Keresés

Részletes keresés

Varium Creative Commons License 2001.12.20 0 0 5233
Ismét meg kell kérdeznem: szerinted mi történne, ha Ifj. Hegedűs elmenne a Holochaust megemlékezésre koszorúzni?
Előzmény: Törölt nick (5022)
Varium Creative Commons License 2001.12.20 0 0 5232
Ez a ti toleranciátok, és liberalizmusotok. Csak a saját elvtársaitokra terjed ki. Ha valakinek merészel más véleménye lenni, mint nektek, az mindjárt "szegény hülye", "ideggyengeségben szenvedő", "előuszító", "lelki sérült".

Legalább ne beszélnétek toleranciáról...

Előzmény: nemecsek (5031)
kábelbúvár Creative Commons License 2001.12.20 0 0 5231
Mit nem értesz?
Előzmény: Törölt nick (5228)
Varium Creative Commons License 2001.12.20 0 0 5230
Miért? A Juszték sajtóklubjában talán bírálják egyszer is a zSZDSZ-t, vagy az MSZP-t?
Előzmény: stansfield (5195)
Probatbicol Creative Commons License 2001.12.20 0 0 5229
Mi az, mi az, te nem olvasod a Fórum apróhirdetéseit?

Ki vagy rúgva!

Előzmény: Törölt nick (5227)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.20 0 0 5228
miva?
Előzmény: kábelbúvár (5223)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.20 0 0 5227
"az Agyarfórum toborzott pár hónapja e kuruczokat...:O)
próbáld ki..."

nmmmm???
FORRÁS?

Előzmény: Törölt nick (5217)
excusat Creative Commons License 2001.12.20 0 0 5226
Jó Ünnepet Kívánok, szeretve tisztelt Faludy György!

"...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait."

József Attila, 1937. január elején

Előzmény: száraz (5224)
kábelbúvár Creative Commons License 2001.12.20 0 0 5225
Jó Egészséget és Boldog Karácsonyt Kívánok, Gyuri Bácsi!

Egy kispályás

Előzmény: száraz (5224)
száraz Creative Commons License 2001.12.19 0 0 5224
Tisztelt Hölgyeim és Uraim,

ha megengedik, mindjárt a tárgynál kezdem. Az intolerancia vén, mint az emberiség. A tolerancia szót mai értelmében - mert régebben teherbírást jelentett - firenzei humanisták használták először a XV. században. Marcilio Ficino azt tartotta, hogy isten a halál után mindenkinek időt ad a bűnbánatra, és így a pokol üresen marad. Pico della Mirandola 1488-ra össze akarta hívni Rómában a keleti és nyugati kereszténység, valamint a mozlim világ jelesebb teológusait és bölcsészeit, hogy közös egyházban és közös filozófiában állapodjanak meg. Akadt azonban valaki, aki a humanizmus, a tolerancia és a liberalizmus eszméit - vagy talán eszméjét - a firenzeieknél nagyobb sikerrel hirdette és terjesztette el Európában. Az illetőt taknyos korom ót, vagyis 75 esztendeje tanítómnak és ideálomnak tartom. Rotterdami Erasmus fiatalon, 1500 táján másokkal együtt roppant optimista volt. A meglévő rossz helyében egy békés, tanult, igazságtevő és toleráns világ közeli eljövetelében hitt. Öreg korára feladott minden reményt, és egyik utolsó, Concordia című művében már csak katolikusoknak és protestánsoknak könyörög: tűrjétek el egymást!
      Távol áll tőlem, hogy életemet Erasmuséhoz hasonlítsam. Gyermekkoromat az első világháború árnyékolta be, majd Lenin, Sztálin és Hitler következett, míg most öregen sem adok fel minden reményt. 1910-ben születtem, zsidó szülőktől - apám főiskolai tanár volt -, akik 1919. január 5-én gyerekeikkel együtt megkeresztelkedtek. Rendkívül toleráns iskolában, a Fasori Gimnáziumban nevelkedtem, ahol a Bethlen-korszak antiszemitizmusát nem éreztem. Ilyen megnyilvánulást a tanárok nem tűrtek volna - de ezt nem figyelmeztetések hirdették, hanem az iskola levegőjében lebegett. Legfeljebb szexuális szempontból ütköztem volna velük, miután kamaszkoromtól biszexuálisnak éreztem magam, és azontúl leányt, fiút egyforma örömmel szerettem, de ebben a társadalom intoleranciáját egyszerűen nem vettem tudomásul.
      Hogy az intolerancia nem kizárólagosan középeurópai jelenség, azt már egyéves párizsi diákságom idején éreztem, de igazán 1938 végétől tapasztaltam, amikor feleségemmel Párizsba emigráltunk. A nacionalista gyűlölködés a majdnem milliónyi, nagyrészt keletről menekült emigránsra terjedt ki. Ezeket a jobboldali újságok Hitler kémeinek, Franciaország sírásóinak állították be. Az őrjöngésből egy-egy ütést mindenki kapott. A háború kitörésekor minden francia polgárnak osztottak gázálarcot; mi, idegenek nem kaptunk. Mivel gázálarcát mindenki hordta, hamar meglátták, hogy idegenek vagyunk. A metróban lökdöstek, rugdostak, még bocsánatot sem kértek. Mivel annyi pénzünk nem volt, hogy gázálarcot vegyünk, egy magyar festővel csináltattunk ugyanolyan zöld színű dobozt, amilyent a franciák hordtak. A lökdösés azonnal abbamaradt.
      A riadó jelzése egyszer a rue de la Paix-n ért bennünket. A járda túloldalán lévő vendéglő roppant pincéjébe mentünk le. A tulajdonosné elénk jött: "Ne szívják el a levegőt a franciák elől", mondta és kitett bennünket az utcára, ahol a rendőrök nyomban letartóztattak minket. "Kémjeleket akartak adni kézzel a német repülőknek?" - kérdezték. Még jó, hogy szabadon engedtek, mikor röhögni kezdtük butaságukat.
      Észak-Afrikában tanultam meg, milyen nehéz két párt között állást foglalni. Meg hogy nem mindenkinek jár ki a tolerancia. A gőgös és pénzéhes francia gyarmatosítókkal szemben az ember a megnyúzott arabok oldalára akart állni. Néhány nappal azután, hogy Marrákesbe kerültünk, megérkeztek a vesztett háborúból a helybeli, francia katonák, méghozzá mind egy szálig. Arab egy sem tért meg: elestek vagy elfogták őket. A francia vezérkar vigyázott rá, hogy gyarmati csapatok és idegenek legyenek az első sorban. A marrákesi arab fiatalok elhatározták, hogy bosszút állnak. De kicsodán? A francia vezérkar túl a tengeren. Az idegenlégiónak géppuskája van. Maradnak az idegenek meg az örmény vegyeskereskedő. "Megdöglesz, keresztény kutya", ordították ránk, amikor a várfal mellett elmentünk, és röpültek utánunk a téglák. Kis híja, hogy feleségemmel és Havas Bandival nem maradtunk ott mindhárman. Melyik párton álljon az ember? Vagy mondja ilyenkor, hogy nincs véleménye?
      Még különösebb volt a helyzet néhány évvel később, Új Guineában, az amerikai hadsereggel. Mikor megérkeztünk a sziget délnyugati sarkára, századosunk közölte velünk a hadosztály parancsát: barátkozzunk meg a bennszülöttekkel; nagy segítségünkre vannak a japánok ellen. Nem volt könnyű ezekkel a négyszögű arcú emberekkel a Krisztus előtti tizedik századból barátkozni és beszélgetni. (Beszéltek vagy száz szót angolul.) Félig-meddig már sikerült, amikor új parancs érkezett: nem szabad szóba állni a bennszülöttekkel. Valamelyik falu mellett tűzhelyet találtak, frissen lerágott embercsontokkal. Igaz, nem fehér emberek csontjaival. Így szakítani kényszerültünk újonnan szerzett barátainkkal. Ugyanakkor felmerült a kérdés: miért? Háborúban vagyunk, ahol megölnek 20 vagy 50 millió embert. Ha ezek megölnek egymás közt húszat vagy ezret, azt nem bánjuk. De ha utána megeszik őket, felmondjuk a szövetséget. Szóval az evés nagyobb bűn, mint a gyilkosság?
      Néhány példát soroltam fel az intoleranciáról. Hasonló példákat sorolhattam volna fel a toleranciáról. Azt hiszem, így tanulságosabb volt, már azért is, mert különböző fajták és nemzetiségek élnek a földön, különböző kultúrákkal és ideálokkal, melyek gyűlöletet kelthetnek a másikban. Ám ember nem élhet a morális felháborodás állapotában sokáig anélkül, hogy kétségbe ne esne vagy meg ne őrülne. Ezért fontos a liberalizmus, humanizmus és tolerancia definiálhatatlan eszméinek öszszessége vagy keveréke, mely az embert azonnal boldoggá teszi. Boldogság nélkül élni, mint Santayana mondja, "tébolyult és siralmas próbálkozás".
      E szép és tragikus bolygón nem könnyen találunk rá a boldogságra. Annyit azonban mondhatok, hogy a tolerancia és elsősorban egymás tolerálása fontos és nélkülözhetetlen anyag a boldogság nektárjában. Most pedig elbúcsúzom önöktől egy Schopenhauer-idézettel abból a kis könyvből, melyet apám jobb kabátzsebében hordott:
      "Mit várhatunk ilyen helyzettől, melyben vagyunk? Ebből a szempontból ugyanis világos, hogy ember az embert ne úgy szólítsa, hogy "monsieur" vagy "sir", hanem úgy, hogy "testvérem a szenvedésben". Akármilyen furcsának hangzik, ez mutatja be nékünk a másik embert igazi megvilágításban és figyelmeztet bennünket, mire van legnagyobb szükségünk: toleranciára, béketűrésre, jóindulatra és barátságra, melyekre mindnyájunknak szüksége van és érte mind adósai vagyunk egymásnak."

