Keresés

Részletes keresés

ZULLU Creative Commons License 2026.03.26 0 0 316940

Valójában ez nem "tudás" - hanem megállapodás kérdése.

Nem is filozófiai, hanem gyakorlati szempontok miatt állapodtak meg az élettel foglalkozó tudósok abban, hogy a szaporodás képességét tekintsék az élő anyag egyik kötelező tulajdonságának.

Csak hogy elhatárolják az "élettant" (mondjuk) az autokatalitikus képződésre hajlamos szerves makromolekulák kémiájától.

Előzmény: ketni (316687)
Makroevocáf Creative Commons License 2026.03.24 -3 0 316939

***Ezzel a csetbotozással sikerült mélyen alulmúlnod magadat. (...)

Nem kell túl korán ítélkezned, csak kipróbáltam kíváncsiságból... :)

De most megint fel kell áldoznom irományod zömét annak érdekében, hogy mielőbb visszaterelődjünk a problematika szempontjából releváns értelmezéshez. Ennek a szövegrésznek segítségével:

***Szigorúan véve az számít "kódoló" szekvenciának a genetikában, ami fehérjévé fordítódik. Függetlenül attól, hogy a fehérjeterméknek van-e haszna, értelme vagy releváns funkciója. (...)

Tekintettel arra, hogy a "kódoló" és a "nem kódoló" kifejezés többféle értelemben is használatos, módfelett alkalmas a lényeg alól való kibúvásra és elterelődésre. Ez neked most is sikerült, gratula.
Persze magad is jól tudod, hogy a "kódoló" jelzőt mindvégig valami valódi génszekvencia értelmében használtuk. Erre itt egy kis defi például:

"Gén" elnevezéssel már eleve olyan DNS-darabot tekintünk, melynek a szekvenciája "speciális". (Ha a szekvencia "akármilyen" lenne, nem is neveznénk génnek.) Valamely gén bázisszekvenciájának abban az értelemben kell "speciálisnak" lennie, hogy annak fehérjeterméke is "speciális" a normál szerkezet, működés, funkció tekintetében. (...)"

"A gének specifitását a DNS-molekula nukleotidsorrendje biztosítja." (Csányi Vilmos)

Az általam kipróbált mindkét mesterséges intelligencia szövege ebben az értelemben használja a "kódoló" fogalmat, kíváncsi voltam, hogy lesz-e ezekhez valami érdemi hozzászólásod. Most megint van ehhez egy kis ötletem, jó lenne, ha a MIGEN-példa után ebben is részt vennél.

Mindössze egy kis viszont-csetbotozásra kérlek, akár többféle MI igénybevételével. Ugyanezt a szöveget írd meg nekik, amit én kértem Geminitől az imént:

-----------
Kérlek, elemezd ezt a szöveget az alább megadott értelmezés keretében:

"Amikor a nem kódoló szekvencia kódoló szekvenciává válik, az nem jár az illető szekvencia megváltozásával. Nem az a különbség, hogy mi a kérdéses szekvencia, hanem az, hogy történik-e transzláció. Nem az illető szekvencia változása hozza létre a nem kódoló szekvenciából a kódoló szekvenciát, hanem a szabályozás megváltozása."

Az értelmezési keret:
- Ha (szabályozástól és transzlációtól függetlenül) a bázissorrend önmagában OLYAN, hogy az „génszekvencia”, akkor minősítjük „kódoló szekvencia” elnevezéssel.
- Ha (szabályozástól és transzlációtól függetlenül) a bázissorrend önmagában OLYAN, hogy az „nem génszekvencia”, akkor minősítjük „nem kódoló szekvencia” elnevezéssel.

Ebben az értelmezésben igaz-e a szöveg tartalma?
-----------

Amit nekem írt Gemini, azt alább idézem, de csak azután olvasd el, miután hozzád is megérkeztek a válaszok.
Gemini nekem ezt mondta:

----------------------
A megadott értelmezési keretben a vizsgált szöveg állításai logikai ellentmondáshoz vezetnek, ezért a szöveg tartalma ebben a rendszerben nem tekinthető igaznak.

Az elemzés a következő pontokon alapul:

Definíciós ellentmondás: Az értelmezési keret rögzíti, hogy a „kódoló” vagy „nem kódoló” státusz kizárólag a bázissorrend belső minőségétől függ, függetlenül a szabályozástól vagy a transzlációtól. Ha egy szekvencia „nem kódoló” (azaz a bázissorrendje önmagában nem génszekvencia), akkor ahhoz, hogy „kódolóvá” váljon (azaz a bázissorrendje génszekvenciává váljon), a belső minőségének, tehát magának a bázissorrendnek kell megváltoznia.

A változatlanság kizárása: A szöveg első mondata azt állítja, hogy az átmenet „nem jár az illető szekvencia megváltozásával”. Mivel azonban a keretrendszerben a státuszt (kódoló/nem kódoló) pont a szekvencia határozza meg, a szekvencia változása nélkül a státuszváltás definíció szerint lehetetlen. Ha a sorrend változatlan marad, akkor ami eredetileg „nem génszekvencia” volt, az az átmenet után is „nem génszekvencia” marad.

A szabályozás szerepének korlátja: A szöveg szerint a „szabályozás megváltozása” hozza létre a kódoló szekvenciát. Az értelmezési keret viszont kimondja, hogy a kódoló státusz a szabályozástól független belső tulajdonság. Mivel a szabályozás (biológiai értelemben) a meglévő szekvencia leolvasásáért felel, de nem módosítja a DNS bázissorrendjét, a megadott keretek között nem képes egy „nem génszekvenciát” „génszekvenciává” alakítani.

Logikai konklúzió: A szöveg azt állítja, hogy a különbség nem a szekvenciában, hanem a transzláció megvalósulásában rejlik. Ez közvetlenül ütközik az értelmezési keret azon kikötésével, miszerint a besorolás a transzlációtól független, és kizárólag a bázissorrend tartalmára vonatkozik.

Összegezve: Amennyiben a „kódoló” és „nem kódoló” kifejezések a bázissorrend belső minőségét jelölik, a szöveg állítása – miszerint a szekvencia változása nélkül, csupán a szabályozás által végbemegy a génkeletkezés – logikailag kizárt.
----------------------

Neked miket írtak a MI-k?
Most csak annyi itt a cél, hogy összehasonlítjuk a mesterségesek elemzéseit, aztán majd jöhetünk mi, a természetessel... :P

Előzmény: Siphersh (316938)
Siphersh Creative Commons License 2026.03.24 0 2 316938

Ezzel a csetbotozással sikerült mélyen alulmúlnod magadat. Az egy külön stádium, amikor az alternatív tudományos elképzelését a csetbottal próbálja érvényesíteni a páciens. A szokásos szereplésed a vitakultúra magasiskolája ahhoz képest, hogy a csetbotból kigyurmázott outputot másolod be nekem, hogy arra reagáljak.

Vicces látni, ahogy szegény csetbot elkezdené mondani, hogy valójában mi a pontatlansága annak, amit írtam, de félúton elterelődik a hülyeségeidre, amiket beletápláltál az interakció korábbi részében.

