Keresés

Részletes keresés

kerdojel Creative Commons License 2002.04.13 0 0 9
demokracia!=tejjel-mezzel folyo kanaan

sotetbunkokerdojelbacsi

Előzmény: mihayka (8)
mihayka Creative Commons License 2001.05.14 0 0 8
Tényleg, ma sem kell félni, csak szépen belesímulni a langyos löttybe. Akkor és csak akkor lesz fizetésemelés, kis előrelépés, pld alcsoportvezetői rang egy segéd sóhivatalban, stb.
Nem kell félni, csak kitünni nem szabad, lehetsz alkalmazott, esetleg kis kényszervállalkozó, kisparaszt egy kis földdel, állj be a sorba és meg fogsz élni, annyi alamizsnát mindig juttatnak.
Ne akarj résztvenni a nagyok, az elit játékában, ne légy más, de menj el a zászlóátadásra és tapsolj. Gyermeked szavaljon hazafias esetleg irredenta verset az ünnepségeken szép zsinóros mentében vagy cserkészkalappal és árvalányhajjal. Ha mulatsz valahol, az erdélyi himnuszt ne felejtsd el énekelni!! Légy huj de magyar,ma ez a módi!
Ez miben különbözik a Kádár kortól, nem érzed az egyszer már megéltséget.
Igaza van Hack Péternek.
Pásztörperc Creative Commons License 2001.05.14 0 0 7
A tőzsdéről szóló és a gondolatmenet szempontjából egyébként is fölösleges bek. kiv. okos, megfontolt írásnak tűnik; nagyrészt egyet is lehet vele érteni (leszámítva a Fodor-idézetet: a félelem ugyanis tényleg nem jellemző).

A tőzsdés résznél viszont alapvető közgáz elveket hagy figyelmen kívül — gondolok itt arra, hogy a részvények áresése döntően annak tudható be, hogy azok messze túlértékeltek voltak. A közgázkönyvekben foglalt, elméleti megfontolások (várható haszon elve) helyett manapság a papírok piacán a spekulációs tőke dominál, és az ilyen piacon a hozam/kamat arányok elvesztették középtávú orientáló szerepüket: a nagyhal meg tudja győzni a kishalakat arról, hogy az árfolyamok hosszú távon, folyamatosan emelkednek. Aztán, az általa meghatározott csúcson elad, és a kishalak hoppon maradnak. Az árfolyam leesik, és ha eléggé leesett, jön a nagyhal, és kezdődik minden elölről...

cinquecento Creative Commons License 2001.05.14 0 0 6
Félre ne értsd: tőlem nyugodtan rángatózhat Hack Péter, semmi kifogásom ellene.
Az idézett cikket ma reggel először a metró falán olvastam, aztán most itt is. Sorról sorra. Az elejétől a végéig.

Azért mondom, hogy baromság, mert szerintem baromság. Hisztériát kelt, s mint ilyen pontosan abba a sorba illeszkedik, mint a cikkben idézett többi paranoiás.
Mindig épp azzal vádolják a Fideszt, ami nekik leginkább megfelelő. egy darabig fasisztáztak, most kádároznak. Mikor mitől lehet több hasznot remélni.
Bár a maga szempontjából igaza van Hacknak és Fodornak: valóban félelem van Magyarországon. Csak éppenséggel ők félnek betegesen attól, hogy vajon miből fognak megélni 2002 után. A tragikus az, hogy a saját félelmükről próbálják elhitetni, hogy az egész ország így érez.
Való igaz: rángatózásból nem lehet megélni. Ahhoz tenni is kell valamit, fröcsögés és sivalkodás helyett.

Előzmény: Vokálpatrióta (5)
Vokálpatrióta Creative Commons License 2001.05.14 0 0 5
Olvasásnál van két elvem:
1.Egy könyvben mindig sorban haladok, és soha nem olvasom el a végét előre.
2.Egy cikk szerzőjének a nevét mindig a végén olvasom el, hogy ne toljam félre a cikket, ha olyan írta, akit nem szeretek.

