A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Tudtok olyanban segíteni hogy mennyi lehet az értéke két forgalomból kivont papírpénznek? Ha egyáltalán van gyűjtői értéke... Mindkettő hajtott, de még ropogós nem extrán használt állapotú. Előre is köszönöm.
A padláson találtam egy pénzérméből kialakított medált. Egy 1860 és 1862 közt élt kislány születési és halálozási dátuma van belegravírozva. Milyen érme lehetett eredetileg és milyen anyagból van? Átmérője 23 mm, súlya 5 gramm (akasztóval együtt).
Sziasztok, egy érem vastagságát hol kell mérni? A legszélén a külső pereménél, vagy inkább a közepénél, ahol jellemzően egy kidomborodó alak van? (Vagy ez eredeti, kopásmentes állapotban mindenhol ugyanannyi?)
Még egy kérdés: Vettem néhány ezüst 200 forintost, és ha jó helyen mértem (tolómérővel), akkor mindegyiknél 1.9mm körül jön ki a vastag a várt 1.7 helyett. A súly és az átmérő rendben van.
Van ezüstvizem is, ami a felszínükre cseppentve azonnal elpirosodva (pozitívan) reagál, de egyet-kettőt bereszeltem, és ott a felszín alatti rétegben már nem jelzett a vegyszer.
Nem kizárható, hogy a .500-as ezüst tartalmat már nem mutatja ki ez a vegyszer, de akkor miért jelez az érme felszínén? Lehetséges hogy ezeket annó úgy gyártották, hogy az anyagukban lévő ezüst tartalom mellett, még a felszínükre is került egy ezüst bevonat?
Kérdés, hogy hamisítványokat vettem, vagy meglepő módon az eredetiek gyárilag ezüstözve vannak.
Mint a témában teljesen laikus kérdezem: mitől van akkora /akár nagyságrendi/ különbség konkrétan egy 1930-as és egy 1939-es Horthy ötpengős ára között?
Ha csak túl bonyolult lehetne a válasz, akkor bocs, inkább nem élnék vissza a türelmetekkel.
Üdv mindenkinek! Melyik a legnagyobb és legjobban pörgő hazai érme aukciós oldal ? Egy régi 1837-es Ung Vármegyés pecsétnyomót szeretnék eladni. Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget !