Keresés

Részletes keresés

Vitéz Creative Commons License 2002.09.21 0 0 49
4 évvel ezelött, Demszky választási jelmondata az volt, hogy világvárost akar építeni. S bár én a négy év alatt ennek semmi nyomát nem láttam, azt hittem bennem van a hiba, és talán elfogult vagyok szegény Demszky fiúval.
Örömömre szolgál azonban az a tény, hogy ez a "Szabad" kőmíves is belátta, igérete elszállt mint a "Szabad" madarak, és nem tudott szavának állni.
Ezéret aztán alább adta, és most 2002-ben új választási szlogent dobott be:
"Európai fővárost építünk"
El kell ismerni, hogy világváros-építő tehetségtelenségét és sikertelenségét belátta. Ugyanakkor a két igéret sajnálatos tendenciát vetít elénk. Azaz 2006-ban, már csak egy balkáni falunál fogunk tartani.
Végtére is a szadeszesek szürkeállománya is leépül, akkor Budapest miért nem épülne le vezetésük alatt, egy balkáni falucskává?
mpd Creative Commons License 2001.05.17 0 0 48
Kedves Vili!
Ha emlékszel, én azt mondtam, legvalószínűbb, hogy nem történik semmi, legfeljebb látszatintézkedések a lelkiismeret megnyugtatására. Tehát szerintem EZ a realitás. Más kérdés, hogy nem ez a legjobb megoldás, ezért próbáltam valami jobb megoldást felvázolni, ami szerintem is utópia, sajnos.
Te is, Subi is tévedésben vagytok: ha a város tömbjei közé ékelődik itt-ott némi zöldség, az kizárólag az adott város lakóinak jó (de az igaz, hogy azoknak tényleg jó), összességében mindegy, hogy a betonrengeteg összefüggő, vagy széttagolt, ugyanakkora területet vesz el a természettől és ugyanakkora területet mérgez a hulladékával.
A gyilkos delfinek, ha intelligensek, okosabbak nálunk, nem törnek ki a természetből. Egyetértek, nem kell nagyra lenni magunkkal, dehiszen most az emberiségről beszélünk.
Előzmény: Guta (46)
Subiaco Creative Commons License 2001.05.16 0 0 47
Egyetértek Veled,
Rómában töltvén pár napot melóügyileg minden alkalommal feltűnt, hogy rengeteg a zöld!

Nagyon igaz, hogy sok jó zöld kis helyen is elfér!

Előzmény: Guta (27)
Guta Creative Commons License 2001.05.16 0 0 46
Nem kell annyira nagyra lennünk magunkkal, összehasonlításképpen a gyilkos delfinek 16 millió "szavat" (hangjelet) használnak...

Én ugye nem azt mondtam, hogy a jövő nem kell foglalkozni: éppen csak annyit fűztem hozzá, hogy abból kell kiindulni ami realitás vagy az lehet belőle. Különben csak fantáziálgatás lesz belőle... Vili? :)

Előzmény: mpd (44)
oops Creative Commons License 2001.05.16 0 0 45
Mit szóltok ahhoz a Zseniális ötlethez, hogy Demszky már az elmaradott Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megyének járó EU támogatást is szívesen költené imádott világvárosára?

mpd Creative Commons License 2001.05.16 0 0 44
Guta!
Ha az ember kiemelkedett az állatok közül, akkor annyi elvárható lenne, hogy ne csak a jelennel törődjön. Mert az élőlények - genetikai okokból - nem foglalkoznak azzal, mi lesz száz év múlva, de az ember azért ember, hogy ezzel is törődjön.
Márpedig, ha nem lépünk, nem lesz jövő.
Előzmény: Guta (43)
Guta Creative Commons License 2001.05.16 0 0 43
Hát én azért ragaszkodnék a jelen valóság azon részleteihez melyek igencsak befolyásolni fogják a jövőt, mint például az emberi viselkedések és preferenciák. (Ha belegondolunk hogy az ember csak eszközeiben, és ennek következtében körülményeiben változott Egyiptom óta...) Szerintem üzletet/országot vezetni 100% elektronyossan intézni nem lehet az előzményekben leírtak miatt. Mondjuk a lakosság adminisztrációját el tudja intézni interneten keresztül - adóbevallás, útlevél, stb. - de az még nem teljesen világos számomra hogy inget venni miért lenne jobb url venni mint irl.

Vízerőmű tud szép is lenni: Hoover Dam. (Félre ne érts - a Dunakanyarba erőművet építeni a nyolcadik főbűn!) De a tehénpisi-folyó alsó folyásának hatodik kanyarjára miért ne lehetne? Például egy vízimalom is vízierőmű ha belegondolunk, 'oszt milyen jópofa.

