"Meg vagyok győződve arról, hogy országúton csakis marketingszempontok (el kell adni az újat) miatt erőltetik az 1x-t."
Így van. Nézd meg a tegnapi Tour szakaszt, ahol a Hansenné 1x12 rendszerrel küzdött, míg Pogi 2x12-vel repült. Aki valaha ült országútin, az tudja, hogy a 4-5 fog különbségek már zavaróan nagyok, megtörik a pedálozás ritmusát váltásnál. De hát ugye van az a pénz, amiért a sponzor azt ad, amit akar - Roglic emiatt (is) vesztette el 2020-ban a Tour-t.
Egyetértek. Nekem 2x10-es rendszer van montin SRAM XX váltóval és kritikusabb helyzetben oda kell figyelni rá, mert terepen velem előfordul, hogy kanyarban/hiretelen emelkedőnél (amikor a leváltásra szükség van) kicsit hátrafelé tekerem a pedált, mielőtt a kisebb lánckerékre teljesen felfeküdne a lánc. Nem cserélem le, mert így korhű (és szép a hajtókar) és mert így vannak nagyobb áttételű fokozatok, mint egy 32/34-es első lánckerekes 1x rendszernél.
Országúton a mechanikus szetten néha kell bowdenfeszességet állítani, de 99%-ban tökéletes a váltás, az elektromoson pedig (SH DA) szó szerint tökéletesen funkcionál. Engem zavarnának a nagyobb áttétel-különbségek. Meg vagyok győződve arról, hogy országúton csakis marketingszempontok (el kell adni az újat) miatt erőltetik az 1x-t.
Azt meg lehet kérdezni, hogy mondjuk az elmúlt 5-6 évben mennyit mentél évente, milyen magas vagy /kg, voltál e már teljesítménydiagnosztikán, és vagy BG fit beállításon. Illetve tanított é valaki a technikai fogásokra, hogyan kell ülni a bicon stb. van é pulzusmérőd. Szerintem ezek fontosabbak mint a karbon kerék.
Nem kell feltétlenül karbon kerék, elég, ha magas peremű a felni. Ilyet gyárt a Mavic, ami alu, de a kevesebb küllő miatt jobb a légellenállása, és a magas felni is jobban hasítja a levegőt. De sokkal többet számít a testtartás, üléspozíció, mint a karbonkerék, ami bár könnyű, de drága. Persze ha "fussa" akkor meg kell venni, mert a jó és szép tárgyak birtoklása kellemes a léleknek:)
Mégis jobb, hogy átjöttél ide, mert amott "véres rongy" a tizenötnél gyorsabban száguldozó országútis.
Az eredeti kérdésedre nem tudok válaszolni, mert nem volt még karbon kerekem. Nem hiszem, hogy valaha is lesz.
Csemetémnek van, de neki összehasonlítási alapja nincs - így vette első országútiját. Baromi gyors, hihetetlen átlagokat megy, de még csak 33 éves. Csemetém, nem a bringa...
Hátha itt tudjátok a választ: Szerintetek miért vannak a pakisztáni futárok 38 fokban is télikesztyű-nagykabát-sapka-pulóver-bundásgatya kombóban? Hidegük van?
(OFF: a hétvégi MTB versenyen, megszívatott az első váltó. A nagytányér teteje és a láncterelő közé szorult be a lánc egy kis visszahurokkal. Kulacsok ki, bringa fejjel lefele, töprengés, erőszak, de egy bő perc múlva máris indulhattam tovább a mezőny után - tök utolsó helyről, legalább a fél mezőny visszaelőzése egy kis sikerélményt hozott :) )