdésekre (nem értek hozzá), de szvsz a cég nem mszp-távoli, egy legelőre a kutya sem ad ekkora hitelt, Nekem 230 milla sok pénz én megkérdezném a főnökömet. Szvsz nem kizárt, hogy MP ha nem is túlzottan de sáros ebben az ügyben, ha nem is a környezetpusztításban, de a meggondolatlan hitelkihelyezésben feltétlen. Vagy ha nem, amihez az kell, hogy a MN mindenben hazudjon azaz a föld ne legyen külterület és/vagy ne legyen jelzálog rajta és/vagy senki nem bántott rajta még egy pongyola pitypangot sem. De ekkor többet még online sem olvasok MN, megvásárlásról meg szó sem lehet.
te még a régi 152-est idézed. Idén jött ki update, illene tudni róla, örülj, hogy nem nálam vizsgán mondtad ezt. Elégtelen fiam, jöjjön vissza a jövő héten! :)
Szóval legyünk csak pontosak!
20/2001. (II. 14.) Korm. rendelet
a környezeti hatásvizsgálatról
3. számú melléklet a 20/2001. (II. 14.) Korm. rendelethez
Közreműködés a környezeti hatásvizsgálati eljárásban
1. Az eljárásba minden esetben bevonandó szakhatóságok
a) természet- és tájvédelemre kiterjedően:
első fokon: az illetékes nemzeti park igazgatóság,
másodfokon: a Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség;
b) környezet- és település-egészségügyre kiterjedően:
első fokon: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes megyei (fővárosi) intézete,
másodfokon: az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.
2. Az eljárásba hatásköri érintettség esetén bevonandó szakhatóságok
a) helyi környezet- és természetvédelemre kiterjedően:
első fokon: az érintett települési önkormányzat jegyzője,
másodfokon: az illetékes megyei közigazgatási hivatal;
b) erdővédelemre kiterjedően:
első fokon: az Állami Erdészeti Szolgálat illetékes területi igazgatósága,
másodfokon: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti Hivatala;
c) talajvédelemre kiterjedően:
első fokon: a megyei (fővárosi) növény-egészségügyi és talajvédelmi állomás,
másodfokon: a Budapest Fővárosi Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomás, a főváros területén a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium;
d) a termőföld mennyiségi védelmére kiterjedően:
első fokon: az illetékes körzeti földhivatal (a fővárosban a Fővárosi Kerületek Földhivatala), több körzeti földhivatal illetékességi területét érintő esetekben a megyei földhivatal (a fővárosban a Fővárosi Földhivatal),
másodfokon: a megyei földhivatal (a fővárosban a Fővárosi Földhivatal), ha első fokon a megyei földhivatal járt el, akkor a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium;
e) földtani és ásványvagyon védelemre kiterjedően:
első fokon: a Magyar Geológiai Szolgálat illetékes területi hivatala,
másodfokon: a Magyar Geológiai Szolgálat Központi Hivatala;
f) a vizek mennyiségi védelmére kiterjedően:
első fokon: az illetékes vízügyi igazgatóság,
másodfokon: az Országos Vízügyi Főigazgatóság;
g) a természetes gyógytényezők, gyógyhelyek természeti adottságainak védelmére kiterjedően:
első fokon: az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága,
másodfokon: az országos tiszti főorvos;
h) a régészeti értékek védelmére kiterjedően:
első fokon: az illetékes megyei múzeum, a fővárosban a Budapesti Történeti Múzeum,
másodfokon: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma;
i) műemlékvédelemre kiterjedően:
első fokon: az Országos Műemlékvédelmi Hivatal műemlékfelügyeleti igazgatósága,
másodfokon: az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elnöke;
j) a lakosság életének, életfeltételeinek védelmére kiterjedően, veszélyes anyagot küszöbmennyiséget meghaladó mértékben tároló, előállító, felhasználó tevékenységnél:
első fokon: az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóság,
másodfokon: a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága;
k) nukleáris biztonságra kiterjedően:
első fokon: az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága,
másodfokon: az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója.
"Akkor ezentúl ugyanúgy mindenki a patakba fogja vagdosni a kiszuperált akkut."
Én az utóbbi három hónapban 5 akkut szedtem ki a Rákos-patakból, mert láttam, hogy nem fog elúszni a szerencsétlen, mert megfulladt:))
Két napja kiszedtem egy tévét (nem vicc! kurva nehéz volt !)
És mindezt csak azért mert az a szerencsétlen fajta kutyám - labrador - lételeme az úszás.
De ezt az Orbán-közlést még nem olvastam.
Nem túl okos mondat, ha igaz.
