Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2001.11.03 0 0 60

Szerencsém volt !

Előzmény: ZöPö (59)
ZöPö Creative Commons License 2001.11.03 0 0 59
Hmm... Honnan veszed ezt? (c:

Amikor ezt regisztráltad: http://forum.index.hu/forum.cgi?a=u&su=14988 már kunszt volt a neked szimpatikus és jól csengő Mijo névre szert tenni? :-DDD

Előzmény: Mijo (58)
Mijo Creative Commons License 2001.11.03 0 0 58

Még egy apróság ! Volt idő ( http://forum.index.hu/forum.cgi?a=u&su=31 ), amikor még nem volt kunszt a neked szimpatikus és jól csengő nick-névre szert tenni, viszont ma már a túlzsúfoltság miatt, mindenféle kicsavart - közel sem biztos, hogy neki tetsző - marhaságokra kényszerül a nép, ahhoz hogy ne pattanjon vissza a szándék regisztráláskor !

Mijo

Előzmény: ZöPö (56)
Mijo Creative Commons License 2001.11.03 0 0 57

Így igaz, há' szólíjuk !

Évődünk, évődünk ..., ZöPeti :)?

Előzmény: ZöPö (56)
ZöPö Creative Commons License 2001.11.03 0 0 56
Ha idegenkedve szólítasz ZöPönek, az a te dolgod, engem 1970 óta így hív a környezetem, pedig ők is ismerik a polgári nevem. (c:

Az, hogy ebben a fórumban azonosíthatóak vagyunk, nem zárja ki, hogy bece- vagy ragadványnéven szólítsuk egymást. Sőt, szerintem annál bensőségesebb.

Előzmény: Mijo (55)
Mijo Creative Commons License 2001.11.03 0 0 55

Én is remélem !

De hogy mégvilágosabb legyen, miről is beszélek valójában. Számomra szimpatikus az, amikor a Zoli kitartóan ostorozza "azokat", akik még akkor sem magyar nyelven fejezik ki magukat, ha tehetnék, így egyik vesszőparipája a net-életben mindennapos TOPIC kifejezés használata, a kézenfekvő TÉMA helyett. Sorolhatnám tovább, de minek, hiszen mindez az adott témakörökben észlelhető, jómagam köszönettel nyugtázom önként vállalt "tanítói" törekvését, hiszen okosodásunkat szolgálja. Ugyanakkor meg következetlenül morbid számomra az, ha - kiragadott példaként - azt a Tajcs Sanyit -, akit személyesen ismer és akivel alkalmanként egy társaságba jár, így szólítja meg ( éppen ő, a követendő etalon ): kedves S.TAJCS ! Csupán azért, mert a Sanyi ezt a - ismét egy randa szó :((.. - nick-nevet adta önmagának. Én idegenkedve szólítanálak ZöPö-nek, nem is igazán jellemző rám, hogy így teszem, hiszen jól tudom, hogy a neved Zoltai Péter !

Kezded kapisgálni, kedves Péter :)!?

Ugye kezdesz megérteni, hogy NEM "PROBLÉMÁRÓL", hanem mint egy kommersz, de talán nem elhanyagolandó témáról szóltam alább :).

( Igaz, arra is volt már példa, hogy egy - nem emlékszem már milyen levelezőnéven - itt megjelenő Istvánt, kedves Pistiként megszólítván, annak egy hozzátartozója rám mordult, hogy ne pistizzem az ő öccsét :(! Valóban nehéz az élet ...)

Üdv: Mijo

Előzmény: ZöPö (54)
ZöPö Creative Commons License 2001.11.03 0 0 54
"... a fórumok résztvevőit annak ellenére nicknéven szólatja meg, hogy egyértelműen ismert előtte annak polgári neve is ..."

Remélem, ennél nagyobb problémád soha nem akad az életben!