Faludy György

Bér hozzászóló!
Sok tanulnivalód van még a nagypályásoktól.

 

Előzmény: Törölt nick (5215)
kábelbúvár Creative Commons License 2001.12.19 0 0 5223
Javasolok egy témát Lovas Pityunak:

Orbán Viktor fogadta a Moszad főnökét.

Intézik Pityu kivándorlását? Szolídan és diszkréten?

kábelbúvár Creative Commons License 2001.12.19 0 0 5222
Modera járt itt?
kábelbúvár Creative Commons License 2001.12.19 0 0 5218
Mi lesz e héten?

Valami zaftos téma biztos jut Karácsony előttre!
Esetleg az ex-Hetes Siklósi Bea folytathatná itt
az egyházi átvilágítási témát--gyertyafénynél.

Törölt nick Creative Commons License 2001.12.19 0 0 5216
hmmm hol lehet ezért pénzt kapni? melyik pártba kell belépni? belépek én is! tökmind1 nekem :))
Előzmény: száraz (5214)
száraz Creative Commons License 2001.12.19 0 0 5214
Kispályás bérhozzászóló vagy.:-)
Előzmény: Törölt nick (5203)
nemecsek Creative Commons License 2001.12.19 0 0 5213
"A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiság köntösében járó még korántsem hazafi. És hány ilyen külmázas dolgozik a haza meggyilkolásán!" /Széchenyi István/
PÁC TIVALD Creative Commons License 2001.12.18 0 0 5212
Igen. A vége már csak megkoronázta.
Előzmény: pantaleo1 (5211)
pantaleo1 Creative Commons License 2001.12.18 0 0 5211
Nincs kizárva, hogy attól ment el sokak kedve, de ha megfigyeled, akkor Probatbicol adatai szerint már sokkal előbb elvesztették a nézőik jó részét. Valszeg az emberek egy tekintélyes része egyszerűen szeret szörnyűlködni és hát most nemigen van min. Szegény Bayer - mert csak ennyi esze van - valamikor meg is jegyezte, hogy neki lenne mit mondani, de azt nem szabad.
Előzmény: PÁC TIVALD (5209)
GYÉMÁNT Creative Commons License 2001.12.18 0 0 5210
Pénteken este döbbentem rá, hogy milyen sokáig távol voltam ebből az országból! Ott ahol voltam nem lehet fogni ezt az adót. Hááááát az egyetlen találó kifejezés erre az egészre (csak röviden) "PÉNTEK ESTI FRÁSZ"
Biztosan én vagyok a hibás mert megnőttek az igényeim a jó műsorok iránt. Mindenképpen javasolni fogom, hogy a studiót teljes egészében kerítsék körül tükörrel, hadd lássa mindegyik a saját faragott képét ott helyben már a felvétel időpontjában ne csak utólag otthon videón. Amiket mondtak néha az is a Don Fülig féle pofonokra ingerelt, de az ahogyan gúnyosan, önelégülten, "MI VAGYUNK A TÖKÉLETES MI VAGYUNK AZ ISTEN! módon röhögtek bele (totálra) a kamerába?!
Fujjjjjjjjjj.
PÁC TIVALD Creative Commons License 2001.12.18 0 0 5209
Volt ennek egy pregnánsabb oka: Lovas túltengése. Az utolsó tíz percben nekiállt egy hosszadalmas okfejtésnek és felolvasásnak antiszemita közbeszéd-ügyben, ami nem sikerült túl érdekesre. Ebben a tíz percben gyakorlatilag elveszítette a nézettségét.
Előzmény: pantaleo1 (5207)
pantaleo1 Creative Commons License 2001.12.18 0 0 5207
Érdekes. Abból, hogy a végére újra visszaesik a nézettség azt a következtetést vonom le, hogy szájkosárral mások szerint is dögunalmasak Bayerék. Nem mondom, hogy nem áll jól nekik, és hát ideje, hogy megtanulják mit szabad és mit nem szabad egy civilizált országban a nyilvánosság előtt. Az már egy másik kérdés, hogy ettől kezdve azonnal unalmasak.
Előzmény: Probatbicol (5197)
SaGa Creative Commons License 2001.12.18 0 0 5206
clodvig!

