Létezik még. Én nemrég (1-2 hónapja) lőttem el az utolsó tekercsem. Svájcba kellett küldenem, ahonnan ők automatikusan postázták Amerikába (ők is állták a költségeket) előhívatni. Kb 3 hét alatt itthon is voltak az előhívott, utánozhatatlan képek.
Szerintem ne foglalkozz már a kodachrom-al. Már mindnek lejárt a szavatossága, és már csak az usában hívják. Ők 42,5 $-ért hívják, és 6 $ a p.k. visszafelé.
Kérdésem lenne: hogyan lehet ma Kodachrome filmet előhívatni? Hova kell postázni? Kerül ez valamibe az odafelé-postaköltségen kívül? Jön a nyári idény, vennék pár tekercs diát, és ebayon olcsón hozzá lehet jutni. Soha nem volt ilyenem, csak Ektachrome-ra fotóztam, de kipróbálnám a klasszikust is...
a rossmannan ilyet nem kapsz, diafilmet kell venned. vegyel nyugodtan profi diafilmet (pl fuji provia, velvia, vagy kodak e100s stb..) kb 1000 ft a kulonbseg, de a latvanytol ledobbensz ezt majd diafilmkent kell elohivatnod elso alkalommal kerd keretezve.
Mint kezdő diákkal foglalkozó amatőr lenne pár kérdésem, ha nem baj. :) Elsőként azt szeretném kérdezni, hogy a diakészítéshez külön speciális film való, vagy ugyanaz a film, amit a boltban lehet kapni, csak a későbbi előhívásnál döl el a különbség, hogy mi lesz belőle? Ergo ha besétálok egy Rossman-ba, és veszek egy filmet a fényképezőgépembe, azt elkattintgatom, akkor abból lehet-e diát csináltatni? :) Aztán egy olyan kérdésem lenne, hogy a diaelőhívatás árban kb. mennyit kóstál? És hogyan érdemes előhívatni, kerettel, vagy csak simán, érdemes otthon levágni egyesével, és berakni a pl. vateráról vásárolt 30 forintos keretbe? Nos, így első körben ennyi kérdésem lenne. :) Jelenleg még diavetítőre vadászom. :) A vaterán nézegettem párat, de még nem sikerült összehoznom a nagy boltot. Ha esetleg valaki tud eladó olcsó, egyszerű gépet, az megtenné, hogy szól nekem? :) Esetleg, ha a tulajt érdekli, cseretárgyként egy Grundig TK 247 deluxe szalagos orsós magnót, vagy egy Samsung A800 mobiltelefont fel tudok ajánlani. :) És ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy a vetítő vásárlása során van-e valami olyan követelmény, vagy szükséges alaptartozék, amire figyelnem kell, hogy ne fázzak rá?
Előre is köszönöm a válaszokat, és a segítségeket!
Kb. 26 éves diáim vannak. Egészen addig tökéletesek voltak, míg meg nem penészedtek a kiba.... régi lakásunkban. : ( Szerencsére csak pöttyösek lettek kicsit. Fakulni nem fakultak.
Én viszont láttam olyan ORWO repró diákat, amik színesek voltak hajdanán, de mára (gondolom 30 év körüliek lehettek) teljesen elmentek vörösbe. Az mitől van? Mai diák is csinálják?
Henry Wilhelm-The permanence and care of color photographs c. könyvéből:
" ...az adott filmtípus, ( eredeti példányhoz hasonlított 10%-nyi ) "fakulási" ideje években; sötét, 40% rel. páratartalmú helyen történő tárolás mellett:
olyan elrendezésűt mint amiben a kontaktot csinálják tényleg sok helyen kapni, de olyat amiben egyenként felülről lehet berakoskatni a 24*36os kockákat én még nem láttam boltban (5*5 cm-est igen)
én Hama típusú havanna papíros lefűzőben tartom. Az egészet meg beleteszem egy Forte fekete, fénymentes zacskóba.
Már nem tudom, hogy hol vettem, de a nagyobb boltokban biztosan kapsz: Studioline, Tripont, Ringfoto
Üdv:
Gyuri
Ha már diavágás a téma: ti miben tároljátok felvágott, de be nem keretezett kockáitokat?
Elméletben lehet kapni ehhez való lefűzhető fóliát, de hol? Én még sajnos nem találkoztam vele.
Van valakinek konkrét beszerzési forrása?