Előzmény: Mijo (53)
Mijo Creative Commons License 2001.11.03 0 0 53

Hát persze, Péterem, de ettől még lehetnek észrevételeim, különösen az olyan egykori egyéniségek vonatkozásában, akikre egykor elismeréssel tekintettem, tekintettünk.

Egyike ezeknek az a Gál Zoli, aki most számomra irritálóan szelektiv módon viszonyul internetes közéletünkhöz.

Hadd ne menjek hosszas tirádákba, de egy apróságot, mint számomra zavaró körülményt, bátorkodom megemlíteni: megmagyarázhatatlan következetlenséget sejtet számomra Zoltán részéről az, hogy a fórumok résztvevőit annak ellenére nicknéven szólatja meg, hogy egyértelműen ismert előtte annak polgári neve is :(!

Mijo

Előzmény: ZöPö (52)
ZöPö Creative Commons License 2001.10.21 0 0 52
Nyugikáljál lefelé szépen, inkább főzőcskézzél egy halcsit! (c:
Előzmény: Mijo (49)
Mijo Creative Commons License 2001.10.21 0 0 51

Ahogy mondod, kedves Zoltán, biztos érdemes lenne, el kellene kezdeni.
Kár hogy több egyéb felvetésemre nem reagáltál, kifejezetten érdekelt a véleményed, hiszen otthoniasan mozogsz az érintett közegben ....

Mijo

Előzmény: gazo2 (50)
gazo2 Creative Commons License 2001.10.21 0 0 50
Kedves Mijo! Köszönöm a megszólítást, de nem érzem, hogy ebben a kérdésben meg kellene szólalnom. Megtetted Te, és egyetértek. A bárgyú kifejezések egy részét nem is értem. Tegnap mondja ismerősöm: - Megyek a csemibe. Öt perc kellett, amíg rájöttem, hogy az élelmiszerboltba ment, aminek régen csemege volt a neve. (Most magyarosították Smatchra.)
Érdekes nyelvművelő műsort hallottam ma délelőtt a Kossuth Rádióban. Egy hallgató készített egy közhely szótárt. Érdemes lenne itt elrettentő példaként összegyűjteni a közhelyeket. Tele van vele a nyelvünk: látni az alagút végét, fenn a csúcson, elment a vonata sstb.
Előzmény: Mijo (49)
Mijo Creative Commons License 2001.10.20 0 0 49

Örömmel töltene el, kedves Zoltán, mint főnyelvőrünktől, ha olyan kifejezéseket is pellengérre állítanál, melyek - gügyögősen gyermeteg módon - a teáltalad észleltek szerint is szinte már folyamatos gyakorisággal dívnak :(!? És mégcsak véletlenül sem tinédzserektől ....
Kiragadott példaként ilyenek: modi, tali, pogi, pöri, bogrincs, pájinka, köszi, halics, kimitisz, poci, bocsika, müxik, kiisz, kiesz, már régóta várom, mikor rukkol ki valaki kakaspörkölt esetében, a kakipöri rövidítéssel :(!?
Érdekelne az is, hogyan vélekedsz a helyi internet-világunkban észlelhető ama jelenségekről, amikor általad is ismert, önmagukat intellektuálisnak hívő személyek olyan kirívóan gyatra módon gyakorolják a magyar nyelv művelését, amitől erre kevésbé igényes résztvevők is meghökkent fejcsóválással reagálnak ? Most én ebben az esetben, nem a meglehetősen gyakran észlelhető, ittas állapotban elkövetett "véletlen elütésekre" gondolok ! Ugyanekkor az is érdekelne, hogy az eredendő hiányosságokkal küszködők esetében helyesnek tartanád-e, hogy a hibáikat észlelők - okulandó - felhívják a figyelmüket arra, vagy hagyni kell a demokrácia jegyében, hadd egye meg a fene úgy ahogy van, nehogy sértődés legyen a dologból ? Egyáltalán ildomos-e megsértődni ilyenkor - szerintem köszönet dukálna érte !?

