Keresés

Részletes keresés

ErdőImre Creative Commons License 2020.12.29 0 0 26

.

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.28 0 0 25

Köszi! Persze, nem tudtam leszedni a kérget körben a megfelelő mértékig, ki is hajtott a fa, de most őszre különbség lett a két fatörzs között: amit körbevéstem, sokkal hamarabb elkezdett sárgulni, hullani, a másik törzsön (amit meg akarok hagyni) még tiszta zöldek a levelek. Szóval valami van, de nem az igazi.

Most még megpróbálom egy kicsit mélyíteni a gallért, aztán megvárom a tavaszt. Ha nem akar elpusztulni, nyomom bele a glifozátot. Vagy valami ecetes-sós-mosogatószeres receptet találtam a neten, akkor azt.

Előzmény: hspityu (24)
hspityu Creative Commons License 2017.10.28 0 2 24

Üdv

 

A kérget a fás részig kell leszedni,nem szabad hagyni hogy azt visszanője (próbálkozni fog) ha mégis akkor azt újra le kell szedni.

Nagyapám azt mondta: "amilyen átmérője van a fának ,legalább akkora legyen a gallér is".

Nekem eddig mindig sikerült a kiszemelt fát (akác,nyár,ecet,szilva,meggy stb) ezzel a módszerrel kiszárítani.

A gallért tavasszal ,a talajhoz közel, maximum egy arasznyi távolságra csináltam mindig,és ezt javasolnám is.A gallér alatt semmilyen kihajtást nem szabad engedni a fának,ott nem lehet levélzet ,mert táplálja a gyökérzetet.A fa rendesen ki fog hajtani ,majd elkezd világosabb, és kisebb leveleket növeszteni, június-július körül meg már sárgák lesznek a levelei.Ezután kiszárad a fa.Szeptember táján lehet kivágni.

Csapadékosabb év esetén is őszre mindig kiszáradt.

A fába befúrás, majd tömény gyomirtó befecskendezés is eredményes,viszont egy alkalom nem valószínű, hogy elegendő lesz,tehát 3-4 naponta a furatot feltölteni gyomirtóval, majd egy kis fadugóval lezárni(bot darabbal bedugni) így az eső nem mossa ki.Ezzel a módszerrel a kisebb átmérőjű max 30cm-es fákat jó kezelni, mert a nagyobb fákhoz nagyobb,hosszabb furat kell.

A fába lehet több oldalról is lyukat fúrni (3db elég ), így hatásosabb is a kezelés,a lyukak felülről lefelé álljanak kb 45% os szögben a gyomirtó ne tudjon kifolyni.Én 10-es fúrót használtam ennél kisebbet nem ajánlok mert kevés gyomirtó fog elférni benne.A fát nem szabad átfúrni ,erre még érdemes odafigyelni és a közepéig előny ha a furat bemegy.

Tehát,körbefurkálás,befecskendezés,lezárás,és ismételgetés addig amíg a fa ki nem szárad.

Ez kb 1-2 hónap maximum.

 

További kellemes kertészkedést.

Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.24 0 1 23

Kb. ilyen mély gallért véstem én is, és a fa vidáman túlélte.

Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.04 0 0 22

Kedves Fanyűvők!

 

Rátaláltam erre a topikra, folytatom egy témájába illő kérdéssel:

 

Milyen mély gyűrűt kell vágni a fa kérgébe körben, hogy elpusztuljon?

Erre gondolok:

 

Egy 25 cm törzsátmérőjű korai juharfát akarok kipusztítani, ami agresszív faj lévén teljesen elnyomja a mögötte levő őstölgyet. Viszont az ágai maradhatnak, jó leszállóhely a madaraknak az etetőhöz, és a törzsére fut borostyán, az is jó.

Tavalyelőtt már elkezdtem körbevagdosni egy nagy vésővel, de meg se kottyant neki, pedig azt hittem, átvágtam az élő kérget. Elolvastam az eddigi hsz-eket, ez a fúrásos módszer se lenne rossz, egyszerűbbnek tűnik, mint a borostyán ága alatt óvatosan kalapálgatni.