Előzmény: mpd (42)
mpd Creative Commons License 2001.05.16 0 0 42
Jóvan, drága barátom, de mi nem a jelen valóságáról beszélünk, hanemhogy mit kéne tenni. És abban bizonyosan egyetértünk, hogy lehetne elektronyossan intézni mindent, bárhonnan. Minek beutazni egy központba? No persze, virtuálisan nehezebb a korrupció is.
Az a rengeteg üzleti partner meg mexűnne, mert abban megegyeztünk, hogy a II/a egy csökkentett üzemmód lenne, köv.képpen kevesebb tolongással járna.
Vízerőmű pfujj.
Előzmény: Guta (41)
Guta Creative Commons License 2001.05.16 0 0 41
Adalék az informatika korához:

A high-tech cégek vezetői is papíron (!) intézik a cégük ügyeit, személyesen találkoznak üzleti partnereikkel, fontosabb dolgokat nem telefonon beszélnek meg, stb... Még az USA-ban is ez a helyzet, pedig ők előrébb járnak az informatikában. Azért az emberek az informatika ellenére is emberek maradnak, és többre fognak mindig is értékelni egy személyes találkozást. De hol vagyunk már a Demszky anyázásától? :DD

A vízerőművel kapcsolatban ez volt a sejtésem... :)

Előzmény: mpd (38)
luis3 Creative Commons License 2001.05.15 0 0 40
"100x jobb lenne az országnak, ha DEmszky lenne a miniszterelnök! "

Valami jobb vicc? Ez ugyancsak bágyadt volt...
Ehhez márt fanatikusnak kell lenned.

Előzmény: Your DEvil (30)
Foti Creative Commons License 2001.05.15 0 0 39
Verebes most megint mondhatná a 7i7-ben:

Anyád !

Előzmény: nurej (-)
mpd Creative Commons License 2001.05.15 0 0 38
""Azért minden civilizációnak kell egy központ ami irányítani tudja. Faluról ez nehézkes.""
Az informatika korában? Nemá. (II/A verzió. Ez lenne talán a kívánatos.)
Ne félj, az emberiség becsukott szemmel robog az I. verzió irányába.
Miért drága a napenergia? Mert nem foglalkoznak vele - ld. olajlobbi. Ha ráálnának, olcsóbb lenne.
Vízerőmű=környezetpusztítás.
Előzmény: Guta (37)
Guta Creative Commons License 2001.05.15 0 0 37
Ha a II. verziód szerintiek készülődnének, kérlek haladéktalanul értesíts, mert akkor én önként csökkenteném a népességet magammal. A falusi élet egyébiránt ugyanezt tenné velem. Akkor meg minek húzni a dolgot? :D

Szerintem a város mindig is jellemző volt az emberi civilizációra, elég ha Pompei-re gondolsz, vagy Tébára, Babilonra, Pekingre, Bombayre, Athénre, Rómára, picit később pedig Budapestre... :D Azért minden civilizációnak kell egy központ ami irányítani tudja. Faluról ez nehézkes.

A napenergia egyébként használat közben környezetkímélő csak, viszont az előállítása, és utóélete már igencsak gázos. (Meg iszonyú drága.) Jó, mondjuk egy szénerőművel nem lehet összehasonlítani. A legtisztább energiatermelő a vízerőmű, de jól sejtem hogy nem vagy egy vízerőmű-fan? :D A második legtisztább és egyben a legolcsóbb az atomenergia, kivéve persze ha kipukkan az oldala... :(