A második pontból érdekes dolgok szoktak következni. Pl. sokszor erős fenntartásaim vannak olyanok írásaival szemben is, akiket amúgy tisztelek, és olyannak is szoktam igazat adni, akit nem szeretek.

Te se félj ettől.

V.p.

Előzmény: cinquecento (3)
Utálom a Narancsot Creative Commons License 2001.05.14 0 0 4
Az eset a rendszerváltás első pillanataiban rávilágított arra, hogy vannak, akiknek a Kádár-rendszerrel nem az volt a bajuk, hogy megmagyarázhatatlan kiváltságokat kapnak a pártvezetők, hanem az, hogy nem ők kapják.

No ez az, amiben szerintem 100%-ig igaza van... :-(

cinquecento Creative Commons License 2001.05.14 0 0 3
Miért, attól, hogy vonaglik, még baromságokat is írhat, nem? Szimpatikus ember.
Előzmény: Vokálpatrióta (2)
Vokálpatrióta Creative Commons License 2001.05.14 0 0 2
Megtehettem volna, hogy nem másolom be, ki írta a cikket, de az hiteltelenség ill. sumákolás lett volna. A tartalommal való vitát preferálom Hack fikázása helyett. Ne az érvelőt támadd, ha az érvet nem tudod.

V.p.

cinquecento Creative Commons License 2001.05.14 0 0 1
Ó, csak nem a vonaglós Hack?
Nullázza a Hitgyülit inkább...
Előzmény: Vokálpatrióta (-)
Szabadelvue Creative Commons License 2001.05.14 0 0 0
00
Előzmény: Vokálpatrióta (-)
Vokálpatrióta Creative Commons License 2001.05.14 0 0 topiknyitó
A Fidesz és a Kádár-rendszer

Az 1990-es kormányváltást követően a frissen kormánypárttá vált kisgazdapárt néhány vezetője azt kérte a rendőrségtől, hogy biztosítson motoros rendőri kíséretet a kisgazdapárt vezetőinek gépkocsijaihoz. Az eset a rendszerváltás első pillanataiban rávilágított arra, hogy vannak, akiknek a Kádár-rendszerrel nem az volt a bajuk, hogy megmagyarázhatatlan kiváltságokat kapnak a pártvezetők, hanem az, hogy nem ők kapják.

Az azóta eltelt tizenegy évben egyre többen lettek ilyenek. (Jellemző adalék: a két vétlen fiatal halálát okozó Nógrádi-balesetet közvetlenül megelőző időben több érvényes kéklámpa-engedély volt, mint bármikor korábban.) A mai legnagyobb kormánypárt politikusai, a miniszterelnök szűk stábját képező tanácsadók mindenáron el akarják hitetni a közvéleménnyel, hogy a rendszerváltás alapvetően személycseréket jelent. Azt bizonygatják, hogy az igazi rendszerváltás akkor következik be, amikor X. vagy Y. volt MSZMP-tagot, aki ma a szocialista párt tagja, felváltja Z., aki szintén az MSZMP tagja volt, de ma már a Fidesz, a kisgazdapárt vagy az MDF színeiben politizál. Aki tehát jó helyre állt át, az megkaphatja a mai kormánypártok hitelesítő pecsétjét, aki pedig nem, az hordozhatja a „volt kommunista” megszégyenítő bélyegét. A Fidesz 1992-es pécsi kongresszusán Orbán Viktor még élesen kikelt e felfogás ellen: „Mi mindig ellenálltunk annak, hogy azon az alapon vegyük fel a harcot, hogy egyik oldalon vannak a tiszták, másik oldalon a gonoszok, hogy egyik oldalon állnak a hazafiak, a másikon meg a hazaárulók.” Az elmúlt két és fél évben a Fidesznek azonban elemi érdekévé vált a háborús logika fenntartása.