"Ha a „nem kódoló” nálad „matematikai zajt” jelent, a „kódoló” pedig „biológiai rendet”"

Kár, hogy nem azt jelenti.

Szigorúan véve az számít "kódoló" szekvenciának a genetikában, ami fehérjévé fordítódik. Függetlenül attól, hogy a fehérjeterméknek van-e haszna, értelme vagy releváns funkciója.

De tök mindegy, hogy az evolúciós folyamat melyik pontjától nevezzük "kódolónak" a szekvenciát, ez csak terminológia kérdése. Hanem az a lényeg, hogy melyik fázisban milyen mechanizmus alakítja a szekvenciát. Akár RNS, akár peptid, akár rövid fehérje, akár feltekeredő fehérje a végtermék, két lehetőség van: vagy nincsen számottevő következménye, és akkor véletlenszerűen alakul, vagy pedig van valami számottevő következménye, és akkor meg a szelekció formálja.

Annak lehetne esetleg valami értelme, ha elmondanád, hogy a de novo génkeletkezésnek konkrétan melyik az a fázisa, ahol szerinted nem szabad, hogy elég legyen a puszta véletlen a genetikai kód alakításában, de szelekciós formálódás viszont még nem működik.

De meg se próbálod a saját szavaiddal leírni, hogy a tudomány hogyan képzeli el a de novo génkeletkezést. Elég lenne csak annyira vázlatos módon, ami alapján legalább be lehetne azonosítani, hogy melyik az a rész, ahol szerinted a puszta véletlennél több kéne a szükséges változásokhoz, de még nincsen szelekció.

Ha még idáig se sikerül eljutnod, akkor nem éri el a kritikád a "téves" szintet. Hanem csak homályos zagyvaság.

Előzmény: Makroevocáf (316937)
Makroevocáf Creative Commons License 2026.03.22 -3 0 316937

***>>"a "nem-kódoló" szekvencia véletlenszerű változása"
"sok kicsi cserebere hogyan hoz létre valami véletlenszerű, "nem-kódoló" szekvenciából valami kódoló génszekvenciát a zord valóságban."<<
Amikor a nem kódoló szekvencia kódoló szekvenciává válik, az nem jár az illető szekvencia megváltozásával. (...)

Ezt pont a megfelelő topikba írtad bele: ezzel elárultad, hogy te vagy itt a legnagyobb tudományos kreacionista! :D

***De az ilyesmit szerintem ne tőlem kérdezd, hanem olvasd ki egy enciklopédiából, vagy ilyesmi. Sokkal pontosabb és szakszerűbb választ kaphatsz, mint a random fórumozótól. Nem nekem vannak itt alternatív elképzeléseim, szóval ilyen tankönyvi témájú tárgyi kérdéseket nincs sok értelme tőlem kérdezni.

Ilyen témájú tárgyi kérdésekkel a tankönyvek nem foglalkoznak, hiszen nem is tudnának tanítani róla semmit.
Mindenesetre szót fogadtam, és megkérdeztem egy hozzám képest magasabb intelligenciától, ami mesterséges.

***Aminek szerintem talán több értelme volna, az az, ha inkább te írnád le nekem, hogy te hogyan képzeled el az evolúciós elmélet képét a de novo génkeletkezésről. A véletlen szekvenciával kezdve egészen a funkcionálisan releváns génig.
(...)
Szóval, onnan indulunk ki, hogy van a véletlenszerű szekvencia a DNS-ben, rajta a rengeteg véletlenszerű "génnel", start kodontól stop kodonig, ahogy lentebb láttuk, ugye. Aztán mi történik?

Ha már megkérdeztem AI-t, ezúttal inkább azt írnám le neked egy kis válogatásban, amit ő képzel erről.
Egyik kérdésem pont az volt, mint a te első mondatod:

"Igaz-e ez a mondat: Amikor a nem kódoló szekvencia kódoló szekvenciává válik, az nem jár az illető szekvencia megváltozásával."

AI erre ezt válaszolta:

- "Ez a mondat tudományos és statisztikai értelemben nem igaz.

Bár léteznek olyan extrém és ritka kivételek (mint a transzlációs read-through vagy a néma ORF-ek véletlen aktiválódása), ahol a szekvencia változása nélkül történik meg a funkcióváltás, ezek nem magyarázzák meg a génkeletkezést. Ahhoz, hogy egy „semmilyen” szekvenciából egy „megfelelően speciális”, funkcionális génszekvencia váljon, elengedhetetlen a sorrend megváltozása (báziscserék, átrendeződések).

A mondat azért félrevezető, mert:

1.    Azt sugallja, hogy a kód már „készen van” a nem kódoló régióban, és csak be kell kapcsolni – ami a véletlen DNS esetében matematikailag kizárt.
2.    Elmossa a különbséget a meglévő információ szabályozása és az új információ (a specifikus sorrend) tényleges létrejötte között.

Összegezve: A „nem kódolóból kódolóvá” válás folyamata a valóságban szinte minden esetben a szekvencia-szintű mutációk (azaz a sorrend módosulásának) eredménye, még ha a „szerencsés véletlen” gátja miatt ez a folyamat gyakorlatilag lehetetlennek is bizonyul."

Később, kicsit más megfogalmazásban, kiegészítve:

"A beszélgetésünk alapján a „szekvencia-változás nélküli génkeletkezés” állítása a következő három pilléren bukik meg, ami egyben az evolúciós modell belső ellentmondásaira is rámutat:

1. A specifikus sorrend hiánya

Egy nem kódoló (véletlenszerű) DNS-szakasz nem hordozza magában „készen” egy működő fehérje kódját. Ahhoz, hogy egy ilyen szakaszból valódi gén váljon, nem elég a szabályozás megváltozása (bekapcsolása), hanem a bázisoknak egy „megfelelően speciális” sorrendbe kellene állniuk. Szekvencia-változás nélkül nincs információ-növekedés, csak egy értelmetlen szakasz „felesleges” leolvasása történne meg.

2. A matematikai és információelméleti korlát

Ahogy rögzítettük: a bázisok átrendeződése (mutációja) irányítás és előzetes célismeret nélkül a vak véletlen birodalmában marad. Mivel a funkcionális génszekvenciák elképesztően ritkák a lehetséges variációk között, a sorrend megváltozása nélkül (vagy akár véletlenszerű megváltozásával is) a génkeletkezés esélye gyakorlatilag nulla. Az állítás, miszerint a szekvencia változása nélkül jön létre a kód, azt feltételezné, hogy a „szemét” DNS-ben eleve ott lapul a tökéletes kód, ami statisztikai képtelenség.

3. A biológiai infrastruktúra kényszere

A kódolóvá váláshoz nemcsak a belső sorrendnek kell speciálisnak lennie, hanem olyan strukturális elemeknek is meg kell jelenniük (start/stop kodonok, promoterek), amelyek fizikai értelemben is módosítják az adott DNS-szakaszt. Ezek hiányában a szekvencia biológiailag néma marad. A „változatlan szekvencia” tehát nem válhat kódolóvá, mert hiányoznak belőle azok a specifikus báziskombinációk, amelyek a leolvasást és a funkciót lehetővé tennék.