Te is fölöslegesen írtad. Nem sokan olvassák el. Ezt sem. Bejön a kijelölt delikvens, azután idrittyenti: Medgyessy fújrossz. Na most lehet, hogy Medgyessy rossz volt, rossz, vagy éppen rossz lesz. Csak nem ettől a kreténségtől, amit a Magyar Nemzet írt.
Ha a terület védett(s az ???) akkor kell az EKHT (Előzetes környezeti hatástanulmány), melyet az illetékes környezetvédelmi Felügyelőség (..KF) hagy jóvá, a többi hatóság bevonásával.
------------------------
A bevonandók köre:
a) az eljárásba mindig bevonandó
aa) természet és tájvédelmi szakkérdésekre kiterjedően
első fokon: az illetékes természetvédelmi igazgatóság, illetve nemzeti park igazgatóság
másodfokon: KTM Természetvédelmi Hivatal,
ab) környezet-egészségügyi szakkérdésekre kiterjedően
első fokon: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes megyei (fővárosi) intézete
másodfokon: Országos Népegészségügyi Központ Országos Tisztifőorvosi Hivatala;
ac) polgári védelmi szakkérdésekre kiterjedően első fokon a területi hivatásos polgári védelmi szerv, másodfokon a Polgári Védelmi Országos Parancsnokság;
b) az eljárásba a megjelölt környezet- vagy természetvédelmi szakterületet érintő kérdés felmerülése esetén bevonandó
ba) helyi környezet- és természetvédelmi szakkérdésekre kiterjedően
első fokon: érintett települési önkormányzat(ok) képviselő-testületének hivatala,
másodfokon: illetékes megyei közigazgatási hivatal
bb) erdővédelmi szakkérdésekre kiterjedően
első fokon: az illetékes erdőfelügyelőség
másodfokon: Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti Hivatal,
bc) műemlékvédelmi szakkérdésekre kiterjedően
első fokon: az illetékes műemlékfelügyeleti igazgatóság
másodfokon: Országos Műemlékvédelmi Hivatal,
bd) termőföld minőségvédelmi szakkérdésekre kiterjedően
első fokon: az illetékes növényegészségügyi és talajvédelmi állomás
másodfokon: a Fővárosi Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás, a főváros területén a Földművelésügyi Minisztérium
be) földtani és ásványvagyonvédelmi szakkérdésekre kiterjedően
első fokon: Magyar Geológiai Szolgálat illetékes területi hivatala
másodfokon: a Magyar Geológiai Szolgálat Szakhatósági Osztálya;
c) az eljárás részletes szakaszában a hatáskörükbe tartozó elvi, illetve területfelhasználási engedélyezésre vonatkozó nyilatkozatra [Kt. 71. § (3) bekezdése] kiterjedően
ca) elvi vízjogi engedélyre vonatkozó nyilatkozatra kiterjedően
első fokon: az illetékes vízügyi igazgatóság
másodfokon: Országos Vízügyi Főigazgatóság,
cb) elvi építési engedélyre vonatkozó nyilatkozatra kiterjedően
első fokon: a telepítés tervezett helye(i) szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője
másodfokon: a megyei (fővárosi) közigazgatási hivatal,
cc) területfelhasználási engedélyre vonatkozó nyilatkozatra kiterjedően
első fokon: a telepítés tervezett helye(i) szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője
másodfokon: a megyei (fővárosi) közigazgatási hivatal.
2. Az eljárásba feladatkörüket érintő szakkérdések felmerülése esetén bevonandó hatóságok:
a) bányászati szakkérdések:
Magyar Bányászati Hivatal,
b) energetikai szakkérdések:
Magyar Energia Hivatal,
c) ipari műszaki biztonságtechnikai szakkérdések:
Állami Energetikai és Energiabiztonságtechnikai Felügyelet,
d) nukleáris szakkérdések:
Országos Atomenergia Hivatal,
e) területhasználati szakkérdések:
illetékes megyei földhivatalok,
f) állategészségügyi szakkérdések:
illetékes állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomások,
g) növényegészségügyi szakkérdések:
illetékes növényegészségügyi és talajvédelmi állomások,
h) honvédelmi szakkérdések
Magyar Honvédség Parancsnoksága,
i) vízügyi szakkérdések:
illetékes területi vízügyi igazgatóság, illetőleg Országos Vízügyi Főigazgatóság,
j) közlekedési szakkérdések:
illetékes megyei közlekedési felügyelet, illetőleg Közlekedési Főfelügyelet,
k) hírközlési szakkérdések:
illetékes területi hírközlési felügyelet, illetőleg Hírközlési Főfelügyelet,
l) légügyi szakkérdések:
Légügyi Igazgatóság,
m) a természetes adottságok (víz, iszap, levegő, barlang) gyógyászati hasznosításának szakkérdései:
NM Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság.
