Keresés

Részletes keresés

Ralph Lauren Creative Commons License 2004.06.25 0 0 66
háát - még mindig nincs neve a pálinkánknak, de a románok máris le akarják nyúlni ...
Pivovar Creative Commons License 2002.03.26 0 0 65
Volt szerencsém részesíteni a legutóbbi cikkszerzőt tudományos eredményeink írásos bizonyítékaira mutató egyfajta jelekről - asszem, kevés sikerrel. Hopp. Talán másféle keresztapák kellenek ebben az üzletben??? :-((((((((
Crow Creative Commons License 2002.03.26 0 0 64
Szvsz a "Feles" lenne a legjobb.

Kérek egy deci felest!

Ralph Lauren Creative Commons License 2002.03.26 0 0 63
A mai indexes hír szerint a "szeszes ital" lett a befutó. Ezt a fantáziadús választást több mnint féléves brainstroming előzte meg. Gratula!
Qqberci Creative Commons License 2001.05.28 0 0 62
Mi viszont tavaly nyáron vettünk cider-készítő készletet Skóciában. Volt benne kb 2 kg liofilizált almareszelék, sörélesztő, meg valami derítőanyag a végére. 25 liter cider lett belőle hat heti érlelés és kétszeri lefejtés után, de aztán már csak két hétig tartott :-)))

Most július elején megyünk megint, és legalább három csomaggal hozunk, ezt nem érinti a szeszvám.

Előzmény: pancho (59)
Ralph Lauren Creative Commons License 2001.05.28 0 0 61
Legyen az új név Olim-PIA :-)
curvoisier Creative Commons License 2001.05.21 0 0 60
Igen, szerintem az összes üdítőital meg a hidegen vezett álinka pancsolmány egy igényes kisüsti pálinkához képest.
Az otthoni lepárlókban készített pálinkák többsége valóban pancsolmány, sőt borzalmas pancsolmány, ahogy mindketten leírtuk. Ennek az az oka, hogy a kisüsti készítése komolyabb, nehezebb, bonyolultabb dolog annál, hogy összecsapva, igénytelen módon komoly eredményt lehetne elérni e téren. Pont ezért kell a névhasználattal megvédeni a szaktudással elkészített, nemes anyagot. Amilyen az én pálinkám is - ezt persze nem vagy köteles elhinni:)
Előzmény: pancho (59)
pancho Creative Commons License 2001.05.21 0 0 59
Pancsolásnak nem nevezném, igen pontos adagolásról van szó (vagy akkor pancsolás az összes üdítő előállítása is, mert ott sokkal nagyobb a szórás a keverési arányoknál).
Bocs, de az otthoni lepárlóban készített szeszek többnyire pancsolmányok. Persze az előállító szerint nem biztos (az persze igaz, hogy olyat boltban nem kapni - jobbat viszont lehet, a valódi, szeszfőzdékben főzött kisüstinek pedig tuti hogy a nyomába se léphet). De minden kofa a maga áruját dícséri, vagy hogy is van a mondás.
A tablettás bor persze egy általános elnevezés minden olyanra, ami bor, de gyümölcsöt nem látott, hanem vegyipari módszerekkel állítják elő. És egyáltalán nem urban legend (nagyvárosi történet, aki nem tud angolul, meg nem történt, de terjedő sztori).
(Mellesleg Finnországban régen lehetett kapni olyan tablettát - ez valóban tabletta volt, vörös- és fehérbornak való verzióban -, amiből állítólag bor lett vízbe áztatás és pár heti érlelés után - kóstoltam ilyen módon készített italt, elég pocsék volt.)
Előzmény: curvoisier (55)
curvoisier Creative Commons License 2001.05.21 0 0 58
Hát ez az :)
tablettás bort még senki se látott, viszont gyakran hivatkoznak rá.
Mellesleg ez az árpaízű pezsgőtabi nem is rossz ötlet...

