Ami most nemzetközi kommunikáció, az volt régen a KIL. Érdekes, akkor is a másik kar ezt tartotta a "demo verziónak", pedig mi is szenvedtünk eleget. A lényegi tantárgyak nekünk is megvoltak, de nem tanultunk pl. szállítmányozást - különösebben nem is hiányzik ma sem, pedig a logisztika területén nyüzsgök. Azóta ui. annyit változott a világ ezen a területen is, hogy az akkori szakmai tudás ma teljesen használhatatlan. Az viszont igaz, hogy mi voltunk talán az egyetlen kar az egész országban, ahol nem kellett diplomamunkát írni!
És azzal kezdték az oktatást, hogy nálunk a külkereskedelem az állam monopóliuma. Azonkivül tanítottak szoc gazd pol-t na meg KGST-t, amire aztán az égadta világon semmi szükség nem volt.
Én egyébként KÁF-on végeztem, de az élet kissé más területre vetett.
Kipper:
Nem tudtam ezeket a dolgokat, amiket leírtál..Most úgy néz ki, hogy 4 vagy 5 szak van: külgazdasági, nemzetközi kommunikáció (ez a "külker light" :-) ) , TQM, gazdaságdiplomácia. Erre járok én. Még biztos van más szak is, nem ismerem mindet.
Akkor még KIL-nek hívták, azaz Külkereskedelmi Idegennyelvű Levelező. Félreértés ne essék, ez nem levelező volt, hanem nappali! Nem tudom, mennyire ismert előtted a "történelmi" háttér, mindenesetre az átkosban még csak kevés hazai cég rendelkezett export-importjoggal (Ikarus, Rába), a kisebb vállalatok az ún. impexeken keresztül intézték külkereskedelmüket (Chemolimpex, Agroimpex, Elektroimpex, Tecnoimpex stb). A közfelfogás szerint a KKF képezte ki az embereket ezekhez az impexekhez: a KÁF (Külkereskedelmi Áruforgalom) az üzletkötőket, a KIL a bonyolítókat. Aztán mire végeztem ez az egész felborult, noha néhány évfolyamtársam még ilyen cégekhez ment dolgozni.
(Bocs, ha ez nyilvánvaló számodra, nem kioktatni akarlak.)
Most mi a felállás? Te milyen szakon nyomulsz?
Igen, ott tanulok, bár ez már a 2. diplomám lesz (ha minden jól megy..)
Na, én se vagyok nagy véleménnyel róla, de már anniy pénzt beleöltem, nem érdemes abbahagyni...
De úgy látom, mások sincsenek túl nagy véleménnyel, a hozzászólások számát tekintve..
MIlyen szakon végeztél?
Az nem lehet, hogy az Indexen semmi nyoma annak, hogy Mo-on létezik (létezett) egy Külker Főiskola! Márpedig a keresés semmit nem eredményezett. Ex-külkeresek, gyülekező! Sima Ember, Ambrózy, Uszkay, Trombitás, FEB tábor - ismerősek ezek a fogalmak másnak is?