Mijo

Előzmény: gazo2 (15)
Mijo Creative Commons License 2001.10.14 0 0 48

Mécs László kimerevített képe néz velünk szembe a TV2 képernyőjéről, miközben beszámolója hallik a csúcs fele közeledésről.
Sváby András a kérdező.
Alább felirat, így: "Magyar Milleniumi Mount Everest Expedíció" !!
( A honlapjukon hol így, hol úgy írják ..:(..)

Mijo

Mijo Creative Commons License 2001.09.14 0 0 47

Stílusa, hossza, ba***sa válogassa, jóember :)!

Előzmény: ZöPö (46)
ZöPö Creative Commons License 2001.09.13 0 0 46
Ezekkel az istentelen hosszú, kifacsart körmondataiddal te is rendesen megb***od ám a magyar nyelvet, jóember!
Előzmény: Mijo (45)
Mijo Creative Commons License 2001.09.13 0 0 45

Igaz, elektronikus médiáink számtalan hivatásos szereplője is ( riporterek, újságírók, műsorvezetők, stb. ) komoly hiányosságokkal küzd a magyar nyelv élvezhető gyakorlása terén ( didegések-dadogások, hadarások, sipítások, kasztrált nyafogások, szejpegészek, suk-sükölések, millenneumozások, s a többi..) és az is, hogy - példa okáért - Paskai bíboros egyedi "papi" orgánumát hallgatva is lúdbőrössé válik a hátam, de amikor mesterségesen popularizált Hócipős Teddiket, meg filozófikusként szóló, mit szóló, rikácsoló Heller Ágnes féléket látok és hallok, bevallom őszintén, az érzésem hasonló, mint amikor gyerekkoromban minden marhaságból versenyt kreálva, két deci olajat ittam egyszuszra :(!
Nekem élnek - zömében '56-os, '57-es - barátaim a tengeren túl, de egytől egyig olyan "édes" módon gyakorolják anyanyelvüket, hogy a legközömbösebb témát is érdeklődéssel képes az ember hallgatni !

Mijo

ZöPö Creative Commons License 2001.08.08 0 0 44
Bisztos beszette a fogalmazásgátlót!
Előzmény: Mijo (43)
Mijo Creative Commons License 2001.08.08 0 0 43

Aszongya a világhírű genetikusunk, dr. Czeizel Endre ma reggel a tévében, hogy: "nekije" :(!

Mijo

ZöPö Creative Commons License 2001.06.15 0 0 41
Pedig még be is idézted saját magadtól! :-DDDD

Na, megyek, belekötök a betonba.

Előzmény: barka (40)
barka Creative Commons License 2001.06.14 0 0 40
Kösz, hogy felhívtad rá a figyelmem. Ha belepusztulok, se vettem volna észre. Hát igen, ez az az eset, amikor az ember nem lát a szemétől... szóval, tényleg jól megaszontam... azért remélem, így is érthető volt... :-)
Előzmény: ZöPö (39)
ZöPö Creative Commons License 2001.06.14 0 0 39
Sehova. (c:

Csak (szokás szerint) kötexem és (szokás szerint) erotomán vagyok. Mellet írtál, egy t-vel, meg hogy jó lenne, ha minél nagyobb lenne. Na. :-DDDD

Előzmény: barka (38)
barka Creative Commons License 2001.06.13 0 0 38

Viszont ebben az esetben én sem értelek, illetve azt nem értem, hova akarsz kilyukadni.

A beírásomban a magyartalanságokról volt szó, amelyet az alábbi mondattal fejeztem be:

Szóval kár az ilyenekért és a nagy európai csörtetésben az sem ártana, ha a többi mellet, nyelvi öntudatunk is nagyobb lenne.