Előzmény: PETYUS (57)
PETYUS Creative Commons License 2001.05.21 0 0 57
Mi az a tablettás bor?
Olyat már elképzeltem, és javasolni akartam a Pharmavit-nak (nek?), hogy csináljanak komló és árpa ízesítésű pezsgőtablettát, de bor? Az milyen lehet?
Előzmény: curvoisier (55)
PETYUS Creative Commons License 2001.05.21 0 0 56
Jólvan, na! Viccelődős szójáték akart lenni, de nem jött be. Én amúgy már régóta pacsmagolmányoknak nevezem a vegyipari módszerekkel előállított italokat, még ha oly stabil minőségben is tudják előállítani, ami egyébként a vegyipartól el is várható. És nem állítom, hogy én sohasem fogyasztok ilyeneket.
Előzmény: pancho (54)
curvoisier Creative Commons License 2001.05.21 0 0 55
Hopp, álljon meg a menet :)
Az állandó minőség stimmel, de
1. Ezek mégiscsak pancsolmányok, mert pancsolás útján készülnek. Szesz+aroma összeönt és kész. Ez pancsolás.
2. Káros anyagok? Én legalábbis nem tudom, mit takar az 'aroma'. Nem vagyok meggyőződve, hogy ne lenne egészségkárosító hatása. Tudom, valószínüleg 'engedélyezett élelmiszeripari' cuccról van szó.
3. A tablettás bor urban legend.
4. Az otthoni lepárlóban készített pálinka nem mindig pancsolmány. Az enyém pl. olyan tiszta, légies és finom, amilyet merem állítani, boltban nem kapsz. Nyilván az otthoni kifőzések zöme téveszméktől és igénytelenségtől vezérelt rémisztő ámokfutás, de ez más kérdés.
Előzmény: pancho (54)
pancho Creative Commons License 2001.05.21 0 0 54
Nem igazán, mivel elég tiszta körülmények között állítják elő, és tudják garantálni az azonos minőséget (tehát ugyanolyan lesz a februárban előállított pálinka is, mint a májusban előállított). És nincsenek benne az egészségre káros anyagok (az etilalkoholt most ne tekintsük annak).
Pancsolmány mondjuk a tablettás bor meg az otthoni lepárlóban készített pálinka (még ha tisztán gyümölcsceféből készül is!), mert abban ki tudja, milyen mérgek is vannak a szesz mellett.
Előzmény: PETYUS (53)
PETYUS Creative Commons License 2001.05.21 0 0 53
De azért azok mégiscsak pancholmányok.
Előzmény: pancho (11)
Ghanima Creative Commons License 2001.05.21 0 0 52
Jut eszembe! (vagy hová is...)
Valahová már beírkáltam a fantasztikus névtalálmányt, miszerint: "Waterloo szeszes ital" és kész, semmi cicó. Több helyen is láttam ezt a folyékony akármit, kisebb-nagyobb üvegben árusítva, lehet, hogy a gyártó már sejtett valamit? :-))
üdv,
Ghanima
Qqberci Creative Commons License 2001.05.18 0 0 51
Elismerem, hogy alkoholgyártási technológiában nagy vagy, node szocialista gazdálkodásban nem annyira. Ha ugyanis a rothadó hagymát kidobják, az veszteség, káló. Ha viszont beledarálják a cefrébe, akkor az már "önköltségi áron beszerzett alapanyag", még akkor is, ha egyetlen köbcenti alkohol sem lesz belőle... Úgyhogy hidd el nyugodtan, nem egyedül láttam és tudtam :-((

Üdv:

Qq

Előzmény: pancho (47)
Pivovar Creative Commons License 2001.05.17 0 0 50
Ötletnek gyenge, de korrekt:

"Törköly ízű ital
Alkoholtartalom 40%"

A törköly bármivel (értsd bármivel, kivétel pálinka) behelyettesíthető. Az anyagnév és % pedig utal a termék rendeltetésére ;-)

Milyen egyszerű ;-)

Pivovar Creative Commons License 2001.05.17 0 0 49
Attól tartok, nem megy a névre való italás (Freud papa beszólt, bocs), szóval utalás. Tessünk tudomásul venni, hogy az Adias, Adios stb. kínaipiaci tornaszerkók ugyanúgy perhatáron vannak (na meg a Panasoanic :), saját nevet kell "befuttatni".
Azt hiszem, hogy hosszú, boldog, permentes agyrombolást tesz lehetővé, ha bármilyen *jellegű* is az anyag, arra legfeljebb igen enyhe utalás történjen, az is jobb, ha tartalmi, mint formai.

A jó kis Egri Medoc (ritka finom édes vörösbor volt anno, ritka kivétel, ha édes vörösről van szó, kivéve, ha a nők a téma ;-) is átalakult Egri (egerkörnyéki?) Medinává, a "Med" megmaradt, igaz, a minőség is lelohadt egy kicsit... De így nem kellett pereskedni.

Mellesleg ha ügyesek vagyunk és az általunk kiagyalt nevet kezdik használni a szeszgyárak, akkor az első kiagyaló (ha az index precíz backupokat is készít ;-) szerintem előállhat a szerzői jogigényével, és ez ugye nem filléres üzlet ;-))))))))