Amikor SZDSZ-es képviselőtársaimmal együtt azt állítom, hogy a Kádár-rendszert ma a Fidesz képviseli (Fodor: Új kormány a cél, Hetek 2000. november 25., Bauer Tamás: Cseppben a Fidesz, Magyar Hírlap 2001. február 24., Hack Péter: A Fidesz leváltása a Kádár-korszak végét jelentené, Népszava 2000. december 28.), akkor elsősorban nem arról beszélünk, hogy hány volt kommunista van a kormányban, vagy hogy hány volt párttagot helyez el a Fidesz vezető pozícióban, hanem arról, hogy a Fidesz, miközben propagandájában osztályharcot folytat az előző rendszer át nem állt elitjével szemben, gyakorlati politikájával a Kádár-rendszert restaurálja Magyarországon.

„Mit jelentett a Kádár-rendszer? Félelmet jelentett. Mi van ma az országban: félelem.” (Fodor). A Népszabadság január 4-i számában Orbán Viktor koalíciós szövetségese, akkor még kormányának tagja kijelentette: „A Fidesznek nagyon sok olyan lehetősége van a politikai támadások visszaverésére, amilyen a Független Kisgazdapártnak nincs.” „...nem a kisgazdapárt adja a belügyminisztert, a titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, az APEH-elnököt...” Kijelentéseit Torgyán azóta sem vonta viszsza. Orbán a mai napig nem cáfolta a Torgyán-nyilatkozatban megfogalmazott vádakat(Orbán nem, de más, talán Kövér vagy Pokorni igen. V.p., nem tartotta szükségesnek, hogy reagáljon az erőszakszervezetek politikai célra való felhasználását sejtető utalásra. A gyanú áll.Ez viszont a népszámlálási botrány kapcsán igaz.V.p.

A sokszereplős, érdekek és nézetek ütközésére épülő parlamentáris modell helyett az egy személyben mindent elintéző, a politikai viták fölé emelkedő kancellár orbáni modellje a jóságos kormányzó és a néppel együtt érző első titkár iránt nosztalgiát érzők igényeit elégíti ki. (A kormánypárti sajtó és televízió tudósításai a kormányfő által vezetett Fidesz sikereiről nehezen különböztethetők meg a szocializmus vívmányairól szóló hetvenes évekbeli dicshimnuszoktól.)

„A Fidesz vezetői lassan éppoly eltökéltté váltak az ellenzék nélkül működő parlament, a parlamenti vita nélküli állami működés iránti vonzalmukban, mint amennyire az uralmát konszolidáló Kádár János is eltökélt híve volt a »nálunk történelmileg kialakult« egypártrendszernek” (Bauer Tamás). A kormányt ellenőrző parlamenti funkciók fokozatos felszámolása a háromhetenkénti parlamenti ülések bevezetésétől az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottságok intézményének teljes felszámolásáig mind a rendszerváltás eredeti törekvéseivel ellentétes irányba, azaz visszafelé fordítják az átalakulás folyamatát. A parlament elsorvasztása az ellenzéki jogoknál is súlyosabban korlátozza a közvéleményt abban, hogy az őt érintő politikai kérdésekben tájékozódhasson.

A külföldi sajtónak nyilatkozó ellenzéki közszereplőkről készült „listák”, a külföldi titkosszolgálatok Magyarországot lejárató akcióiról szóló spekulációk a kormánypártok híveiben újraélesztik „az ellenség keze betette lábát” sémájára épülő paranoid képzeteket.