Előzmény: mpd (35)
mpd Creative Commons License 2001.05.15 0 0 36
A Duna elterelése, ne hidd, hogy még nem jutott a városvezetés eszébe, csak, képzeld, az az átkozott kormány nem ad rá pénzt!!
Előzmény: Törölt nick (29)
mpd Creative Commons License 2001.05.15 0 0 35
Helló!
Asszem, kicsit félreértettél. Nem arról van szó, hogy a városiak falura költözzenek, ennél sokkal mélyrehatóbb változásra gondoltam. Két megoldás van:
I. Folytatjuk úgy, ahogy eddig: hajszoljuk a technikai fejlődést, pazaroljuk az energiát, szaporodunk lelkesen - ennek eredménye az összeomlás, szerintem nemsokszáz év múlva.
II. Feladjuk a civilizációt, visszatérünk a falusi élethez, a természetbe, melyből kiszakadtunk.
Nade, lenne egy II/A is: a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni az ipari civilizáció ártalmait és a szaporodást, ha ez sikerülne, talán meg lehetne találni azt az egyensúlyi állapotot, amikor néhány százmillió ember környezetbarát civilizációját fenn lehetne tartani hosszútávon is. Kétségeim vannak afelől, ezt össze lehet-e hozni.
Kb. 99% esélyét látom az I. változatnak.
Még arra sem vagyunk képesek, hogy az energia(olaj)lobbi ellenében kihasználjuk a napenergiát, pedig a Földre érkező energia töredéke is elég lenne az emberiségnek. És ennél nincs környezetkímélőbb energia.
Előzmény: Guta (27)
Pirítós Creative Commons License 2001.05.14 0 0 34
Ezt a Transparency International a városháza gazdálkodásáról szóló, hónapok óta dugdosott lyelentésében olvastad?
Hogy lyutottál hozzá?
Hali,
Pirítós
Előzmény: Your DEvil (30)
fenevad Creative Commons License 2001.05.14 0 0 33
há hogyne.
Nem volt lyó az orosz alagútfúró uszkve ingyé (államadóságért), sokkal jobb lett volna a franczia 400.000 milláért. Ennek érdekében még rágalmazni és hazudni is hajlandó volt (azért a néhány % jutalékért én is hajlandó lennék:))
Ma meg hallom a budapesti regionális hiradóban, csalással, sikkasztással vádolják azt a szerződéses céget, amelynek a gazdátlan autóroncsok elszállítása, őrzése, majd a bontása lenne a feladata. A cég már most kiszámlázta az egész évi keretet. Az eddigi számlázások szerint a cégnél mintegy 6000 autóroncsot kellett volna likvidálniuk, ám a telephelyük csak mintegy húsz autóroncs befogadására alkalmas (3 hónapig kell őrizni egy-egy autócsodát). A főpolgármester úr szerint a szerződést nem lehet felmondani. Hogy miért? Mert csak!
De azért remek ember.
Demszkyt miniszterelnöknek!
Ugandában.
Előzmény: Your DEvil (30)
Rsüni Creative Commons License 2001.05.14 0 0 32

Az még rendben volna, hogy úgy Demszky úgy hazudik, mintha könyvből olvasná, de ugye itt van az 1*ű polgár, akit tíz éve hülyének néz. Eztet meg ugyi nem biztos, hogy mindenki szereti.
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.14 0 0 31
Tévedsz! 1000x! Csak a városa rohad és büzlik a mocsokban és a kutyasz@rban! Ahhoz meg mi köze lenne?
Előzmény: Your DEvil (30)
Your DEvil Creative Commons License 2001.05.14 0 0 30
Szerintem Demszky remek polgármester, és 100x jobb lenne az országnak, ha DEmszky lenne a miniszterelnök! Azt már nem is érdemes említeni, hogy 100x tisztakezűbb mint Orbán.
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.14 0 0 29
mpd!

>Az átkeléshez hat, hét, tíz - egyre több híd kell. A vége az lesz, befedik a Dunát

Igen, ez a probléma régebb óta engem is foglalkoztat. Óriási pénzeket ölünk bele egy két keskeny csíkba, pedig az lenne az igazi, ha végre hagynánk ezt a primitív technikát és az árpád hídtól a lágymányosiig lefednénk a Dunát. Az utcák folytatódhatnának, no és gondoljátok el, mennyi új pláza és irodaház lenne felépíthető. :))

Egyébként ez is csak félmegoldás. Lefedni is macerás, aztán a gondozás, karbantartás - jó buli a haverok cégének - de csak probléma. Itt csak is a nagy természetátalakító elvtársak jöhetnek szóba példaként, a végső megoldást a Duna elterelése jelentheti. Most öszintén, kell ez nekünk? Hány ezer és tízezer értékes ingatlan lenne kialakítható, ha elterelnénk és feltöltenék! Amúgy a gellért hegyet és a várhegyet is el kellene dózerolni! Csak gond van azokakkal is! :))

Előzmény: mpd (18)
mpd Creative Commons License 2001.05.14 0 0 28
Válasz holnap!
Lelépek!
Előzmény: Guta (27)
Guta Creative Commons License 2001.05.14 0 0 27
Én azért vitatkoznék veled egy kicsit. :)

Szerintem nem az probléma, hogy a nagyvárosok ökológiailag nem tarthatóak. Sok példa van arra, hogy metropoliszok nagyon is lakhatóak és valós és hosszútávon is életképes alternatívát tudnak nyújtani a faluval szemben. (Én személy szerint nagyvároslakó vagyok, és két héten belül elpusztulnék falun az unalomtól. Civilizációs ártalom... :) ) Például Róma, München vagy Párizs, de ilyen városok találhatóak az "agglomerációs terjeszkedés" őshazájában Amerikában is. Savannah például mintavárosnak tekinthető. De ott van San Francisco is. Ezeknek a városoknak az a "titkuk", hogy nagy zöldfelületet tudnak adni gyakorlatilag semmi területeken. Nem néhány nagy park létezik csak a városban elszórtan (és egyre jobban beépítetten), hanem sok-sok kis, egy háztömbnyi park. (Persze nem homokkal felszórt, itt-ott kiégett fűcsomóval díszitett szocreál lakótelepi kutyavizeldéről beszélek, hanem a park teljes területét beárnyékoló fás ligetről, esetleg rendszeresen öntözött és nyírott gyepszőnyegről.)

