Én nem jártam úgy, mint Szász Marci, de úgy érzem, jobb is így. Nem szerettem volna az m1-en végezni reggelente egy saját műsorral (ami egy idő után eltűnt...) vagy egy joghurtreklámmal a közszolgálati tévéken...
Szia, Miklóska (ha szólíthatlak így), azt hiszem, belőled sose lesz média-csodagyerek, hálisten. A hsz.-on az jön át, h. te ennél egészségesebb lélek vagy.
Nem '96 volt, hanem 1997 és 2000 között jelentek meg azok a cikkek rólam. Igen, én vagyok az a Miklóska, csak éppen tíz kerek esztendővel öregebben. Így volt, elég szegények voltunk... 97-ben szerencsére kaptam egy számítógépet az ózdi polgármestertől, a rádió-, televízió- és írott médiabeli szerepléseknek köszönhetően néhány támogatóm is akadt, akiknek jóvoltából Pestre kerülhettem egy elismert egyházi gimnáziumba. Idén érettségizem. Pestre kerülésem óta kollégista vagyok. Manapság leginkább fotózással és webszerkesztéssel ütöm el az időm, az érettségi után a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfus kara a cél, de esetleges sikertelen felvételi esetén a BME Informatikai Karán folytatom a tanulmányaimat, és emellett valamiféle fotósképzésben szeretnék részt venni.
Fridi nem volt kéznél, később azonban egy rövid időre igen, de csak ideiglenes (7-8 hónap) támogatást kaptam tőle néhány éve. Én nem jártam úgy, mint Szász Marci, de úgy érzem, jobb is így. Nem szerettem volna az m1-en végezni reggelente egy saját műsorral (ami egy idő után eltűnt...) vagy egy joghurtreklámmal a közszolgálati tévéken...
Többet nem írok ill. nem írhatok, a hamarosan megjelenő könyvemben folytatás következik (Ez gerillamarketing, ingyenreklám :) Így van.)
Noirp: a probléma valahol itt van, mert igazad van, hogy nem egy-két ilyen eset van... Bár nem lehet csodálkozni rajta, ha azt vesszük, hogy gyakran ennél jóval alapvetőbb problémákra nem jut pénz. Ez a téma engem nagyon érdekelne, ezért próbáltam kissé provokatívan feléleszteni a topicot. :))
A legnagyobb baj az, hogy míg a versenyek tekintetében viszonylag jó a szervezettség, (ugyan ott is túl sok szervezet létezik, csinálnak a bóvlitól a színvonalas eseményig mindenfélét...), de a nem versenyszerű, hanem műveltetést vagy a nevezett tehetséggondozást szolgáló programok között még szélesebb a skála.
Ráadásul, míg a versenyre fölhívják a diák figyelmét az iskolában, gimnáziumban (sokan a hecc, vagy egy szabadnap kedvéért el is mennek rá - innen az impozáns számadatok), addig utóbbiakról NAGYON ritkán, és NAGYON kevés szó esik. (Ez nem kiabálás ;)
Nem tudom az OM koordinál-e bármiféle "tehetséggondozó" programot - nem tudom arrafelé minek nevezik - pedig lehet, hogy nem lenne rossz, ha lenne egy egységes szervezésű, országos, nagyméretű (a háromnak egyszerre kellene teljesülnie, ez a gond) hálózat. Ha valaki tudna bármiféle információval szolgálni, segíteni nagyon megköszönném.
Szintén elnézést azoktól, akik már a pokolba kívánják ezt a topicot, és azt, hogy én itt írom és írom a sorokat.
/Törölt nick: nem hinném, hogy a hozzászólás idejének bármihez is köze lenne. Azonban én inkább a baglyokkal fekszem, mint a tyúkokkal kelek, ez van. A moderátori hasonlítgatásra teljesen meghatódtam, el is pirultam örömömben... a hasonlóság itt merül ki a répával. :)/
Szasz Marci Szendron lakik Borsodban , sokat jartam arra kirandulni/barlangaszni regen, talan meg egyszer a szendroi nagy fagyizoban is osszefutottunk vele, bar akkor meg mind kicsik voltunk:-)
Jó reggelt a topiclakóknak. Megpróbálok visszafogottan hozzászólni a kérdéshez:
Szász Marcin kívül val'szeg 1000+1 átlagon felül tehetséges gyerek lehet, köztük olyan is, akinek egyáltalán nincs alkalma ki-és feltűnni, nemhogy a Fókuszban(na iszen)+ idióta joghurtreklámokban fellépni...Rájuk ugyanvajon ki figyel?
Egy példa: '96 táján-mikor Szászt legjobban körüldongták- a Nők Lapjában olvastam egy cikket. Ez egy -sajnos vezetéknevét elfelejtettem, mi-Miklóska nevű kissrácról íródott. A gyerek akkoriban 6-8 éves lehetett. Szülei arra panaszkodtak, hogy nem tudják neki megvenni azokat a könyveket, lexikonokat, amiket kérne. Pláne: számítógépet?[ A család ekkor Borsodban, Járdánháza nevű faluban lakott.Itt úgynézem nem volt kéznél Fridi:-(((] '99-ben hallottam még róla,utána semmi.
A normális tehetséggondozás helyett-itt tartunk?
Elnézést a terjedelemért.
prion
Látod kedves boszorka? Ilyen a síkparaszt sötétített bmws. Tipikus példa a barom autósra.