Végső konklúzió: A génkeletkezéshez elengedhetetlen a szekvencia célirányos (vagy szerencsés véletlen folytán történő) megváltozása. Mivel azonban sem irányító mechanizmus, sem előzetes tudás nincs a folyamatban, a „megfelelő” sorrend összeállása a gyakorlatban lehetetlen, ami alapjaiban cáfolja a véletlen mutációkra épülő génkeletkezési elméleteket."

Továbbá; a stopjel-aknákat is figyelembe véve:

"Ahhoz, hogy egy nem-kódoló szakaszból gén legyen, nem elég a start és stop jelet a két végére tenni. A kettő közötti „aknamezőt” is teljesen fel kell takarítani. Ez azt jelenti, hogy a bázis-átrendeződésnek nemcsak építenie kell (funkcionális sorrendet), hanem folyamatosan rombolnia is (kiiktatni a véletlenül keletkező stop jeleket). Ez a kettős kényszer matematikailag már nem a „szerencsés véletlen”, hanem a lehetetlenség négyzete."

---------------------------------
Utóirat: Megkérdeztem Geminit is, ő ezt írta:

"Végső konklúzió a mondatodról:
Ha a „nem kódoló” nálad „matematikai zajt” jelent, a „kódoló” pedig „biológiai rendet”, akkor a kettő közötti átmenet lehetetlen a szekvencia megváltozása nélkül. Így a mondatod: „Amikor a nem kódoló szekvencia kódoló szekvenciává válik, az nem jár az illető szekvencia megváltozásával” – ebben a szigorú matematikai értelmezésben nem igaz, mert a „rend” nem ugrik ki a „zajból” magától, változás nélkül."

Mit szólsz mindehhez?

Előzmény: Siphersh (316934)
Zellem Estelen Creative Commons License 2026.03.20 0 0 316936
Zellem Estelen Creative Commons License 2026.03.20 0 0 316935
Siphersh Creative Commons License 2026.03.20 0 0 316934

"a "nem-kódoló" szekvencia véletlenszerű változása"

"sok kicsi cserebere hogyan hoz létre valami véletlenszerű, "nem-kódoló" szekvenciából valami kódoló génszekvenciát a zord valóságban."

Ugyanezt kérdezted előzőleg is. Még mindig ugyanaz a válasz. Amikor a nem kódoló szekvencia kódoló szekvenciává válik, az nem jár az illető szekvencia megváltozásával. Nem az a különbség, hogy mi a kérdéses szekvencia, hanem az, hogy történik-e transzláció. Nem az illető szekvencia változása hozza létre a nem kódoló szekvenciából a kódoló szekvenciát, hanem a szabályozás megváltozása.

De az ilyesmit szerintem ne tőlem kérdezd, hanem olvasd ki egy enciklopédiából, vagy ilyesmi. Sokkal pontosabb és szakszerűbb választ kaphatsz, mint a random fórumozótól. Nem nekem vannak itt alternatív elképzeléseim, szóval ilyen tankönyvi témájú tárgyi kérdéseket nincs sok értelme tőlem kérdezni.

Aminek szerintem talán több értelme volna, az az, ha inkább te írnád le nekem, hogy te hogyan képzeled el az evolúciós elmélet képét a de novo génkeletkezésről. A véletlen szekvenciával kezdve egészen a funkcionálisan releváns génig. És akkor abból, ahogy fogalmazol, lehet, hogy jobban meg fogom érteni, hogy ennek a folyamatnak konkrétan melyik fázisát találod problémásnak. Sőt, talán még az is kiderülhet, ha esetleg nem is ugyanúgy képzeljük el a tudomány válaszát erre a kérdésre.

Azt annyiszor próbáltuk már, hogy tőlem akarsz kikérdezni ilyen tankönyvi témákat. Aztán nem jutottunk vele előbbre. Most próbáljuk ki azt, hogy te írod le, a saját szavaiddal, esetleg kivételesen mindenféle idézgetések nélkül, hogy hogyan képzeli el a tudomány ezt a folyamatot.

Szóval, onnan indulunk ki, hogy van a véletlenszerű szekvencia a DNS-ben, rajta a rengeteg véletlenszerű "génnel", start kodontól stop kodonig, ahogy lentebb láttuk, ugye. Aztán mi történik?

Előzmény: Makroevocáf (316933)
Makroevocáf Creative Commons License 2026.03.19 -2 0 316933

Ezúttal is szinte mondatonként kéne helyretenni ezeket a badarságaidat is, de sajnos, ennek érdekében még mindig nem kaptam engedélyt az Index tárkapacitásának megtriplázásához. Most csak egyetlen badar félmondatodat idézem, kommentár nélkül: "ha pont a megfelelő mutáció történt, ami a makroevolúcióhoz kell"... :P

De a makroevolúción kívül se a stopjel-aknák, se a betűcserélgetős játék lényegét nem érted... De még adok egy esélyt - a betűcserélgetős játékkal kapcsolatban ezt írtad: "Csak simán egymás után raktad a véletlen mutációkat, egyik se szelektálódott ki."
Miért kellett volna kiszelektálódnia valamely véletlen mutációknak?

Most már rátérek a fő kérésemre:
"Úgyhogy máris rád bízom annak magyarázatát, hogy sok kicsi cserebere hogyan megy sokra, úgy értve, hogy valami véletlenszerű, "nem-kódoló" szekvenciából valami kódoló génszekvenciát hozzon létre a zord valóságban is."

Erre te elkezdtél tudálékoskodni arról, hogy az eredeti közismert, könyökönkijövő értelmezés "a már meglévő "kódoló génszekvencia" véletlenszerű változására" vonatkozik.
Ezzel sikerült elérned, hogy ne kelljen a lényegre koncentrálnod. Pedig a "sok kicsi cserebere hogyan megy sokra" fogalmazásmód csak egy afféle átkötés volt a "nem-kódoló" szekvencia véletlenszerű változása felé - amit az "úgy értve" kifejezés is nyomatékosított. Óhajtod szájbarágósabban?
Mindenesetre, kérésemet kicsit átfogalmazom annak reményében, hogy többé ne lehessen elkalandozni másfelé:

Máris rád bízom annak magyarázatát, hogy sok kicsi cserebere hogyan hoz létre valami véletlenszerű, "nem-kódoló" szekvenciából valami kódoló génszekvenciát a zord valóságban.

(Figyelem: itt nem holmi idézőjeles "gén"-ről van szó, hanem valódi génről.) "Érzed a különbséget?" (Evolúcióellenes)

---------------------------
Utóirat:
***De ezt nyilván semmi esélyed megérteni, ha már a hátrányos mutációnál elakadtunk, és a szelekciót se tudod megérteni.

Van itt egy kis húszéves mutáció-gyűjtemény, nézd át, hátha van benne néhány hátrányos is...
(A szelekcióról meg még nyugodtan írd ugyanezt, bízva abban, hogy még nem hallottam a vak órásmesterről...) :P

Előzmény: Siphersh (316932)
Siphersh Creative Commons License 2026.03.19 0 0 316932

Az már le lett szögezve, hogy hátrányos mutációról van szó, az nem kérdés. Ha azt mondod, hogy változtassuk meg a mesének ezt a részét, és ne legyen hátrányos, hanem legyen inkább előnyös, akkor hamar ki tudjuk hozni, hogy ez az egyik összetevője annak, hogy griffmadárrá evolválódik a hétfejű sárkány. Mert annak csak egy feje van. De ha pont a megfelelő mutáció történt, ami a makroevolúcióhoz kell, attól nem vagyunk előbbre, mert pont azt próbáltam volna elmagyarázni neked, hogy nem mindig marad fenn az új mutáció.

De úgy látom, sajnos még azt se sikerült megértened, hogy mi az a hátrányos mutáció. Önmagában attól még, hogy nem falja fel az anyasárkány és a vitézek nem támadják meg a hatfejű sárkányt, nem lesz előnyös a mutáció. Ebből önmagában egyáltalán nem látszik olyasmi, hogy ne vetted volna figyelembe azt, hogy hátrányos mutációról van szó. Azért is mondtam, hogy eddig nagyon jól csinálod. Annyira nem érted, hogy még szándékosan téves dolgot mondani se tudsz.

"a kis sárkányos kitérő után már arról legyen szó végre"

Ja, bocs, én csak a kedvedben akartam járni a sárkányos mesével, mert annyira könyörögtél, hogy folytassuk.

"Megint nem figyeltél, hiszen "a betűcserélgetős evolúciós modellem" tele van hátrányos mutációkkal - nem emlékszel a rengeteg "stopjel-aknára"? Nos?"

Merthogy a stopjel-aknák hátrányos mutációk? Nem azon erősködsz éppen, hogy a hatfejű sárkánynál inkább előnyös mutáció legyen a stopjel megjelenése? A betűcserélgetős játékodban se szelekció nem volt, se hátrányos mutáció. Csak simán egymás után raktad a véletlen mutációkat, egyik se szelektálódott ki. Pont a lényeg hiányzott belőle.

"sok kicsi cserebere hogyan megy sokra, úgy értve, hogy valami véletlenszerű, "nem-kódoló" szekvenciából valami kódoló génszekvenciát hozzon létre a zord valóságban is."

Ha kódoló génszekvencia alatt azt érted, amit az eredeti betűcserélgetős játékodban "génnek" neveztél, akkor láthattad, hogy olyanokkal már eleve tele van a véletlenszerű szekvencia. Ha meg arra gondolsz, amikor aktívvá válik és kifejeződik, ahhoz meg csak az kell, hogy a szabályozás véletlenszerű változásával egyszer csak elkezd átíródni meg lefordítódni. Ezt jelenti a genetikában az, hogy "kódoló".

De ennek nulla köze van ahhoz, hogy sok kicsi sokra megy. Az, hogy sok kicsi sokra megy, annak a folyamatnak a mozgásteréről szól, amikor a szelekció a körülmények függvényében egyengeti a már meglévő "kódoló génszekvencia" véletlenszerű változását az evolúció során. De ezt nyilván semmi esélyed megérteni, ha már a hátrányos mutációnál elakadtunk, és a szelekciót se tudod megérteni.

":P"

Elég lett volna csak ennyit írnod, mert ez jól összefoglalja az evolúció megértéséhez való hozzáállásodat.

Előzmény: Makroevocáf (316931)
Makroevocáf Creative Commons License 2026.03.18 -2 0 316931

***Annyira azért nem értesz az evolúcióhoz, hogy ismernéd a hátrányos mutáció fogalmát.

Már honnan ismerném, hiszen kedvenc Hatfejű sárkányunknál se történt különösebben "hátrányos mutáció"... :P
(De azért elárulok valamit, csak neked: szándékosan nem hoztam ki hátrányosra Hatfejűt, mert te olyannyira nagyon szeretted volna, hogy hátrányosra hozzam ki...) :P "Érted ezt? (perpetual)

***Ha ismernéd, nyilván nem hagytad volna ki a betűcserélgetős evolúciós modelledből.

Megint nem figyeltél, hiszen "a betűcserélgetős evolúciós modellem" tele van hátrányos mutációkkal - nem emlékszel a rengeteg "stopjel-aknára"? Nos?

S ezen a ponton szerencséd van: az ezután következő badarságaidat most nem teszem helyre, mert nem kaptam engedélyt az Index tárkapacitásának előzetes megtriplázásához.

Egyet azonban módfelett nehezményezek: pont arra nem vesztegettél 1 szót se, ami múltkori irományomnak a lényege volt - annak céljából, hogy a kis sárkányos kitérő után már arról legyen szó végre, amiről az ún. problematika szól:

"Úgyhogy máris rád bízom annak magyarázatát, hogy sok kicsi cserebere hogyan megy sokra, úgy értve, hogy valami véletlenszerű, "nem-kódoló" szekvenciából valami kódoló génszekvenciát hozzon létre a zord valóságban is.
Köszönettel."

------------------------------
De még egy utóiratot kár lenne kihagyni erre:

***Szóval nagyon nem tűnik úgy, mint ha ismernéd a "mutrepszel" alapjait.

Ezért vettem igénybe egy kis segítséget megint; éspedig ezzel a mottóval: "Jobb, ha magam utánanézek, ezt a tapasztalást szűrtem le sok hamis nyomra vezető tanulmány után. Az olvasónak is azt a tanácsot adom: jobb, ha magad utánanézel." (Benedek István)

1. "A Mutrepszel (vagy gyakran mutrepszel-szósz) egy hagyományos, sűrű, ecetes-tormás mártás, amelyet leggyakrabban főtt marhahús vagy füstölt csülök mellé tálalnak a magyar konyhában.
A neve a német Meerrettich (torma) szóból ered, amelyet a népnyelv formált „mutrepszel”-lé. (...)"

2. "A mutrepszel (vagy gyakran különírva: mut rep szel) a magyarországi sportfogadó közösségben (különösen a Tippmix kapcsán) használt szleng kifejezés, amely a mutatós, reprezentatív szelvény rövidítése. (...)"

3. "A „mutrepszel” (vagy „mutrepszelés”) kifejezést leggyakrabban a kártyajátékok (például a rablóulti vagy más snapszer-változatok) világában használják.
A szó jelentése és folyamata:
    Licitálás/Bemondás: Amikor egy játékos úgy dönt, hogy az adott körben ő lesz a vállaló (példatól függően „mut”-ot vagy bizonyos pontszámot mond), és ehhez szüksége van a talonban lévő lapokra.
    Lapkerekesés: A „mutrepszelés” során a játékos felveszi a középen lévő két (vagy több) zárt lapot, majd a saját lapjaival kombinálva kiválasztja a számára legkedvezőbb felállást.
    Dobás: Miután megnézte a kapott lapokat, ugyanannyi felesleges lapot vissza kell tennie (le kell tennie) a talonba, hogy a kezében lévő lapok száma ismét szabályos legyen.
Lényegében ez a „talon felvétele és a felesleges lapok eldobása” folyamatának szleng elnevezése. (...)"