Az agglomerációs terjeszkedés éppen annak a szemléletnek a következménye hogy "visszatérni a természetbe". Az agglomerációnak ugyanis a "zöld" a vonzereje, csak sajnos ahogy mindenki szeretne egészséges környezetben élni következik be az általad említett gradáció. Azonban az agglomeráció pontosan az életképes várostól szívja el az életerőt és teszi tönkre a várost. (Slumming.)

A történelem szerintem azt bizonyította be, hogy a jelenlegi civilizációs szinten a falu önmagában nem elégséges. Szükség van ugyanis ipari központokra is - a lakhatóságot szem előtt tartva -, szükség van pénzügyi, szolgáltatói, stb. központokra, szükség van olyan településekre amik nagy tömegeket képesek kiszolgálni kompaktul, vagyis kis helyigénnyel. A falu mondjuk a kisgyermekes családoknak és a nyugdíjasoknak nagyon jó, de az aktív - nem mezőgazdaságból élő - dolgozó rétegeknek, különösképpen az én korosztályomnak - huszon-harminc éveseknek - a falu maga lenne a gyors és kínos halál... :)

Előzmény: mpd (18)
Bbalázs Creative Commons License 2001.05.14 0 0 26
Ja, földútakkal....

Csak azt kivánom neki autózon a városban délután
három óra után.

Lehúzott ablakkal, hogy hallja mit kivának neki az emberek. (bár ez meggondolandó, mivel egy pár idegesebb autós még kirángatná a kocsiból és akkor mi lenne a szép ordasmosolyával )

Lehetőleg egyedül menjen, az Édesanyát még véletlenül se vigye magával. Szegény biztosan a szivére vené amit hall....

Előzmény: nurej (-)
Szabadelvue Creative Commons License 2001.05.14 0 0 25
"Akár egy talpalatnyi zöldet is beépíteni a belvárosban lelkiismeretlenség. Ugyanilyen gazemberség persze a budai erdők irtása, és az erdők helyén lakóparkok építése is. Egyre elviselhetetlenebb az élet a fővárosban. Mármint azoknak, akik szeretik a jó levegőt, és a zöldterületeket. "

- egyetértek nurejjel és mpdvel. A demagógia és a természet szeretete, védelme kizárják egymást. Budapest már nem budapestieké, folyamatosan folyik a kiszorításuk ...

Előzmény: nurej (20)
mpd Creative Commons License 2001.05.14 0 0 24
Hohó, az, hogy 200000 ember elköltözött, nem igazi fogyás, csak a probléma részbeni áthárítása az agglomerációra. Ami eddig csak BP problémája volt, az mostmár sok környező település problémája is. Ráadásul ezek nagy része mindennap visszajár a fővárosba dolgozni, persze kocsival.
Előzmény: nevtelen (23)
nevtelen Creative Commons License 2001.05.14 0 0 23
"Ha a népesség növekedésének nem vetünk gátat,"

Akkor Demszky csak tett valami jót is. Budapest népességnövekedésének jókora gátat vetett.
:-)

Előzmény: mpd (18)
mpd Creative Commons License 2001.05.14 0 0 22
Kedves Nurej!
Nem is érdekelne a főváros agóniája, ha egyrészt nem élnének ott rokonaim és barátaim, másrészt nem az egész ország pénze és állapota bánná.
Költözz el onnét!
Előzmény: nurej (20)
szende Creative Commons License 2001.05.14 0 0 21
Demszky olyan világvárost épített,amiben nem hajlandó lakni.Ha ő építi az országot is,akkor emigrálni fog?
Előzmény: nurej (-)
nurej Creative Commons License 2001.05.14 0 0 20
mpd,

Mint radikális, de sajnos teljesen passzív környezetvédő 100%-ig egyetértek Veled.

>>>A város levegőjét javító parkokat üzleti érdekek miatt felszámolják, beépítik.

Ez szerintem Demszkyék LEGNAGYOBB bűne. Akár egy talpalatnyi zöldet is beépíteni a belvárosban lelkiismeretlenség. Ugyanilyen gazemberség persze a budai erdők irtása, és az erdők helyén lakóparkok építése is. Egyre elviselhetetlenebb az élet a fővárosban. Mármint azoknak, akik szeretik a jó levegőt, és a zöldterületeket.

nurej

Előzmény: mpd (18)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!