Előzmény: ssneci (45)
BahnScorper Creative Commons License 2001.05.17 0 0 48
Krumpli, kukorica? Moldova legújabb könyvében akkor találó a "mezőgazdasági szesz" kifejezés... :-)))) De amúgy alapesetben kukoricából whiskyt, krumpliból vodkát (az alkoholmentes vodka meg a krumplileves... :-))))) szokás csinálni, nem? Amúgy én meg Győrben jártam szeszgyárban, ott a fő alapanyag a melasz, azaz ami visszamarad a cukorgyártáskor - és aminek köszönhetően a gyár 200 méteres körzetében baromi büdös van - abból desztillálják le a piát...
Előzmény: Ralph Lauren (43)
pancho Creative Commons License 2001.05.16 0 0 47
Szíves engedelmeddel ezt hadd ne higgyem el.
A pálinkafőzéshez csak olyan cefre használható, amelyben cukor is van kezdetben (az alakul át alkohollá), az általad felsoroltak zöldségek egyike sem ilyen (a krumplinál kicsit más a helyzet, ott a keményítőt alakítják át előbb cukorrá, majd a cukrot alkohollá, de házilag ebből sose lenne pálinka). Vagy annyi cukrot kéne belerakni a cefrébe, hogy az már nem érné meg. Bizonyos cukorfok alatti léből ugyanis nem lehet pálinkát főzni, ha belezöldülsz, akkor se.
Azt elhiszem, hogy a rohadt gyümölcsöt belerakták, de a zöldséget nem hinném.
Szóval kisüsti pálinkát sem lehet mindenből főzni. Ha gondolod, tudok adni szeszfőzde-címeket, a főzdés elmondja neked személyesen mindezt, ha nekem nem hinnéd el. Igaz, ehhez utaznod kell mintegy 150 km-t (meg ugyanennyit vissza). Voltam már úgy ott, hogy visszaküldte a cefrét, mondván, hogy ebből nem lehet pálinkát főzni.
Előzmény: Qqberci (41)
pancho Creative Commons License 2001.05.16 0 0 46
Én meg Kisvárdán, ott krumplira :-)
Előzmény: Ralph Lauren (43)
ssneci Creative Commons License 2001.05.16 0 0 45
Csak kétféle pálinka létezik/bor is/ LÁTOTT E GYÜMÖLCSÖT VAGY NEM
A névnek mindenképpen utalnia kell rá. mint a 29. -ben
X polgártárs Creative Commons License 2001.05.16 0 0 44
nálam sajna aljas404 a cikk.
ha nem szerepel benne a "pályinka" - akkó arra szavazok.
Ralph Lauren Creative Commons License 2001.05.16 0 0 43
Pivovar,
Teljesen igazad van, amit a leendő név kiválasztásának szempontjáról írsz. De a topicbeli ötletek nagy részét nem kell komolyan venni...
Pancho,
Mindkettőnknek igaza van, mert a krumpli és a kukorica az alkoholgyártás két legfontosabb alapanyaga. Én azért írtam kukoricát, mert a gyár, amit egyszer nekem bemutattak (Szabadegyházi Szeszgyár, jelenleg Hungrana Kft.) kukoricára "épül". Amúgy a párlat nem jó ötlet, hiszen pont az a lényeg, hogy nem (gyümölcs)párlatról van szó, hanem mesterséges aromával és vízzel "dúsított" ipari szeszről.
Pivovar Creative Commons License 2001.05.15 0 0 42
Pancho. Jobbára egyetértünk, de a végén úgy tűnik, mégsem.
Ha nem borpárlat, hát seprőpárlat. Nem erről van szó. Név kell. Magyar név, és nem álinka (ami amúgy egész frappánsan tükrözi a dolog leglényegét ;-).
A többiek figyelmébe is: a vegykó, pálesz stb az fiatal-szleng/primitív-szleng és a világ minden kincséért sem (de, azért igen ;-) fogja a szeszipar azokat a neveket választani, amit a VADO (very advanced drinker's organization), a 60 tájiak (vagy azok, akik odavannak ugyan az anyagért, de a sznobéria is bódítólag hat rájuk) nem értenek és tán nem is vesznek.
Az új névnek utalnia kell a tartalomra, de egyetlen szándékolt betűvel sem szabad arra utalni, hogy a pálinkához köze van.
Gondolná az amatőr azt, hogy a Bourbon az ugyanúgy whisk(e)y: csak Amerikában csinálják ;-)

Qqberci Creative Commons License 2001.05.15 0 0 41
Vagy harminc évvel ezelőtt Nagyvásártelepen dolgoztam, ott volt a Zöldért szeszfőzdéje is.

Hát ne tudjátok meg, mi minden volt a Zöldért Kisüstinek nevezett féregirtóban... Mesterséges aroma nem volt benne, de rothadt hagyma, káposzta, krumpli, meg amit még össze lehetett söpörni...

Ezért volt olyan "fenséges" hétmérföldes "illata".

pancho Creative Commons License 2001.05.15 0 0 40
Tudtommal jórészt inkább krumpliból.
De ma láttam egy jót (boltban, tehát már létezik): párlat (konkrétan az volt: törköly párlat). Ezek már tudnak valamit :-)
Előzmény: Ralph Lauren (38)
Tomthumb Creative Commons License 2001.05.15 0 0 39
Ejnye, pedig én megírtam a Szil(l?)ynek a tutit, oszt mégsem hozta nyilvánosságra:

AROMAX

/all rights reserved/

Ralph Lauren Creative Commons License 2001.05.15 0 0 38
A kávé mintájára: Instant Pálinka vagy NesPálinka, vagy üdítőitalok mintájára: Pálinka Light (a szlogen pedig az lenne: "Maximum Íz - No Gyümölcs"). Miután az etilakoholt jórészt kukoricából készítik, lehetne pld. "Barack Ízű Kukoricalé" (esetleg kukoricaszesz, rövidítve kukesz): "Fél deci vegyeskukesz rendel!"
curvoisier Creative Commons License 2001.05.14 0 0 37
Szerintem legyen 'álinka' mondjuk. De a tüzes víz se rossz

Egyébként ha ez megvalósulna, és ellenőrini is lehetne, az nagyon szép lenne. Félek, hogy nem fog menni...

Előzmény: pancho (31)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!