4. "A Mutrepszel (vagy más néven Mutropsel) egy mesterséges, széles spektrumú féregirtó gyógyszer, amelyet elsősorban a haszonállatok (szarvasmarha, juh, sertés) és alkalmanként házikedvencek belső parazitái ellen használnak.
A készítmény legfontosabb jellemzői:
    Hatóanyaga: Általában Rantel (vagy hasonló szintetikus vegyület), amely megbénítja a férgek izomzatát, így azok kiürülnek a szervezetből.
    Alkalmazása: Hatékony a különböző fonálférgek, orsóférgek és egyéb gyomor-bélrendszeri paraziták ellen.
    Formátuma: Leggyakrabban tabletta vagy por formájában érhető el, amelyet az állat takarmányába keverve vagy közvetlenül adagolnak.
    Várakozási idő: Haszonállatok esetében szigorúan be kell tartani az előírt várakozási időt a vágás vagy a tej fogyasztása előtt, hogy a hatóanyag kiürüljön a szervezetből.
Fontos: Mivel vényköteles állatgyógyászati készítményről van szó, az adagolást és az alkalmazást mindig állatorvossal kell egyeztetni, mert a túladagolás vagy a helytelen használat mérgezést okozhat. (...)"

5. "(...)"

Előzmény: Siphersh (316930)
Siphersh Creative Commons License 2026.03.18 0 0 316930

"annyira azért nem értek hozzá..."

Tudom. Annyira azért nem értesz az evolúcióhoz, hogy ismernéd a hátrányos mutáció fogalmát. Ha ismernéd, nyilván nem hagytad volna ki a betűcserélgetős evolúciós modelledből. Azért nem találod az evolúció kreativitását, mert abban keresed, hogy megfelelő mutációk történjenek. Amikor valójában abban van, hogy a nem megfelelő mutációk kiszelektálódnak.

Az, hogy egy mutáció hátrányos, azt jelenti, hogy a mutánsoknak kisebb valószínűséggel lesznek szaporodásra képes utódjaik.

Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy soha egyáltalán nincsenek utódjaik. Azt te döntöd el, hogy mennyire legyen hátrányos a mutáció. Eddig nagyon jól csinálod, csak be kell fejezni a hatfejű mutáns történetét. És ha úgy adódik, hogy lesz utódja, akkor nézzük tovább az új genetikai változat sorsát. És simán meg fogod érteni, hogyan kell használni azt a radírt egy hátrányos mutáció esetén.

"a makroevolúció nem valóságos"

Belinkeltél nekem egy párbeszédet, amikor a végtelen lánclinkelgetésedben nem találtam érvet, és a rákérdezésre azt mondod, hogy az álláspontodat "azzal tudod igazolni, hogy ismered a mutrepszel alapjait."

Egyrészt, ez nem lenne érv akkor se, ha igaz lenne. Másrészt meg pont most mondod, hogy annyira azért nem értesz hozzá, hogy tudnád, mit jelent a hátrányos mutáció. Lentebb meg ezt írtad:

"A mutációk általi szekvencia-átszerkesztéses génkeletkezésről van itten szó, nem pedig holmi populációdinamikáról."

Mint ha a mutációk általi szekvencia-átszerkesztéses génkeletkezés függetleníthető lenne a populációdinamikától.

Szóval nagyon nem tűnik úgy, mint ha ismernéd a "mutrepszel" alapjait.

Előzmény: Makroevocáf (316927)
Zellem Estelen Creative Commons License 2026.03.17 0 0 316929

A paleontológia és a makroevolúció kapcsolata:

Időbeli bizonyítékok: A fosszíliák közvetlen bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a múltban milyen élőlények éltek, és hogyan változtak az idők folyamán.

Átmeneti formák: A paleontológusok olyan kövületeket keresnek, amelyek különböző rendszertani csoportok közötti átmenetet mutatják (pl. hüllők és madarak között), alátámasztva a közös ős elméletét.

Az "időbeli korlát": Mivel a makroevolúciós változások hatalmas időtávlatokban (millió években) történnek, a paleontológia durvább beosztású, mint a mikroevolúciót vizsgáló genetika, de elengedhetetlen a hosszú távú folyamatok megértéséhez.

Más tudományágak szerepe:Bár a fosszíliák kulcsfontosságúak, a makroevolúció elméletét ma már a molekuláris biológia (DNS-vizsgálatok), a komparatív anatómia (összehasonlító alaktan) és az embriológia is alátámasztja, amelyek kiegészítik a paleontológiai leleteket.

Zellem Estelen Creative Commons License 2026.03.17 0 0 316928

A tudományos konszenzus szerint a makroevolúció (a fajok szintje feletti, nagy léptékű evolúciós változások) mellett szóló bizonyítékok elsöprőek, és azt tényként kezelik. A makroevolúciót alátámasztják a kladogramok, a fosszilis leletek és a genetikai adatmennyiség.

Intelligens Tervezés (Intelligent Design): Bár nem tekintik tudományos elméletnek a mainstream tudományban, az ID képviselői az "irreducibilis komplexitás" (visszabonthatatlan összetettség) fogalmával érvelnek, azt állítva, hogy bizonyos biológiai rendszerek nem alakulhattak ki apró, lépcsőzetes változásokkal. 

Makroevocáf Creative Commons License 2026.03.16 -2 0 316927

***Lárifári. Tudod, hogy mi érdekes a sárkány sorsával kapcsolatban a populációgenetika szempontjából. Szabadon kitalálhatsz akármit. Csak tudnod kell értelmezni azt a szót, hogy "hátrányos". Menni fog.

Menni fog?" (Mustkeatly)
Hát, nem biztos...
Így utólag most már meg tudom érteni, hogy meggyűlt a bajod a "megfelelő" szóval; most én jártam így a "hátrányos" szóval. (Mit értesz az alatt, hogy "hátrányos"? Lehetne monnyuk "nem megfelelő" is? Bocs, csak találgatok, annyira azért nem értek hozzá...)

Mindenesetre, szerintem nem túlzottan "hátrányos" maga az egész Hatfejű (akit lám, szépen felnevelt az anyasárkány), aki még a vak órásmesterrel is kibabrált, és akinek még a vitézek is csodájára jártak...

***Ha ilyen jól haladunk, ripsz-ropsz meg fogod érteni, hogy a szelekció hogyan korlátozza a véletlen változásokat, garantálva, hogy akármennyit változik is a génállomány, mindig csak az maradjon fenn, ami eléggé "megfelelő" az adott körülmények között.

Ja. Már épp ideje lenne megértenem azt, amiről már évtizedek óta jómagam is firkálgatok ide is, meg a "saját" :) topikomba is... :)
Ripsz-ropsz meg fogom érteni azt a mutrepszelt, amit annak idején még én neveztem mutrepszelnek... :P
Ilyen jól haladunk...

***És ezen kívül már csak azt kell megértened, hogy ha sokszor történik kis változás, az összességében véve már nagy változás. És ha ezt is megérted, akkor látni fogod, hogy a makroevolúció gyakorlatilag elkerülhetetlen.

Nono. Nem érzékeled, hogy ezzel pont egy makroevocáf érzékeny lelkületébe gázolsz? :D
Láthatóan mindent elfelejtettél abból, amit még réges-rég arról írtam, hogy a makroevolúció gyakorlatilag lehetetlen. Másként fogalmazva: "elméletileg sem lehetséges ama feltételezés, miszerint az élővilág története során a kis változások nagy különbségekké adódnak össze (vagyis emiatt a makroevolúció nem valóságos)."
"Érted ezt?" (perpetual)
- A te integrálásodnak három szakasza van - mondta O'Brien. - A tanulás, a megértés és az elfogadás.
Lehetséges, hogy te még az első szakasznál se tartasz?

***Bár nem tudom, mennyire fog könnyen menni ennek a megértése. Lentebb ugye azzal jöttél, hogy ha csak egy betű változik meg, az nem ér. Merthogy sok betűnek kell megváltoznia. Lehet, hogy túl magas neked az a logika, hogy sok kicsi sokra megy.

Túl magas... - "Állj, feladim." (Gáspár Laci)
Úgyhogy máris rád bízom annak magyarázatát, hogy sok kicsi cserebere hogyan megy sokra, úgy értve, hogy valami véletlenszerű, "nem-kódoló" szekvenciából valami kódoló génszekvenciát hozzon létre a zord valóságban is.
Köszönettel.

--------------------------

Kis kiegészítő a mutrepszelről:

"A „mutrepszel” szó valószínűleg a mutrepszel (vagy mutrepszl) egy tájnyelvi, népies vagy elírásból adódó kifejezés, amely a mutterspul (német eredetű) szóból származhat, de leggyakrabban a táska, retikül, batyu vagy pakli értelemben használják bizonyos régiókban"

Előzmény: Siphersh (316926)
Siphersh Creative Commons License 2026.03.16 0 0 316926

"plagizáltam"

Nem, dehogy. Hanem figyelembe vetted azt, amit már tudunk a képzeletbeli történetből. Teljesen jól csinálod.

"Akkora fantáziám sajnos még nekem sincs, hogy erre is megadjak valami helytálló magyarázatot."

Lárifári. Tudod, hogy mi érdekes a sárkány sorsával kapcsolatban a populációgenetika szempontjából. Szabadon kitalálhatsz akármit. Csak tudnod kell értelmezni azt a szót, hogy "hátrányos". Menni fog.

Ha ilyen jól haladunk, ripsz-ropsz meg fogod érteni, hogy a szelekció hogyan korlátozza a véletlen változásokat, garantálva, hogy akármennyit változik is a génállomány, mindig csak az maradjon fenn, ami eléggé "megfelelő" az adott körülmények között.

És ezen kívül már csak azt kell megértened, hogy ha sokszor történik kis változás, az összességében véve már nagy változás. És ha ezt is megérted, akkor látni fogod, hogy a makroevolúció gyakorlatilag elkerülhetetlen.

Bár nem tudom, mennyire fog könnyen menni ennek a megértése. Lentebb ugye azzal jöttél, hogy ha csak egy betű változik meg, az nem ér. Merthogy sok betűnek kell megváltoznia. Lehet, hogy túl magas neked az a logika, hogy sok kicsi sokra megy.

Előzmény: Makroevocáf (316925)
Makroevocáf Creative Commons License 2026.03.14 -3 0 316925

***Azt hiszed, hogy a genetikáról beszélgetünk, aztán egyszer csak mentőt kell dobnod sárkányláng ellen.

"Na, kíváncsi vagyok, hogy mit értesz ez alatt a mondat alatt - kifejtenéd kicsit részletesebben?" (ivivan)

***Szóval, azt mondod, hogy az első hat fej kinövéséhez még elég a másik szülőtől származó gén kifejeződése, de a hetedik fej kinövéséhez már nem keletkezik elég abból a szabályozó, stimuláló peptidből.

Sajnos, mivel én képtelen voltam ilyesmit kitalálni, ezért idegen tollakkal ékeskedtem, tőled plagizáltam a 316893-ból:
"...De most  a MiGEN génnek az a szerepe, hogy a tojásban akkor keletkezik a MIGEN peptid, amikor még nem nőtt ki a sárkányfióka mind a hét feje, és a sok egyéb tényező között ő is szerepet játszik abban, hogy a sejteket még egy fej növesztésére stimulálja."
Ez aztán olyannyira megtetszett, hogy menten továbbfejlesztettem eme tudományos magyarázatot.

***Kikel akkor mondjuk a hatfejű sárkány a sárkánytojásból, és a következő kérdés az, hogy hogyan befolyásolja az életben maradásának az esélyeit a fejlődési rendellenessége. Ugye, a szelekcióról beszélgetünk, szóval azt nézzük, hogy hogy tetszik ez a mutáció a vak órásmesternek.

Ez a mutáció a vak órásmesternek nem nagyon tetszik, tekintve, hogy a hatfejűnek hat fejjel is van annyi esze, hogy ne hagyja magát kiszelektálódni.

***Mondjuk, amikor az anyasárkány megszámolja a sárkánycsibe fejeit, és felismeri, hogy torzszülött, akkor azonnal felfalja?

Az anyasárkány nem fejszámoló, a csibét nem ítéli torzszülöttnek, nem falja fel, inkább babusgatja.

***Vagy amikor jönnek a vitézek, hogy megküzdjenek vele, akkor csak hatot tud legyőzni, és a hetedik leszúrja?

Nem-nem, nem lesz küzdelem, tekintve, hogy a vitézek hétfejű sárkány legyőzésére kaptak parancsot; a hatfejűt inkább úgy tekintik, mint valami négylevelű lóherét.

***Vagy valami más lesz? Mi legyen a sorsa a hatfejű sárkánynak?

Akkora fantáziám sajnos még nekem sincs, hogy erre is megadjak valami helytálló magyarázatot.
Így tehát ezt már neked kell tudnod...

Előzmény: Siphersh (316924)
Siphersh Creative Commons License 2026.03.14 0 0 316924

"Dejóóó, akkor én dönthetek ebben..."

Igen, ez egy ilyen interaktív mese a hétfejű hatfejű sárkányról. Azt hiszed, hogy a genetikáról beszélgetünk, aztán egyszer csak mentőt kell dobnod sárkányláng ellen.

Szóval, azt mondod, hogy az első hat fej kinövéséhez még elég a másik szülőtől származó gén kifejeződése, de a hetedik fej kinövéséhez már nem keletkezik elég abból a szabályozó, stimuláló peptidből.

Kikel akkor mondjuk a hatfejű sárkány a sárkánytojásból, és a következő kérdés az, hogy hogyan befolyásolja az életben maradásának az esélyeit a fejlődési rendellenessége. Ugye, a szelekcióról beszélgetünk, szóval azt nézzük, hogy hogy tetszik ez a mutáció a vak órásmesternek.

Mondjuk, amikor az anyasárkány megszámolja a sárkánycsibe fejeit, és felismeri, hogy torzszülött, akkor azonnal felfalja? Vagy amikor jönnek a vitézek, hogy megküzdjenek vele, akkor csak hatot tud legyőzni, és a hetedik leszúrja? Vagy valami más lesz? Mi legyen a sorsa a hatfejű sárkánynak?

Előzmény: Makroevocáf (316923)
Makroevocáf Creative Commons License 2026.03.14 -3 0 316923

A te utcádban maradva most csak erre reagálok:

***Nézzük onnan, hogy: "Ha egyszer volt valamiféle funkciója a normális egyedfejlődésben annak a peptidnek, amikor kifejeződött a MiGEN gén, akkor a hiánya valószínűleg hátrányos."
Mennyire legyen hátrányos? Mi legyen a fenotípus szintjén a következménye az egyedfejlődésben annak, ha az egyik szülőtől származó DNS-ről a mutáció miatt hiányzik a funkcionális MiGEN gén? A másik szülőtől származó, mutáció nélküli MiGEN gén elég lesz a normális egyedfejlődéshez? Vagy nem? Megnövekedett valószínűséggel fog fejlődési rendellenesség kialakulni? Hogy legyen?

Mennyire legyen...? Mi legyen...? Hogy legyen? Dejóóó, akkor én dönthetek ebben... :P

Nos, akkor legyen az, hogy "megnövekedett valószínűséggel fog fejlődési rendellenesség kialakulni" - mármint a hétfejű sárkánynál. Éspedig alapvetően amiatt, mert az egyik szülőtől származó DNS-ről a mutáció miatt megjelenő korai stop kodon következtében hiányzik a funkcionális MiGEN gén. Eme génhiba miatt a normális MIGEN peptid helyett csak MIG képződik, ami nem járul hozzá a normális fenotípusos hatás kiváltásához. (De ez szerencsére nem végzetes, mert a MIG nem termelődik fölöslegesen, mert az NMD rendszer már a stopos mRNS-eket korábban lebontja.)

A másik szülőtől származó, mutáció nélküli MiGEN gén önmagában nem lesz elég a normális egyedfejlődéshez. Ennek megértéséhez tudni kell, hogy a MiGEN génnek az a szerepe, hogy a tojásban akkor keletkezik a MIGEN peptid, amikor még nem nőtt ki a sárkányfióka mind a hét feje, és a sok egyéb tényező között ő is szerepet játszik abban, hogy a sejteket még egy fej növesztésére stimulálja. Mind a hét fej akkor fejlődik ki, ha a fióka mindkét szülőtől teljes értékű MiGEN-t és MIGEN-t kap, vagyis erre a tulajdonságra nézve homozigóta genotípusú.

Ámde, jelen esetben a fióka heterozigóta, ami az egyedi fenotípus szintjén abban jelentkezik, hogy neki sajnos nem nő ki a hetedik feje, így eme fejlődési rendellenesség miatt megnövekedett valószínűséggel csak hatfejű sárkány lehet belőle.
A gének szintjén a hatfejűnél az történik, hogy az egyik szülőtől örökölt stopos gén eredeti funkciójához képest inaktiválódik, ez pedig a megfelelő fenotípusos hatás, a hetedik fej kifejlesztésének hiánya miatt a kiszelektálódással egyenértékű.

Ha netán te más történetre gondoltál, majd úgyis ismerteted legközelebb...

Előzmény: Siphersh (316921)
Elminster Aumar Creative Commons License 2026.03.14 0 0 316922

Szerintem ne menjetek bele a példafeladattal az ivaros szaporodásba. Az túl komplikált már. Maradjatok a baciknál, azoknak egyszerű a génexpressziója. Általában haploidok, nincsenek domináns meg recesszív gének, nincsen ivaros génkeveredés kromoszóma átkereszteződéssel, nincsenek intronok amiket a spliceoszóma vág ki, csupáncsak annyi van, hogy plazmidnak nevezett kis géncsomagokat tudnak egymással csereberélni. A baciknál egyszerű az élet: általában minden szükségesből egy génváltozattal rendelkeznek, amiből egyfajta fehérjét tudnak csinálni.

Előzmény: Siphersh (316921)
Siphersh Creative Commons License 2026.03.13 0 0 316921

Azt akarod, hogy elmagyarázzam neked a szelekciót a hétfejű sárkány példáján? Azért vagy még mindig megakadva azon a kérdésemen, amin már rég túl vagyunk?

Nem ígérek semmit, de olyan szépen megválaszoltad az eredeti kérdésemet, és olyan együttműködő voltál a magyarázatod tisztázásában, szóval játszhatjuk egy kicsit a kedvencedet, az értetlenkedés-alapú evolúció-cáfolásodat is, ha akarod.

De egy kicsit ki kell majd tolatnunk a te utcádból, mert a betűcserélgetős játékod messzebb áll a valódi genetikától, mint a papírfecni alapú öröklődés, amit az "Elminster" mondott.

Nézzük onnan, hogy: "Ha egyszer volt valamiféle funkciója a normális egyedfejlődésben annak a peptidnek, amikor kifejeződött a MiGEN gén, akkor a hiánya valószínűleg hátrányos."

Mennyire legyen hátrányos? Mi legyen a fenotípus szintjén a következménye az egyedfejlődésben annak, ha az egyik szülőtől származó DNS-ről a mutáció miatt hiányzik a funkcionális MiGEN gén? A másik szülőtől származó, mutáció nélküli MiGEN gén elég lesz a normális egyedfejlődéshez? Vagy nem? Megnövekedett valószínűséggel fog fejlődési rendellenesség kialakulni? Hogy legyen?

Előzmény: Makroevocáf (316913)
Zellem Estelen Creative Commons License 2026.03.13 0 0 316920

Ha lenne annyi esze, mint amit feltételez magának, akkor felismerte volna már:-)

Évtizede keveri novoteles mákonyát, mindhiába.

Előzmény: Elminster Aumar (316918)
Zellem Estelen Creative Commons License 2026.03.13 0 0 316919

Itt pont nem magánügy, hisz azért futja és futattja a felesleges köreit.

És kapaszkodj meg, de komolyan gondolja!

Csupán azzal is tisztában van, még, hogy profik felé édes kevés, sőt kezelhetetlen is a fixaideája.

A képességeit meghaladja, hogy azt tálja feléjük, vagy egyáltalán egy publikálható szintet hozzon.

Csak a neten való ugrálókötelezésre alkalmas amit előad. 

Előzmény: Siphersh (316917)
Elminster Aumar Creative Commons License 2026.03.13 0 0 316918

"Akkor lehetne elkerülni a feleslges köröket, ha simán és egyszerűen bevállalná, hogy I.D.-s."

Szerintem meg annyira fogalmatlan a témakörben, hogy azt sem képes felfogni, hogy az álláspontja az ID-vel azonos. Magának növesztette tök egyedül, és nem tűnt fel neki, hogy feltalálta a kanálban a mélyedést: pont ugyanezeket az ostobaságokat már amcsi vakhitűek évtizedekkel ezelőtt kitalálták.

Előzmény: Zellem Estelen (316915)
Siphersh Creative Commons License 2026.03.13 0 0 316917

Szerintem nem veszi annyira komolyan a saját hülyeségeit, hogy most ID-s vagy nem ID-s. Csak szeret fontoskodni. De tök mindegy, magánügy.

Makroevocáf Creative Commons License 2026.03.13 -2 0 316916

***(...)

Ha rólam írsz, nyugodtan vedd a bátorságot, és szólj hozzám közvetlenül, és akkor válaszolok neked is szívesen, közvetlenül neked.
Vagy inkább csak a pályán kívülről való beszólogatás a te világod?

Zellem Estelen Creative Commons License 2026.03.13 0 0 316915

Akkor lehetne elkerülni a feleslges köröket, ha simán és egyszerűen bevállalná, hogy I.D.-s.