Milyen mélyen kell befúrni?

Előre is köszönöm a válaszokat.

tk

123agi Creative Commons License 2015.01.27 0 0 21

Köszönöm a válaszokat, akkor tovább próbálkozunk a sarjak redukálásával.

unartis: Creative Commons License 2015.01.21 -1 0 20

A telkünk közepén amikor megvettük a házat egy meggy bozótos volt, le redukáltam 3 meggyfára, a többit fel szedtem a föld alatti gyökerekkel együtt. Azt tapasztaltam, itt is, hogy még a járda közéből is feltörtek a kis meggy suhángok, ezeket  egy csákánnyal vágtam ki, és sikerült megfékeznem ezeket a gyökérről növő sarjakat, tavaly már csak 2-3 nőt a megmaradt 3 meggyfa alatt,  a nem kívántakat kivágtam azok már nem nőnek.

Előzmény: 123agi (15)
unartis: Creative Commons License 2015.01.21 0 0 19

Sziasztok!

 

3 éve amikor megvettük a házat, volt ott már telepítve néhány fiatal gyümölcsfa, a házban nem laktak már kb másfél éve így időnként jártak úgymond rendet tenni a telekre, ami leginkább a fű nyírása lehetett, az sem sűrűn, és nem is szakszerűen történt meg a kis fák körül. Az egyik almafa kérgét leverték a damilos fűkaszával, a barackfa is így járt(ez utólag kihajtott oldalról), az alma érdekes módon nyár elejétől késő őszig tartotta a levelét, nem száradt le, pedig körben nem volt rajta kéreg, tavasszal viszont nem hajtott ki többé, elpusztult :-(.

Ali-bá Creative Commons License 2015.01.16 0 0 18

Nem ajánlom a sarjak glialkázását. A második szomszédom lepermetezte a barackfája alól feltörő szilvasarjakat tavaly tavasszal és fa kipusztult. Nyár elején az összes levél rászáradt a fára. A szilva sarjak némelyike még ősszel is zöld volt, bár haloványabb. Kíváncsi vagyok idén ki fognak-e hajtani.

Előzmény: 123agi (17)
123agi Creative Commons License 2015.01.04 0 0 17

Köszönöm a választ. Már van új meggyfánk (Érdi bőtermő) a kert egy másik részében. Van remény, hogy ez a sarjadzó meggyfánk helyrejön, vagy vágjuk ki, ha a másik termőre fordul.? Én sajnálnám.. És inkább több munka befektetéssel megpróbálnám orvosolni a bajt.

A sarjak glialkás kezelése elviszi a fát is? Sajnos van, ahol nem megoldás a balta, mert pl. belenőtt a sarj egy rózsabokorba. Ha a folyamatosan levágom a sarjat helyrejöhet, vagy ez már így marad?

Elnézést a sok kérdésért.

Előzmény: Ali-bá (16)
Ali-bá Creative Commons License 2015.01.04 -1 0 16

Sajnos egy sarjadzó meggyfád lett. Nincs jobb megoldás, mint az évenkénti metszőolló és balta a sarjaknak.

Én ültetnék a közelébe egy másik fát és néhány év alatt leváltanám. Ahogy nő az új, úgy nyírnám vissza a másikat, végül glifozát a sarjakra.

Előzmény: 123agi (15)
123agi Creative Commons License 2015.01.04 0 0 15

Én nem szomszédét pusztítanám és nem is igazi fát irtanék, hanem a gyökérről növő hajtásokat. Van az előkertben egy meggyfánk, már a házzal együtt vettük mégsem gondolnám 10-15 évesnél többnek. Nem tudom mi lett vele, talán megsérthettük (?) a gyökérzetét, de az utóbbi 3-4 évben rengeteg hajtást hoz gyökérről. Az egész előkert tele van velük és már kiírtani se nagyon tudjuk, folyamatosan levágjuk és próbáljuk kiásni a sarjakat, de némelyik már hüvelyknyi vastag és a metszőolló se viszi. Gondoltam én is a glialkás lekenésre is, de félek, hogy nem csak a sarjak pusztulnak el, hanem maga a fa is, de azt nem szeretnénk bántani. Van valakinek ötlete, mit tehetnénk?