Meg az a sötétben bújkáló kis moderátor utánzat is, aki a répát cumizza :-DDDDDDDDDD
Sok ostoba hozzászólás, de a lényeg az, hogy sokaknak savanyú a szőlő. Nem tudom mi alapján itélik meg Szász Marcit, gyakran elég szélsőséges hülyeségeket állítva. (Bár ha minden hozzászóló Marci személyes ismerőse, akkor elnézést kérek és mea maxima culpa a továbbiakért is.)
Egyébként egy-két helyesbítés:
-Marci már elmúlt 17 éves (lehet hogy mostanra 18 is, ebben most nem vagyok biztos)
-Elvégezte a gimit, csak általánosban ugrott egy osztályt, ha jól tudom.
Nem azt állítom, hogy ő a leg-ek csúcsa, egyébként is, ilyet állítani alapból ostobaság, soha nincs értelme beszélni A legjobbról. Mellesleg, hogy valaki egyszerre legyen tehetésges sárkányrepülésben és tojásrántottasütésben, akkor kifigurázzuk, mert nem ért a gyöngyhalászathoz? Ha van egyfajta tehetsége, miért kell rögtön a gyengéire fókuszálni?
Marci rosszul járt azzal, hogy a média felkapta, és az emberekben a csodagyerek-kép maradt meg róla. Ezek után divat lett ő látatlanba leszólni, hogy a kicsinyes lelkiismeretünk megnyugodjon... És ha valahol megjelenik, az emberek összesúgnak a háta mögött, ujjal mutogatnak rá, ugye milyen jó dolog ez?
A jó kis magyar mentalitás, csak azért mert Fridi csinált róla egy műsort. Tapossuk csak bele a sárba.
PS: nem fikázni akartam senkit, csak ez most bökte a csőrömet. Nem személyeskedni akartam, kérem nem annk venni.
Szerintem SZM egy tisztelnivalóan értelmes gyerek, kár, hogy a kedves család + a média túlsztárolta, így inkább negatív lett már a végére szegény megítélése. Összekunyeráltak neki mindent, aztán meg kiderült, hogy nem is olyan jó a szupersuliban. Btw. amit a nyilatkozataiból láttam, azért nem volt akkora számítógépes lángész :)
Volt neki az a Danonos vagy milyen reklámja régen, na, nálam azzal ásta el végképp magát. Iszonyatosan hülyén hangsúlyozva, affektálva mondta, hogy "A tudományt NAGYkanállal eszem. A joghurtot meg kiskanállal" vagy valami ilyesmi.
Egyébként szerintem sem könnyű neki, nem véletlenül került az edelényi gimnáziumba olyan előzmények után, hogy Pesten külön hiper-szuper suli, stb.
Nem jól látod kedves Boszorka!
Nem hinném,hogy bárki is irigyelné a srácot,azaz a magam nevében én nem, az biztos! Nem volt gyerekkora,állandóan csak tanult meg tanult...alig vannak barátai,nőt meg szerintem csak plakáton látott.A Fridi műsorában olyan volt mint egy megfáradt 40-es! Ezt irigyeljük?
Csak sajnálni tudom...
Mi lenne ha nem az irigység hanem egy kis jóindulat lenne bennetek? Én örülnék ha sikerülne neki sok minden, ha világhírű lenne és Nobel díjat kapna. Ránk férne külföldön egy kis politika mentes pozitiv hírverés.
Szász Marci sosem volt gyerek. Valószínűleg pont azért, mert ilyen "csodagyerek", mindig is koravén és okoskodó volt (van???). Ezt pedig nem szeretik az emberek, és ezért nem lehet könnyű élete. Én inkább sajnálom, mint irigylem, mert rengeteg szép és jó dolgot nem kap meg az élettől. Az életben ugyanis szvsz nem azok a szép dolgok, amikor valaki fejben elvégez egy harmadfokú egyenletet.
Kár volt akkora hírnevet csinálni szegénynek.
Tipikus magyar mentalitás, hogy mindenki akivel dolga van, vagy igyexik szívatni, hogy meggyőződjön a képességeiről, vagy épp az ellenkező véglet, mindent a segge alá akar pakolni mert azt hiszi, hogy kivételezni kell vele.
Ebbe aztán hamar bele lehet fáradni, ha 100x csodagyerek valaki akkor is.
Én nagyon drukkolok a srácnak. Igazán nem úgy nézett ki, hogy von Haus aus az ölébe hull bármi is. Miután a gimiben 2 évet végzett egyszerre könnyen bejuthatott 16 évesen az egyetemre. Most van a "legszebb" kamaszkorban, biztos nem könnyű az élet ilyenkor, pláne az ő "hirnevével".
Reggel a zegyetemen az a hír kóválygott, hogy Szász Marci 16 évesen [?] most első éves a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karán, Informatika szakon...
Egy ideig nem tuttuk hogy higgyünk e a hírnek, majd délután két óra körül feltűnt a kiscsávó a Zinformatika intézetben :DDD
Marcit nem Fridi fedezte fel, hanem Kepes... Fridi csak átvette.
Marci kedves, szimpatikus gyerek, jó a piárja, sok sikert kivánok neki az edelényi gimnáziumba. Aki ismeri azt a környéket, az tudja, hogy onnan nem nehéz kitűnni.
Ja, így tényleg beugrik valami. Szerintem a szülők lehettek elfogultak, hogy a gyerekük milyen egy zseni, gondolom, ők se láttak előtte nagyon számítógépet, és ők írtak emiatt egyenesen Friderikusznak. Így került egy Fridi-műsorban a kis vörös túdósuk bemutatásra.