A többi mellett kifejezéssel arra utaltam, hogy a kritikátlan, különböző módokon megnyilvánuló nyugatmajmolásban (pl. cégelnevezések) már eléggé nagy az "öntudatunk". Ezekből a tapasztalatokból kiindulva, csak azt a következtetést tudom levonni, hogy a nyelvi öntudatunk eléggé alacsony szinten mozog, azaz kicsi, tehát nem ártana, ha ezek mellett (a szerintem káros jelenségek, hatások mellett) a nyelvi öntudatunkat is növelnénk, azaz a nyelvi öntudatunk is nagyobb lenne.


Előzmény: ZöPö (37)
ZöPö Creative Commons License 2001.06.13 0 0 37
"...ha a többi mellet, nyelvi öntudatunk is nagyobb lenne."

Nem ertem! Tehat a tobbi mellet is meg kell nagyobbittatnunk? :-DDDDD

Előzmény: barka (32)
ZöPö Creative Commons License 2001.06.12 0 0 36
Én a kend fejét tartom szellősebbnek. (c:
Előzmény: Mijo (35)
Mijo Creative Commons License 2001.06.12 0 0 35

Na de, kedves Uram, ez az ami engem nem érdekel, lévén akként tartom szellősebbnek, ahogy én írom :))).....
( Persze, a régi dekoratőri beidegződések ...! )
Jóvanna, igazíccsá te is ki, ha má' annyira jóesik :))! )

Mijo

Előzmény: ZöPö (34)
ZöPö Creative Commons License 2001.06.12 0 0 34
No, jóember, akkor ide hallgasson!

A pont, vessző, kérdőjel, felkiáltójel írásjelek mindig az előttük lévő szóhoz tapadnak, tehát előttük soha nincs szóköz!

Na, ezért az oktatásért fizet nekem egy pohár langyos vizet, legyen megtisztelve! (c:

Előzmény: Mijo (33)
Mijo Creative Commons License 2001.06.12 0 0 33

Kedves Gál Zoli, a következetesség jegyében nem igazán értem, miért nem teszed sehol szóvá, többdiplomás emberek által több ízben használva a millenium és a kultúráltan kifejezésmód helytelenségét ..., hogy egyebekről ne is ejtsek szót !
Én a magam részéről megtisztelve érezném magamat, ha esetenként ebben a topicban világítanál rá hozzászólásaim - és nem elírásaim - helytelenségére.

Köszönettel: Mijo

barka Creative Commons License 2001.06.06 0 0 32
Ismét láttam egy régi-új magyartalanságot. A "Duna" éppen a bajai "Duna szállodát" reklámozta, amely új pompájában tündököl és "természetesen" "Hotel Duna" felirattal.

A "Hotel Duna" nyeltanilag teljesen magyartalan, mert megfordítja a magyaros sorrendet, mintha azt mondanám, hogy "szálloda Duna" vagy "lány szép".
Ez nagyon veszélyes, mert szintén hozzájárul - szinte észrevétlenül - a nyelvérzék romlásához.

A magyarban a jelző megelőzi a jelzett szót (kivételek a költői fordulatok pl. "bort az asztalra, pirosat!") és ilyen szerkezetekben mindig a jelzett szót ragozzuk.
Pl: A Duna szállóban lakunk.

De mi történik, ha az idegen nyelvtani szerkezetet használjuk? Akkor nem a jelzett szót, hanem a jelzőjét ragozzuk.
Pl: A hotel(szálló) Dunában lakunk.
Vagy: Egy lány széppel sétálunk (és nem egy szép lánnyal).

Szóval kár az ilyenekért és a nagy európai csörtetésben az sem ártana, ha a többi mellet, nyelvi öntudatunk is nagyobb lenne.

barka Creative Commons License 2001.05.28 0 0 31
Nos, igen. Tudományosan tényleg precíz mondat... :)
Előzmény: ZöPö (30)
ZöPö Creative Commons License 2001.05.27 0 0 30
Ez egy minden ízében helytelenül megfogalmazott magyartalan mondat volt, amely így hangzott:

"Tizenöt méter per szekundum a szél sebessége."

Ez tudományosan 100%-ig precíz mondat volt. (c:

Előzmény: barka (24)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!