ZsuR Creative Commons License 2015.01.04 -1 0 14

:)) Kivancsi lennek ra, hogy hogyan...  :))

Előzmény: CBNora (6)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.01.04 -1 0 13

A kertben só semmibe, a benzin meg legfeljebb a fűnyíróba való.

A nem kívánt növények elpusztítására a gyomirtó való. A glifozát (többek között a Glialka hatóanyaga) kis mennyiségben is hatékony, nem árt az egyéb élőlényeknek,  rövid idő alatt lebomlik és a bomlástermékei nem veszélyesek. Mindez nem mondható el a sóról és a benzinről. 

Előzmény: indiganos (10)
Napvándor Creative Commons License 2015.01.04 0 0 12

Szia!

 

A glialkát ha befecskendezed, az a fán belül bomlik el. Mellé azután tavasszal lehet ültetni...

( nagy dzsungánál tökéletes a 2dl glialka / 3 dl víz is a levélre permetezve )

NE SÓZZ! Ez nem Karthagó! S egyikünk se pöc Cézár, hanem lelkes s kertjét óvó kiskertész...

Miért ne lenne jogállam, hiszen te is ezért érdeklődsz, s markolóval nem toltad le a szomszéd kertjét miután lapáttal kiegyengetted volna a tulaj hátát.

Egyébként ilyen esetben mindenki átmenne s fűrészelne s glialkázna. Tudod, azt neki be is kéne utána bizonyítania, hogy te voltál...No csak okosan... Üdv...

Előzmény: indiganos (11)
indiganos Creative Commons License 2015.01.04 0 0 11

Megoszlanak a vélemények, de lehet hatásos glialka: http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__kert__4895047-glialkaval-hogyan-a-legjobb-udvari-akachajtasokat-irtani

 

Mennyi idő alatt bomlik ez le vajon?

 

Végül is én szeretnék egy-két méterre egy zöldséges ágyást is, jobb lenne a só... akkor max sósak lesznek a zöldségek :)

 

A bűncselekményekről meg az a véleményem, hogy ahhoz jogállam kell, ami itt meg nincs. Szóval a hazai btk max egy szempont. Saját erkölcsi normám szerint az nem bűncselekmény, ha a szomszéd 20 éve nem volt a telken és átmész egy sthillel oszt leirtod. Amúgy abban sem vagyok biztos, hogy egy bíróság esetleg elitélne, ha egyértelműen ez lenne a szitu.

Előzmény: kurdilaci (9)
indiganos Creative Commons License 2015.01.04 0 0 10

Hallgatlak.

 

Amúgy én egy keritéssel küzök egy domboldal alján, ami 20 évig nem volt gondozva és elég durván benőtte a kőris, akác, bodza... stb. Kiástam mindent, ha lefele benthagytam gyökeret arra öntötem egy fél deci benzit... persze csak a vastagakra. Arra gondoltam, hogy még megkapálom a földet kicsit, aztán egy kis só, hogy azon az egy méteres sávon ne kelljen növényt írtani egy ideig, de ha hülyésegeket csinálok, kérlek világosíts fel.

 

A fa kérgébe fúrni és gyömirtót bele logikusnak hangzik, de nálam annyi fa volt, hogy... na... meg akkor is ki kell ásni. Mindenképpen célszerű kiásni.

 

Ha úgy akarod csinálni, hogy más ne vegye észre akkor  só vagy benzin szerintem.

