Keresés

Részletes keresés

BeR Creative Commons License 2006.11.11 0 0 165
Úgy látszik, nem jár erre senki, aki tudna róla :-(
Előzmény: kobaltselyem (164)
kobaltselyem Creative Commons License 2006.10.03 0 0 164

"Szakértők szerint ennek alapján nem csak az OMIKK visszaköltöztetésének van meg a jogalapja, de annak is, hogy az átszervezést végrehajtó és arra százmillió forintot elköltő korábbi minisztériumi vezetést is felelősségre vonják - értesült a Népszabadság."

 

És mi lett végül?

Előzmény: Arnyeklovas (160)
armagnac Creative Commons License 2002.08.09 0 0 163
Tehát, egyelőre akkor ott tartunk, hogy a kérdőjeleket lefelejtették a cikkben szereplő mondatok végéről. Jut eszembe, visszafizette Magyar Bálint azt a kétszát misit (+perköltség), amit a Kuncze Magdolna-féle ügy miatt hagyott a bíróságon a tárca?
Előzmény: Arnyeklovas (160)
krezeda Creative Commons License 2002.08.09 0 0 162
Wow! mégse tüntettünk hijába??

Lehet már örülni?

wizes Creative Commons License 2002.08.09 0 0 161
Mit monnytam!
wizes.
Előzmény: liberálmensevik (158)
Arnyeklovas Creative Commons License 2002.08.09 0 0 160
Vissza az egész?

-------------------------------------
Érvénytelen az OMIKK elköltöztetése

augusztus 9. 6:50
[Népszabadság]

Érvénytelennek és semmisnek kell tekinteni az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK) elköltöztetésével és megszüntetésével kapcsolatos döntést a folyamat elején elkövetett jogsértés miatt - értesült a Népszabadság több jogi szakértőtől. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) tavaly júliusában munkaügyi pert nyert az oktatási tárca ellenében, amiért az érdekképviseletet nem vonták be az átszervezést megelőző érdekegyeztetésbe. Az ítélet szerint a kifogás halasztó hatályú, azaz a foganatosított intézkedések érvénytelenek - írja a lap.
Szakértők szerint ennek alapján nem csak az OMIKK visszaköltöztetésének van meg a jogalapja, de annak is, hogy az átszervezést végrehajtó és arra százmillió forintot elköltő korábbi minisztériumi vezetést is felelősségre vonják - értesült a Népszabadság.
----------------------------

isaura Creative Commons License 2002.05.09 0 0 159
A megnyitón én is ott leszek!!!!
liberálmensevik Creative Commons License 2002.05.09 0 0 158
Elég jó hírek. :-))
Előzmény: zsolt.one (156)
Törölt nick Creative Commons License 2002.05.09 0 0 157
Nagyon szerettem ezt a könyvtárat. Összesen 11 bölcsész volt beiratkozva, köztük én. Örülök, ha feltámad.
Előzmény: zsolt.one (156)
zsolt.one Creative Commons License 2002.05.09 0 0 156
Hát mégis?? :-)))

**************

Újra költözik az OMIKK?
május 9. 7:10 [Népszabadság]

A Népszabadság információi szerint az oktatási tárca által kilakoltatott Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK) visszakerülhet egykori székházába, a budapesti Múzeum utcába.
Mint emlékezetes, az OMIKK megszüntetéséről és állományának a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) könyvtárához csatolásáról tavaly májusban született döntés, s a szakmai ellenérvek ellenére júniusban már meg is kezdődött a költöztetés. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete több pert is indított a törvénytelennek tartott átszervezés miatt, ezek a Legfelsőbb Bíróság előtt vannak, jogerős döntés még nem született.

Vadász János, a KKDSZ elnöke a Népszabadságnak elmondta: az MSZP száznapos programjának kulturális részében szerepel a megszüntetett OMIKK újraalapítása és visszaköltöztetése.

liberálmensevik Creative Commons License 2002.01.29 0 0 155
Kedves kerusz,

a, Egy egyetemi könyvtár arra való, hogy az egyetemisták, kutatók használják. A Múzeum utcába könnyebben mehetnek vizsgaidőszakban is a K+F összegyűjtött eredményeire kíváncsi vállalkozók.
Az infoparkok-kal, azok tudáspázisaival kapcsolatos dolgok témák szerinit rendezése kifejezetten OMIKK-os jellegű katalogizáló feladat - SZVSZ. Nem kormánybiztos (azok jöhetnek-mehetnek) nem is csak a kamarák feladata.

Szóval egy nyugis helyen hadd dolgozzanak - tegyék minél jobban rendszerbe pl. a gyors prototípus gyártás külföldi és hazai információ forrásait és az iparművészek számára az anyagok kezelésének technológiáét is. (mindkettő élő példa - nem légbőlkapott igény.)

b, Most a BME (BMGE) könyvtárában az önállóságukért küzdenek, miközben a legkönnyebb átjárást (közös katalógust) akarnak biztosítani az ott megfordulóknak.

A 800 fős diákcentrum hajmeresztő ötlet abba a szép épületbe. Szeretem a diákokat (8,5 éve diplomáztam), de a falépcső nem nekik való.
És nem 800-nak.
Ha ott egyszerre max. 100-150 vendég tartózkodik és könnyen szerez információt abból a rengeteg forrásból, amit egyébként sok nap alatt lehetne csak összeválogatni a netről, akkor már megérte.

lm

Előzmény: kerusz (154)
kerusz Creative Commons License 2002.01.29 0 0 154
Kedves liberálmensevik!

Lehet, hogy csökött az agyam, de szerintem ezeket a feladatokat az esetleges visszaköltözés előtt/helyett (a nem kívánt rész törlendő) is az OMIKK-ra lehetne bízni. Ha célszerűségi elveket szeretnék követni, akkor is legalább két jó okom van arra, hogy így gondoljam:

a/ Ha mégsem lesz költözés, ezek a feladatok akkor is fontosak, és Lágymányoson is megvalósíthatóak (bár lehet, hogy a Múzeum utca légköre külön lökést adna a megvalósulásuknak).

b/ Ha lesz visszaköltözés, akkor addigra már gyakorlott lesz a személyzet e feladatok megvalósításában/ellátásában (és a Múzeum utcában mintegy felszabadultabban a fent említett extra lendülettel lehetne tovább folytatni a ténykedést).

Egyébként én eddig azt hittem, hogy a BME könyvtár elsősorban _nem_ oktatási feladatokat lát el. Lehet, hogy tévedtem?

üdv.: KP.

Előzmény: liberálmensevik (153)
liberálmensevik Creative Commons License 2002.01.29 0 0 153
Kedves kerusz,

a visszaköltöztetés után sok mindent lehetne szerintem az OMIKK-ra bízni.
Pl. a tudásrégiók, az infoparkok fontos hálószeme (és IRL kis irodái) is lehetne benne a könyvtár mellett.

Nem minden oktatási feladat, ami a tudással, információval kapcsolatos.
lm
P.S.
Nekem tetszik, ha erről beszélgetünk ..:-)

Előzmény: kerusz (152)
kerusz Creative Commons License 2002.01.29 0 0 152
Jó nagyot!

Na látod, az én bajom éppen az volt, hogy politikai ütőkártyaként olyan dolgot kívántál felhasználni, amiből nagyon nem kellene azt csinálni, több ok miatt sem. Noch dazu, önmagaddal ellentmondva tetted.

"PS: min fogunk vitatkozni, ha az OMIKK visszaköltözik a Múzeum u-ba?! :)))))) "

Hogy jó döntés volt-e visszaköltöztetni.

üdv.:
KP.

Előzmény: Törölt nick (151)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.28 0 0 151
Helló Kerusz!

Feladom:)

Mivel én politikusok (mert a döntést ők hozták) ellen "kell", hogy vívjak, indokaimban (talán) megengedhetem magamnak, hogy annyira farizeus lehessek, mint ők. Mivel hozzászólásomban (ezt 3. alkalommal írom le és Te átugrod...) is jelezte, ezt direkten teszem. Nem feltétlenül etikus, ez lehet.

Ui. az én megítálésem (nem sunyi demagógiám, hanem egy mérlegelendő szempont) szerint lehetNE a reaktor közelségével IS indokolni a döntés rossz mivoltát. Ez nem jelenti, hogy véleményem szerint a reaktor veszéleye (!) csak azt, hogy mint értékelési szempontot fel lehetett volna használni.

Abban igazad van, hogy az egyetemre belépőket nem tájékoztatják. De ez vajon a helyes eljárás vagy csak mint megszkottat elfogadjuk etalonnak?
nem akarok ez ügyben véleményt nyílvánítani, mert szvsz ez pusztán flozófiai jelentőségű kérdés!

Viszont újra utalsz arra, hogy nem vagyok tisztában, mit is láttam majd' 20 éve - miközben én egyértelműen egy vészhelyzeti lehetőségről és nem a reaktor üzemi sugárterheléséről írtam...
Ezzel sem állítottam viszont azt, hogy ilyen kataszttrófa BE FOG következni, sőt arra sem vállalkoztam, hogy %-os valószínűségét megjósoljam. Ebből következően szvsz nem ijesztegettem senkit. Főként mert nem a látogatók felé céloztam!
Viszont ha már a tégla leesés vs. reaktor (külső ok miatti!) baleset veszélyességét elemzed, akkor a tégla leesésénmek valószínűsége ugyan tényleg többszöröse a reaktor külső okból történő megrongálódának, de a bekövetkezésükkor az áldozatok száma ezzel éppen fordítva (és szvsz nagyobb mértékben) arányos.
De hangsúlyozom: ezek nem a reaktor szídását jelentik (eleve sem ez volt a célom!) hanem "politikai ütőkártyaként" próbáltam használni. Ugyanúgy (persze ugyanannyira elítélendően) viselkedem velük szemben, ahogyan ők velünk szemben :(

No remélem, most már megérted fejtegetésemet és talán azt is, hogy nem csak hadoválok és főleg nem fájok magamnak (illetve dehogynem: a hátam az piszokul szaggat!)

Üdv.

Maus Róbert Péter
mikimaus

PS: min fogunk vitatkozni, ha az OMIKK visszaköltözik a Múzeum u-ba?! :))))))

Előzmény: kerusz (150)
kerusz Creative Commons License 2002.01.28 0 0 150
Nem kevésbé édes mikimausom!

Megpróbálok még egyszer nekifutni.

Szerintem sok mindenről nem tudtunk a régi OMIKK meglátogatásakor sem, pl., hogy a Múzeum utcai házak oromzata milyen állapotban van. gy.k. hogy fejünkre esik-e egy tégla a Múzeum utcában járva, vagy sem. És így tovább. És akkor még arról nem is beszéltem, hogy a téglák leesésének illetve a tanreaktorban történhető bármilyen eseménynek a valószínűsége milyen arányban áll egymással, figyelembe véve a reaktor illetve a házak műszaki állapotát és a kezelőszemélyzet (házmesterek, kéményseprők, stb. vs. illetve reaktortechnikusok, sugárvédelmi szakemberek, stb.) szakmai kompetenciáját, valamint a betartandó biztonsági előírásokat.

Még egyszer: az, hogy van-e tanreaktor a Műegyetemen, vagy nincs, semmilyen viszonyban nem áll azzal a kérdéssel, amelyről ez a topik is szól, hogy ti. helyes döntés volt-e az OMIKK és a BMGE könyvtárának összevonása és Lágymányosra telepítése. A reaktor létezésének tényével a döntés hibás voltát alátámasztani véleményem szerint demagógia. Azért sunyi ez a demagógia, mert olyan dolgokat mosol össze, amelyek nem tartoznak - nem is tartozhatnak - egy kalap alá, és mindeközben az emberek félelmére apellálsz. Hiszen a reaktor veszélyes, mint ezt sugallod. De akkor az azoknak is veszélyes, akik a Műegyetemre járnak (akár csak egyszer is az életükben, mert ott van dolguk). Azt pedig Te is sejtheted, hogy pályaválasztáskor senki nem úgy jelentkezik a Műegyetemre, hogy eközben a reaktor létét figyelembe veszi.

Az pedig csak hab a tortán, hogy érvelésed közben önmagadnak is ellentmondasz. Egyrészt veszélyesnek sejteted a reaktort, másrészt magad írod, hogy ott láttál Cserenkov-sugárzást, ami azt jelenti - ezt kérlek, hidd el nekem - , hogy a működő reaktor aktív zónájába néztél bele a reaktorfedél direkt e célra létesített (elég nagyméretű) nyílásán keresztül. Tekintve, hogy mindezt a Cserenkov-sugárzás- nézést számosan teszik meg egy évben, köztük középiskolás osztályok tucatjai, ez talán mégiscsak azt feltételezi, hogy mégsem olyan veszélyes hely az... (ld. még 150-es sorszámú hozzászólásod 2. pontja) különösen a reaktorépülettől néhányszáz méterre.

Hogy on-topik is legyek: mind az OMIKK, mind a BMGE könyvtárának állományában bízvást bőven találsz szakkönyveket és -folyóiratokat, melyek alapján választ kaphatsz a tanreaktor által jelentett veszély valós mértékére. Igaz, hogy ennek a szakirodalomnak a frissítésében 1995. táján egy igen nagy visszaesés volt tapasztalható, melyet a műszaki szakkönyvtári hálózat az OMIKK szakmai vezetésével nem tudott kellőképpen kezelni :-(

Ennyit a reaktorról mára.

Ami pedig a mozgássérültek közlekedését illeti: amióta a Marczibányi téren magam is tanítottam mozgássérülteket, különösen érzékeny vagyok erre a témára. Tehát: egyetértek Veled, hogy ha nem biztosítható eljutásuk a könyvtár minden nyilvános termébe, akkor ezt sürgősen pótolni kell. Ez azonban nem a döntés hibáját támasztja alá, hanem azt, hogy az átalakítás építész-tervezője nem tartotta be a számára is kötelező építésügyi előírásokat. Megoldás: Az építésügyi hatóságnál (jelen esetben XI. kerületi Önkormányzat) kell panaszt tenni, és kérni a használatbavételi engedély módosítását, visszavonását, stb. a hiány pótlásáig.

Notehát, ez pl. egy olyan elvi sarokpont, ami nem a döntés hibás voltát támasztja alá, hanem azt, hogy gondatlan volt a tervező.

Üdv.:

KP.

Előzmény: Törölt nick (149)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.27 0 0 149
Édes Keruszom!
Először is olvasd már el, mit is írtál:
************************************************
kerusz válasz erre | adatok | e-mail 2002-01-26 00:47:40 (147)

OFF

mikimaus, nem szoktál te fájni magadnak?

Írod, hogy a BME Tanreaktorban láttál először Cserenkov-sugárzást. Nem tűnt fel, hogy egy működő reaktor zónájába engedtek belenézni a reaktorfedélről? És ha ezt megengedték neked, akkor valószínűleg nem veszélyes a dolog?

Én elhiszem, hogy minden gondolatod a régi OMIKK körül forog, de azért ennyire sunyin demagógnak nem kellene lenned... Ha egyetemistaként, oktatáson voltál a reaktorban és úgy láttad a kékes fényt, akkor meg ezért a megjegyzésedért meg sem érdemelsz semmiféle diplomát, számodra felesleges az OMIKK.

Szégyelld magad.

KP.

ON

[előzmény : (146) mikimaus, 2002.01.25 23:21]
**********************************************

1. "nem szoktál te fájni magadnak?"

Ez ab ovo sértés

2. "És ha ezt megengedték neked, akkor valószínűleg nem veszélyes a dolog?"

Ez hazugság!

3. "Én elhiszem, hogy minden gondolatod a régi OMIKK körül forog, de azért ennyire sunyin demagógnak nem kellene lenned..."

Ennek a mondatnak a szerkezete és szóhasználata ("minden gondolatod...") az én olvasatomban nem az egyetértést vagy megértést hanem a lenézést és lesajnálást jelzi!

És egyrészt nem igaz (mert írom magamról, hogy farizeusan fogalmazok: "De azért a tanreaktort eddig azok viselték el (ez most farizeusság mert én pl. ott láttam először a cserenkov-sugárzás kékes fényét!) akik önszántukból vállalták - ti. oda mentek a BME/BMGE-be tanulni-dolgozni.").
Másrészt nem sunyi demagógia, hanem egy aspektus (szvsz). Sunyi márcsak azért sem lehet, mert őszintén írok...

4 "Ha egyetemistaként, oktatáson voltál a reaktorban és úgy láttad a kékes fényt, akkor meg ezért a megjegyzésedért meg sem érdemelsz semmiféle diplomát, számodra felesleges az OMIKK."

Ugye Te sem vitatkozol abban, hogy ez oktalan inszinuáció volt?!

És attól függetlenül, hogy kifejtettem álláspontomat a tanreaktorral kapcsolatban előző hozzászólásomban, Te megint inszinuálsz:
"(miután lehülyézel)...Ha nem vetted volna észre, hozzászólásom nem az OMIKK-kal kapcsolatos véleményedet érintette."

Hát a tanreaktorral kapcsolatos megszólalásom AZ OMIKK-kal igenis kapcsolatos véleményemettémakörébe tartozik, tehát Te (imlicite ugyan, de) ezzel (is) szálltál vitába.

És.
"(...)egyetlen dolgot merészeltem kifogásolni, azt, hogy a Műegyetem tanreaktorával riogatod az OMIKK olvasóit."

Nem riogattam senkit, csak felvetettem (ugyan új) egy aspektuszt, mely az OMIKK átköltöztetése ellen szól(hat). NEM azt írtam, hogy ettől MINENKI SUGÁRGERTŐZÖTT LESZ, csupán arra céloztam, hogy olyan emberek is elmennek az új OMIKK-ba, akik NEM IS TUDNAK a tanreaktor ottlétéről.

És ezzel az állításommal talán Te sem fogsz vitába szállni.

De van egy újabb aspektusom: attól függetlenül, hogy a régi OMIKK-ban nem volt lehetőség tolószékkel feljutni (de tudtommal azért lift volt) az új hely kialakításánál (jogszabályi kötelezettség alapján!) gondolni kellett folna a mozgáskorlátozottakra (is).ű

És ha most megint demagógiával vádolsz meg, akkor tényleg nem érted, hogy én olyan elvi sarokpontokat keresek "csak", amelyek a döntés hibás mivoltát támasztják alá.

Merem remélni, hogy még ha hülyének tartasz is, legalább részben megérted, miről írok...!

Ebben bízva

üdv.

Maus Róbert Péter
mikimaus

Előzmény: kerusz (148)
kerusz Creative Commons License 2002.01.26 0 0 148
Kedves mikimaus!

Egy kérdésedre szeretnék válaszolni. Így hangzik:

"És szerinted én olyan hülye volnék, hogy nem tudom miről írok?! "

Igen.

Ha nem vetted volna észre, hozzászólásom nem az OMIKK-kal kapcsolatos véleményedet érintette, egyetlen dolgot merészeltem kifogásolni, azt, hogy a Műegyetem tanreaktorával riogatod az OMIKK olvasóit. Másképpen: logikailag össze nem függő állításokat kapcsolsz össze és ebből téves következtetéseket vonsz le.

Visszavonom "szégyelld magad" kitételemet. Csak sajnállak.

Ettől még mindig tiszteletben tartom az OMIKK-ról és költöztetéséről alkotott véleményedet.
Üdv: KP

Előzmény: Törölt nick (147)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.26 0 0 147
Kedves kerusz!

Ez igen erőteljesen OFF volt bizony:(

Írod éles elmével:
"(...) BME Tanreaktorban láttál először Cserenkov-sugárzást. Nem tűnt fel, hogy egy működő reaktor zónájába engedtek belenézni a reaktorfedélről.(...)"

És szerinted én olyan hülye volnék, hogy nem tudom miről írok?! Viszont szerintem TE kurvára nem vagy tisztában azzal a folyamattal, amikor valami robban például (nem láncreakciótól, mert még belemagyarázod nekem - pl. a tőle 80 méterre található szerves vegytanszéken történő explozió miatt, de ez tényleg elméleti fejtegetés!). És a szabályozott kisteljesítmányű reaktor 1x-ri meglátogatása nem (igazán) veszélyes - a robbanással ellentétben...

Továbbá még - mivel ismered a billentyűt és az ÁBC-t, valamint a ha "tejem van, időm van, miért ne szoptassak?!" alaptétel alapján használod is mindkettőt - írod:
"Én elhiszem, hogy minden gondolatod a régi OMIKK körül forog, de azért ennyire sunyin demagógnak nem kellene lenned... Ha egyetemistaként, oktatáson voltál a reaktorban és úgy láttad a kékes fényt, akkor meg ezért a megjegyzésedért meg sem érdemelsz semmiféle diplomát, számodra felesleges az OMIKK."

Emléxel még biológia felvételire (mert gondolom pszichiáter vagy:) )? Ott van a reláció-analízis: A igaz, B igaz, A és B között ok-okozati összefüggés van (ez lenne a tökéletes állításra a felelet).
Nálad meg nincs ok okozati összefüggés, de Te biztosan diplomás vagy azért ekora az arcod:(

Tehát:
1. 12 éves koromtól jártam a BME-re, mert ott laktam és érdekelt DE nem ott szereztem diplomát (pedig erőteljesen marasztaltak a szóbelin, de én nem akartam oda menni!)
2. 15 évesen, saját kiváncsiságom okán voltam a tanreaktorban, de ettől még nem tartom magam atomtudósnak (azt azonban még én is tudom, hogy PAKS, a KFKI felett "Restricted area" van légügyileg! A BME/BMGE-re pedig az LH-R1 budapesti alacsonymagasságú repülési tilalom miatt nincs külön szabály - tehát egy reaktór "általában nem magától" okoz sugárszennyezést, mint ahogy Csrernobilben is az instabil <10% állapotban és az összes védelem kikapcsolásával sikerült elérni a hirtelen és kezelhetetlen fluxus-emelkedést)
3. Sunyi a nénikéd! ha ideírom amit gondolok, akkor nem vagyok sunyi - még alá is írom, tehát Neked van ezt a jelzőt jogod legkevésbé rám aggatni.
4. Nem vagyok jobban demagóg (de ha emléxel épp magam írtam, hogy farizeusság amit írtam!!! ez igaz is, de Téged az nem érdekel, ami neked ellentmod, te csak okádsz), azaz inkább (maradva az általam helyesnek ítélt és direkt alkalmazott) nem több bennem a farizeusság, mint szeretett pártod és kormányod kommunikációjában, amikor elémagyarázta(za), miért volt fontos az OMIKK-ot szétbombázni és beköltöztetni a (lakó)környezetét 25 éve mélységesen lesajnáló BME kebelébe!
5. (folyt és magyarázat) A BME Schönherz (vagy ma már az is Október 23-a?!) kollégiuma egy lakótelepet en-gross vert széjjel a maga abszurd és otromba terével, miközben egy játszótér eltűnt onnan! És még az akkori MSZMP KB sem tudta megakadályozni őket. És most valami hasonló történt! és mielőtt lebarmolsz vagy meghazuttolsz: mellette éltem 20 éves koromig, 1987-ig!
6. HA atomenergetikai vagy atomfizikai szakember lennék a BME jóvoltából, AKKOR én lennék az első, aki ugyanezt hivatalos helyen (MAB) szóvá tettem volna. Mint ahogy (bár erről te nem tudsz, mert nem érdekel nyílván: a kezdetektől felháborodás kísérte a tanreaktor odatelepítését - csak egy ideig erről nem lehetett nyíltan beszélni, amióta meg lehet, azóta demokratikus úton röhögnek az ott lakók képébe!).
7. Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul. Azaz ha nem érted, amit leírok, akkor talán ne is reagálj rá! Diplomámat pedig talán nem neked és nem névtelenül kellene elvitatnod tőlem! Ez olyan Torgyáni :)))) nem gondolod?!

És ne felejts el Pálinkás miniszter elvtárs ürgyürüjébe jó mélyen belenyalni ha elmész mellette, hiszen neki köszönheted, hogy tudsz írni-olvasni! Mert hiszen a Te fajtád jelölte (volna) az MTA elnökének! Ettől még Sztálin is hányna!

Szóval akárki is vagy TE, névtelen, velem szemben válogasd meg, miket írsz le, mert ha én fájok magamnak, az neked sem jó! Mert akkor sírok. Ha sírok, akkor ideges leszek, ha meg ideges leszek, akkor BUMM és olvashatod a fenti, tőlem szokatlanul alpári és sértő stílusban az indokaimat!

Tehát picinyem: vegyél vissza, mert még egyszer valakit személyesen is így megtámadsz aztán mehetsz a Balesetibe felvarratni a golyóidat!

A legjobb (Sic!) indulattal

Maus Róbert Péter
távközlés-technikai fejlesztő (és nem atomfizikus)
mikimaus

PS: azt meg tanuld meg, hogy nem illik "per mikimaus:" kezdeni levelet még itt sem, főleg nem ismeretlenül, előzmények nélkül!

Előzmény: kerusz (146)
kerusz Creative Commons License 2002.01.26 0 0 146
OFF

mikimaus, nem szoktál te fájni magadnak?

Írod, hogy a BME Tanreaktorban láttál először Cserenkov-sugárzást. Nem tűnt fel, hogy egy működő reaktor zónájába engedtek belenézni a reaktorfedélről? És ha ezt megengedték neked, akkor valószínűleg nem veszélyes a dolog?

Én elhiszem, hogy minden gondolatod a régi OMIKK körül forog, de azért ennyire sunyin demagógnak nem kellene lenned... Ha egyetemistaként, oktatáson voltál a reaktorban és úgy láttad a kékes fényt, akkor meg ezért a megjegyzésedért meg sem érdemelsz semmiféle diplomát, számodra felesleges az OMIKK.

Szégyelld magad.

KP.

ON

Előzmény: Törölt nick (145)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.25 0 0 145
Szia Fahéjillat!

Most Te elolvastad azt amit én írtam? Mert másodszorra is hangsúlyoztam, hogy ÉN csak a tájékoztatáson dolgozó idős (majdhogynem rangidős, senior) kolléganővel beszélgettem és Ő MESÉLT a kézikönyvtári (a régi, eredeti MBE-s vagy ha jobban tetszik BMGE-s) állapotokról. Pont.

Nem vitatkozom Veled, bár jólesik :)

De azért a tanreaktort eddig azok viselték el (ez most farizeusság mert én pl. ott láttam először a cserenkov-sugárzás kékes fényét!) akik önszántukból vállalták - ti. oda mentek a BME/BMGE-be tanulni-dolgozni.
Most viszont azok a városi (Sic!) könyvtár-látogatók akik az OMIKK (mint orszáágos intézmény!) látogatói, nem is biztos, hogy tisztában vannak a veszéllyel.

A kalitka pedig ezek szerint nálam egyfajta asszociáció, a kis tér és az üveg miatt odagondoltam. Bá a bejárattól nézve szvsz rácsosnak "tűnik", de ez tényleg egyéni ízlés dolga!

Amúgy nem áll(t)szándékomban beolvasni, mostanában inkább az EMKTV nevű kábeles műsor-elosztó szolgáltatóval vagyok hatósági ügyekbe keveredve, Itten pusztán véleméynközlésre merészkedem :))))

A fiatal srác pedig nem volt mérges (akkor le tudtam volna "cseszni") hanem tök nyugodtan mondta a hülyeségét - épp ezen döbbentem meg:)

Egyébként tképpen jól éreztem magam, mert az egyik sráccal a kölcsönzésen (név és cím a szerkesztőségben :) !) 1 órát beszélgettünk.

És ők aztán tényleg nem lázítanak, hiszen korrekt szakmai munkát végeznek, teszik a dolgukat és igyekeznek a lehetőségekhez képest optimalizálni a helyzetet. (na ez egy elég hülye mondat lett, de remélem érted!)

Nekem pedig, mint civil (!) hazsnálónak (!) szívem joga visszasírni a régi épületet annak minden ízével együtt! Igen: ez szubjektív.
Viszont kra kíváncsi lennék a BMGE-s skacokra és csajokra, ha ez fordítva történt volna. Azaz ha neki kellene a Múzeum u-ba rohangászni?! Mert szakmai alapon ez is lezajlódhatott volna...

Bízzunk Istenben (de(!) tartsuk szárazon a puskaport!

Neked meg (ha a nick asszociációm helyes, akkor) kézcsókom küldöm! (Ha nem, akkor fujj de szőrös:))) !)

Üdv.

Maus Róbert Péter
mikimaus

Előzmény: Fahéjillat (144)
Fahéjillat Creative Commons License 2002.01.24 0 0 144
Kedves Mikimaus!

Nem az új és nem a régi könyvtár pártján állok, hanem a KÖMNYVTÁR pártján. Adva van egy új helyzet, amelyet az ott dolgozóknak kell megoldani. Azért az belátod gondolom, hogy csettintésre nem fog minden egyszerre tökéletesen működni.

Mondd már hol a csudában láttál Te rácsot? Üvegablak, az igen..de rács?? Ismeretlen helyekre kalauzolsz:-)))

A tanreaktort eddig is kibírták az ott olvasó, tanuló, oktató, kutató emberek, na evvel most mi a baj?

A beszélgetésedre "beszóló" fiatal...hát ilyennel lépten-nyomon találkozhatsz, elég csak tömegközlekedned, bevásárolnod, orvosi rendelőben várnod...erről is lehetne egy tanulmányt írni, az emberek miért ott vezetik le a dühüket, ahol éppen semmi helye.

És még egy..amiről írsz, az nem a kézikönyvtár, de ezt biztosan Te magad is tudod. A kézikönyvtár helye még most épül. Ha majd kész- és hamarosan kész - ott már a helyére kerülnek a dolgok. Ahol jártál a Gazdaság és társadalomkutató olvasó, ahová egy tanszéki könyvtár is költözött.
Hát gyakorolj egy kis türelmet, ez legalább olyan erény, mint "beolvasni"

Előzmény: Törölt nick (143)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.23 0 0 143
Kedves Fahéjillat!

Már látom, összekevertelek "Zugló"val, és ráaádsul utsó mondatodat félre is értettem. Hiszen Te az új könyvtár pártján állsz!

Akkor Neked (cska neked %:) ) elmesélek egy sztorit, ami ott történt velem: bejön egy randa, elálló fogú, kicsit Down-kinézetű (már bocs!) olyan 20 év forma krapek és egy mondatomra amit épp az OMIKK elköltöztetéséről mondtam kedves tájékoztatós kollegínának, beleszólt:
"Ezt is a kommunisták csinálták!"
mire én: micsoda (őszintén ledöbbentem!:))) )
"Biztos a kommunisták voltak, mindent ők csinálnak!"
Erre beszámoltam neki, hogy ezt biza a "fiúk" tették, szó szerint. és elképedve maradt ott. Mellesleg fingja sem volt arról, hogyan működik egy könyvtár (bár z egyetemista lehetett), de kommunistázásra már van esze!

No most egy ilyen faszinak biztos eláll a szava a hiper-modern(nek látszó) új OMIKKtól, mert nem látta a régit és vaélószínűleg igénye sincs az ódon hagulatra, a fa illatára és a hangulat adta kedves és segítőkész tájékoztatósokra.

Igazad van: a célnak megfelel. DE: a cél mindig elég? Illetve ez a cél?!

A rácsos kalitkára visszatérve: az elidegenedés egyik alapvető jele, a rács, az elfalazás!

Egy magára valamit is adó (bármilyen) intézmény (bank, biztosító) lassan már Mo-n is üvegfalak és rácsok nélkül működik, mert ez is bizalmat sugall és kellemesebb. Akkor most az én izlésem rossz vagy aki ezt oda tervezte (nem olcsón gondolom) nem ismeri a trendet?!

De tudod mit! a Széchenyi Könyvtárat költöztessük ki a "Weiss Manfréd szigetre", ott úgyis sok hely van, és ugye egyre délebbre tolódik a belváros!!! és ottaztán meg lehet építeni a leg-elidegenedettebb országos történelmi könyvtárat! Csillogó-villogó olasz és német bútorokkal-berendezésekkel, erős halogén lámpákkal és kedvetlen, hűvös és főleg távolaágtartó szeméíyzettel - sőt: nem is kell szeméylzet, ott az automatikus kiszolgálás lehetősége!
Mindez by Orvell!

Ugye milyen szép lehet mindez?!

Arról már inkább nem is szólnék, hogy az OMIKK-tól kb 6-700 méterre található a kutatóreaktor. Bár egyes hírek szerint ez meg délbudára viszik át (a Goldmann térre).
Tehát mindegy!

Üdv.
Maus Robi
mikimaus

PS: azért használd egészséggel a könyvtárat, de azért néha nézz meg egy egy ódon épületet is!

Előzmény: Fahéjillat (141)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.23 0 0 142
Fahéjjilat kedves!

Valamit félre tetszettél érteni!

Épp azt taglaltam (legalábbis ezt szerettem volna, ha elfogalmaztam magam, akkor sorry), hogy a BME-s (eredeti) kézikönyvtárban kupi van (nem azért mert kézzel és önkiszolgálósan veszik le a könyveket, hanem mert - a kolléganbő állítása szerint és neki hiszek anélkül, hogy megnéztem volna - a katalógus és a táények nem esnek egybe).

A rácsos kalitka pedig épp, hogy nem tetszett! Mint írtam, a régi (régi-régi) OMIKK-ban is több hely volt a néhai (fadobozos-üveg) kalitkában, mint ebben a hideg, rideg valamiben. Nem is beszélve a Múzeum u. szép nagy belső szobájáról!

Be kell valljam, azt nem írtam meg: a WC-k száma kicsit kevésnek tűnik a 2 könyvtár látogatószáma + személyzet számára.

Viszont azt is írtam, hogy a katalóg (és hálózati) PC-k elhelyezése különösen szerencsétlen - gyakorlatilag a folyosón! Azért ez még az átkosnak mondottban is jobb volt!

