Jo dolog egy logarlocs, van is egy otven eves darabom meg a gimis idokbol es meg szamolni is tanultunk vele, sot a mobiltelefonnal ellentetben meg az erettsegi vizsgan is lehetett hasznalni. De bevallom toredelmesen hogy a logarlecemet az utobbi husz evben csak egyenes vonal huzasara es tavolsagmeresre hasznaltam.
nagyon tetszik, csak értenem kellene, mikor melyik skálát használom. A C, D, CI már értve van. A CF az a C kiterjeszése? Az AB a négyzetskála, a K a köb, ezt is látom.
Van két (többek között) zseb logarlécem, de a nagyobb számokat nem tudom kiszorozni rajta. nem jól tudom, hogy ez csak méretben kisebb és pontatlanabb, de a teljes tartomány átváltható, kiszámítható vele?
A logarlécen, ha lineáris lenne a beosztás, akkor összeadásra és kivonásra lenne alkalmas. A hatványozás sajátosságaiból következik, hogy az azonos, (jelen esetben 10-es) alapú hatványok szorzása a kitevők összeadása illetve az osztás esetén a kitevők különbsége lesz. Ezt oldják meg a logaritmikus skálázással. Mivel nem végtelen hosszú a logarléc ezért a műveletben résztvevő értékeket "normálni" kell 1 és 10 közötti értékre, azaz a nagyságrendeket fejben kell összeadni, vagy kivonni. Ez egész számokról lévén szó, viszonylag kevés gyakorlással megoldható. A többi érték meg leolvasható a skáláról. A négyzetes, vagy a köb skála szintén logaritmikus, valamint a szögfüggvények is. A jobb logarlécekről kb három értékes jegy pontosságig leolvasható az eredmény. Röviden ennyi.
Van két (többek között) zseb logarlécem, de a nagyobb számokat nem tudom kiszorozni rajta. nem jól tudom, hogy ez csak méretben kisebb és pontatlanabb, de a teljes tartomány átváltható, kiszámítható vele?
a lécen az osztások pont olyanok, mint a nagy (zöld) lécen
C,D, A, B, K, L, / S, T, ST skálák, és a tartomány is, csak sűrűbb.
vagy valamit nem jól tanultam meg, vagy valamit még mindig nem értek.
Az én időmben rutinszerűen kellett használni a lécet. Az utolsó darab - amit még ma is őrzök- egy profi NDK-s műanyag logarex 27403-x amit most elővettem.
A csúszka egyik oldalán sincs lineáris skála. Egyetlen lineáris skála van az állórészen ami kevés az általad említett összeadáshoz.
Sajnos a hajszálvonalat tartalmazó plexiből kiesett valamikor a stabilizáló acél rugós lapocska ( és valahol el is veszett) ezért ha van valakinek egy ilyen kallódó rugója vagy szerelt ablaka azt szívesen átvenném.
Én csak valaha tanulgattam használni, de soha nem használtam igazán logarlécet. De emlékeim szerint mind az állórészen, mind a csúszó skálán van exponenciális skála, ami a logarlécen valójában lineáris osztást jelent, és segítségükkel az összeadás is elvégezhető, éppen olyan egyszerűen, mint az alapskálákon a szorzás.
Azt hittem már minden lényeges dolgot tudok a lécről és most mégis tanultam valami újat. Nem valószínű, hogy valaha is használni fogom összeadásra, de érdekességnek tényleg nem rossz.
Az érdekesség kedvéért elmondom, hogyan lehet összeadni a logarléccel. Példa :2+3=5 1. A négyzetskála 10 alá állítjuk a nyelv négyzetskáláján a 3-at. 2. A nyelv négyzetskálájának 2-ese feletti, négyzet skálán leolvassuk az értéket, ami 6.68. 3. Fejben hozzáadunk 10-et, és a 16.68 alatt leolvassuk a nyelven az 5-öt.
A módszer kivonásra is használható, továbbá ha az alapskálával dolgozunk akkor számok négyzetének összegeit, vagy négyzeteinek különbségét is kitolhatjuk, sőt ha az alapskálán olvassuk le az eredményt, akkor ezek négyzetgyökei is leolvashatók..