Előzmény: Ali-bá (7)
kurdilaci Creative Commons License 2015.01.04 -1 0 9

Ha az almafák a szomszéd telkén állnak, akkor nem tehetsz semmit,mert bűncselekményt, rongálást követnél el, illetve bejelentheted az önkormányzatnál, ha nem tartotta be telepítéskor a telekhatárhoz előírt távolságot. Ha viszont a kérdéses fák ága átlóg a ti telketekre, akkor -bár ez sem elegáns megoldás- már van módod elpusztítani a fát, anélkül, hogy át kellene menni a szomszéd telkére. Tavasszal, amikor az új hajtások 10-15 cm hosszúak, akkor kell tömény Glialkával beecsetelni őket az átnyúló ágrészen. Felszívódik, s az egész fát kiöli anélkül, hogy bármi másban kárt tenne. Bár én inkább megegyezésre törekednék, annál is inkább, mert az alma nem fertőzi meg a szőlőt, bármennyire is elhanyagolják.

Előzmény: MorMóta (-)
Napvándor Creative Commons License 2015.01.04 0 0 8

Sziasztok!

 

Törzs megfúrva 2 - 3 helyen, tömény gyomirtóval megtöltve a furat, majd 2 - 3 szor újratöltve...Totális...

Nekem is sok gondom volt s szerintem lesz is a szomszéddal, ezzel együtt a megbeszélés híve vagyok...De ha nincs más...Üdv...

Előzmény: Ali-bá (7)
Ali-bá Creative Commons License 2015.01.03 -1 0 7

Ne bántsuk a talajt! Van rá egyszerű, hatékony módszer.

Előzmény: indiganos (3)
CBNora Creative Commons License 2015.01.03 0 0 6

Szerintem 2001 óta ez már csak megoldódott valahogy...

Előzmény: ZsuR (5)
ZsuR Creative Commons License 2015.01.03 0 0 5

Ha joban vagytok a szomszeddal... nem lenne lehetseges, hogy kozosen vagnatok ki? Jobb mint valamit bejuttatni a foldbe ami aztan szinten kart csinal...

Előzmény: MorMóta (-)
CBNora Creative Commons License 2015.01.03 0 0 4

Ja, a só már Karthágó romjainál is bevált.

Előzmény: indiganos (3)
indiganos Creative Commons License 2015.01.03 0 0 3

Általánban ki szokták ásni... szerintem ha kétszer körbe locsolod benzinnel, akkor is megpusztul, illetve még a sót szokták alkalmazni növényirtáshoz, egy kiló sót össze és tavasszal körészórsz állítólag kinyirod.

Előzmény: MorMóta (-)
kompot67 Creative Commons License 2001.07.08 0 0 1
Sza MorMota!

Én is hasonló problémával küszködöm.
Ha kaptál valami ötletet, kérlek oszd meg velem egy emailban.
Előre is köszönöm.

Kompot

jedilovag Creative Commons License 2001.05.21 0 1 0
Hívd a szellemírt0kat!
Előzmény: MorMóta (-)
MorMóta Creative Commons License 2001.05.21 0 0 topiknyitó
előre bocsátom, én nem értek a kertészkedéshez,
viszont apósomnak lenne a következő problémája.
A szőlőszomszéd nem nagyon gondozza a szőlőjét,
míg apósom minden idejében ott tesz-vesz.
A szomszédnak van a telekhatár mellet két db almafája, amelyek tűzelhalással (ha jól emlékszem) fetőzöttek, és egyébként is minden bajuk van.
Apósom már többször kérte a szomszédot, akivel
különben nagyon jóban van, hogy vágja már ki azokat a fákat, mert csak terjesztik a betegségeket.De ő erre nem igazán reagált.
Már több ágat kellet levágni a mi gyümölcsfáinkról
,mert elkapták a betegséget, hiába van állandóan
permetezve.

Apósom már nem tud mit kitalálni, valami olyan szer, vagy módszer kellene ami (tudom hogy csúnya
dolog de mit lehet tenni) elpusztítja a fákat.
Permetezés nem jó mert szőlő között van és az
is kapna belőle, vmi olyasmi kellene amitől,
a környező növények nem károsodnak, és a szomszéd se gyanítja hogy a fái mitől pusztultak el.

Választ ha egy mód van rá, magánba kérek
nem akarok senkinek tippeket adni....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!