Mielőtt még az ignore kapcsolómat on-ba váltanám:

Egy szóval nem mondtam, hogy én lennék református, vagy katolikus, erdélyi meg pláne. Az a nejem édesapja volt...

Mivel származásom firtatták, jeleztem: családom egyik ága református, a másik katolikus és nem tom milyen, nagyapámtól, ki Szabadka környékéről származik, sosem kérdeztem vallását. Engem református templomban kereszteltek oszt annyi.
Magamat nem tartom vallásosnak, hívőnek is csak módjával...

Ha nem hiszed, keresd meg Mezőtúron a Sándor család leszármazási adatait az anyakönyvekben. Ugyanezt javallom cimborádnak is, aki a családnevem zsidó névnek tartotta...

Bár mint említettem volt: az sem volna különösen tragikus, csak épp nem igaz...

clodvig: ignore ON.

SaGa

Előzmény: clodvig (5202)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.18 0 0 5205
derég láttam már hiányoztak!
Előzmény: IDKFA (5194)
fkalman Creative Commons License 2001.12.18 0 0 5204
Kiváncsi vagyok, hogy most honnan fog idézni..?
Tisztára mint Lovi.....idézek és semmi a saját kútfőből! :o)
Előzmény: Törölt nick (5203)
clodvig Creative Commons License 2001.12.18 0 0 5202
Hát ez már röhej. Ezek mindegyike az indexen "református", meg "katolikus", meg "erdélyi" meg "vajdasági". Húzzatok a sunyiba. Öt szavad többet mond rólad, mint összes hazudozásaid.
Előzmény: SaGa (5200)
kábelbúvár Creative Commons License 2001.12.18 0 0 5201
És ahhoz mit szóltok, hogy Járai Juci a Lazarénus rend
lovaginája lett?

Gratuláltatok már neki?

SaGa Creative Commons License 2001.12.18 0 0 5200
Nocsak-nocsak. Ezek szerint tudsz olvasni, sőt megtaláltad az adatokat is.

Származásom magánügy, de megjegyezném, családom egyik ágának mindkét tagja református magyar, mióta anyakönyv létezik Mezőtúr környékén, a másik pedig Vajdasági magyar, a Deák vezetéknévvel, illetve Esztergom környéki katolikus. Hozzátenném: ha zsidó lennék az sem szégyellném, mert a születési helyéről, családjáról senki sem tehet. Jelleméről, stílusáról inkább, szégyellni azt kell, ha kell.

Nevekről annyit: a Tiedet még mindig nem tudjuk, választod nicked eredetijét viselő ismerősöm van, ő lengyel és annak is tartja magát...

Finnül kb annyit tudok, mint Herr Lovas (sejtésem szerint, bár lehet, hogy ő valóban bírja a nyelvet), de a cikk hitelesnek tekinthető, hevenyészett magyar, illetve részletes angol fordítását olvastam. Mindkettő azt táasztotta alá amit írtam.

Még annyit: az általad képviselt mélységbe, vitastílusban nem vagyok hajlandó letornázni magam, ezennel a veled való társalgást befejeztem...

SaGa

Előzmény: witold (5119)
száraz Creative Commons License 2001.12.17 0 0 5199
Andrassew
Előzmény: száraz (5198)
száraz Creative Commons License 2001.12.17 0 0 5198
Andassew:"Bencsik András is okkal megtehetné, hiszen volt idő, amikor kedveltük egymást. Van közös múltunk. Együtt pusmogtunk a kommunizmusra. (Legalábbis én biztosan nagyra becsültem)" Egy becsületes ember mindig nagypályás, akármi a szakmája.Te csak egy bérhozzászóló vagy, akármi a szakmád. Érted ezt, vagy elmagyarázzam?
Előzmény: Törölt nick (5193)
Probatbicol Creative Commons License 2001.12.17 0 0 5197
A most pénteki nézettség így alakult:

40 ezerről indult - ezt jósoltam én is, mivel sokan nem tudhattak a korábbi kezdésről, sőt, talán még arról sem, hogy újraindult a műsor.

20.30.-ra (tehát a régebbi kezdési időpontra) felmászott 80 ezerre.

Folyamatosan ment fölfelé, elérte a 120 ezret. Ott tartózkodott 5-6 percig.

Majd esni kezdett, és 20.50-re megint 80 ezren állt

Végül 20.50-21.00. között visszaesett 40 ezerre. Erre a tíz percre nagy összegű fogadást mertem volna kötni.

Aki másként tudja, jelentkezzék!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!