A millenniumi ünnepségek ürügyén is sulykolt ideologikus, tekintélyelvű államkép is a kádári és a még régebbi világ felélesztését jelenti. Az 1990-ben még decentralizáltan működő, a központi hatalom ellensúlyaként is fellépni képes önkormányzati rendszer szisztematikus gyengítése, az az üzenet, hogy csak a központi kormányzattal ápolt jó politikai kapcsolat vezethet egy település felemelkedéséhez, úgyszintén a múltba mutat. Miként az is, hogy a minisztériumokban, a közhivatalokban az uralkodó politikai párthoz való feltétel nélküli lojalitás válik egyre inkább az előmenetel egyetlen mércéjévé. A párthűség manapság fontosabb követelmény, mint a nyolcvanas években volt.

A Kádár-korszak gazdaságpolitikájának jellemzője volt, hogy rövid távú politikai hasznokért cserében hajlandó volt az ország hosszú távú gazdasági érdekeit kockáztatni. A hetvenes évek gazdasági teljesítménnyel alá nem támasztott életszínvonal-emelkedéséért a nyolcvanas-kilencvenes években kellett keserves árat fizetni. Amikor az Orbán-kormány a gyógyszerár, a gázár és a benzinár ügyében kétségtelenül népszerű intervenciót hajtott végre, akkor nem törődött azzal, hogy a számára politikai hasznot hozó beavatkozás árát a tőzsde összeomlása folytán közvetlenül a kisbefektetők százezrei, közvetve az egész gazdaság kénytelen megfizetni.

A politikai megfontolások alapján központilag osztogatott állami pénzek rendszere, a területfejlesztési támogatások, a környezetvédelmi támogatások, a Széchenyi-terv, a különféle minisztériumi pályázatok, amelyek tendenciaszerűen a kormány politikai klienseinek jutnak, szintén nem a versenyalapú piacgazdaság intézményei. Ezek az intézmények a kormányzat retorikájával együtt nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy tizenegy esztendővel a rendszerváltás után még mindig nem honosodott meg a köznyelvben az „adófizetők pénze” fordulat. A lakosság döntő többsége még ma is úgy véli, hogy a kormánytól kap utat, közművet, színházat, templomot, lakásépítési támogatást. Az osztogató állam modelljét nem a szocialisták, hanem a Fidesz támasztotta fel Magyarországon.

A példák sorát hosszan lehet folytatni a szinte minden fontos tisztségben megkövetelt politikai lojalitástól a közszolgálati televízió és rádió kormánypárti kisajátításán keresztül a pártállami ügynökök adatainak százötven éves titkosításáig.

A Fidesz pr-stábja magabiztosan épít a régi reflexekre, tudja, hogy a politikából kiábrándult, a közügyektől elidegenedett lakosságban nagy tábort lehet szerezni azzal az üzenettel, hogy ha hagynák dolgozni a jóságos (kvázi első titkár) kormányfőt, aki türelmesen, megértően és áldozatkészen hordozza vállán a nemzet gondjait, akkor eljön a gyarapodás korszaka, és „mindenkinek minden évben egy kicsit jobb lesz”. Ebben a folyamatban csak akadályozzák a szocializmus..., akarjuk mondani a nemzet felemelkedésén munkálkodó polgári erőket azok a hazátlan ellenzékiek, akik külföldön lejáratják az országot, és ehhez igénybe veszik külföldi titkosszolgálatok (régebben a CIA, ma) az orosz és az izraeli ügynökök segítségét. Ha nem hagyják békén Kádár elvtársat, akkor jön Biszku – suttogták régen. Ma a gyerekeket ijesztgető rugós krampusz szerepét Kövér László játssza el, akit éppen most gyömöszölnek vissza a dobozba, de bármikor újra kiugrathatják onnan.

A következő választások nagy kérdése, hogy a Kádár-rendszernek a Fidesz által megújított változata bizonyul erősebbnek, vagy a magyar társadalomnak az a része, amelyik a sorsát érintő döntéseket ki akarja venni a „gondoskodó” állam kezéből, és esélyt akar teremteni magának egy, a mindenkori kormányzattól független, jobb jövő megteremtésére.

Hack Péter
országgyűlési képviselő (SZDSZ)

(Népszabadság)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!