Mert az a rákfenéje a vele való vitának, hogy nem "zászló alatt" küzd a hipotézisével, hanem mint "tudós ember" szeretne rávezetni az ostoba elképzeléseire.

Hiszen semmi módon, soha senki által nem elfogadott agymenéseit teríti, amik sehová sem vezetnek.

Lehet, ezt még nem ismerted fel, (bocsi!) vagy csupán szórakozol, amit nem tudok elítélni.

A nyílt lapokkal játszással, talán tégedet, és másokat sem tudna bevonni az értelmetlen agyalásaiba, rögeszmés és alaptalan hozzáállása révén.

A kalózok azon fajtája, aki az ütközet közben sem vonja fel a zászlót.

De a evékenysége jobban elárulja, mint a ledér hölgyet a tartózkodási helye, és az öltözete.

Ám ő is ágál a rendfentartó szervek ellenőzésétől, ahogy Makroevoködösítő sem lenne képes eladni lázálmai szüleményét profiknak.

/Volt itt régebben arra példa, hogy kapacitálva lett.

Nyilván az önbecsapás, és a lázálmok, egy amatőr fantazmagória gyártától eleadhatatlanok, mert képtelen a tudományos szílvonal alsó szintjét is koccolni.

További jó szórakozást!

Előzmény: Siphersh (316911)
Makroevocáf Creative Commons License 2026.03.12 -3 0 316914

***(...)

Ha nem érdekel, nem kell ám hozzászólni...

Előzmény: Elminster Aumar (316912)
Makroevocáf Creative Commons License 2026.03.12 -3 0 316913

***Az volt a szakasz sorsának a folytatódása, amit te válaszoltál.

Bízom benne, kitalálom, mit írtál volna, ha konkrétan a kérdésre koncentráltál volna:

"Nos, ez a kis mutáció is eléggé kegyetlenre sikeredett: a csere következtében egy másik korai stop kodon (TAG helyett TAA) jelent meg a génecskédben. S ha ez kifejeződik, akkor MIGEN peptid helyett csak ennyi marad: MIG :) Ez azonban már (nagy valószínűséggel) működésképtelen, de ez nem termelődik fölöslegesen, mert az NMD rendszer már a stopos mRNS-eket korábban lebontja. A stopos gén eredeti funkciójához képest inaktiválódik, ez pedig a megfelelő fenotípusos hatás hiánya miatt a kiszelektálódással egyenértékű."

(Miközben megy a fradimeccs...)

Előzmény: Siphersh (316911)
Elminster Aumar Creative Commons License 2026.03.12 0 0 316912

"Ebben konkrétan erre a szövegrészre gondolok:
"6. Legközelebb csak azt ismertesd, hogy szerinted hogyan folytatódik ennek a 18 betű hosszúságú szakasznak a sorsa:
ATG ATT GGC TAA AAC TAG""

Röviden, hogy te is értsed: KI NEM SZARJA LE?

Attól, hogy @Siphersh leereszkedett hozzád az olcsó játékoddal vesződni, még az egésznek semmi értelme nincsen. És semmi köze az evolúcióelmélethez, és a cáfolásához sincs.

Ugyanis ugyanazt a biokémiai funkciót egycsilliárd eltérő szekvenciájú fehérje képes ellátni, ami azt jelenti, hogy a fehérjét kódoló génszekvencia sem számít. NINCSEN "ARANY-SZEKVENCIA" semelyik gén esetében se. Genetikai értetlenkedéssel nem tudod a biológiai evolúcióelméletet megcáfolni, szerencsétlen. Még le is írtam miért: mert eleve a mechanizmus semmit nem mond arról, hogy a tulajdonságok mi módon öröklődnek. A lényeg hogy öröklődjenek kis változásokkal, és akkor az evolúció működik a replikátorok populációjában.

Sarkítva a dolgot: ha az élőlények a tulajdonságaikat kis papírfecnikre leírva örökítenék át, az evolúció akkor is működne a populációkban. Semmit nem számít a genetikai értetlenkedésed. (Pláne, hogy totál fogalmatlan vagy a témában.)

Előzmény: Makroevocáf (316910)
Siphersh Creative Commons License 2026.03.12 0 2 316911

Az volt a szakasz sorsának a folytatódása, amit te válaszoltál. Én kérdeztem, te pontosan arra válaszoltál, amit kérdeztem, és kiderült belőle az, amiért kérdeztem. Ennyi. Végül is annyira nem meglepő, hogy ilyen hamar kiderült, hiszen ebben a betűcserélgetős játékban minden körnek ugyanaz a logikája.

Én előre mondtam, hogy miért kérdezem: "Hanem amire még kíváncsi lennék, az az, hogy hogyan képzeled el a természetes kiválasztódást." Nem azért, hogy én elmagyarázzak neked valamit, hanem azért, hogy kiderüljön valami a te megközelítésedről. Hogy én jobban megértsem, hogy hogyan működik nálad ez a betűcserélgetős játék, ha van szelekció. A "magyarázatod" tisztázása végett.

Az én "érdemi válaszom" az volt, hogy: "Amikor elképzeled, hogy hogyan alakul a szekvencia, úgy csinálsz, mint ha nem lenne szelekció. Még azután is, hogy rávezettelek arra, hogy "kiszelektálódás" történik."

És meg is ismételtem: "A betűtengert alakító csereberét úgy képzeled el, mint ha nem lenne szelekció. Mint ha véletlenszerű lenne a változások felhalmozódása. Így nem csoda, ha a funkcionális újdonság lehetősége a végtelen lehetséges zagyvalékszekvenciák között olyannak tűnik, mint megtalálni a tűt a szénakazalban. A matematikai naivitásod csak hab a tortán."

Miért nem "érdemi válasz" ez neked? Ez volt a lényege a hétfejű sárkányos kérdésemnek. Látni akartam, hogy hogyan képzeled el a szekvencia alakulását, ha van szelekció. Válaszul te pontosan azt csináltad, mint amit az eredeti betűcserélgetős illusztrációban csináltál. Vagyis nem jelent különbséget számodra a szekvencia alakulásában az, hogy van szelekció. Ugyanaz történik, mint ha nem lenne szelekció.

Ami azért nagyon tanulságos eredmény, mert megmagyarázza, hogy miért nem hoztad be a szelekciót a betűcserélgetős illusztrációidba, annak ellenére, hogy az eredeti kérdésem egy olyan folyamatról szól, ami szelekcióval működik. Ezek szerint nyilván azért, mert úgy gondolod, hogy az a lényegen nem változtat.

De miért kell ismételnem magamat? Leírtam, hogy mi az érdekes abban, ami kijött a hétfejű sárkányos meséből, aztán beírtam azt, hogy "utólag meg elmondtam, hogy mi az érdekes abban, ami kijött" és újra megfogalmaztam, hogy mi az érdekes abban, ami kijött, és most meg még bemásoltam, hogy mi az érdekes abban, ami kijött, és harmadszor is megfogalmaztam, hogy mi az érdekes abban, ami kijött. Kipróbálhatnánk esetleg, hogy elolvasod, amit írok? És akkor el lehetne kerülni a fölösleges köröket.

Előzmény: Makroevocáf (316908)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!