Arról sem írtam, hogy a CD-adatbázisok (akkor) gyakorlatilag elérhetetlenek és a sztechnikusok nem tudjék (tudtaák?) mi a bibi. És a társkönyvtári héózat sem müxik állítólag...

Ha a terminológiám helytelen, utólag is elnézést: nem vagyok könyvtáros és be kell valljam, csak megszokásból vagyok tag, maióta a neten (majdnem) mindent elérek. és persze saját könyvtáram is feldúzzadt az elmúlt 15 év alatt :)

Üdv.

Maus Robi
mikimaus

Előzmény: Fahéjillat (141)
Fahéjillat Creative Commons License 2002.01.23 0 0 141
Kedves mikimaus...
tényleg voltál a könyvtárban? Egy szabadpolcos térben az olvasó leemelheti "sajátkezűleg" a könyveket.

Tudtommal senkit el nem küldtek onnan. Aki elment saját döntéséből ment el.

Valószinűleg az új olvasóról beszélsz ilyen "megértően", de azt Te is tudod, hogy még nem olyan régen adták át, tehát egy darabig biztosan nem lesz minden gördülékeny.

Az "üvegrácsos" rész megítélése szubjektív. Neked nem tetszik, másnak igen.

Előzmény: Törölt nick (138)
liberálmensevik Creative Commons License 2002.01.23 0 0 140
Kedves fahéjillat,
én is voltam azóta az OMIKK-ban.
A 120 éves KÖNYVTÁR vs POLITIKA topicban írtam le.
No meg Pokorni válaszait (online interjú) is megpróbáltuk elemezni.
lm
Előzmény: Fahéjillat (139)
Fahéjillat Creative Commons License 2002.01.23 0 0 139
Kedves zuglo_14!

Csak arról nyilatkozom, amit láttam. Megnéztem és nekem a valóság egybeesik a honlappal.

A miértre válaszolni nem az én kötelességem. Csak arról értesítettelek Titeket, amiket én láttam. Azért az engedd meg, hogy a saját szememnek csak hihetek:-)))

Sajnálom, hogy ennyire gyűlölködtök, és ez a valóság látását nem engedi meg!

Előzmény: zuglo_14 (137)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.20 0 0 138
Szia Mindenki!

Év elején voltam bent (kénytelen-kelletlen) éves díjat fizetni.
beszélgettem a tájékoztatás "veteránnőjével", aki 82 évesen 60-nak sem néz ki és mesélte, hogy ketten elmentek (ki ezért, ki másért, ki magától, kit küldtek...) és gyakorlatilag aBME könyvtárban akkor a kupi, hogy mindenki (már az egyetemi látogatók) fejből emelik le a rendezetlen olvasótermi könyveket... Nix rendes katalógus (helyre vonatkozó!) stb.,stb., stb. ...

Egyébként a ruhatár a régi fele, 2x-es forgarlomhoz.

Az ún. előtér szvsz nem igazán alkalmas a számítógépes mnkahelyekhez! Végig kabátban voltam és nem volt melegem (én pedig -320 fokban is izzadni szoktam!).

A megmaradt OMIKK-os srácok és láynok (urak és hölgyek) aranyosak, kedvesek és nem hergelik az embert! Pedig lenne miért: sokkal kisebb a helyük (ki emlékszik a régi - felújítás előtti - OMIKK-os kalitkára?! No abban több hely volt, pedig az sem volt nagy szám! A felújított rész pedig igen vonzó volt.)
Ez az üveg-rács kalitka nem igazán szép (szerintem).

Amúgy nyáron talán már mennek is vissza!!!!!!!
Van rá esély!

Üdv.

Maus Róbert péter
mikimaus

Előzmény: zuglo_14 (137)
zuglo_14 Creative Commons License 2002.01.20 0 0 137
Kedves Fahéjillat!

Személyesen is megnézted a körülményeket, vagy csak azt láttad ami az internetten van?
Ha egy az egybe igaz is lenne amit látsz -szép terveket meg bárki bármiről tud gyártani- akkor is minimum egy kérdés:
Miért kellet kiköltöztetni a Muzeum utcai épuletből 2001 nyarán az OMIKK-ot?
(Egyébként nem igaz amit a netten eléd tárnak, de arra jó, hogy a helyismerettel nem rendelkezöket megtévessze.)
Próbálj olyantól érdeklödni, aki használta a régi és a mostani helyén is, majd elmegy a "hurrá optimizmusod".

Előzmény: Fahéjillat (136)
Fahéjillat Creative Commons License 2002.01.17 0 0 136
Üdv Mindenkinek!
Elcsendesedett ez a topic, lassan megnyugszanak a kedélyek. Látogassatok el a www.omikk.bme.hu webhelyre. Akik féltették a könyvtárakat az átalakítástól, pár meggyőző (remélem!) képet láthatnak a novemberben átadott olvasóteremről és néhány látványtervet a hamarosan elkészülő,újjászületett Nagyolvasóról.
Előzmény: Törölt nick (135)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!