3. Az eljárásba különleges szakértelmet igénylő szakkérdések felmerülése esetén szakértőként bevonandó szervezetek:
a) meteorológiai szakkérdések:
Országos Meteorológiai Szolgálat,
b) építésügyi szakkérdések:
illetékes területi főépítészi iroda,
c) régészeti értékek szakkérdések:
területileg illetékes megyei múzeumok, illetve a fővárosban a Budapesti Történeti Múzeum.
95 évi LIII tv 70 §, 152/95 korm. rend)
----------------------------
Az EKHT-t az érintett önkormányzatonál 30 napig kifüggesztik, itt mindenki felszólalhat, ha valami nem tetszik neki.
Az engedély birtokában lehet mostmár a konkrét terveket az építési hatósághpz benyújtani, s itt ismát közreműködik a ..KF,( sok más hatósággal együtt) mint szakhatóság, de már nem mint engedélyezőként. Véleményezi a tervet, előír bizonyos dolgokat, végső soron meg is vétózhatja.
A területet először ki kell vonni, át kell minősíteni, belterületté kell nyilvánítani, ezt követően lehet rá építeni. A földhivatal az ugye híres az express ügyintézésről.
A Bank, hacsak nem öngyilkos, általában konkrét üzleti terv alapján ad csak hitelt, s nem umfukmód. A hitelre jegyzik be a jelzálogot, eléggé nehéz elképzelni, hogy egy gyep-legelő ( pár aranykorona) művelésí ágú területre ad 230 milkát.
A jelzálogot át lehet íratni más ingatlanra, vagy a kifizetés után lehet töröltetni. Az átminősítésnek semmi köze nincs a törléshez.
Magyarul: A MN elengedett blöfföt, mert MP feltünt, s rúgni kell bele egyet. Speaker barátunk meg rávetődött, igaz még nem tudta, hogy csak árnyékot fogott. Kiváncsi lennék, hogyha MP fideszes, akkor is megíródik-e ezen cikk??
A Levegő munkacsoport, meg a Duna-kör, s a többi önkéntes, s sokszor szélhámos zöld, élen Varghával, meg Hajóssy A.-el, nem mérvadó, mert általában "más "f@...val" verik a csalánt", így nekik semmi nem drága.
(Az már persze más kérdés, hogy az érvényes előírások a környezetvédelem területén hol enyhék, hol pedig abszolút el vannak rugaszkodva a valóságtól, s a lehetőségektől.)
A politikai vonatkozasai langyosan hagynak, az nem erv hogy fideszes vagy kapitalista volt az elado.
A tovabbiakban olyan kerdesek merulnek fel, ahol pro es kontra allitasok egyarant elhangzottak, a valaszokat nehany ora, nehany nap utanajarassal lehetne megtudni, de -- ahogy mondod -- oknyomozasban a Nemzet lathatoan nem ment tul messzire, amatorok meg. De fiatalok, elottuk az elet.
Olvasd légyszi végig, amit mondjuk K. Trout, vagy Geocze Zoard elmondak, vagy éppen amit jómagam írtam. Alapvetően vagyok lusta, és ha mások már beírnak valamit, nincs túl sokszor kedvem elismételni. elismételni. elismételni. elismételni. Amit pedig már én is írtam, azt végképp utálom újraírni. Nem olyan hosszú ez a topik még.
Néhány támpont:
Nézd meg, kik és milyen feltételek mellett adták el a telket.
Nézd meg kik és milyen feltételekkel adhattak(adtak) ki építési engedélyt.
Nézd meg, hogy miért szokás jelzálogot bejegyezni, és hogyan "szabadul fel" a bejegyzett terület.
Nézd meg, hogy az egész rendszerben mi egy hitelt nyújtó bank feladata.(És mi nem dolga egy pénzintézetnek!)
Üdv:
Esik
P.s.Inkább kicsit korrepetálni kéne a srácokat oknyomozásból a Nemzetnél. (Vagy inkább hagyni őket ebben az állapotukban, ha nekünk akartok jót.:-)
Ha holnap nyernél a lottón, akkor biztos nem költöznél egy ilyenbe....
Mások meg még dolgoznak is érte...
Éljen a gettó fíling....
Meg huzzuk vissza a másikat a sárba nehogy má neki jobb legyen, ha én tök hülye vagyok!
Na ez az igazi bolsi gondolkodás!