Példa: négyzetgyök alatt három a négyzeten plusz 4 a négyzeten = 5 1 A csúszkát a 10-re állítjuk, és alátoljuk a nyelv alapskáláján a 4-et. 2 A nyelv alapskála 3-asa felett, a négyzetskálán leolvassuk az 5.62-t. 3 A négyzetskála 10-hez hozzáadjuk az 5.62-t azaz 15.62 4 Ezalatt leolvasható a nyelv négyzetskálán a 25, az alapskálán pedig az 5.
Én ma is használom a logarlőcsöt. Nem fogy ki belőle az elem, és lehet vele vonalazni is.
Nekem van egy ilyenem: http://sliderules.lovett.com/aristo60115/aristo60115.htm A piacon vettem egy 500asért, gondoltam kis aranyos. Szorozni meg osztani már tudok vele (kis túlzással:-), de a belső körökre (C, D, E) nem jöttem rá, micsoda. Azért maradok a számológépnél, bár egy túlélőkészletbe ideális lehet:-)
Nekem is van pár logarlőcsöm (egy kis Gamma, asszem 1 Logarex (?) és 2db Faber Castell), igaz zsebszámológépeket gyűjtök - de az "analóg" masinák sem hagynak hidegen... (ha valakinek van vhol lapuló zsebszámolója kressen meg nyugodtan, hátha érdekel a dolog!!!!)
van-e valakinek esetleg "logarköre"? (Kör alakú logarléce)
és olyan számoló eszközei, amikkel csak egy dolgot lehet kiszámolni, de arra tökéletes? Sok gépészeti cég szokott ilyeneket reklám céllal adni, pl.: csövek áramlási veszteségeit lehet vele kiszámolni, testtömeg-indexet, nedves levegő adatait, stb, stb... (ha esetleg efféle van valakinek és csak porosodik, akkor szintúgy várom a privát üzenetet!!!) - ezek ilyen tili-toli valamik egy két skálával általában kartonból vagy esetleg műanyagból
A Műegyetemen az 50-es években kiadott matek könyvek között van egy ami alogarléckezeléssel foglalkozik. Biztos megvan az Egyetemi Könyvtárban. Nem vagyok teljesen biztos benne, de mintha Balogh Artur lenne a szerzője...
Ha bedugod egy lyukba a mozgó középső csuszkát, akkor megmérheted a lyuk mélységének a logaritmusát. A teásbörém mélsége pl 2,6 - ezután már csak egy logaritmustábla kell a mélység kiszámításához, a logarléc hoszzát meg jelzi a rajta levő miliméterskála.
Csupán annyi segítségre van szüksége, hogy a logaritmusok alapműveleteit kell neki megtanulnia, onnantól a lécen rajta van minden.
Bevallom, hogy PC és a "tudományos" kalkulátor mellett ott van az asztalomon a logarléc is. Ugyanis sokszor valóban felesleges az elemet pazarolni, vagy bekapcsolni a PC-t néhány számításhoz.
Felkapom lécet és máris meg van az eredmény. Igaz a sógorom rendszeresen kiakad ezen, hogy az "Excel korában" -- ahogy ő mondja -- valaki még használja..
:) és miután szép, elefántcsont utánzat a borítása, kellemes érzés a használata. Tetejében még vonalzóként és sublerként is használható :)
Hát meglehetősen különleges dolog, hogy manapság Valaki "logarlőcsöt" használ. Nekem ötven éve van egy a bírtokomban, amit annó a gépésztechnikusi tanúlmányaim idején vettem. Akkor a "lőcs" csúcskategóriájába tartozott. Van vagy 40 cm a hossza, és összesen 30 skálán lehet számolni rajta. (Van rajta pölö Pí*x, vagy "e" alapú skála, klf kitevőkkel.) Már csak emlék, számoláshoz zsebszámológépet használok én is, -amióta létezik- logarléc helyett.
Kedves "anyabanya"! Ha csak kicsit visszaolvasol, találsz tippet a logarléc használatának ismertetésére. Ha a "Gugli" keresőjébe beütöd a logarléc szót, akkor...
Segítség, mert én ehhez hülye vagyok, de a fiam (13 éves) ezzel számol, de szerintem kéne segítség a használatához, mert ebben most ugye autoditakta...